Talous

Selvitysmies: Talvivaara voidaan saada kan­nat­ta­vak­si, velkoja leikattava rajusti

Talous 30.9.2014 9:21 | Päivitetty 30.9.2014 11:01
Kaleva, STT

Kaivosyhtiö Talvivaaran yrityssaneeraus jatkuu. Selvitysmiehen mukaan liiketoiminta on osoittautunut saneerauksen aikana elinkelpoiseksi, ja kaivostoiminta voidaan saada kannattavaksi.

Saneerausohjelma on toimitettu Espoon käräjäoikeuteen. Ohjelma vaatii vielä velkojien hyväksynnän. Oikeuden päätöstä saneerauksesta joudutaan todennäköisesti odottamaan vielä hyvän aikaa.

Solidiumin sijoitusjohtajan Hanna Masalan mukaan selvitysmiehen Talvivaaralle jättämä ehdotus ei vielä ratkaise yhtiön tulevaisuutta. Iso kysymys on myös, hyväksyvätkö velkojat ehdotuksen.

Kaivosyhtiön mukaan parantuneen taloudellisen tilanteen taustalla on metallien talteenottolaitoksen vakaa toiminta sekä parantunut nikkelin maailmanmarkkinahinta.

Liiketoiminnan jatkaminen edellyttää kuitenkin uuden rahoituksen hankkimista. Selvittäjä ehdottaa, että Talvivaara Sotkamon koko liiketoiminta myydään niin sanotun realisaatiosaneerauksen kautta uudelle Talvivaaran perustamalle yhtiölle. Talvivaara Sotkamo on Kaivosyhtiö Talvivaaran operatiivinen tytäryhtiö.

Selvitysmies vaatii myös Talvivaaran velkojen tuntuvaa leikkausta. Yhtiön vakuudettomia velkoja pitää leikata 97 prosenttia. Yhtiön velkoja turvaavan vakuuden arvo on tällä hetkellä enintään 56 miljoonaa euroa.

Talvivaara jatkaa kaikkien rahoitusratkaisujen arviointia. Joukkovelkakirjojen liikkeeseenlaskua tai osakeantia ei ole suljettu pois. Lisäksi selvitetään yhden tai usemman ankkurisijoittajan sitoutumista Talvivaaraan.

Talvivaaran toimitusjohtaja Pekka Perä sanoi tiedotteessa, että yrityssaneerauksen toteutuminen ei ole vielä varmaa.

Yhtiö julkaisi tammi-kesäkuun osavuosikatsauksensa tiistaina.

Tuonto kasvanut

Sekä nikkelin että sinkin tuotantomäärät kasvoivat Talvivaarassa alkuvuoden 2014 aikana edellisvuoteen verrattuna.

Yhtiön liikevaihto oli tämän vuoden tammi-kesäkuussa 68,2 miljoonaa euroa. Tappiota kertyi puolestaan 11,2 miljoonaa euroa. Viime vuonna vastaavana aikana liikevaihto oli 40,6 miljoonaa ja tappiota kertyi 43,8 miljoonaa euroa.

Talvivaaran velkaantumisaste oli kesäkuun 2014 lopussa 173,7 prosenttia. Henkilöstöä yhtiöllä oli noin 500, mikä on 179 työntekijää vähemmän kuin vuosi aikaisemmin.

Talvivaaran taloustilanne on ollut pitkään vaikea. Yhtiöllä on velkaa yli miljardi euroa, ja velkojia on yli tuhat.

Talousongelmien lisäksi kaivos painii ympäristöongelmien kanssa. Toimitusjohtaja Pekka Perää ja kolmea muuta henkilöä vastaan nostettiin viime viikolla syyte ympäristörikoksista.

Talvivaara hakeutui yrityssaneeraukseen viime vuoden marraskuussa.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (30)

Täällä nämä asiantuntijat taas kerran tietävät muka paremmin kuin selvitysmies jolla on vankkaa tietoa ja hän sanoi, että saneraus on konkurssia parempi vaihtoehto. Jokaisen pitäisi ymmärtää mikä katasfrofi olisi jos toiminta loppuisi ja työpaikat menisi ja jäisi vain kuluja ja kukaan ei saisi mitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuotanto nousee ja tappio kasvaa...siinä koko hienon idean kurjuus.
Vielä kun oitetaan huomioon luonnon kärsimät vahingot...niin huh huh

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

miksi toiset firmat ajetaan konkurssiin ja toiset pelastetaan ..????? aina sanotaan mikä ei kannata niin lopetetaan..miksi sitten tuhansia työpaikkoja on lopetettu koska muka ei työ ole ollut kannatavaa...entäs sellutehtaan olisiko nekin pitänyt pelastaa..??

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sillä rahalla, jonka Talvivaara on käyttänyt ympäristön tuhoamiseen, olisi kainuulaisille voitu antaa toimeentulotukea monen sukupolven ajan, ja ympäristön tuholta olisi vältytty.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt menee yli hilseen. Kyllä minunkin firma kannattais jos sais satojentuhansien laiteinvestoinnit kuitattua kädenpuristuksella. Onko nyt joku aprillipäivä? Paljonko veronmaksajien rahaa on talvivaaraan pumpattu?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siis luinko nyt oikein että velkoja on miljardi euroa (eli tuhat miljoonaa) ja tästä 97% pitäisi leikata että homma saadaan kannattamaan. Ja velkojen leikkaaminenhan käytännössä tarkoittaa sitä että Talvivaaralle laitteita, tuotteita, koneita, kemikaaleja, varaosia, ym ym ym toimittaneet kärsivät nämä leikkaukset tappioina. Melkoinen konkurssirumba siis luvassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos kokonaisvelkoja leikataan 99% ja annetaan lisää rahaa, niin toimina on kannattava. Onko tämä vitsi ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten talvivaara maksaa velat takaisin jos velkaa on nyt jo yli miljardi euroa ja kokoajan tulee lisää velkaa. Otetaanko velkaa esim valtiolta niin paljonko vain saadaan ja sitten velat annetaan anteeksi? En ymmärrä miten tämä yhtiö ei ole jo konkurssissa. Jotakin outoa tässä on verrattuna tavalliseen yrityksiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eli leikataan velkoja toista miljardia niin saadaan lisää ehkä rahaa jolla tekohengitetään taas vuosi eteenpäin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Talvivaara ei pysty tuottamaan malmia maailmanmarkkina hintaan. Maksetaan sille maatalousvaroista vientitukea niin kuin elintarviketeollisuudellekin maksetaan. Määrällisesti tuki voidaan asettaa tasolle jossa kaivoksen saama hinta malmista on kullan hinnan tasolle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo se vaan on niin että maailmanmarkkina hinta on vaihteleva, Kun se on +20tuhatta USD/t, niin Talvivaara tekee tiliä, Jos se siitä paljon laskee alkaa kaikilla olla vaikeuksia. Se vaan on että toisilla kuopilla on puskurit jotka Pekan firmalta puuttuu.
Toivottavasti pojat saa luohinnan käyntiin mahdollisimman pian. Ja Talvivaaran mollaus loppuisi .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sama se loppuuko Talvivaaran mollaus, ympäristön tuhoutuminen ei kuitenkaan lopu, sitä kun ei lasketa tässä vaiheessa rahassa, mutta kyllä veronmaksaja on se taho, joka nekin tuhot sekä kärsii, että maksaa aikanaan. Kapitalismi ei toimi näin, paitsi Kokoomusvetoisessa suomessa. Älllistyttävää ja saa voimaan pahoin, jokaisen joka tämän kaksinaismoralistisen politiikan oivaltaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo, minunkin toiminta olisi kannattavaa ja suotavaa...pitäisi ensin saada 2 miljoonan velat anteeksi ja sitten voin taas porskuttaa...kaikille pienille ja suuremmille yrityksille VELKA-ARMAHDUS, niin kyllä bisnes sujuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saapa nähdä miten monta miljoonaa vielä palaa. Toivottavasti Fennovoima kaatuu eduskunnassa koska siitä on tulossa samanlainen rahaloukkua jota on pakko tukea verorahoin kun konkurssi olisi vielä kalliimpi ratkaisu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Selvitysmieshän se varsinainen kaivosalan asiantuntija on. Minkä ihmeen takia Pekka ei ole tuollaista GURUA palkannut
aikaisemmin kaivoksen johtoon,vaikka mies on " vanha tuttu ".
Minä vain ihmettelen kun Talvivaara tekee tappiota vaikka varsinainen kaivostyö on ollut seis jo liki vuoden,ja vain " varsinainen " rahantekomylly on ollut vuoden käytössä.Sitähän pitäisi rahaa olla nyt jo kaikki paikat pullollaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samaa olen ihmetellyt. Jos laskelmissa ei ole huomioitu, että vain hedelmiä kerätää ja ei ole kannattavaa niin konkkaan ja heti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos velkaa olisi miljardi tarkoittaa tuo 97 -% leikkaus 970 000 000 € velkojen mitätöimistä. Melkoinen koplaus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

eli nyt tavalliset immeiset ! velat anteeksi vain tuosta noin vain ! tai ainakin saneeraukseen ja heti !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Talvivaaran tuhot ympäristölle kauheat. Työllistävä vaikutus olematon verrattuna vaikka rautaruukin Raahen tehtaaseen. Ei ole muuta mahdollisuutta kun laittaa kaivos kiinni lopullisesti ja pesän varat jakaa velkojille. Ympäristön siivous tulee tietysti veromaksajille kalliiksi ja on aikaa viepää, mutta otetaan sieltä esiin positiivinen puoli eli työllistävä vaikutus. Hukka perii joka tapauksessa tehtiinpä miten päin tahansa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt sormet ja varpaat ristiin ettei yksi noista ankkurisijoittajista tule olemaan valtio. Muutenkin valtion tulisi välittömästi myydä koko Talvivaara omistuksensa pois. Veltion tehtävä ei ole rahoittaa yksityistä yritystoimintaa. Kahdeksan vuoden aika, tämä on kyllä käsittämätöntä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (30)

Uutisvirta

17.2.
Kempeleläisellä maatilalla kasvanut Julia Heikkinen on Oulun 4H:n uusi toiminnanjohtaja – "Minä uskon uskaltamiseen, se on tavattoman mukavaa"
17.2.
Kaleva oikaisee
17.2.
Kaupunki perustaa säätiön Oulu2026-kulttuuripääkaupunkihankkeen toteuttamista varten – Kulttuurille myös oma pitchauskisa
17.2.
Kaupunginhallitus päätti: Oulun kaupungintaloa avataan jonkin verran yleisölle, mutta suurimmaksi osaksi käyttötarkoitus pysyy entisellään
17.2.
Kätilöiden huoli ei näy vahinkoilmoituksissa – Viime vuonna korvauksia maksettiin 18 tapauksessa, jotka liittyivät alatiesynnytyksiin tai keisarileikkauksiin
17.2.
Perhe jäi kahden tulen väliin: Oulun kaupunki vaatii Karjasillan suojeltuun hometaloon korjausta, 50 neliön talolle kustannusarvio jopa 365 000 euroa – purkulupa ei hevillä heltiä kulttuurisesti arvokkaalla alueella Tilaajille
17.2.
Norjassa sisarpuolensa surmasta epäiltyä miestä syytetään murhasta ja terrorismirikoksesta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi Perussuomalaisia pelätään?

289 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi Perussuomalaisia pelätään?

Samasta syystä, kuin Natsejakin. He vetoavat ihmisten vietteihin ja syrjäyttävät moraalin. Silloin pintaan nousee ahneus... Lue lisää...
PSYKOPAATTIEN DIKTAT...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image