Talous

Scanfilin Jorma J. Takanen suomii suomalaista työkulttuuria

Talous 30.5.2006 0:00 | Päivitetty 30.5.2006 14:16
Veli-Pekka Somero
"Nykyään on työntekijöissä liikaa pullamössöporukkaa, joka miettii vain vapaa-ajan harrastuksiaan työaikana. Ennen, kun minä aloitin alalla, oli heinänteon meininki. Ylitöitä tehtiin sitä mukaa kuin tarvitsi", pörssiyhtiö Scanfilin perustaja ja hallituksen puheenjohtaja, sieviläinen Jorma J. Takanen pamautti.

Takanen oli yhtenä alustajana kuudennessa Kerttu Saalasti -seminaarissa Nivalassa maanantaina. Päivän aiheena oli Moniteknologiatuotanto alueellisen hyvinvoinnin edistäjänä.

Scanfil on 30-vuotias, kansainvälisesti merkittävä tietoliikenne- ja elektroniikkateollisuuden sopimusvalmistaja ja järjestelmätoimittaja.

Se työllistää Suomessa, Belgiassa, Kiinassa, Unkarissa ja Virossa noin 2 300 henkilöä. Varsinkin Kiinan -- jossa Scanfilillä on yli 40 prosenttia työntekijöistään -- työskentelykulttuuri ihastuttaa Takasta.

"Intensiteetti on aivan toista luokkaa kuin Suomessa. Töitä tehdään koko työajan, kun teollisuuden todellinen työaika Suomessa on ehkä 70 prosenttia."

Kiinalaisia, samoin kuin esimerkiksi unkarilaisia ja virolaisia, Takanen kehuu innokkaiksi työntekijöiksi, jotka työnaikansa ulkopuolellakin haluavat ammentaa lisäoppia.

"Kahdeksan tuntia ei riitä heille. Heitä motivoi pääseminen paremmille ansioille. Ja kyllähän he pääsevätkin -- jopa kolminkertaisille normaaliin paikalliseen palkkatasoon verrattuna", Takanen sanoi. Suomesta vastaava "halu ja nälkä kohottaa omaa elintasoa" puuttuvat.

"Surukseni totean sen. Työnteossa halun ja nälän merkitys on 90 prosenttia", Takanen laski.

Pelkkä paikallaolo on palkan peruste

Suomalainen palkkausjärjestelmä perustuu Jorma J. Takasen mielestä sosiaalisiin perusteisiin, ei tehtyyn työhön.

"Palkkaa saa paikallaolon perusteella", Takanen hymähti.

Takasen mukaan suomalaistyöntekijät ovat kuitenkin sairauslomilla 5--10 prosenttia, kuntasektorilla jopa 30 prosenttia työajastaan. Kiinan vastaava luku on vain prosentin luokkaa.

Takanen tietää lisäksi, että yhden suomalaisen työntekijän palkkaamisesta koituvilla kuluilla saa Kiinassa palkattua 20--30 työntekijää. "Volyymituotteita voi valmistaa enää vain halvemman kustannusten maissa. Se aika on Suomessa ohi."

Hallituksen puheenjohtaja puhui kansainvälistymisen pakosta, markkinoiden aiheuttamasta paineesta. Scanfilissä henkinen päätös ulkomaille siirtymisestä tehtiin jo viime vuosituhannen puolella, mutta strateginen päätös nuijittiin pöytään lopulta vuonna 2001.

Vuodesta 2002 lähtien yli 65 prosenttia Scanfilin tuotantokapasiteetista on ollut rajojemme ulkopuolella. Yrityksen tuotteista vain 2--3 prosenttia jää Suomeen. "Tämän kehityksen jatkuminen on selviö. Yhtään rakennusprojektia eikä merkittävää koneinvestointia ole näkyvissä Suomeen mutta ulkomaille kyllä", Takanen paljasti.

Scanfil hakeekin kasvua juuri ulkomailta. Tavoitteena on saavuttaa miljardin euron liikevaihto. Viime vuonna se oli reippaat 0,3 miljardia.

"Meillä ei ole elintilaa isojen yritysten joukossa, ellemme pysty kasvamaan. Tänä vuonna teemme merkittäviä ratkaisuja", Takanen vihjasi.

Siitä huolimatta Takanen korosti Sievin-tehtaan olemassaoloa. "Meillä on halu ja tahto kehittää sen toimintaa." Scanfilin Jorma J. Takanen moittii suomalaista, pitkää elinikäistä kouluttautumista. "Silloinhan ei käydä ikinä töissä. Ei sellainen voi kansantaloudellisesti toimia", hän puuskahti.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Takanen haukkuu väärää puuta.
Suomalaiset työntekijät laiskistaa palkkojen ja hyödykkeiden korkea verotus, joka imee kaiken hyödyn ponnisteluista. Miksi tehdä töitä hullun lailla kun verotus vie rahasi ja tasoittaa palkkatulot samalle viivalle.
Jos Takanen toisi kehumansa kiinalaiset Suomeen töihin, he olisivat pian samaa "pullamössöä" kuin kaikki muutkin nähtyään ettei täällä ainakaan palkan eteen kannata turhia hosua. Riittää että töistä saa sen verran rahaa että voi harrastaa jotain kivaa. Repikööt omistajat itse pelihousunsa rikastumisesta eteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15:50
Kristi Raik Viron Nato-kiistasta: En näe mitään vaihtoehtoja sille, että lähtisimme luomaan korvaavaa järjestelmää Natolle tai Yhdysvaltojen roolille
15:39
Kärpät solmi luottopuolustaja Heshkan kanssa jatkosopimuksen – myös Huttula ja Järvitalo jatkavat
15:28
Kärnä haluaa hirviaseille, patruunoille ja hirvikoirille verovähennysoikeuden
15:23
Trumpin virkarikostutkinnassa kuullaan EU-suurlähettilästä – kertonut tapahtumista eri versioita
15:23
EK:n puheenjohtaja Lundmark Postin riidasta: "Valtio-omistajan ei pitäisi omilla toimillaan vaikeuttaa jo valmiiksi vaikeaa tilannetta"
14:25
Erno Saukko lähti elokuussa vuoden mittaiselle vaellukselle – talvi on näyttänyt jo ankaruutensa: "Olimme syysvarusteissa 30 asteen pakkasessa" Tilaajille
14:20
Raksilan K-Citymarket ja Jounin Kauppa äärioikeiston mainoksessa – ”Olihan se järkytys, koska emme missään nimessä ole tuommoisessa mukana”
54
Professori pyysi poistamaan Mannerheimin kuvan Oulun yliopiston opiskelijoiden kiltatilasta – "Esitin oman käsitykseni asiasta"
50
Postilakon purkuyritykset jatkuvat iltapäivällä – tukilakot jatkuvat, vaikka työnantaja syyttää niiden perusteita vanhentuneiksi
48
Oulun yliopiston hallitus: Kiinteistöselvityksen teko alkaa – "Joskus on järkevämpää rakentaa uutta kuin korjata vanhaa"
31
Huuhkajat varmuudella lohkossa A tai B: Tämä tiedetään jo nyt Suomen pelipaikoista, vastustajista ja ottelupäivistä
20
Metsästysrikoksia tutkitaan Kuhmossa: Susilauman kulkureitille oli asetettu polkurautoja ja myrkkyä – metsästäjän koira kuoli myrkkyyn
18
Oulun kouluissa ja päiväkodeissa juodaan jatkossa luomumaitoa, joka kerätään 120 kilometrin säteellä Oulusta
17
MTK:n Juha Marttila: Peltojen metsittäminen olisi täysin vastuutonta – "Jos kotimaan kulutus vähenee, Suomen on vietävä enemmän"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Kainuun maakunnassa, seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi ja Kemijärvi jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

239 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Jos EK:on kuuluva miljonääri maksaa käytännössä muutaman prosentin tuloistaan veroa, siis paljon vähemmän mitä omat palk... Lue lisää...
Maailmanrannan Rellu

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.11.

Fingerpori

20.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image