Talous

Sak­sa­lais­leh­ti: Schäuble esittää Kreikan väliaikaista euroeroa

Kreikan parlamentti on äänestänyt uuden lainaohjelmaesityksen puolesta. KUVA: Wassilios Aswestopoulos / ZUMA Wire
Talous 11.7.2015 0:29 | Päivitetty 11.7.2015 20:27
STT

Saksan valtiovarainministeriö esittää Kreikan väliaikaista erottamista eurosta, uutisoi saksalaislehti FrankfurterAllgemeine näkemänsä linjapaperin perusteella.

Lehden mukaan Saksan valtiovarainministeriö pitää Kreikan uusia esityksiä riittämättöminä uusien tukineuvottelujen aloittamiseen. Tilanne voitaisiin ratkaista siten, että Kreikka erotettaisiin vähintään viideksi vuodeksi eurosta. Linjapaperissa esitetyn toisen vaihtoehdon mukaan Kreikan pitäisi tarjota merkittävästi kattavampia uudistuksia ja myydä valtion omaisuutta 50 miljardin euron arvosta.

- Kyse on sisäisestä paperista, sitä ei jaettu tänään (euroryhmän kokouksessa), sanoi paperin nähnyt lähde uutistoimisto AFP:lle.

Myös kreikkalaislähteet kertoivat Reutersille, että Kreikan euroeroa tai muita paperiin sisältyviä esityksiä ei ole nostettu euroryhmässä esiin.

Saksan valtiovarainministeri Wolfgang Schäuble on suhtautunut alusta asti hyvin skeptisesti Kreikan nykyhallitukseen ja maan jatkotukeen. Liittokansleri Angela Merkel edustaa myös skeptistä, mutta maltillisempaa linjaa.

Hollannin valtionvarainministeri Eric Wiebesoli saksalaisen kollegansa kanssa samoilla linjoilla.

- Monilla hallituksilla, kuten omallanikin, on vakavia huolia Kreikan hallituksen sitoutumisesta ja kyvyistä toteuttaa uudistuksia, Wiebes sanoi.

Itävallan valtiovarainministeri Hans Jörg Schelling uskoo, että neuvottelujen aloittaminen on tällä hetkellä niukasti todennäköisempää kuin neuvotteluiden peruuntuminen, kertoo Itävallan uutistoimisto APA.

Uutistoimiston mukaan Schelling penää Kreikalta takuita siitä, että maan lupaamat uudistukset todella laitetaan käytäntöön.

Jos takuita ei tule, tukipakettineuvotteluiden todennäköisyys huononee, Schelling sanoi.

Suomen hallituksen kantaa Kreikka-kokoukseen ei neuvottelutaktisista syistä annettu julkisuuteen, kerrottiin valtioneuvoston kanslian viestinnästä.

Myöskään valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) ei kommentoinut euroryhmän kokousta.

Euroryhmän puheenjohtaja Jeroen Dijsselbloem sanoi hetkeä ennen euroryhmän kokousta, että Kreikan tukipakettineuvotteluja varjostaa vakava luottamuspula.

Dijsselbloemin mukaan Kreikan hallituksen ehdotuksista löytyy paljon kritisoitavaa. Dijsselbloem arvioikin, että tämän päivän neuvotteluista tulee vaikeat.

Dijsselbloemin mukaan ongelma on se, ettei euroryhmässä vielä oikein tiedetä, voiko Kreikan hallituksen luottaa tekevän lupaamansa tulevien viikkojen, kuukausien ja vuosien aikana.

Kreikka on pyytänyt Euroopan kriisirahastosta uutta kolmivuotista tukipakettia. Euromaiden valtiovarainministerien on määrä päättää tänään, voidaanko uutta tukipakettia koskevat neuvottelut käynnistää.

Luottamus koetuksella

Kreikan uudistussuunnitelman englanninkielisissä versioissa ei puhuta mitään velkahelpotuksista. Virkamieslähteiden mukaan kreikankielisessä versiossa niitä koskeva vaatimus kuitenkin on mukana. Tämä on lisännyt epäluottamusta lainoittajien keskuudessa, sillä Kreikan parlamentti antoi esityksille tukensa kreikankielisen version pohjalta.

Uudistuslistaan liittyvässä englanninkielisessä tukipyynnössä viitataan velkahelpotuksiin hyvin varovaisella muotoilulla.

- Osana laajempaa keskustelua Kreikka toivottaa tervetulleeksi tilaisuuden tutkia mahdollisia toimia, joilla julkisen sektorin velka saataisiin pitkällä aikavälillä kestävälle tasolle, kirjeessä todetaan.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (24)

Pitäkää neuvoteluissa vaikka kuukauden tauko ja pankaa puhelin kiinni. Kyllä sieltä tullaan lakki kourassa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Analyysi:
1) Jatkaessaan Kreikan raahaamista eurojärjestelmässä Euroalue menettää viimeisen kelvollisen tilaisuutensa vakauttaa euron tulevaisuutta. Kreikka pääsi alunperin euroon petoksella, eikä maa tule muuttumaan eurokelpoiseksi, vaan taantuu ja säilyy tulonsiirtounionin ensimmäisenä ja pysyvänä saajamaana.
2) Voidakseen kehittyä Kreikka tarvitsisi välttämättömänä osana kansan janoamaa täyttä itsenäisyyttä myös itsenäisyyden raha- ja valuuttapolitiikassaan. Drakman. Tätä ei muuta se, että itsenäistymisen hinta on aluksi kovempi kuin Kreikassa mielletään.
3) Kreikan jatkettu raahaaminen eurossa lisää epävarmuutta euron kestävyydestä sekä generoi jännitteitä EU-maiden välille. Euro ei ole enää Eurooppaa kiinniliimaava vaan intressieroja, ristiriitoja ja hajanaisuutta aiheuttava tekijä. Kysymys kuuluu: Kuinka kauan?
4) Tilannetta pystyvät eniten ja vaikuttavimmin hyödyntämään jatkossakin ultranationalistiset liikkeet, mikä mädättää EU:ta sisältä. Tätä puolestaan hyödynnetään kylmäpäisesti Ukrainassa ja Euroopan lähialueilla.
5) Lopuksi hyvät uutiset: Substanssiltaan (raison/pouvoir d'etre) horjuva euro on tänään olennaisesti vahvempi kuin ensi syksynä. Samoin Euroopan poliittinen vakaus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikäs se tämmöinen "kansainvälinen valuuttarahasto IMF" oikein on? Kuka tuon laitoksen on äänestänyt valtaan ja miksi kyseinen laitos määrää ja jakelee ohjeita mitä suvereenit ihmiset tekevät tai ovat tekemättä? Minä sanon, että tuo IMF on ajettava alas ensitilassa. Kaikki tuommoiset hämäräperäiset ja kummalliset laitokset joita ihmiskunta ei oikeasti tarvitse, niin ne pitää lakkauttaa kaikki. Oikein puistattaa kun kuulee kyseisestä laitoksesta edes puhuttavan. Mikä lie pyramidipeli.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos sopimukseen uudesta tukipaketista päästään, kuka uskoo, että kreikkalaiset pitävät lupauksensa? Käsi ylös, joka uskoo?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Timo Soinilla on kaksi vaihtoehtoa; pitää hallituksessa huolta, että pelleily Kreikan kanssa loppuu (eli veronmaksajien rahojen polttaminen Kreikassa loppuu) tai kävellä hallituksesta miehekkäästi ulos.

Olen kohtuullisen varma, että yli 70 % suomalaisista haluaa lopettaa Kreikan tukemisen ja heittää Kreikan ulos eurosta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Poliittista liturgiaa: Euroalueen vakaus, heh, heh. Jos Kreikan meininki on Euroopan vakautta, enpä panisi pahakseni, vaikka se menisikin. Saattaisi tuhkasta nousta Uusi, Uljas Eurooppa, jossa käenpojat eivät kuku.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sitä tässä miettii, että kenen taskuihin tuki-/ verorahat oikeasti menevät, ei käsittääkseno ainakaan tavallisten kreikkalaisten. Raha ei tunnetusti häviä mihinkään, se ruukaan vaan kertyä yksiin taskuihin

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä Suomi on mukana tukipaketissa oli Suomen helppohikit mitä mieltä tahansa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"säästö- ja veronkorotusehdotuksista" ... Lista uusista valheista joita ei aiota koskaan panna toimeen. Näillä pärjätään SEURAAVAAN velkakierrokseen asti, jolloin pöytään lyödään uudet valheet. Ja Suomi poika maksaa kiltisti kaiken.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aivan järjetöntä rahan kaatamista kaivoon. Suomen tulisi hakea mukaan tällaisiin tukiohjelmiin myös. Kyllä meillä hallinto osaa törsätä ja polttaa rahaa siinä missä Kreikankin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

100 miljardia kolmessa vuodessa. Otanpa nostradamus-hattuni esiin ja... 2 vuoden päästä kriisi ravistelee eurooppaa. Kreikan suhteet lämpenevät putiniin uudestaan ja viimeisestä 33 miljardin erästä itketään, koska Kreikka ei pistänytkään muutoksia voimaan, itse asiassa ilmenikin että kahden aikaisemmankin vuoden muutokset tehtiin paperilla. Kreikkalaisia itketetään taas pankkijonossa yhteiskunnan tukirakenteen notkuessa rahattomana, mutta tavallinen kreikkalainen on taas hiukan viisaampi, sekä hivenen varakkaampi.
Miten tällaiselle kansalaiselle perustelet, ettei raha riitä? Ongelmahan on vain valtionkoneiston, ei sen kansalaisen. Nyt vain 3 vuotta aikaa niiden rehellistenkin liittyä kiertäjiin, ettei se paha päivä tunnu niin pahalta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tietenkin, jos Soini joukkoineen päättää lähteä hallituksesta ja Kreikan lisärahoittaminen johtaa luottamusäänestykseen. Ja jos hallitus saisi eduskunnan epäluottamuksen, Merkelin, Hollanden ja IMF:n konseptit saattaisivat seota pahemman kerran.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sipilän hallituksen ohjelmaan on kirjoitettu, että Suomen Kreikka-vastuut eivät saa kasvaa. Jos näin uhkaa käydä, hallituksen pitäisi sanoa EI kolmannelle lainapaketille. Jos suuri valiokunta taas hyväksyy paketin, hallituksen tulee erota. Kaikista pahin visio on, jos hallitus myöntyy Saksan ja Ranskan sanelemaan ratkaisuun. SIlloin uhkaa koko politiikalta mennä uskottavuus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sipilän hallituksen ohjelmassa ei torpata kreikkalaisille myönnettävää kolmatta tukipakettia.
Näinhän siinä ohjelmassa todetaan:" Mikäli Euroopan vakausmekanismia joudutaan vielä käyttämään, sen tulee tapahtua vain mekanismin nykyisen kapasiteetin ja pääomarakenteen puitteissa. Euroalueen vakauttamistoimia koskevat päätökset hallitus tekee Suomen kansallisen edun näkökulmasta.”
Suomen kansallinen etu voi olla se joka mahdollistaa Suomenkin mukaanmenon kolmannen tukipaketin rahoittajien joukkoon.
Tämä hallitusohjelman kohta on myös persujen taholta hyväksytty.
Pääministeri Sipilä tekee huomenna ne tarvittavat päätökset jotka on tehtävä että euroalueen vakaus säilyy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei EKP:tä kiinnosta kuin että saa kasvonsa säilytettyä ja näkymättömät rahat säilytettyä ettei saksan pankit menisi nurin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Selviääkö Eurooppa alle 500 miljardilla eurolla Kreikan talousahdingosta? Vielä ei ole minkäänlaista varmuutta lainanhoito-ohjelmasta, jolla Kreikka kykenisi hoitamaan valtavaksi paisuvan velkansa. Pakko on edelleen ihmetellä EU:n aivan käsittämätöntä pitkämielisyyttä Kreikkaa kohtaan. Liettuan ollessa täsmälleen samanlaisessa taloustilanteessa kuin Kreikka EU:ssa ei nostettu sormeakaan maan auttamiseksi. EU:ssakin on siis kahden kerroksen maita. Mihinkähän kastiin Suomi kuuluu?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pääsemme taas maksamaan lisää. Entisille saa sanoa hyvästit ja saman tein myös uusille tukirahoille. Ne mitään lainoja ole,ovat avustuksia lainaksi verhottuja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kreikan parlamentti joutuu äänestämään vielä lopullisesta tukipaketista jos rahoittajat suostuvat jatkamaan Kreikan tukemista.
Lopullinen sopimus kun on kompromissi kreikkalaisten ja rahoittajien vaatimuksien väliltä.
Suomi ja maan hallitus keikkuu sitten siinä välimaastossa jos/kun maan hallituksen on hyväksyttävä Suomen maksuosuuden kasvun.
Halusimmepa tätä tai emme.
Merkel ja Hollande sekä IMF kun päättävät asiasta keskenään.
Sipilä ja Stubb myöntyvät kyllä ja Soini heidän perässään.
Persuille tämä päätös on yhtä kova pala kuin Syrizan omalle väelle.
Mutta minkäs teet kun isommat päättää puolestamme.
Ei siinä Soinin kärsivällisyyden loppumisella ole mitään tekoa tai jakoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kreikka on ajanut itsensä tahalliseen konkurssiin. Ei yksityisellekään anneta lainaa, että voi maksaa entiset velat. On aivan hulluutta uskoa, että tämä kierre loppuisi. Seuraavana on taas joku huijarivaltio, jota joudumme rahottamaan. EU kaatuu omaan heikkouteensa, kun työ loppuu ja verotuloja ei ole. Kaikki toiminnot näivettyvät. Siihen kaadutaan. Nuoret eivät halua tehdä mitään, maata vaan kotona tukien varassa, joita ei voida pian enää maksaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kreikka ajettiin seinää vasten ee-uussa. Nyt sen on myytävä kansallinen omaisuutensa sitä kärkkyville liikemiehille Euroopassa. Sitähän tässä ovat rahoittajat pitkälti hakeneetkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (24)

Uutisvirta

19:04
Metsänomistajille on suunnitteilla ensimmäinen valtiontuki täysin ja ainoastaan ilmastolähtökohdista – kompensaatioiden taustalla hiilinielujen vahvistaminen
19:00
Arvio: Televisio leviää Suomeen, mutta sopiiko se vanhoillislestadiolaisten uskovaisten olohuoneeseen? – SRK:n historiankirjoituksessa on edetty 1960- ja 1970-lukujen vaikeisiin kysymyksiin Tilaajille
19:00
Konsultin Oulun kaupungin pöytään lyömät madonluvut ihmetyttävät entisiä valtuutettuja – "Mihin on kadonnut se oululaisten poliittisten ryhmien yhdessä tekemisen malli" Tilaajille
18:42
Riskintorjunta voi mennä Suomessakin uusiksi, jos tieto Wuhan-viruksen tarttuvuudesta osoittautuu merkittäväksi
18:32
Omakotitalon yhteydessä olevassa automaalaamossa syttyi tulipalo Pateniemessä, paloa sammutetaan parhaillaan
18:16
Iijokea soudetaan ja melotaan ensi kesänä kahdessa tapahtumassa samaan aikaan – Perinteisen Iijokisoudun rinnalle nousee Elävä Iijoki -melonta- ja soututapahtuma
18:00
Oulujärven saarihakkuiden kiellolla voi olla ennakkopäätöksen luonne – "Aikaisemmin Metsähallitus ei juuri suojelijoita kuunnellut" Tilaajille
50
Onko juniorivalmentajien osaaminen heikkoa? "Liian moni lapsi kokee kiusaamista ja epäasiallista käyttäytymistä urheiluseurassa"
39
Metsäteollisuus vastaa lakkoon kolmen päivän työsululla, sovintoa haetaan valtakunnansovittelijan toimistolla
27
Pohjantiellä jopa 160 kilometrin tuntivauhtia ajanut henkilöauto kiinnitti poliisin huomion – kortiton kuljettaja kaahasi humalassa
27
Kiina puolustautuu koronavirukselta: rajoituksia joukkoliikenteeseen, villieläinten kauppa seis – kuolonuhreja yli 50
23
Manner tuskaili Kärppien johtoasemassa pelaamista – Kolmanneksen kauden tehopisteistään turkulaisia vastaan tehnyt Jokinen laittoi TPS-tehot sattuman piikkiin
22
Ulkoministeri Haavisto suunnitelmasta tuoda Al-Holin naiset oikeuden eteen Syyriassa: "Mielellään kuulemme, mitä kurdit suunnittelevat"
18
Kiinalaisryhmät peruvat Lapin matkoja tai etsivät niille uutta ajankohtaa – "Meillä on tietoja yksittäisistä nuorisomatkailuun liittyvistä ryhmistä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi aamuyöstä alkaen Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Keskusta korottamassa lapsilisiä!

187 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ay-liike mahdollistaa sen, että voin ylipäätään kulkea töissä

Onneksi monet tajuavat Ay-liikkeen tarkoituksen ja sen antaman todellisen suojan työntekijöille kuten aloittajakin. En ... Lue lisää...
Realismia

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image