Talous

Slush alkoi – esillä parempia verikokeita, automatisoitu hyönteisfarmi ja pe­las­tus­ve­nei­tä taloille

Tänä vuonna Slushissa muun muassa tekoäly on suuressa roolissa, kuten myös monet muut teknologian kehitykseen liittyvät keksinnöt. KUVA: Joel Maisalmi
Talous 4.12.2018 11:28
Ossi Rajala

– Pitäkää hauskaa. Tämä on juhla yrittäjyydelle, sanoi F-Securen perustaja ja Nokian hallituksen puheenjohtaja Risto Siilasmaa Slush-tapahtuman avauksessa.

Jokaisessa Helsingin Slush-tapahtumassa käynyt Siilasmaa pitää 20 000 osallistujan kokoiseksi kasvanutta tapahtumaa hyvänä esimerkkinä yrittäjyydestä.

– Opiskelijat, jotka eivät ole edes vielä valmistuneet, ovat tehneet tämän. Se on osoitus yrittäjyydestä ja omistajuudesta, Siilasmaa kehui.

– Yrittäjyyttä pitäisi ajatella kuin autoa. Kuinka moni teistä on pessyt vuokra-autoa? (Juuri kukaan Slush-yleisöstä ei ollut.) Yrittäjyyttä olisi ajateltava kuin auton omistamista eli siitä pidetään huolta pitkällä aikavälillä, Siilasmaa puhui.

Slushin tarkoituksena on edesauttaa startup-yrityksiä menestymään, saamaan sijoittajia ja tekemään kansainvälinen läpimurto. Slush toteutetaan suureksi osaksi vapaaehtoisten voimin.

Tänä vuonna muun muassa tekoäly on suuressa roolissa, kuten myös monet muut teknologian kehitykseen liittyvät keksinnöt. Kestävän kehityksen mukaiset ratkaisut ovat osa monen startup-yrittäjän innovaatiota.

Esimerkiksi kaarinalainen Akkurate Oy markkinoi li-ion -akkujen testaamis-, optimointi- ja analysointiosaamistaan. Muun muassa sähköautot, mobiililaitteet, ja energian varastointi tarvitsevat hyviä akkuja ja Akkurate Oy pyrkii tarjoamaan palveluaan akkujen kehitystyössä.

Suomalainen Technobug Oy esittelee puolestaan ratkaisujaan siihen, miten ruokahyönteisten kasvattamista voi automatisoida. Technobug on keskittynyt sirkkojen kasvattamiseen, mutta yrityksen mukaan sen ratkaisuja vois soveltaa myös muiden ruokahyönteisten kasvatukseen.

Myös ihmisten terveyteen liittyvät innovaatiot ovat esillä Slushissa. Suomalainen Nightingale Health markkinoi kehittämäänsä laajaa verikoetta, joka voi auttaa esimerkiksi kroonisten sairauksien ehkäisyssä. Nightingale Healthin verikoe on nykyisiä verikokeita laajempi, mutta sen hinta ei ole kallis.

Myös suuria yrityksiä mukana

Myös isot yritykset ovat aktiivisia Slushissa. Wärtsilä julkaisee tapahtumassa pelastusveneen rakennuksille, joka ei kuitenkaan ole todellinen tuote vaan muistutus ilmastonmuutoksen torjunnasta.

Uusiutuvalla energialla toimiva pelastusvene on kuitenkin suunniteltu Wärtsilän Ship Design -yksikössä.

– Tämä hypoteettinen pelastusvene on meillä Wärtsilässä tapa tuoda ilmastonmuutoskeskustelu tekojen tasolle. Tämä konsepti ei oikeastaan ole niin epätodennäköinen kuin aluksi saattaa tuntua. Pelastusveneet olisivat olleet hyödyllisiä viimeaikaisissa rajuissa tulvissa Italiassa ja Indonesiassa, sanoo Wärtsilän digijohtaja Marco Ryan.

Lisäksi Stora Enso ja startup-yritys Sulapac kertovat kehittäneensä uusiutuvan ja biohajoavan pillin, joka voi torjua muovijäteongelmaa. Pillit valmistetaan puuta ja luonnollisia sidosaineita sisältävästä Sulapacin biokomposiittimateriaalista, joka on suunniteltu kierrätettäväksi teollisessa kompostoinnissa ja biohajoavaksi päätyessään mereen.

MAINOS

Kommentoi

Nimimerkille Ei vaan Oulusa, otapa pää pois pensaasta ja ala seuraamaan Oulun it-alaa, joka on paremmissa voimissa kuin koskaan. Olemme muun muassa koko maailman ykkös 5G kaupunki, meillä on enemmän it-alan työpaikkoja kuin koskaan Nokian aikaan ja jatkuva pula työntekijöistä. Startuppeja on syntynyt ja syntyy kuin sieniä sateella, yksi kuumimmista uusista yrityksistä on esimerkiksi Oura.

Helsinki nyt vain on jo kulkuyhteyksien kannalta vetovoimaisempi paikkakunta tällaisille tapahtumille kuin Oulu, mutta kyllä Oulu on vähintään helsingin veroisesti it-alan tiedossa koko maailmalla tälläkin hetkellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Entä sitten se 20 miljoona, jonka kaupunki joutuu maksamaan kun ei työllistänyt työttömiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Älä nyt viitsi höpöttää ihan levottomia. Oulu on todella pieni tekijä it alan kokonaisuudessa, sinä vain kuvittelet olevasi jotenkin keskiössä, kun et muusta tiedä.

Jo pelkästään Helsingin yliopisto vetää maton jalkojesi alta mennen tullen.

Yhteensä 18 Helsingin yliopiston tutkijaa on nimetty maailman siteeratuimpien tutkijoiden Highly Cited Researchers -listalle, kun edelliseen listaukseen nousi 10 Helsingin yliopiston tutkijaa.

Listaukseen pääsevät ne tutkijat, joiden artikkeleihin muut tutkijat ympäri maailmaa ovat viitanneet eniten. Tämänvuotinen lista perustuu vuosina 2006–2016 julkaistuihin artikkeleihin.

Helsingin yliopiston viitatuin tieteenala on ilmakehätutkimus. Lähes puolet yliopiston viitatuimmista tutkijoista työskentelee akateemikko Markku Kulmalan johtamassa Ilmakehätieteiden keskuksessa (Inar). Listalle nousi tänä vuonna neljä uutta Inarin tutkijaa.

Oulu on niin tyhjä ihan kaikessa ja ei tunneta maailmalla muuta kuin Helsingin ansiosta.
Joten ihan oikeasti nyt tule pois sieltä kuplasta ja herää todellisuuteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi ei koskaan mitään tuollaisia huippu juttuja järjestetä Oulussa, vaan aina täällä jotain typerää junttimenoa?
Helsingissä kaikki mahtava ja kaunis, sekä sivistynyt ohjelmisto kansalaisille, mutta tänne muumioituneeseen periferiaan muuta kuin pimeyttä ole tarjolla.
Täytyy odotella varmaan, että Oulusta kehittyisi joskus kaupunki, nyt täällä liiaksi levinneessä kylässä käperrytään itsesääliin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

17:36
Kyselytunnilla Sipilää hiillostettiin Anne Bernerin SEB-pankin paikasta ja Jussi Niinistön taleban-kommenteista
17:00
Anita Korvan arvokisadebyytti oli lyhyt ja ytimekäs, mutta hiihtäjälupaus ei työnnä päätään lumihankeen – "Olisi kiva itsekin olla joskus taistelemassa kärkisijoista tällaisissa kisoissa" Tilaajille
16:55
Mäki ja Hakola eivät yltäneet sprintin MM-välieriin, molemmat jäivät kolmansiksi
16:32
Poliisi pyytää tietoja Rovaniemellä varastetusta perävaunusta ja moottorikelkasta
16:23
Antti Kaikkonen tuuletuskokouksen jälkeen: Keskustan ryhmä tukee ministeri Berneriä yksimielisesti
15:40
Oulun lääkärikopterin tukikohta saneerataan, valtion rahoitusta tuli 9 miljoonaa euroa toivottua vähemmän
15:35
Pääministeri SS-selvityksestä: "En lyttää historian tutkimusta, mutta ei kiistetä näiden miesten ansioita Suomen puolustuksessa"
80
Aviin kannellaan hoivakodeista yhä useammin, suurimpana huolena henkilöstön riittävyys – Attendo: Työvoiman saatavuus ongelmien syynä
71
Oulun asemanseudulla kuokka uppoaa maahan vuonna 2023 – Kaupungilla suuret odotukset alueen rakentamiselle
46
Terrafamen vuoden 2018 liikevaihto on noin sata miljoonaa euroa parempi kuin 2017 – käyttökatekin lähes kaksinkertaistui
30
Oulun poliisilaitos: Henkilökorttihakemusten määrä pomppasi, lupapalvelut ruuhkautuneet
27
Oikeuskansleri Tuomas Pöysti kieltää antaneensa Anne Bernerille kirjallisen lausunnon – epäselvyyksiä myös ruotsalaispankin kokouspäivästä
24
Asiantuntija: Perussuomalaiset saattavat kiriä vihreiden ohi eduskunnassa — Sdp:n ja kokoomuksen vääntö ykköspaikasta tiivistyy vaalipäivään
22
Kommentti: Oppositio hihittelee sivusta, kun hallituspuolueet tunaroivat – ”Kuka haluaa äänestää puoluetta, jossa ministeriksi valitaan Berner?”

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Koko maassa vallitsee normaali ajokeli.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suomalaiset SS-sotilaat

257 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Vuokralla asumisen helppous

Asunnon voi aina myydä ja muuttaa varakkaana vuokralle. Ulkomaillakin voi olla kuukausia vuodesta. Vuokralla ikänsä asun... Lue lisää...
Maksettu

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image