Talous

Si­joi­tusb­lo­geis­ta kanteluja vi­ran­omai­sel­le vuosittain – perusteeton sijoitusneuvo voi johtaa tutkintaan

Talousaiheiset blogit ovat lisääntyneet viime vuosina. Blogeissa kuka tahansa voi esiintyä ammattilaisena. Sisällön laadun arviointi jää usein lukijan varaan. KUVA: Mika Seppänen
Talous 7.5.2018 5:00
Minna Akimo

Erilaisten sijoitus- ja talousaiheisten blogien ja keskustelupalstojen lisääntyminen on lisännyt myös niistä tehtyjä kanteluja rahoitusmarkkinoita valvovalle Finanssivalvonnalle (Fiva). Fiva saa vuosittain muutaman kantelun kirjoituksista, joiden sisällöt ovat antaneet kantelijalle aiheen epäillä niissä annettujen sijoitussuositusten puolueettomuutta ja eturistiriitojen ilmoittamisen laiminlyöntiä.

– Sijoitussuositusten antamista ja levittämistä säännellään EU:n markkinoiden väärinkäyttöasetuksessa. Asetuksen valvonta kuuluu meille ja siksi valvomme myös blogikirjoituksia, Fivan lakimies Pia Ovaska kertoo Lännen Medialle.

EU:n uusi markkinoiden väärinkäyttöasetus astui voimaan 2016. Sen myötä esimerkiksi omassa blogissa tai keskustelupalstoilla annetut rahoitusvälineitä, kuten osakkeita tai rahastoja koskevat suositukset voivat täyttää sijoitussuositusten antamista koskevat kriteerit.

Jos EU:n asetuksen sijoitussuosituksia koskevia säännöksiä on rikottu, Fiva voi langettaa hallinnollisen seuraamusmaksun tai tehdä asiasta kurssin vääristämisepäilystä tutkintapyynnön poliisille.

– Blogeissakin sijoitussuositusten on perustuttava faktoihin. Jos kirjoittaja antaa lukijoilleen sijoitussuosituksia, sääntely puree myös häneen. Jos kirjoittaja taas kertoo ja avaa esimerkiksi oman sijoitussalkkunsa sisältöä, sellaista tekstiä ei yleensä katsota sijoitussuositukseksi.

Ovaska muistuttaa, että jo pelkkä kurssimanipulaation yritys on rangaistava teko.

Ruotsin hovioikeuden käsittelyssä on parhaillaan tapaus, jossa käräjäoikeus tuomitsi kaksi sijoitusbloggaajaa ehdonalaiseen vankeuteen ja sakkoihin kurssimanipulaatiosta.

Kaksi lääketieteen opiskelijaa oli kirjoittanut ammattimaiselta vaikuttaneita analyyseja eri yhtiöistä. Analyyseja oli jaettu sosiaalisessa mediassa, jossa ne saivat laajaa näkyvyyttä.

Kirjoittajat jättivät kuitenkin kertomatta, että heillä oli mittavia omistuksia yhtiöissä, joita he olivat analysoineet.

Kirjoitusten perustella yhtiöiden kurssit lähtivät nousuun ja kirjoittajat myivät omistamansa osakkeet huomattavalla voitolla.

Ruotsissa ilmi tullut tapaus on herättänyt keskustelua myös Suomessa.

Sijoittamiseen ja raha-asioihin keskittyvän Salkunrakentaja.fi -sivuston päätoimittaja Jorma Erkkilä suhtautuu epäilevästi siihen, että yksittäinen bloggaaja voisi vaikuttaa jonkin yhtiön pörssikurssin kehitykseen.

– On vaikea kuvitella, että tällaista tapahtuisi kovin usein. Ruotsin-tapauksesta pitää muistaa, että kyse oli massiivisesta toiminnasta, jota tehtiin useilta eri käyttäjätileiltä. On vaikea uskoa sitä, että yksittäisen bloggaajan kirjoituksilla olisi suoria vaikutuksia osakekurssien kehitykseen, Erkkilä sanoo.

Hän kuitenkin itse kehottaa suhtautumaan terveen kriittisesti sijoitusblogien sisältöihin.

– Sijoittamisen nyrkkisääntö on se, ettei koskaan pidä sijoittaa, jos johtopäätöksiä ei ole tehnyt itse. On huuhaata väittää, että aktiivinen sijoittaminen suoraan osakkeisiin olisi helppoa. Sijoitusten tekeminen yksittäisen blogin perusteella on vaarallista, hän sanoo.

MAINOS

Kommentoi

Sijoitusneuvojien sijoitusneuvojen antamisen kriteerit täyttyvät mutta vastuuta ei ole mistään. Esimerkiksi veronmaksajille suunnatussa julkaisussa on useampia ns, asiantuntijoita, jotka antaa osakekauppasuosituksia. Kerran kahden eri firman asiantuntijaa suositti molemmat erään osakkkeen hankkimista , ja kuinkas ollakaan juuri se osake sakkasi seuraavien parin kk aikana n. 50 % . Keskimäärin muut osakkeet säilyi samaan aikaan suunnilleen entisellä tasolla.
Mitä tästäkin opimme ? Sen että asiantuntijat katsoo aina ensin oman salkkunsa ja/tai edustamansa yhtiön tai pankin salkun tilannetta suosituksia antaessaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin vähällä ammattitaidolla on valtaosa , yli 90 % , sijoitusneuvojista varustettuna. Eikä kukaan vastaa mistään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

95
Talliosakkeiden kauppa käy kiivaana Oulussa, ostajat teettävät tiloihin parvia, vessoja ja toimistotilaa – "Kaikki menee jo ennakkomarkkinoinnissa"
79
Puolustusvoimat järjesti kunnon show'n Heinäpäässä – todentuntuinen tykkituli paukkui ja jytisi, katso kuvat
52
Aika on ajanut tillilihasta ohi, rössypotusta kiistellään ja puuro on kestosuosikki – maksutonta kouluruokaa on syytä juhlia, mutta Oulussa sitä päätyy satoja kiloja päivässä biojätteeksi
23
Sisäministeri Mykkänen ei lämpene sinisten idealle poliisiopiskelijoiden tukemisesta - käyttäisi rahat lähiöpoliiseihin
22
Linnanmaan Baanan ensimmäinen vaihe avattiin liikenteelle
20
Kommentti: Urheilijan epäonnistuminen on systeemin vika
18
Nettiopas avuksi sorsastajalle: jätä nämä yksitoista vesilintua rauhaan

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan pohjoisosassa lännen ja lounaan välinen tuuli on voimakasta huomenna, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Metsäpalovaroitus on voimassa Satakunnan, Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Kemi, Keminmaa ja Tornio.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Mikä nautinto olla tekemättä palkkatyötä, toverit

Oletpa melkoinen sanaseppo,johan kirjoittamisellakin voisit tienata :) Minä niin samaistun sinuun,en päivääkään ole kaiv... Lue lisää...
ahvenkahven

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

18.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image