Talous

Sipilä Panama-vuodosta: Verojen maksaminen kunnia-asiana

Talous 4.4.2016 15:13 | Päivitetty 4.4.2016 22:57
STT

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) otti myöhään maanantai-iltana Panama-vuotoihin kantaa Twitterissä.

- Verojen maksaminen kotimaahan on kunnia-asia. Veroparatiisien kitkemiseen tarvitaan myös EU:n yhteisiä ja määrätietoisia toimia, Sipilä tviittasi.

Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) tuomitsee veronkierron jyrkästi. Stubb sanoo Ylelle lähettämässään sähköpostiviestissä myös olevansa yllättynyt, että Suomessa toimiva Nordea on ollut keskeisesti mukana veroparatiisijärjestelyissä Panamassa.

- Kyllä se oli yllätys, Stubb kirjoittaa.

Stubb toteaa, että on poliisin ja muiden viranomaisten tehtävä arvioida, onko suomalaisten osalta tapahtunut laittomuuksia.

- Jos pankki tietää pankkitiliä käytettävän laittomiin tarkoituksiin, sen on kieltäydyttävä tilin avaamisesta. Samoin pankin on ilmoitettava viranomaisille jos epäily syntyy myöhemmin. Suomessa pankkeja valvoo Finanssivalvonta, Stubb sanoo.

Hän sanoo uskovansa, että paljastus antaa lisäpotkua kansainväliseen yhteistyöhön veronkiertoa vastaan.

- Työ etenee hyvin, mutta haasteita riittää, kuten tästäkin tapauksesta näemme.

Nordea lopettaa yhteistyön panamalaisyhtiön kanssa

Pankkikonserni Nordea lopettaa kaiken yhteistyön panamalaisen asianajotoimisto Mossack Fonsecan kanssa. Asiasta kertoi konsernijohtaja Casper von Koskull Ruotsin yleisradion SVT:n haastattelussa.

Panaman papereiksi kutsutut veroparatiisipaljastukset on vuodettu Mossack Fonsecasta. Tietovuoto paljasti muun muassa, että Nordea on toiminut aktiivisesti veroparatiiseissa.

Nordea pahoittelee, ettei se ole ottanut jo aikaisemmin käyttöön menettelytapoja, joilla autetaan asiakkaita maksamaan tarvittavat verot. Pankki vakuuttaa, ettei se edesauta veronkiertoa.

- Emme hyväksy asiakkaita, joiden toiminta ei ole läpinäkyvää asianomaisten veroviranomaisten kannalta, Nordean lehdistöpäällikkö Anni Hiekkanen linjasi.

Samaa viesti konsernijohtaja Casper von Koskull tiedotteessa.

- Vaatimusten noudattaminen on pankille ehdottoman tärkeää. Veroneuvontaa koskevat periaatteemme ja eettiset toimintatapamme ovat selvät. Emme kannusta asiakkaitamme verojärjestelyihin, joita pidetään veronkiertona, emmekä mahdollista tällaisia järjestelyjä. Autamme asiakkaitamme maksamaan tarvittavat verot. Pahoittelemme kuitenkin sitä, ettei näitä menettelytapoja otettu käyttöön jo aikaisemmin, sanoo von Koskull.

Nordean mukaan uudet offshore-yhtiöitä koskevat säännöt ovat olleet voimassa tämän vuoden alusta lähtien. Niiden avulla kaikki tarvittavat tiedot annetaan automaattisesti kaikille asianomaisille viranomaisille.

Lisäksi Nordea varmistaa useilla prosesseilla, että asiakkaat ilmoittavat tietonsa asianomaisille veroviranomaisille. Apua offshore-yritysten perustamisessa annetaan pankin mukaan vain poikkeustapauksissa. Offshore-yhtiöitä voidaan pankin mukaan käyttää laillisena apuna joidenkin asiakkaiden erittäin monimutkaisen kansainvälisen liiketoiminnan hallinnoinnissa.

Nordea aikoo käydä läpi off-shoreyhtiöihin liittyvän toiminnan varmistaakseen, että se täyttää kaikki säännösten asettamat vaatimukset.

- Käymme vielä uudelleen läpi kaikki tällaiset järjestelyt, Hiekkanen kertoi.

Panama-sotkun keskiössä oleva Luxemburgissa toimiva Nordea International Private Banking muutti pankin mukaan toimintatapojaan jo vuoden 2009 lopulla finanssikriisin puhkeamisen jälkeen. Uudet toimintatavat ylittävät säännösten asettamat vaatimukset, Nordea kertoo.

Ylen MOT-ohjelma on julkistanut asiakirjoja, joiden mukaan Nordean Luxemburgin-yksikkö olisi 2004-2014 perustanut asiakkailleen lähes 400 veroparatiisiyhtiötä Panamaan ja Brittiläisille Neitsytsaarille. Ohjelman mukaan Nordea on Ruotsin finanssivalvonnan varoituksista huolimatta toiminut aktiivisesti veroparatiiseissa.

Antti Rinne: SDP ei voi olla Nordean asiakas

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne kirjoittaa Facebookissa, että Nordealla on Panama-paljastusten jälkeen peiliin katsomisen paikka. Rinne toteaa, ettei SDP voi olla tällaisen pankin asiakas.

- Vuosikymmenien ajan Pohjoismaissa on taisteltu hyvinvointivaltion puolesta ja verojen välttelyä vastaan, Rinne kirjoittaa.

SDP:tä lähellä ollut Suomen Työväen Säästöpankki eli STS-pankki päätyi Kansallisosakepankin osaksi laman pyörteissä vuonna 1992. KOP on vuorostaan sulautunut Nordeaan.

Linkki juttuun

Linkki juttuun

Linkki juttuun

Linkki juttuun

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Konsernijohtajan tulisi jättää eroanomus ja tyytyä 500 miljoonan kruunun erorahaan. Mieshän tiesi tasan tarkkaan kaiken, mitä Nordea puuhaili veronkierron parissa. Mutta ei oikealla bisnesmiehellä ole kunnialle mitään käyttöä, vaikka Sipilä nyt niin lausuisikin pääministerin asemassaan. Voittojen maksimointi on ainoa asia, josta todellinen liikemies piittaa, eikä siinä kunniaa kysytä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän tuo homma mennyt niin että Nordealla oli valmiit lomakkeet ja asiakas pani nimensä alle. Sen tulkinnan mukaan anomukset teki asiakas itse.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kyllä nordean on nyt kiireesti kerrottava kaikkien veroparatiisyhtiöasiakkaiden nimet, ettei viattomien asiakkaiden maine mene...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

18:00
Kuvagalleria: Nelivuotiselta tauolta palannut 22-Pistepirkko hurmasi yleisönsä Oulussa
18:00
107-vuotias Dagny Carlsson kirjoittaa blogia, koska ei halua pysähtyä: "Ei pidä uskoa, kun muut sanovat, ettei tuo sovi vanhoille ihmisille"
18:00
Arvio: 22-Pistepirkon zombie palasi Ouluun – loppuunmyyty paluukeikka oli odotettu tapaus bändin tahdissa nuoruutensa viettäneille ja uuden sukupolven faneille, katso keskiviikon keikka Tilaajille
17:31
Kolumni: Kun pääministeri lupasi pelastaa Paavo Posteljoonin, on hänen pelastettava ensi keväänä myös Sari Sairaanhoitaja
16:51
Suomi ei saa rangaistusta "pitch invasionista" – UEFA armahti kannattajien kentälle ryntäyksen, joka johtui historiallisesta miesten EM-kisapaikasta
16:50
Yle: Rami Hietaniemen painiura päättyy itsenäisyyspäivän Ruotsi-otteluun –  "Se on vähän niin kuin yhden elämän hautaisi"
16:34
Pääministeri Antti Rinne: Työehtoshoppailun kitkeminen työryhmiin – "Tietenkin tämä on työmarkkinatoimijoiden asia"
56
"Siihen loppui kasvilihan tarina" – Poutun käyttämä termi joutui pannaan, päätöksestä isot kulut ja toimitusjohtajalta kova purkaus
54
"Haastava, haastava" – Postilakon selvitysryhmällä on edessä hikinen viikonloppu, sillä maanantaina voi rysähtää tukilakkojen suma
33
Pääministeri Rinne: Postin pakettilajittelijoiden työehdot turvataan ja työehtoshoppailu loppuu
32
Oulun poliisi muuttaa suurilta osin Linnanmaalle – keskustaan tila asiakaspalvelulle, putkat pysyvät vielä Haukiputaalla
14
Rekat seisovat terminaaleissa ja jotkin aluksetkin satamissa – postilakon tukitoimet vaikuttavat varsinkin Pohjoismaiden ja Länsi-Euroopan liikenteeseen
13
Haapavedeltä lähtöisin oleva sketsiryhmä tekee paluun Yle Areenassa – Justimus lyö ronskisti sovinnaisuuden yli
13
Telian matkapuhelinverkossa perjantaina laajoja häiriöitä – ongelmat saatiin korjattua ennen viittä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

193 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Mistähän johtuu kaunasi oikeasti ay-liikettä kohtaan? Olet työnantaja joka on määrätty lakituvassa maksamaan lain mukais... Lue lisää...
tämä on jo vainoamis...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.11.

Fingerpori

22.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image