Talous

Ruot­sa­lais­tei­ni Greta Thunberg sai il­mas­to­lu­pauk­sen EU:lta – Juncker haluaa budjetissa joka neljännen euron menevän il­mas­to­toi­miin

Kuusitoistavuotias Greta Thunberg (keskellä) vaati poliitikkoja ottamaan ilmastonmuutoksen tosissaan Euroopan talous- ja sosiaalikomitean istunnossa torstaina. KUVA: STEPHANIE LECOCQ
Talous 21.2.2019 20:13
Lea Peuhkuri, Reuters

EU:n pitäisi panna satoja miljardeja euroja ilmastonmuutoksen vastaiseen taisteluun seuraavan vuosikymmenen aikana.

Näin vastasi Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker ruotsalaisen 16-vuotiaan Greta Thunbergin puheeseen Brysselissä torstaina. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

Thunberg aloitti viime syksynä protestin, josta on tullut maailmanlaajuinen koululaisten liike ilmastonmuutosta vastaan.

Juncker käytti osan puheestaan arvostellakseen Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpia, joka luottaa ilmastoskeptikkoihin esimerkiksi neuvonantajinaan.

– Joka neljäs euro EU:n budjetissa menee ilmastonmuutoksen vastaisiin toimiin seuraavassa talousarviossa 2021–2027, Juncker kertoi ehdotuksestaan EU:n budjetiksi Reutersin mukaan.

– Trump ja hänen ystävänsä uskovat, että ilmastonmuutos on jotain, joka on juuri keksitty ja joka on ideologinen käsite, mutta... jotakin vaarallista on jo tapahtumassa.

Belgiassa ilmastomarsseja jo seitsemättä kertaa

Greta Thunberg oli saapunut Brysseliin osallistuakseen koululaisten mielenosoitukseen.

Belgiassa monet lapset ja nuoret ovat jääneet pois koulusta yhden päivän ajaksi viikossa osoittaakseen mieltä. Maassa on järjestetty ilmastomarsseja jo seitsemän viikon ajan.

Torstaina yli 10 000 koululaista marssi eri puolilla Belgiaa, muun muassa Brysselissä ja Länsi-Belgian Gentissä.

Thunbergin mukaan nuoret eri puolilla maailmaa haluavat poliitikkojen ottavan tutkijoiden varoitukset tosissaan.

– Yhdistykää tieteen taakse, se on meidän vaatimuksemme. Puhukaa tutkijoille, kuunnelkaa heitä, Thunberg sanoi Euroopan talous- ja sosiaalikomitean istunnossa Reutersin mukaan.

Donald Trump on epäillyt tiedettä, joka todentaa ilmastonmuutoksen. Hän ilmoitti vuonna 2017 aikomuksensa vetää Yhdysvallat pois Pariisin ilmastosopimuksesta, joskin sopimuksesta ei voi irtaantua ennen kuin vuoden 2020 presidentinvaalien jälkeen.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (21)

Rakaa psykologista hyväksikäyttöä. Alaikäinen vetoaa tunteisiin, mutta toistaa poliitikkojen syötämää propagandaa. Pahimpia sääguruja viimeaikoina on ollut Usa,n Al Gore, joka massiivisine mediayhteyksineen on voimakkaasti edustanut vihreää vallankumousta ja ilmaston lämpenemisteorioita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Menneillään on taas satatuhatvuotinen huijaus mittakaavassa muutaman sekunnin mittaisesta lämpötilamuutoksesta. Geologiset tutkimukset ovat tämän osoittaneet tapahtuvaksi. Muutama vuosi sitten puuhattiin uutta jääkautta. Ajanjaksot eivät ole vain vuosien mittaisia, vaan satojen ja tuhansien vuosien.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä on aikoihin eletty, jopa eu:n johtotehtävissä olevat hourivat- 25%, sallikaa nyt edes nauraa. Toki herroilla taitaa jo olla omat suunnitelmansa miten rahat saadaan ohjattua tietyille tileille, onhan tässä jo muutenkin valtavat rahavirrat saatu ohjattua hyvinkin harvoille- tuskin monikaan miettii esim. nykyisen kortti- ja mobiilimaksamisen kulujen ohjautumista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kahden kaupungin loukku syö EU-parlamentin uskottavuutta. Jooa Euroopan parlamentissa ihmetellään, miksi koko parlamentti joutuu kuukausittain siirtymään Brysselistä Strasbourgiin ja takaisin.
Miksipä ei siirtyisi, kun budjetti on rajaton. Kiitos mm Suomi ja muut nöyrät alamaiset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Gretan äiti muuten on ruotsalainen oopperalaulaja, mezzosopraano Malena Ernman. Ernman myös on tehnyt uraansa liittyviä ratkaisuja sikäli, ettei esiintymismatkoillakaan suostu käyttämään lentokonetta. Myös toinen kansainvälisesti merkittävä laulajatar Cecilia Bartoli kulkee konsertteihinsa autolla, junalla tai laivalla. Jossain haastattelussa hän kertoi, että mieluiten kulkisi vesimatkansa uimalla... :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voisivatko eu päättäjät näyttää ensin esimerkkiä ja lopettaa supersaastuttavan lentämisen...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Heh, nyt on aika kääriä vähäsen massia yhteisestä kassasta, tällä kertaa vihreän aatteen nimissä. Fantastista, olisimpa teollisuuspamppu.

Luuleeko joku että maailma pelastuu sillä että saastutetaan ihan yhtä paljon kuin ennenkin, mutta kun maksetaan taikarahaa niin saasteet ilmeisesti katoaa taivaan tuuliin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ensin ruotsalaiset keksi laittaa peppilongstrumppi koululaisen suoraan raakasti syyttämään ja ripittämään EU-kansalaisia (ja tietty byrokraatteja siinä samalla) eli ihan vanhan liiton touhua - ja sitten Juncker yhtäkkiä ikäänkuin publicity stunttina kesken brittien kanssa käytävää jääkylmää sotaa - heittää että 25% kaikesta suunnataan ilmastonpelastukseen... Lopettaisivat suoraan koko tuotantoelämän EU:ssa ja katsotaan sitten, piisaako!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vieläkin olen tyrmistynyt siitä dokumentista, jossa näytettiin kymmenien kilometrien laajuiset hiilikaivokset Saksassa, ja kuinka ne laajenivat koko ajan Saksan teollisuuden jatkuvan hiilenkäytön takia. Saksa on yksi Euroopan pahimpia saastuttajia ja hiilen käyttäjiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ilmastosta on näemmä tullut uusi aate tai uskonto jolla halutaan hallita massoja. Käännytys kohdistuu erityisesti nuoriin, samaan tyyliin kuin Hitler jugend tai Putin-nuoret Venäjällä. Liikuteltavien rahojen volyymikin viittaa enemmän diktatuuriin kuin demokratiaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jo vuosikymmenet, nuoret on vaikutusalttiita ja siksi ovat helppoa riistaa - kuten tämäkin nyt osoittaa. Tosiaan, ainoa konsti jossa pääsee syyttelemällä edes jollain tapaa julki tai sanelemaan on laittaa pieni lapsi esittämään...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen osuus kaikkeen saisi jäädä alle reilusti promillen, meitähän ei juurikaan tällä planeetalla eli vaikutuksemme mihinkään on siis olematon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kenen taskuun nuo sadat miljardit valuvat? Surullista katsoa kun lapsia aivopestään luulemaan, että ilmastonmuutos on maailmanlopun enteitä. Jääkauden jälkeen Euroopan ilmastot lämpenivät niin paljon että kilometrin paksuinen jääpeite suli, merenpinta nousi 70 metriä. Onneksi ilmasto muttui arktisesta leutoon ja leppoisaan ilmastoon, joka Euroopassa tällä hetkellä vallitsee. Nuoret ovat aivopestyjä uskoessaan ilmastohölynpölyä. Juncker on konjakeissaan höpöttävä horisko.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä ole ihme että suunta EU:sta on nimenomaan ulos. Britannia on ulkona virallisesti muutaman viikon kuluttua ja ensimmäistäkään uutta maata ei ole tosissaan tulossa. Kukaan ei halua olla näiden epädemokraattisesti nimitettyjen virkamiesten pompoteltavana. Yksikaan Euroopan kansalainen ei ole Junkeria äänestänyt missään vaalissa ja silti hän on EU:n ylin pompottelija joka aikoo tuhlata kaikien kansojen rahat huuhaaseen. Ne meinaa kirjaimellisesti aloittaa taistelun luontoa ja luonnollisuutta vastaan. Ilmastonmuutos on 100% luonnollinen ilmiö. Meidän on lähdettävä tuosta hulluudesta vielä kun päästään. Niin ne ovat lähdössä muutkin kuten Italia, Puola ja Unkari. Lisäksi Ranskassa on menossa jo 14 viikkoa jatkunut keltaliivimellakka ja he nimenomaan vaativat Ranskan eroa EU:sta. Ranskalaiset eivät halua mitään huuhaa-veroja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

97% tiedemiehistä..... oikeasti 2 %. Tutkikaa nyt itse 1. Seuratkaa rahaa! Kuka hyötyy ilmasto veroista? 2. Kuinka ilmasto on muuttunut aiemmin historiassa. Keskiajan lämpö maksimi, tai kun Thames joki jäätyi. Sää havainto asemia on jopa asfaltoidulla parkkipaikalla. Uskaltakaa miettiä itse ja tutkia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen samaa mieltä. Maapallolla on ollut lämpimiä ja kylmiä kausia aina ennenkin ja tulee aina olemaan. "Sokea greettakin" löytäisi netistä asiallista tietoa, jos haluaisi. Nytkin parikymmentä astetta pakkasta, joten eipä ole paljon meillä lämmennyt!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Seuraava viikko onkin plussan puolella lämpötilat koko ajan. Nyt on sentään helmikuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No sinä et kyllä osaa lähteiden luotettavuuden arvointia, jos luulet denialistien blogeja ja YouTube-videoita asialliseksi tiedoksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihmisen aiheuttaman ilmastonmuutoksen kiistäviin salaliittoteorioihin uskominen ja niiden levittäminen on suurta typeryyttä. Samaa tasoa kuin evoluution kiistäminen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (21)

Uutisvirta

19
Talentia tyrmää Kelan ehdotuksen etuisuuksien hakemisesta asiakkaan puolesta: "Miksi hakemuksia pitäisi tehdä kunnan sosiaalitoimessa?"
19
Kasvihuonekaasujen päästöt kasvoivat Oulussa hieman – yhtä syytä kasvuun ei ole vaan kyse on monesta pienestä tekijästä
11
Oulun yliopiston rehtoriksi kuusi hakijaa
10
Liikennevalot saivat kyytiä – kaksi ajoneuvoa kolaroi Oulun keskustassa
7
Rinne: "Tämän hallituksen ei tarvitse leikata menoja, rahaa voi käyttää lisää sekä pysyviin menolisäyksiin että investointimenoihin"
7
Lapset puheeksi tukee opettajan työtä – se ei tee opettajasta psykoterapeuttia tai sosiaalityöntekijä, vaan opettaja pysyy ammattiroolissaan Lukijalta
7
Oulussa osataan sopia isoista asioista – ongelma on päätösten ja sitä kautta toimeenpanon viivästyminen Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Työvoimapula pötypuhetta

Töitä kyllä on. Niitä täytyy vain itse etsiä, pelkkä rekryfirmoissa käyminen ja hakemusten lähettäminen eivät riitä. Eli... Lue lisää...
Lukija Kempeleestä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image