Talous

Sahat käynnistyvät uudestaan, mekaanisen met­sä­teol­li­suu­den riidassa sopu – kiky-tuntien kirjausta muutettiin

Sahat ovat olleet liki kuukauden työtaistelujen kohteena. Nyt ne loppuvat kun mekaanisen metsäteollisuuden työriitaan saatiin sopu. KUVA: Tomi Aho
Talous 23.2.2020 15:00 | Päivitetty 23.2.2020 15:45
Pekka Mauno

Kilpailukykysopimukseen sisältyneistä palkattomista lisätunneista luovuttiin jälleen yhdellä alalla. Palkankorotukset noudattelevat mekaanisen metsäteollisuuden sopimuksessa yleistä linjaa.

Sahoilla sekä vaneri- ja liimapuutehtailla tammikuussa alkaneet lakot loppuvat, sillä Teollisuusliitto ja Metsäteollisuus ry hyväksyivät sunnuntaina valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan sovintoesitykset mekaanisen metsäteollisuuden ja puusepänteollisuuden sopimusaloille.

Valtakunnansovittelijan toimistosta kerrottiin, että kaikki työtaistelutoimet päättyvät välittömästi.

Teollisuusliitto kertoi omassa tiedotteessaan, että mekaanisen metsäteollisuuden työntekijät ja lakkotoimipaikoissa tukilakossa olleet työntekijät palaavat töihin viimeistään maanantaiaamuun mennessä.

Puusepänteollisuudessa ja biotuoteteollisuudessa jatketaan töiden tekemistä normaalisti. Biotuoteteollisuuden neuvotteluja jatketaan osapuolten kesken, Teollisuusliitto kertoi.

"Parasta, mitä näissä oloissa oli saatavissa"

Metsäteollisuus ry arvioi tiedotteessaan, että sopimus mahdollistaa aiempaa paremmin tehtaiden jatkuvan käynnin. Niin sanottuja kiky-tunteja koskevaa kirjausta muutettiin, mutta työnantajan kannalta lisätuntien hyödyntämisen mahdollisuudet arkipyhäviikoilla säilyvät.

– Työaika sekä tehtaiden käyntiaika pysyvät ennallaan. Paikallisen sopimisen mahdollisuudet laajenevat tehtailla huomattavasti, totesi työmarkkinajohtaja Jyrki Hollmén.

Hyväksytyt sovintoesitykset tuovat aloille yleistä palkankorotuslinjaa myötäilevät 3,3 prosentin korotukset 25 kuukauden sopimuksissa.

– Nyt saavutettu sopu on parasta, mitä näissä oloissa oli saatavissa. Sovintoesitys poistaa talkootunnit eli 24 kikytuntia sopimuksista. Niin ikään se turvaa ansioiden kasvun sopimuskaudella. Saavutimme siis kaksi keskeistä tavoitettamme ja torjuimme työnantajan tekemät huononnusesitykset, kommentoi Teollisuusliiton varapuheenjohtaja Turja Lehtonen

Teollisuusliitto on nyt neuvotellut sopimukset suurimpaan osaan sopimusaloistaan.

Juttua on päivitetty klo 15.45: Juttuun on lisätty tietoja sopimuksen sisällöstä ja osapuolten kommentteja.

 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Hyvä niin et lakko loppui. Korvaakohan se teollisuus liitto metsäkone urakoitsioille ja heidän työntekijöille lakosto johtuvat tulevat seisokki ja pakkolomat?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiky-tunnit eivät ole olleet palkattomia mekaanisessa metsäteollisuudessa, on niistä palkan saanut. Sen verran korjausta uutiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Viesti poistettu

Eihän ne eduskunnassa tee työtäkään vaan pieksävät vain suitaan, joten miten niille lisätyötä laittas?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä Sipilä oli pää-kätilö kikyssä, hän ilmoitti , että jos työntrkijät eivät osallistu taloustaljoisiin kolmella talkoopäivällä, hallitus jäyttää lainsäädännöllisiä keinoja , eli nostaa veroja, määrää uusia maksuja...jne.
Kalliiksi tuli kokemattomalta pääministeriltä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Selkeästi sanottuna, ilmaiset kikytunnit poistuivat ja tilalle tuli mahdollisia, palkallisia lisätyöpäiviä! Tuo on ihan eri asia ja enemmän kuin kirjauksen muutos! Miksi pitää keksiä kiertoilmauksia selvässä asiassa?
Eikö voi myöntää, että kikytunnit oli väärä tapa toimia työmarkkinoilla, eikä hallitusten pidä sekaantua työsopimusneuvotteluihin!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ilman Sipilän hallituksen vyönkiristystä ja kiky-tunteja Suomi olisi edelleen lamassa. Kiitos Sipilän, saimme kuitenkin nauttia muutaman vuoden ajan korkeasuhdanteesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sipilällä ei ole mitään tekemistä korkeasuhdanteen kanssa. Sipilän hallituksen aikana valtion verotulot laskivat ja heikoimmassa asemassa olevien elintaso laski, rikkaiden verotus keveni.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sipilän hallituksen ajamat kikytunnit tullu työnantajille kalliiksi. Menetyksiä enempi kun hyötyjä työrauha mennyt pitkäksi aikaa vaikka sopimuksia syntynyt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hahahaa! Nyt on vuorossa agitaattorien siivous ja poistaminen sahoilta ja faneritehtailta.Kohta on monella lopputili kourassa ja aika päättää oma työhistoria.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hah taas ahneet työnantajat vain sahasi omaa oksaansa ja sai palkinnoksi lakkotappiot. Olisi vain kannattanut suostua kaikkiin vaatimuksiin jo heti alussa niin halvemmaksi olisi tullut eikä mainekaan olisi mennyt mokoman kiukuttelun seurauksena.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näinpä, Sipilän hallituksen osaamattomuutta ,jätettiin koko kiky avoimeksi , piti olla kolmevuotinen , mutta lopulta täys sekavuus ja erittäin kallis yhteiskunnalle. Voi hyvin ymmärtää aloja , jotka eivät aikoinaan lähteneet koko kikyyn mukaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niinpä, kuinka paljon tuo tuli maksamaan yhteiskunnalle tuottavuuden laskiessa? Montako miljardia hävisimme Sipilän hallituksen tekemän päätöksen vuoksi kun kaikki kikylakot lasketaan yhteen?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Useimmat mekaanisen puunjalostuksen tehtaat pyörivät kyllä lakonkin aikana. Tänä päivänä liitot eivät pysty enää sulkemaan tehtaita. Lisäksi työnantajapuoli sai sen mikä oli kaikkein tärkeintä: Työaika sekä tehtaiden käyntiaika pysyvät ennallaan

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tarkoitatko noita kenttäsirkkelimiehiä, jotka sahaa yksin yrittäjänä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lähde?

Kyllä oli lakon aikana ihan oikeita ongelmia saada puuta. Rautakauppojen varastoista löytyi mitä löytyi, ettei tarvinut asiakkaiden toimituksia lykätä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

7.4.
Britannian koronavauhti kiihtyy, lähes 800 kuoli vuorokaudessa – tuoreen tutkimuksen maassa voi kuolla jopa 66 000 ihmistä pandemian ensimmäisessä aallossa
7.4.
Muuttolinnut saapuivat Rommakonselälle Lukijalta
7.4.
Suomalaiset luottavat televisioon ja sanomalehtiin koronauutisissa – sanomalehtien suosio vahvaa etenkin nuorten aikuisten keskuudessa
7.4.
Julkinen sektori kieltäytyy lääkäriyhtiöiden koronatesteistä, edunvalvoja keskittäisi päätökset valtiolle – Ministeriö kiistää periaatteelliset syyt: Yhteistyötä harkitaan
7.4.
Päivän kotoiluvinkki: Pienet asiat pitävät yllä kodin siisteyttä – hommia kannattaa jakaa eri päiville
7.4.
Eurooppaa kiertävä kilpaesteratsastaja Mirella Lesonen-Hakola on kaaoksen hallinnasta nauttiva ison perheen äiti – "Karanteeni ei meillä juuri vaikuttanut, koska normaalistikin ehditään hädin tuskin käydä kaupassa" Tilaajille
7.4.
Suomen hoivakodeissa tapahtunut jo ainakin 20 koronakuolemaa – yhdessä yksikössä kahdeksan virukseen menehtynyttä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ville Tavion näkemykset

168 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Pääomavero 43% pian

Siitä vain lisää veroja. Loppuu sitten maksajat, sillä köyhemmätkin kuin Wahlroos muuttavat pois Suomesta. 43% nollasta ... Lue lisää...
pääomatulojakin

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

8.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image