Talous

Sipilä Microsoftin päätöksestä: Meidän on sopeuduttava nopeisiin muutoksiin

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) KUVA: Pekka Lassila
Talous 8.7.2015 18:33
Janne-Pekka Manninen

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan suomalaisten on sopeuduttava nopeisiin muutoksiin, kun yritysten elinkaaret lyhenevät. Sipilä puhui tänään valtioneuvoston linnassa pidetyssä tiedotustilaisuudessa.

Sipilä, oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps.) ja elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk.) pitivät tiedotustilaisuuden keskiviikkona Microftin jättimäisen irtisanomisilmoituksen johdosta.

Ministereiden mukaan halitus reagoi uutiseen nopeasti ja valtiojohto vierailee Salossa maanantaina tarkoituksenaan tavata tehtaan johtoa ja henkilöstöä sekä kaupungin edustajia.

Lindström peräänkuulutti Microsoftilta yhteiskuntavastuuta. Yhtiö kertoi tiedotteessa ryhtyvänsä työntekijöille suunnattuihin tukitoimiin yhteistyössä hallituksen kanssa.

- Vaikka olemmekin pettyneitä yhtiön uutisiin, on kuitenkin hyvä, että Microsoft sanoo olevansa talkoissa mukana, Lindström sanoo.

Olli Rehn sanoo hallituksen olevan yhteistyössä Microsoftin mutta myös kaupungin ja alueen muiden toimijoiden kanssa.

- Olemme ryhtyneet välittömiin toimiin näköalojen avaamiseksi irtisanotuille. Lähiviikkoina arvioidaan tarve työllisyysmäärärahojen osalta. Lisäksi tämä tilanne täyttää Euroopan Unionin globalisaatiorahaston hakukriteerit. Siirtymäkauden ohjelmaa viedään eteenpäin Microsoftin kanssa, Rehn sanoo.

Rehn: Yhteiskuntavastuu johtaa toivottavasti datakeskusinvestointiin

Rehn muistutti myös Microsoftin datakeskussuunnitelmista. Yhtiö väläytteli alunperin datakeskuksen mahdollista sijoittamista Ouluun tai Kajaaniin.

- Toivottavasti nyt tapahtunut asia vahvistaa Microsftin yhteiskuntavastuun tunnetta ja kannustaa toteuttamaan datakeskusinvestoinnin, Rehn sanoo.

Juha Sipilän mukaan on pyrittävä näkemään muutoksessa myös mahdollisuuksia, vaikka tilanne on Salon osalta synkkä.

- Toimialan osaaminen on Salossa maailmanluokkaa ja se antaa toiveita siitä, että uudet yritykset sijoittuvat tänne ja irtisanomisuhan alla olevat työntekijät ryhtyisivät itsekin rohkeasti perustamaan uusia yrityksiä. Langatonta tiedonsiirtoa tarvitaan nykymaailmassa toimialalla kuin toimialalla, Sipilä arvioi.

- Osaajien perässä tulee uusia yrityksiä ja osaamisen päälle voidaan rakentaa uutta yritystoimintaa, kun ensin saadaan tukipaketti ja sysäys alkuun.

Sipilä sanoi tiedotustilaisuudessa myös seuranneensa Oulun tilannetta aikanaan läheltä.

- Näissä tilanteissa on mahdollisuuksia. 4500 irtisanottiin ja nyt heistä jo 3800 on työllistynyt eli vain 700 on edelleen työllistymättä. Yritysten elinkaaret ovat nykyisin lyhyitä ja meidän on sopeuduttava nopeisiin muutoksiin sekä löydettävä niistä mahdollisuudet.

Microsoft kertoi keskiviikkona lakkauttavansa Salon yksikön ja irtisanovansa Suomesta enintään 2300 työntekijää.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (22)

Lindströmin suusta voi odottaa vielä sellaista papanaa yhteiskuntavastuusta. Siihen samaan retoriikkaan sekaantui myös Sipilä. Kuulosti tosi naivilta suurena yritysjohtajana itseään pitävän suusta. Miten joku viitsii kuuluttaa Amerikkalaisen suuryhtiön yhteiskuntavastuuta Suomeen? Tuntuu vaan, että tämäkään hallitus ei käy täydellä järjellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pää-elinkeino-oikeus-työ, digitalisaatio,
yhteiskuntavastuut
työvoimavaje...

Yritysten ja hallituksen
lyhyet elinkaari
odotukset,
uskottavuusvajeineen,
verojenkiristykset,
yritys- ja pääomaverotuksen
alennuksen, sääntelyn
purku.
Kreikan tie on
Suomenkin tie sillä Sipilät
prosessikaavioon kuvaus
menestystarinasta
lopputuote konkurssi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikäpä se on tuollaista jauhaa ku on hillopurkki täynnä, ite olin kusessa jo sillon ku tuli loparit niin miten sopeudut?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei hätää! Nyt kun Microsoft vähentää työpaikkoja, ehkä kilpaileva yritys, Linux, järjestää niitä lisää?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kvartaalitalouden palvominen on tainnut näyttää nyt kaiken mitä se saa aikaan. Huonoja tuotteita ylihinnalla ja paljon työttömyyttä, ja osalla palkat ovat alhaiset ettei ihmiset kykene elämään useammallakaan työpaikalla.
Mutta eihän tilanne tule muuttumaan mihinkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Herra Sipilä unohtaa että nopeisiin muutoksiin voi vaikuttaa lainsäädännöllä.
Otetaan sama käytäntö kuin Ranskassa ja Saksassa on voimassa. Loppuu tuska äkillisyydestä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yritysten elinkaaret ovat nykyisin lyhyitä ainoastaan Suomessa (ja kenties muissa banaanivaltioissa). Jonkun pitäisi tutkia, mikä tähän on pohjimmiltaan syynä suomalaisessa yhteiskunnassa ja kulttuurissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Microsoft tekee tässä samalla myös 7.6 miljardin dollarin alaskirjauksen eli toteaa että Nokian puhelinbisneksen ostos oli virhe ja tappiot niellään kauniisti. Joten se näistä Lumia-luureista. Ensi vuoden puolella ovat historiaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt tarkkana Suomen rahavarojen kanssa Juha!
Ei senttiäkään Ateenaan. Pidetään rahat täällä Suomessa.
Sekä jenkit että etelän vetelät vievät suomalaisia kuin pässiä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"sopeuduttava"..? ei hel..tti. Kaikkea sammakoita sitä suusta päästetään, kun ei ole rikkailla tajua tavallisten kansalaisten niukkuudesta. Sopeutuminen=nieltävä tappio. Ei ne työpaikat tule noin vain takaisin, nämä työttömyysjaksot heilauttavat melkoisesti perheellisiä jne. Ei sellaista jaksa kovin pitkään. Ja päättäjät vain lyövät lisää pökköä pesään, kiristävät elämän todella tiukalle, eikä kukaan päättäjistä ota vastuuta mistään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei siinä datakeskus paljoa lämmitä. Rakentamiseen käytetään ulkomaisia ammattilaisrakentajia, pyörittämiseen tarvitaan ulkomailta tuotuja eksperttejä ja verotulot tuloutetaan Irlantiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Salon ja Turun väli on noin 60 km ja Turku saanut miljaardien laivatilaukset, joten ei pitäs olla mikään ongelma sijoittaa henkilöitä töihin. Turussahan on harkittu telakan laajentamista, niin nyt on sopiva aika ja "tilaus" asialle. Toista se on täällä muualla Suomessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

juu tietotekniikka insinööri hitsaamaan laivoja. Haloo, ei kaikki ole moniosaajia

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin sitä muitaki työttömiä pistetään ties mihin koulutuksiin. Mikä ero se on insinöörissä?
Ei muutaku hoiva-alalle siellä on töitä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Stubb ja Käteinen tässäkö on teidän lupaamanne VEROALE TYÖPAIKAT

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (22)

Uutisvirta

19:04
Metsänomistajille on suunnitteilla ensimmäinen valtiontuki täysin ja ainoastaan ilmastolähtökohdista – kompensaatioiden taustalla hiilinielujen vahvistaminen
19:00
Arvio: Televisio leviää Suomeen, mutta sopiiko se vanhoillislestadiolaisten uskovaisten olohuoneeseen? – SRK:n historiankirjoituksessa on edetty 1960- ja 1970-lukujen vaikeisiin kysymyksiin Tilaajille
19:00
Konsultin Oulun kaupungin pöytään lyömät madonluvut ihmetyttävät entisiä valtuutettuja – "Mihin on kadonnut se oululaisten poliittisten ryhmien yhdessä tekemisen malli" Tilaajille
18:42
Riskintorjunta voi mennä Suomessakin uusiksi, jos tieto Wuhan-viruksen tarttuvuudesta osoittautuu merkittäväksi
18:32
Omakotitalon yhteydessä olevassa automaalaamossa syttyi tulipalo Pateniemessä, paloa sammutetaan parhaillaan
18:16
Iijokea soudetaan ja melotaan ensi kesänä kahdessa tapahtumassa samaan aikaan – Perinteisen Iijokisoudun rinnalle nousee Elävä Iijoki -melonta- ja soututapahtuma
18:00
Oulujärven saarihakkuiden kiellolla voi olla ennakkopäätöksen luonne – "Aikaisemmin Metsähallitus ei juuri suojelijoita kuunnellut" Tilaajille
45
Onko juniorivalmentajien osaaminen heikkoa? "Liian moni lapsi kokee kiusaamista ja epäasiallista käyttäytymistä urheiluseurassa"
30
Metsäteollisuus vastaa lakkoon kolmen päivän työsululla, sovintoa haetaan valtakunnansovittelijan toimistolla
27
Pohjantiellä jopa 160 kilometrin tuntivauhtia ajanut henkilöauto kiinnitti poliisin huomion – kortiton kuljettaja kaahasi humalassa
27
Kiina puolustautuu koronavirukselta: rajoituksia joukkoliikenteeseen, villieläinten kauppa seis – kuolonuhreja yli 50
23
Manner tuskaili Kärppien johtoasemassa pelaamista – Kolmanneksen kauden tehopisteistään turkulaisia vastaan tehnyt Jokinen laittoi TPS-tehot sattuman piikkiin
22
Ulkoministeri Haavisto suunnitelmasta tuoda Al-Holin naiset oikeuden eteen Syyriassa: "Mielellään kuulemme, mitä kurdit suunnittelevat"
18
Kiinalaisryhmät peruvat Lapin matkoja tai etsivät niille uutta ajankohtaa – "Meillä on tietoja yksittäisistä nuorisomatkailuun liittyvistä ryhmistä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi aamuyöstä alkaen Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Keskusta korottamassa lapsilisiä!

186 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ay-liike mahdollistaa sen, että voin ylipäätään kulkea töissä

Onneksi monet tajuavat Ay-liikkeen tarkoituksen ja sen antaman todellisen suojan työntekijöille kuten aloittajakin. En ... Lue lisää...
Realismia

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image