Talous

Selvitys: 90 prosenttia Kiinassa toimivista eu­roop­pa­lais­yri­tyk­ses­tä kärsinyt merkittävästi ko­ro­na­vi­ruk­ses­ta – Suomen talous erittäin riippuvainen Kiinasta

Kiinasta lähtenyt koronavirus on levinnyt laajalle. Se vaikuttaa myös talouteen. KUVA: ALI HAIDER / EPA
Talous 29.2.2020 9:19
Anna Leinonen

Kiinassa toimivat eurooppalaiset yritykset pelkäävät liikevaihtonsa jopa puolittuvan kesään mennessä, osoittaa tuore Euroopan kauppakamarin selvitys. Selvitykseen osallistui 577 yritystä, ja niistä yli 90 prosenttia ilmoitti liiketoimintansa kärsivän jo nyt merkittävästi.

Ongelmia aiheutuu yritysten mukaan esimerkiksi siitä, että tuotanto seisoo, alihankkijat eivät pysty toimittamaan tavaraa ja logistiikan järjestäminen on erittäin vaikeata sekä Kiinassa että myös kansainvälisesti.

Lähes puolet yrityksistä pelkää liikevaihtonsa jopa puolittuvan vuoden 2020 ensimmäisen puoliskon aikana. Ensimmäisellä vuosineljänneksen liikevaihdon pudotuksen uskotaan olevan ainakin 20 prosenttia.

Selvitykseen vastanneet eurooppalaiset yritykset sanovat, että paikallisten viranomaisten varotoimet vaihtelevat alueittaan. Lisäksi ne ovat ennalta-arvaamattomia, mikä vaikeuttaa tällä hetkellä merkittävästi tilannetta Kiinassa.

Suomi yksi Kiinan taloudesta riippuvaisimpia maita

Myös Kiinassa toimivat yli 400 suomalaisyritystä kärsivät viruksesta väistämättä, todetaan Keskuskauppakamarin tiedotteessa. 

Keskuskauppakamarin kansainvälisistä asioista vastaava johtaja Timo Vuori muistuttaa, että Suomi on yksi Kiinan taloudesta riippuvaisempia talouksia, kun vertaillaan EU- ja OECD-maita.

– Suomessa jalostetut vientituotteet ja palvelut päättyvät yhä useammin suoraan tai epäsuorasti Kiinan markkinoille. Siksi koronavirus ei ole Suomelle vain terveysuhka, vaan myös merkittävä taloudellinen riski, Vuori sanoo.

Suomen viranomaiset, suurlähetystö ja Business Finland ovat pitäneet suomalaisyritykset hyvin ajan tasalla koronavirustilanteen kehittymisestä.

– Onneksi tuoreimmat uutiset Kiinasta kertovat virustorjunnan alkavan tuottavan tuloksia ja maan talouden ottavan ensiaskelia takaisiin normaaliin, Vuori toteaa.

Virus alkaa kuitenkin olla jo maailmanlaajuinen haaste, mikä johtaa Vuoren mukaan siihen, että myös maailmantalous kärsii siitä väistämättä tämän vuoden aikana.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (38)

Turha sitä kuumetta on mitata. Pitää antaa matkustelijoille mielipide kysely. Jos kannatat demokraatttisia arvoja, kannat virusta. Hoitoon. Ja trumppilaiset suomalaiset sairaaloihin hoitotyöhön. Heillä on immuniteeti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten Suomi riippuvainen Kiinasta??
Jos rihkama ja huonolaatuiset kottikärryn rattaat jääpi tulematta niin rahat ja luonto kiittää. Kyllä romun tulo saa jo loppua ja nyt olisi mahdollisuus tuoda tuotanto kotimaahan ta eu alueelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Todella kummalliselta tuntuu että yritykset ovat luottaneet sellaiseen maahan, kulttuuriin ja siihen, että kaikki toimii, ja siirtäneet tuotantoaan sinne. Sama koskee muita sen seudun maita. Toivottavasti ne nyt ymmärtävät siirtää sitä lähemmäs, Eu:n alueltakin löytyy hyviä paikkoja monenlaiselle tuotannolle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Melkeinpä kaikki laadukkaina pidetyt tuotteet tehdään nykyään Kiinassa, toki he rihkamaskin tekevät ja myyvät jos joku niitä ostaa. Se on sitä bisnestä ja markkinataloutta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eurooppa tulee kyykkäämään todella syvään kun koronavirus leviää pandemiaksi. Italiassa ei ole mitään merkkejä että Italia saisi omat paikalliset epidemiat kuriin. Lukujen perusteella tilanne on karkaamassa myös Saksassa, Ranskassa ja Espaniassa. Ruotsissa on nukuttu ja siellä alkaa olemaan liikaa tartuntoja jotta kaikkien altistuneiden jäljittäminen onnistuisi. Suomessa nähdään sama ensiviikolla koska hallitus ei suostu tekemään aggressiivisia toimia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen pitäisi miettiä omavaraisuuteen perustuvaa toimintaa maailmantilanteen muuttuessa kaikin tavoin yhä epävakaammaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasti yritykset ottavat opikseen ja pyrkivät tulevassa vähentämään, jopa poistamaan riippuvuussuhdetta Kiinaan. Kiina on valtava maa, mutta toisin kuin euroopassa, Kiinassa liiketoiminta on vahvasti puolueen kontrollissa, mikä palvelee ainoastaan Kiinan etua, ei ulkomaisten yritysten etua.
Äkkiseltään tulee mieleen, että olisi mahtava juttu kun se alkutuotanto, mitä nyt tehdään Kiinassa, tuotaisiin vaikkapa etelä-eurooppaan. Se auttaisi nimenomaan euroopan taloutta

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun me kaikki pakkaudumme harvoihin valtaviin kaupunkeihin ja kansallisvaltioiden suvereniteetti murretaan verokertymien poistamisella niin tappavien poliittisten kansalaisten elinolosuhteiden (uusliberalisteisten ja uskonnollisfundamentaalisten) tuho-ohjelmien lisäksi taudit leviävät helpommin ja nopeammin kaikkialle.

Rikkaiden muutto puhtaille enemmän luonnonvaraisille alueille on käynnissä.
Seuraavaksi miljoonien kurjien slummit, '' kaupungit '', massojen hallintaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikäs tässä on ollessa, kannattavat yritykset on myyty ulkomaille ja työ viety kiinaan, silti meillä menee kohtalaisesti. Tässä Conona-paniikissa on se hyvä puoli, että se on maailmanlaajuinen ongelma, jolloin se on tasapuolista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

näin se kostautuu markkinataloudessa kun voiton tavoittelu asetetaan yli ymmärryksen eikä jätetä pakotietä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Monelta meni aikanaan työpaikka Kiinaan. Fiksuimmat yritykset jättivät jotakin tuotantoa euroopan halpamaihin. Ei pidä laittaa kaikkia munia yhteen koriin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nimenomaan mediahömppähän silloin menestyy kun ihmisillä kerrankin on aikaa ja ylimääräistä rahaakin sitä tutkiskella. Ymmärrän kyllä, että toimittajasta se voi olla pelottavaakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täydellinen ajoitus romuttaa koko pallon talous juur ennen seuraavia presidentin vaaleja ja syyt saa siitä tietenkin kukapa muukaan, kuin Trump

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos nyt menis kysymään hallitukselta, niin ei varmaan ole tietoa vaikutuksista, eikä mitään syytä räätälöidä kuluja uusiksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itse näkisin, että koronaviruksen takana on kiinan velkakuplatalouden totaalinen romahdus. Koronan piikkiin laitetaan firmojen talousvaikeudet jonka jälkeen näitä aletaan tukemaan valtion varoista. Jännä, että korona levis kiinasta euroopan velkaisimpaan valtioon eli italiaan. Italia tais jo saada 250 miljoonaa koronan, eli normaaliflunssan ehkäisyyn.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nykyään velkakuplatalous on kaikilla, se on uusi normaali, mitä omakin hallituksemme tukee.
Jos pankit yhtäkkiä menettäisivät oikeuden taikoa rahaa tyhjästä, niin melkoiset ongelmat seuraisivat.
Kaikki perustuu velkaan tai ennemminkin niiden korkoihin. Oli sitten kyseessä valtio tai kansalainen, ei voi välttyä kytköksiltä ja seurauksilta vaikka asuisi tundralla tiipiissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaukaa viisaat yritykset eivät koskaan ole vieneet tuotantoaan Kiinaan. Syynä on mm. osaamisen ja tuotteiden varjeltuminen teollisuusvakoilulta, automaatio on saman hintaista idässä ja lännessä, nopea reagointi markkinoiden muutoksiin, kuljetuskustannukset, ekologisuus, työllistäminen ja viennin edistäminen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (38)

Uutisvirta

14:41
Ensimmäinen koronakuolema Pohjois-Pohjanmaalla – OYS:n yhteispäivystyksessä 15 työntekijää ja kolme ensihoitajaa altistunut koronalle
13:23
Päivän kotoiluvinkki: Puhdista kahvinkeitin marttojen ohjeilla
13:19
Ajokeli on paikoin erittäin huono Lapissa, puu kaatui talon päälle Kemijärvellä, Oulussa normaali kevättalven sää
13:13
Eduskunta hyväksyi ravintoloiden sulkemisen – pääministeri Marin tunnusti yritysten lisätukitoimien tarpeen
12:49
Toimittajamme seurasi tapahtumapaikalla: Thaimaan kone laskeutui Oulun lentokentälle, tarkastukset sujuivat ripeästi – "Hyvävointisen näköistä väkeä maskit päässä"
11:41
Uusimaa on nyt eristetty muusta Suomesta – tältä tiesuluilla näytti yöaikaan
11:38
Suomen rajat sulkeutuivat äkillisesti – operaatioon osallistuvat kertovat, millaista on valvoa Suomen ja Ruotsin rajaa Torniossa
104
Presidentti Niinistö moittii Ilta-Sanomissa kovin sanoin kansalaisia, jotka eivät tottele koronaohjeita: "Minä en sellaista halua ollenkaan hyväksyä"
68
"Maailma ei palaa ennalleen", sanoo EU-komissaari Jutta Urpilainen – Eurooppa on komissaarin mukaan nyt joukkue, jolla on sama maali
48
Krabista Ouluun palaavat matkustajat joutuvat tarkkaan syyniin –  "Kukaan ei saa lähteä kentältä tai myöhemmin muualta Oulusta julkisilla liikennevälineillä"
42
Toimittajamme seurasi tapahtumapaikalla: Thaimaan kone laskeutui Oulun lentokentälle, tarkastukset sujuivat ripeästi – "Hyvävointisen näköistä väkeä maskit päässä"
33
Mies kaahasi järjetöntä ylinopeutta Oulun Pohjantiellä, ylitystä liki sata kilometriä tunnissa – myös lukuisat rattijuopot työllistivät poliisia
30
Pohjois-Pohjanmaalla viisi uutta varmistettua tartuntaa – yksi henkilö tehohoidossa Oulussa
27
Halla-aho: Maahanmuuttajista apu maatilojen työvoimapulaan – "Sopivat kuin nyrkki naamaan"

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Lapissa ja Koillismaalla luoteistuuli on tänään voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.
Ruohikkopalojen vaara on suuri maan etelä- ja länsiosassa sekä Etelä-Savon maakunnassa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Maatilalle töihin

Aina nämä työnvieroksujat jotain keksii. Kaupungissa ei voi tietenkään myöskään töissä käydä kun tiet pölisee ja on auto... Lue lisää...
Pekkaxy

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

28.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image