Talous

Soininvaara puolustaa ehdotusta nuorten palkka-alesta

Talous 28.2.2013 12:03 | Päivitetty 28.2.2013 13:14
STT,

Vihreiden kansanedustaja Osmo Soininvaara puolustaa ehdotustaan nuorten palkka-alesta. Hän korostaa, että tulonmenetystä korvattaisiin veronkevennyksillä ja yhteiskunnan tuilla.

Soininvaara ja Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen ylijohtaja Juhana Vartiainen ehdottavat raportissaan, että työnantaja voisi maksaa nuorille pienempää palkkaa. Soininvaaran mukaan malli kannustaisi työnantajia palkkaamaan nuoria ja nuoria hakemaan töitä.

Raportin on tilannut talousneuvosto, ja sen sisällöstä kertoi ensin Ylen uutiset.

Kansantaloustieteen professori Roope Uusitalo toteaa, että Nuorten palkka-alen ei ole osoitettu kohentavan työllisyyttä. Suomessa on asiasta tutkimustietoa, sillä nuorten vähimmäispalkkoja alennettiin tilapäisesti 90-luvun laman aikana. Tuolloin nuorten työllisyys ei juuri kohentunut.

Ulkomaisissa tutkimuksissa on saatu ristiriitaisia tuloksia siitä, kuinka vähimmäispalkat vaikuttavat työllisyyteen.

Myös SAK tyrmää ehdotuksen palkka-alesta. Palkansaajien keskusjärjestö katsoo, että kyse olisi laittomasta palkkasyrjinnästä.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (28)

Soininvaara ja kaikki muut kansanedustajat ja ministerit näyttävät esimerkkiä ja laskevat omia palkkojaan vähintään 20%. Esim 10 000e kuukausituloista se on 10 000e * 20% = 2 000e, 10 000e - 2 000e = 8 000e/kk.
Yli 10 000e/kk ansaitsevat alentavat porrastetusti enemmän omia palkkojaan - esim. 20 000e/kk * 30% = 6 000e, 20 000e - 6 000e = 14 000e/kk.
Pieni palkkaisten tuloihin emme koske ollenkaan. Tulorajana on hyvä pitää esim. 4 000e/kk ansaitsevat.
Näin säästämme valtion rahoja ja saamme hyvinvointia pienituloisille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oppiipahan tekemään työtä ilman palkkaa ja kestää EK:n mielivaltaisen pompottelunkin nurisematta. Saadaan suuremmat voitot sijoittajille ja muille koijareille. Maailma on taas astetta parempi paikka kokkoomuksen politiikalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Soinivaara perustelee asiaa slllä,jos tuotteen hintaa lasketaan,niin se menee paremmin kaupaksi.Aivan oikein.Ihmettelenkin kuka pöllö on ostanut Osmo ja Juhana nimiset tuotteet täydellä hinnalla?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pienyritys ottaa nuoren töihin ja kouluttaa hänestä itselle sopivan työntekijän, ensimmäinen työsopimus 1-6kk.sitten jatkuu 6kk. jaksoissa maks. 2vuoteen, palkka tulee olla työehtosopimuksen mukainen, tältä työhönoppimisajalta työnantaja perii vain tuloveron, mitään muita maksuja ei ole.Tämän 2v. jakson jälkeen työn antajalla ei ole mahdollisuutta käyttää ko. järjestelmää hyväksi mikäli ensimmäistä ei ole palkattu vakinaiseksi,aina tarvitaan lisää työvoimaa. SE ETTÄ NUORI SAA AIKUISTEN OIKEASTI PALKKAA,SAA HEIDÄT OPPIMAAN JA TEKEMÄÄN TYÖTÄ. Oppisopimus työ on hyvä mutta siitä puuttuu se PALKKA.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

YLEIS LAKKO N 3KK TOUKOKUUSTA ALKAEN KETÄ ON MUKANA,porvarit haluaa testata duunaria.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vai että vielä palkkaa alentamaan .Tälläkin hetkellä suuri osa nuorista on täysin ilmaista työvomaa monille työnantajille.Omassa työpaikassakin kokoajan näitä toivorikkaita nuoria on.Alussa pomo lupaa attä saataisi jotain työtä jatkossa löytyä sitten kun sen aika että työtä pitäisi löytyä eioota vaan löytyy. Seuraavalla viikolla on uusi nuori toivorikkaana samalla paikalla.Pitää vain hiljaisesti hyväksyä vaikka syönalaan koskee.Nuorten hyväksikäyttöä se on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä Verneri,kerrankin tulee kirjoitus on aivan totta.
Nuoret päiväksi alipalkattuun töihin ja illat täyttelemään tukipapereita.Siinäpä sitä on uranalkua nuorelle ja työniloa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Öh, minä en ymmärrä, minkä ihmeen takia meillä on yleissitovat työehtosopimukset taulukkopalkkoineen. Miksi ihmeessä kysynnän ja tarjonnan lain ei anneta määrätä palkkatasoa?

Kaikille tuloista riippumaton kansalaispalkka, esim 600 euroa kuussa nettona käteen, kaikki harkinnanvaraiset sosiaalituet pois, yleissitovat työehtosopimukset pois ja palkat saavat määräytyä vapaasti kysynnän ja tarjonnan mukaan. Näin saataisiin töitä myös niille, jotka eivät huonon tuottavuutensa takia nykyään kenellekään työvoimaksi kelpaa. Ja ihmiset motivoitua työntekoon kun jokainen euro tulisi nettona kansalaispalkan päälle. Lisäksi työntekijät voisivat kilpailuttaa työnantajansa eli mennä sen palvelukseen, joka maksaa eniten. Nykyisin kukin saa suurinpiirtein saman palkan riippumatta siitä, kuinka hyvä työntekijä on.

Kun palkkojen annettaisiin määräytyä markkinatalouden lakien mukaan, ei tarvitsisi edes pohtia kaikenmaailman nuorison tai eläkeikää lähestyvien palkka-alevirityksiä kun jokainen saisi ansionsa mukaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vihreiden kansanedustaja Osmo Soininvaara! laskeppa itseltäsikin palkkaa 2/3 osaa ! johan olisisit vihainen siitä kun palkkaa lasketaan.Joten eipä TARTTE Vihreitä äänestää .Milloin nuorille järjestätte TÖITÄ?? puheita kylä on mutta politikoilla ei ole tekoja lainkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

normallia kapitalistin ajatusmaailmaa äänestäkäähän vihreitä niin tietää mihin rahat menevät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt on menneet puurot ja jauhot sekaisin.
Ei Suomalainen nuori ja vanhempikaan työntekijä ole niin huono ja morkattava kuin joissakin kirjoituksissa annetaan ymmärtää.
Kyse on siitä, että työpaikkoja vain ei ole.
Ne mitkä on, täytyis tehdä puoli-ilmaiseksi , ja loppu elämiseen rahat haettava kassalta.
Eihän tässä mitään järkeä ole.
Tälläiset esitykset kuin Soininvaaran ja SDP.n Vartiaisen tekemät ovat suorastaan loukkaus nuorisoa, ja sitä ihmisryhmää kohtaan,jotka koettaa selvitä jokapäiväisestä elämästä rimaa hipoen.
Ei ole heidän vikansa, jos Suomesta kaikki työpaikat on karkoitettu Kiinaan ja muihin halpamaihin, jossa ei työntekijällä ole mitään oikeutta.
Näyttää siltä , että tälläisillä esimerkeillä olevat ihmiset ovat nyky Hallituksen asiamiehiä, jotka itse rypevät rahassa ja huominen on turvattu.
Mutta monella, suurimmalla osalla nuoria ei ole.
Heidän olisi saatava alämä alkuunsa, ja jokainen vähänkin elämää nähnyt tietää,että alussa sitä rahaa tarvitaan kun työelämää aloitetaan.
Älkää hyvät ihmiset syyllistäkö nuorisoa, ja muitakaan työtätekeviä.
Kyllä normaali ihminen töitä haluaa tehdä, kun sitä on ja siitä maksetaan kunnollinen palkka.
Soininvaaran ja Vartiaisen kaltaisten esitykset ovat häpäisy Suomalaiselle työtätekevälle kansalle.
Tälläistä ei tarvitse kenenkään ihmisen hyväksyä.
Jos näiden kaltaisia äänestää,niin sellaista kohtelua myös saa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi Suomeen ei synny työpaikkoja? Syy on siinä, että näillä työvoimakuluilla tuotetuille vientitavaroille ja palveluille ei näytä löytyvän lisäkysyntää. Esimerkki:
Oletetaanpa vaikka että työntekijän kohtuullinen nettopalkka olisi esim 2000 euroa kk:ssa. Tämä jää jäljelle 3000 euron brottopalkasta. Tiedätkö paljonko työnantajalle muodostuu kaikkiaan kuluja tuosta palkansaajan 2000 euron nettopalkkaan johtavasta palkkaerästä? Palkan määrä sivukuluineen on noin 4500 euroa kuukaudessa. Se summa työnantajan on saatava pelkästään maksamansa 2000 euron nettopalkan vastineeksi, että hän olisi omillaan. Jotta työnantajan kannattaisi palkata työntekijä, pitäisi tämän panostuksen tuottaa jotain tulosta vielä yrityksellekin. 3000 euron kuukausipalkka tarkoittaa työnantajalle karkeasti laskettuna 50000 euron menoerän sivukuluineen vuodessa. Kyllä jokainen omillaan yrittävä joutuu tarkoin harkitsemaan kannattaako palkata uutta henkilöä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joopa joo!!! Kylläpä sieltä vihreistä löytyy nyt taloudellista "asiantuntemusta", kun esitetään nuorille palkka-alea!? Jo nimessä on heti ikäsyrjintää??? Palkka-ale ei ole oikea keino nuorten työllistämiseksi, koska se ei työllistä ketään, vaan lisää työnantajan ja yrittäjien voittoja, kun he voisivat palkata alepalkalla työntekijöitä!?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nythän on työvoimapula.. näin ainakin olen kuullut väitettävän.
hmm.Taisi olla EK joka näin sanoi.

Joka tapauksessa kuka on nuori? mihin raja vedetään ja voiko ikää vastaedes käyttää palkan määräytymisen ehtona?
kuinka olisi 50% palkanalennus kaikille päälle 50 vuotiaille? heillähän ei ole enään lapsia elätettävänä tai talolainaa maksettavana.

Itse kyllä mieluusti unohtaisin nämä ikään liitetyt palkka-alet. näillä keinoilla ei suomen taloutta saada nousuun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nuorten aloituspalkat pienemmiksi ja sitä kautta saadaan sitten pikkuhiljaa laskettua palkkatasoa kun vanhemmasta päästä väkeä poistuu. Samalla pidetään sosiaaliturva vähintään nykyisellä tasolla ja ihmetellään, miksi ei työnteko kiinnosta. No ei kai, jos melkein saman rahan saa makaamallakin...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Käytännössä työharjoittelunjatke. Ensin ilmaiseksi töissä ja sitten kun siellä oikein skarppaa saa jatkaa puoli-ilmaiseksi ja vasta sen jälkeen potkitaan pois.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikös sitä palkkaalea vois toteuttaa niin että kansanedustajien palkat laskettas ja niillä varoilla palkkattas nuoria töihi

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (28)

Uutisvirta

23:17
Henkilöauto suistui tieltä Siikalatvalla, kuljettaja vietiin tarkastukseen
23:06
Fluorivoiteet kielletään maastohiihdossa ja Suomessa kehitetään korvaavia tuotteita
22:58
Moottoripyöräilijä loukkaantui vakavasti Kajaanissa, pakeni poliisia hurjaa ylinopeutta ja törmäsi lopulta autoon
21:17
Oululainen Veronica Helanen taisteli tiensä ylioppilaaksi – maksansiirrot pakottivat nuoren lukiolaisen lopettamaan koulun hetkeksi kokonaan
20:48
Vanhan kou­lu­ra­ken­nuk­sen asunnossa syttyi tulipalo Tervolassa, viisi henkilöä vietiin tarkastukseen
20:44
Laservalojen ja höyrykoneiden Slushissa värikyltit vievät yrittäjät ja sijoittajat yhteen – Huippukalliista lipuista huolimatta tapahtuma tekee kävijäennätyksen
20:43
Oulun amatöörinyrkkeilyn ykkösiskijä Aydin Behruz loukkasi kätensä työtapaturmassa, Tammer-turnaus jää väliin: "Henkisesti tämä on kovempi pala kuin itse vamma"
90
Oulun poliisi muuttaa suurilta osin Linnanmaalle – keskustaan tila asiakaspalvelulle, putkat pysyvät vielä Haukiputaalla
79
Postijumi pahenee: Neuvotteluaikaa ei ole sovittu, autolauttojen rekkakyydit pysähtyivät – Paatero MTV:lle: En tiennyt työehtosopimuksen siirrosta
68
Pelti rytisi Pohjantien työmatkaliikenteessä: Kuusi autoa kolaroi Kaakkurissa, kaksi autoa törmäsi Iskossa – liikenne sujuu nyt normaalisti
68
Pirkka-Pekka Petelius pyytää saamelaisilta anteeksi vanhoja sketsejään, lähetti tapaamispyynnön romaneille – Aake Kalliala IS:lle: "Kuulostaa ihan älyttömälle"
59
Postilaiset vaativat Eduskuntatalon edessä valtiota erottamaan Postin hallituksen – Ministeri Paatero: "Postin tilanteeseen täytyy saada ratkaisu pikaisesti"
52
Pääministeri Rinne: Postin pakettilajittelijoiden työehdot turvataan ja työehtoshoppailu loppuu
45
Kalen! kalluppi: Pittäiskö yliopisto rakentaa ratapihalle?

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

202 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Ay-liitot paras työntekijän turva,ajaa varmasti Posti kiistan niin,että ei tule työntekijöiden palkkoihin leikkauksia.AY... Lue lisää...
Tämä aloitus roskako...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.11.

Fingerpori

21.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image