Talous

Selvitys: Lap­si­per­heel­li­set käyvät muita useammin lauantai-iltana ostoksilla

– Pääkaupunkiseudulla kuluttajat ovat alkaneet käydä enemmän myös erikoiskaupoissa ja tavarataloissa lauantai-iltaisin ja sunnuntaisin. Tämä kehitys todennäköisesti vahvistuu ja leviää myös muihin suuriin kaupunkeihin, Kaupan liiton pääekonomisti Jaana Kurjenoja arvelee tiedotteessa. KUVA: Joel Maisalmi
Talous 11.10.2016 12:00
Aki Laurokari

Kaupan liiton tuoreen selvityksen mukaan noin 82 prosenttia kuluttajista pitää kauppojen laajentuneista aukioloajoista.

Selvityksestä käy muun muassa ilmi, että lapsiperheelliset käyvät muita useammin lauantai-iltaisin ostoksilla. Eniten lauantai-iltojen ostoskäyntejään ovat lisänneet alle 35-vuotiaat miehet ja naiset. Erityisen paljon vapautuneita aukioloaikoja arvostavat alle 40-vuotiaat naiset ja pääkaupunkiseudulla asuvat, selvityksessä kerrotaan.

Suurten kaupunkien asukkaat arvostavat eniten juuri viikonloppujen laajentuneita aukioloaikoja. Suurin osa vastaajista oli myös sitä mieltä, että sunnuntaiaukiolot helpottavat ja antavat joustoa arjen ja aikataulujen järjestämisessä. Pääkaupunkiseudulla näin vastasi 62 prosenttia, muissa vähintään 50 000 asukkaan kaupungeissa 53 prosenttia ja muussa Suomessa 48 prosenttia.

Kilpailun koetaan kiristyneen

Selvityksen mukaan runsas 80 prosenttia päivittäistavarakaupoista ja lähes puolet erikoiskaupoista kokee kilpailun kiristyneen nimenomaan aukiolojen vuoksi.

Pienet päivittäistavarakaupat ja kioskit ovat menettäneet selvityksen mukaan myyntiään. 56 prosenttia päivittäistavarakaupoista pitääkin vapaita aukioloja aiempaa sääntelyä huonompana.

– Päivittäistavara- ja tavaratalokaupan suurimmat työllistäjät näyttävät kannattavan sääntelyn poistamisesta. Mutta eivät pienemmätkään yritykset yksimielisesti sitä vastusta: runsas neljännes alle 20 henkeä työllistävistä päivittäistavarakaupoista kokee nykyisen vapauden aikaisempaa lainsäädäntöä parempana, Kaupan liiton pääekonomisti Jaana Kurjenoja kertoo tiedotteessa.

Selvityksessä on esillä myös laajempia aukioloaikoja kritisoivien päivittäistavarakauppojen kommentteja. Niissä valitellaan ainakin sitä, että kioskien asiakkaat ovat siirtyneet kauppoihin ja että liikenneasemien asiakkaat ovat siirtyneet muihin kauppoihin.

Selvitys koostuu Kaupan liiton, Päivittäistavarayhdistyksen ja Muotikaupan Liiton jäsenkyselystä, johon vastasi 402 vähittäiskaupan yritystä, TNS Gallupilla teetetystä otospohjaisesta kuluttajakyselystä, jonka otos oli 2 004 vähintään 15-vuotiasta mannersuomalaista sekä Feedbackly Oy:n 1 877 asiakkaalta keräämään asiakaspalauteaineistoon.

Tutustu ja tilaa kevättarjous 😎

Kaleva Digi 2 kk vain 9,90 €!
Säästä 67 %! (Norm. 2 kk/31 €)
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Kaupassa käynti on mennyt yhä harvenevaksi huviksi ostovoiman huvetessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

34
Viljelytukea saavat tilat vähentyneet tuhannella – yhteensä viljelytukia maksettiin Suomessa viime vuonna yli 1,7 miljardia euroa
30
Kalen! kalluppi: Syökkö nää lihhaa?
15
Kotia ei vain löydy – onko luottotietonsa menettänyt huono ihminen? Lukijalta
11
Eläkeläiset osoittivat mieltään Pudasjärvellä pankin käteisnostojen rajoittamisesta – käteistä saa jatkossa vain neljän tunnin ajan viikossa
10
Nokian yt-neuvottelut päättyivät, Oulusta irtisanotaan noin 70 työntekijää
10
Pohjois-Suomen syntyneiden elämää on seurattu yli 50 vuoden ajan – "Meillä on valtava tietovaranto, josta voidaan louhia erilaisia asioita"
9
Jussi Jokinen ymmärtää Tero Lehterän huolen – painepelit houkuttelevat pelaajia enemmän kuin tyhjennysmyynnit

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia luoteistuuli on voimakasta aamuyöllä, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.

Ajokeli muuttuu huonoksi illasta alkaen Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image