Talous

"Se pankki kärsii, joka avaa pelin ensimmäisenä" – Pankit empivät päätöksiä maksujen perimisestä kansalaisten talletuksista

Suomalaiset säästävät edelleen ahkerasti tavalliselle pankkitilille, jonka korko ja riski ovat lähes olemattomat. Tulevaisuudessa maksuttomien talletusten aika voi olla ohitse. KUVA: Anssi Jokiranta
Talous 19.8.2019 19:00
Minna Akimo

Negatiivisten talletuskorkojen käyttöönotto voisi johtaa talletusten siirtoihin. Päätöksiä käänteisistä koroista ei toistaiseksi ole tehty. Keskustelu negatiivisista koroista käynnistyi Sammon toimitusjohtajan Kari Stadighin lausunnosta.

Negatiivisen talletuskoron periminen tavallisilta pankkiasiakkailta voisi johtaa talletusten siirtoihin eri pankkien välillä sekä kasvattaa muiden säästämismuotojen suosiota. Ääritapauksissa negatiivinen talletuskorko voisi lisätä myös käteisvarojen tallettamista sukanvarteen.

Tämä käy ilmi Lännen Median tekemästä kyselystä, joka tehtiin isoille Suomessa toimiville pankkiryhmille. Ainoastaan Nordea kieltäytyi kommentoimasta negatiiviseen korkoon liittyviä kysymyksiä. Keskustelu negatiivista talletuskoroista käynnistyi Sammon toimitusjohtajan Kari Stadighin uutistoimisto Bloombergille antamasta haastattelusta. Sampo omistaa osan Nordea-pankista.

Joiden arvioiden mukaan negatiiviset korot voisivat johtaa talletuspakoon.

– Jos negatiiviset talletuskorot otetaan käyttöön useissa pankeissa, haasteeksi muodostuisi se, että ihmiset alkaisivat säilyttää rahojaan enemmän käteisenä. Rahojen siirtäminen käteiseksi heikentäisi pankkien kykyä rahoittaa tavallisten kansalaisten lainoja, Danske Bankin henkilöasiakasliiketoiminnan johtaja Riikka Laine-Tolonen sanoo.

OP:n maksamisesta ja taloudenhallinnasta vastaava johtaja Masa Peura sanoo, että negatiivinen talletuskorko voisi myös lisätä kuluttamista.

– Keskeistä tässä on, miten ihmiset ylipäätään seuraavat säästötilinsä korkoa. Jos niissä on isoja eroja, silloin negatiivisella talletuskorollakin olisi isommat vaikutukset.

Pankkien vastauksista käy ilmi, ettei päätöksiä negatiivisen talletuskoron käyttöönotosta ole tehty, mutta tilannetta seurataan.

– Keskustelu negatiivisista talletuskoroista kertoo siitä, miten kauas osa meistä pankeista on ajautunut omista asiakkaistaan ja heidän arjestaan. Minusta meillä ei ole varaa olla kiinnostumatta asiakkaistamme, heidän raha-asioistaan ja siitä, miten voimme helpottaa heidän arkeaan, S-pankin pankkiliiketoiminnan johtaja Aki Gynther sanoo.

Keskustelu negatiivista talletuskoroista käynnistyi Sammon toimitusjohtajan Kari Stadighin uutistoimisto Bloombergille antamasta haastattelusta. Sampo omistaa osan Nordea-pankista.

Kyse on kilpailutilanteesta, jossa ensimmäisen liikkeen tehnyt pankki ottaisi kolhut vastaan.

– Pankki, joka ensimmäisenä tekee ratkaisun, voi kyllä kärsiä, OmaSP:n toimitusjohtaja Pasi Sydänlammi sanoo.

Handelsbankenin mukaan negatiivisen talletuskoron mahdolliseen käyttöönottoon vaikuttavat muun muassa EKP:n päätökset.

– Alun perin uskottiin, että EKP:n liikepankeilta perimä talletuskorko jäisi lyhytaikaiseksi, mutta näin ei ole käynyt, mikä lisää painetta negatiivisten talletuskorkojen käytön laajentamiselle, Handelsbankenin maajohtaja Nina Arkilahti vastaa.

Hän lisää, että jos korkotaso tulee riittävän alas, silloin myös henkilöasiakkaiden talletuksille tulisi negatiivinen talletuskorko. Jo nyt ainakin osa pankeista perii negatiivista talletuskorkoa yritysasiakkailta.

– Tässä tapauksessa kyseessä olisivat kuitenkin tavanomaisesta päivittäiskäytöstä poikkeavat summat.

Onko ilmaisten pankkitalletusten aika ohitse?

Negatiivinen talletuskorko tarkoittaa sitä, että pankkitilillä olevista varoista pitäisi maksaa pankille.

Tähän asti on totuttu siihen, että pankki maksaa asiakkaittensa talletuksille korkoa, joka viime vuosina on ollut käytännössä olematon.

Osa pankeista on perinyt talletuskorkoja suuremmilta yritysasiakkailtaan jo nyt.

Reilu viikko sitten Sammon toimitusjohtaja Kari Stadigh totesi uutistoimisto Bloombergin haastattelussa, että pankit voisivat asettaa kuluttaja-asiakkaiden talletuksille negatiiviset korot.

Haastattelussa Stadigh totesi, ettei muutos tuhoaisi vähittäispankkitoimintaa, vaan vakauttaisi pankkialaa.

Hän perusteli väitettään myös sillä, että negatiivisten talletuskorkojen myötä ihmiset alkaisivat kuluttaa enemmän ja yksityisellä sektorilla tehtäisiin investointeja. Näillä olisi taloutta elvyttävä vaikutus.

MAINOS

Kommentoi

Jos korot menee miinukselle ja pankki veloittaa tilillä olevista rahoista, koskeeko miinuskorko myös lainoja, eli jos otan rutosti lainaa minulle maksetaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Liikepankit joutaa kansallistaa. Tätä se yhteisvaluutta euro sitten tietti, valtavan velkakuplatalouden nollakorkoineen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pankit tekevät miljardeja kerätessään omaisuutta meidän tallettamilla rahoilla täysin korvauksetta.
Pankkien itselleen hallintaan keräämät varallisuudet ovat oikeasti tallettajien sijoitusomaisuutta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos tuo ryöstösuunnitelma joskus toteutuu niin samana päivänä lähtevät rahat pankeista luotettaviin laikuuliaisiin käsiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pankki lainaa maksuttomasti talletuksia ja säästöjä tehden omia sijoituksia ja lainanantoja joista saavat muhkeat tuotot. Haluavat moninkertaistaa ja laskuttaa sitä tuplana, joka niitä pystyssä pitää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rahat Pankki Norwegianiin. Helppo tehdä. Norja on rikas maa ja pankkien vakavaraisuus toisella tasolla kuin Suomessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Heti lähtee rahat tilitä jos pankki ottaa negatiivisen koron käyttöön. Ei tarvitse sitten 10 vuoden päästä pankin itkeä perään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pankeille tiedoksi, että nykyisin on helppoa perustaa tili ulkomaille. Kun kotimaisilla pankeilla ei muutenkaan ole enää mitään nettipankkia kummempaa palvelua tarjottavanaan, asiakkaan kannalta on ihan sama, onko pankin osoitteen loppuna .fi vai .com. Kohta ei tarvita kuin yksi agressiivinen mainoskampanja ulkomaiselta pankilta ja kotimainen pankkikriisi talletuspakoineen on valmis.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pankki tekee businesta meidän vaivalla säästämillä ja tallettamilla rahoilla. Sitten pitäisi vielä maksaa pankille, kun tarjoaa sille ilmaista pääomaa. Uskomatonta soopaa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ensiksi on vaatimus että palkka pitää mennä tilisiirtona pankkiin. Jos tästä pankki alkaa ottamaan oman osansa niin nostan sitä mukaan säästöt pois. Nyt kun useat liikkeet alkavat vähentämään käteisen vastaanottoa niin kierre on valmis. Siirryn liikkeeseen joka ottaa setelit vastaan. Ne jotka eivät ota, näkevät miten tieto leviää vauhdilla some:ssa.

Tuskin olen ainoa näin ajatteleva ja domino efekti on valmis.

Nyt kun joku kysyy miksi makuutan; kun joku laite yhtäkkiä hajoaa kotona niin löytyy se 4000€ ylimääräistä heti. Eräs aamu hajosi varaaja, 4 tuntia ja uusi tilalla, hinta 1200€. Pankin halutila olisi että maksan ne lainana. Eikös valtiota myöten oltu myös huolissaan Suomalaisten velkataakasta? Se mitä saisin 4000€ korkoa vuodessa menisi lainan maksuihin. Ja veroihin.

EU:n pankkiirit ajattelee itseään ja isoja markkinoita. Me Suomalaiset ollaan täällä pohjolassa kärsimässä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rahat pois tililtä, joko käteiseksi tai toiseen pankkiin, ehkä ulkomaille. Vai että pitäisi alkaa enemmän kuluttamaan, jotta jonkun toisen talous siitä kohentuisi? Tai siirtää rahat pankin epävarmoihin sijoitusrahastoihin? Ei todellakaan. Tuohan on selvää ryöstöä ja kiskontaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Johan tuo palvelumaksu on kuukaudessa Danske Bankissa melkein 7 euroa kuukaudessa, vaikka tilillä ei ole paljoa palvelutapahtumia ja korkeimmillaan tilin saldo muutaman satasen kuukaudessa. Köyhimmät saavat maksaa eniten palvelumaksuja. S-pankkiin kai pitää liittyä omistajajäseneksi, jotta saa maksuttomat pankkipalvelut, joten pitäisi vähistä tuloista saada säästettyä se osuusmaksu ensin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No ei rahoja kannata kyllä tälläkään hetkellä missään käyttötileillä pitää.

Indeksi- tai korkorahasto on oikea paikka jos ei itse halua suoraan tehdä pörssiosakkeisiin hajautusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rupeaa vanhukset nostamaan kaikki rahansa tyynyn alle.Normaali palkansaajalla ei ongelmia,koska saldo on lähellä nollaa.Puuttukaa nuihin pikavippeihin ennemmin,enemmän vaikutusta ihmisten ongelmiin.Ihme,että puututaan esim.veikkauksen pelimainoksiin,muttei vippifirmojen yötäpäivää pyöriviin kiristyslainoihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

10:36
Google investoi Haminaan 600 miljoonaa lisää sekä kahteen uuteen tuulivoimaprojektiin Suomessa - Kainuu saa osansa historiallisesta investoinnista
10:27
Samuli Alapuranen tekee elektronista musiikkia nimellä O Samuli A, musiikkiharrastus alkoi kempeleläisestä örinämetallibändistä – Katso video kappaleesta Torspopipo
10:26
Luke lopettaa Ruukin tutkimusnavetan ja keskittyy peltotutkimukseen – nautoja käy navetassa vielä kaksi erää
9:57
Jukka Jalonen avautuu IS:lle liigavalmentajille asennettavista mikrofoneista: ”SM-liiga ei saisi olla mikään BB-talo!” – Kirosanoja kuultiin jo Kärppien pelissä
9:56
Kaleva oikaisee
9:34
Saudi-Arabian johtama koalitio pysäytti ja tuhosi huthien lähettämän räjähdealuksen Punaisellamerellä
9:11
Raahen Reiponkadulle suunniteltu kolmen salin elokuvateatteri ei toteudu, kaupunki vetäytyi hank­keesta – nyt harkinnassa Fregatti-sali
25
Paikoin jäätyneet tienpinnat vaikeuttivat aamun liikennettä Pohjois-Pohjanmaan, suola-autoja hälytettiin liikkeelle
18
Siltatyömaa hidastaa liikennettä Pohjantiellä lähes kahden vuoden ajan – järjestelyn ensimmäisinä päivinä odotettavissa ruuhkaa
14
Kokoomus arvosteli ankarasti hallitusta keskituloisten verotuksen kiristämisestä, Rinne vieritti vastuun edelliselle hallitukselle
10
"Moottoritie ihan jäässä" – Henkilöauto pyörähti aamulla kaiteeseen liukkaalla Pohjantiellä Tupoksen kohdalla
7
Rehnin madonluvut poikivat heti rajun ehdotuksen keskustan riveistä: Massiivinen 50 miljardin euron velkaelvytyspaketti – Kärnä valmis harkitsemaan valtion omaisuuden myyntejä uudestaan
7
Nykykoulun tragikoomiset funktiot Lukijalta
6
Oulun poliisi nappasi kiinni Rotuaarilla häiriköineen pyörävarkaan – toinen pyörää vohkinut jäi kiinni itse teossa Myllytullissa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono aluksi Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Keski-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa, seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo sekä Enontekiön kunnassa tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Rahastoon sijoittaminen...

Aloittaja tietenkin sijoittaa omat rahansa valitsemallaan tavalla, vaikka aloitus onkin melko pahasti virheellinen. Bu... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

20.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image