Talous

Rukan uudet investoinnit ovat "his­to­rial­li­sen suuria", taustalla kan­sain­vä­lis­ten asiakkaiden laaja kiinnostus

Ruka laajenee lähivuosina tunturin itäpuolelle. Arkistokuva.
Talous 6.2.2018 15:17
Anna Leinonen

Kuusamon Rukalle on tulossa mittavia investointeja lähivuosina. Tunturin itäpuolelle rakennetaan uusi RukaValley-kylä. Lisäksi hisseihin, rinteisiin ja reitteihin on tulossa merkittäviä satsauksia.

Rukakeskus Oy:n toimitusjohtaja Ville Aho luonnehtii tulossa olevia uudistuksia Rukan kannalta "historiallisen suuriksi". Kokonaisuudessaan kyse voi olla jopa 100 miljoonan euron investoinneista.

Rukakeskus aloittaa uuden hotellin rakennustyöt Itä-Rukan puolelle ensi kesänä. Sen on määrä valmistua jouluksi 2019. Sen vieressä on Metsähallituksen omistama tontti, johon asemakaava mahdollistaa toisen hotellin rakentamisen. Metsähallitus hakee nyt sijoittajaa ja operaattoria kyseiselle hotellitontille. 

Ville Aho sanoo, että uusien investointien taustalla vaikuttaa kansainvälisten matkailijoiden määrän kasvu. Kuusamon kansainväliset yöpymiset kasvoivat vuonna 2017 lähes 30 prosentilla ja vastaavaa kasvua odotetaan vuodelle 2018.

– Kyse on hyvin laajasta kasvusta, Aho kertoo.

Suomen talvi on kiinnostanut perinteisesti brittejä, venäläisiä ja hollantilaisia. Tänä talvena kaikkien näiden kansallisuuksien yöpymiset ovat kasvaneet Kuusamossa.

– Venäläisten määrä on kasvanut nyt ensimmäisen kerran kolmen vuoden tauon jälkeen. Lisäksi ovat tulleet uudet charter-lennot Sveitsistä ja Frankfurtista.

Myös aasialaisten kiinnostus näkyy Rukalla. Tällä hetkellä keskeisiä Aasian maita ovat Japani ja Kiina. Aho arvelee, että seuraavaksi kasvaa korealaisten turistien määrä. Lisäksi kuusamolaiset yrittäjät ovat käynnistäneet yhteistyötä Singaporen ja Hongkongin suuntaan.

– Lentoliikenne on ollut pitkään Rukan pullonkaula. Siinä on nyt tosi hyvää kasvua, Aho sanoo.

Revontulet, huskyt ja porot kiinnostavat

Ulkomaalaisia turisteja kiinnostaa Suomessa erityisesti puhdas luonto.

– Huskyt, porot ja revontulet, Aho luettelee.

Laskettelu kiinnostaa tällä hetkellä lähinnä venäläisiä. Muille turisteille se on aktiviteetti muiden joukossa.

Rukalla on tavoitteena, että ulkomaalaisia matkailijoita saataisiin jatkossa nykyistä useammin rinteeseen. Rukan hisseihin ja rinteisiin on tulossa noin 15 miljoonan euron investoinnit.

Keväällä aletaan rakentaa gondolihissiä, joka kulkee tunturin yli Länsi- ja Itä-Rukan välillä. Lisäksi eturinteisiin on tulossa uusi kuuden hengen tuolihissi. Myös kahden rinteen profiileita muutetaan.

– Eturinne uudistetaan, ja siitä tehdään nykyistä helpompi. Eturinteiden puolelle tehdään myös kokonaan uusi rinne. Lisäksi Saaruan loivaa rinnettä loivennetaan yhä, vaikka se saattaa tuntua suomalaisista hassulta, Aho kertoo.

Aloittelevien laskettelijoiden vuoksi myös hiihtokouluihin panostetaan jatkossakin.

Uusien hissien rakennustyöt aloitetaan keväällä. Ne otetaan käyttöön tämän vuoden lokakuussa.

Kesäsesongin kasvuun uskotaan

– Talvi on pääsesonki, josta kaikki yritykset tekevät tuloksen. Kesäsesonki on kuitenkin vahvassa kasvussa, Aho sanoo.

Kesämatkailun markkinoinnissa pelataan samoilla valttikorteilla kuin talvimatkailussa: puhdas luonto, puhdas ilma ja turvallisuus. Myös viileä kesä voi olla matkailuvaltti, kun esimerkiksi Etelä-Euroopassa kärsitään ajoittain kovista helleaalloista.

Aho toivoo, että Suomessa siirryttäisiin eurooppalaisiin loma-aikoihin ja koululaisten kesäloma keskittyisi heinä-elokuuhun. Nyt elokuu on palvelujen suhteen hiljainen, vaikka eurooppalaisten kesälomakausi on hektisimmillään.

– Elokuussa ei ole ollenkaan kotimaisia asiakkaita ja palveluita ei kannata pitää auki. Kesätyötekijöitä on vaikea saada enää elokuussa, kun koulut ovat alkaneet.

Kesäsesonkia pyritään kehittämään myös uusien aktiviteettien kautta. Kuusamon kaupunki on perinyt Itä-Rukan kaavoittamisesta Metsähallitukselta kaavoituskorvauksena 4,4 miljoonaa euroa, joka pitää lain mukaan käyttää infrastruktuurin rakentamiseen. Siitä noin miljoona euroa on tarkoitus käyttää erilaisten reittien rakentamiseen.

Itä-Rukalle suunniteltu RukaValley sijoittuu aivan Valtavaaran luonnonsuojelualueen kupeeseen. Kaavoitusrahaa on tarkoitus käyttää muun muassa Valtavaaran retkeilyreittien rakentamiseen. Lisäksi hiihto- ja maastopyöräilymahdollisuuksia lisätään.

– Maastopyöräilyssä satsataan harrastajatason pyöräreitteihin. Lajin kokeileminen pyritään tekemään mahdollisimman matalaksi, Aho kertoo.

Kuusamon kaupunginvaltuusto hyväksyi Itä-Rukan uuden asemakaavan maanantaina pitämässään kokouksessa yksimielisesti.

Itä-Rukalle rakennetaan RukaValley

Alueelle on kaavoitettu noin 1700 vuodepaikkaa.

Itä-Rukasta suunnitellaan pienempää kokonaisuutta kuin Länsi-Rukasta, jossa on noin 3000 vuodepaikkaa.

Itä-Rukan asemakaavassa on kaksi hotellitonttia, joista toisella alkaa rakennustyöt ensi kesänä.

Hotellin yhteyteen valmistuu liiketiloja, joihin on tulossa muun muassa kaksi ravintolaa, minimarket, etätyötilat ja ohjelmapalveluyritys.

RukaValley on täysin puurakenteinen. Kahteen hotelliin tulee kolme kerrosta, mutta muuten rakennuskanta on kaksikerroksista.

Länsi- ja Itä-Rukan välillä kulkee ensi syksystä alkaen gondolihissi, jolla pääsee tunturin puolelta toiselle noin kuudessa minuutissa.

Itä-Rukalle suunniteltujen investointien arvo on noin 100 miljoonaa euroa.

 

 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (41)

Jep, luonto kiittää. LIsää minimipalkka ja harjoittelupaikkoja tarjolla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Venäläiset oligarkit ovat kärkkymässä omistusta Rukalle. Kiinalaiset rahoittavat kaivoksen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei siellä ainakaan laskijoita ole rinteessä näkynyt. Hiljainen sesonki oli minulle uutta ja kestää kuulemma tammikuun alusta-maaliskuulle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kohta ei ole yhtään puhdasvetistä järveä Rukan ympäristössä,eikä kauempanakaan. Sen mikä kaivosteollisuudelta säästyy sen turismi sotkee. "Puhtaat" jätevedet ohjataan Kitkajärveen ja sitten onkin peli menetetty-kala ei kelpaa kellekkään.Massaturismi tulee käymään kalliiksi paikallisille asukkaille jotka ei turismista saa euroakaan muuta kuin ruuhkia ja muutakin haittaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko siellä joku laskettelukeskuskin. Kuvassa näkyy vaan joku nyppylä😂😂

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuten olemme oppineet, ilmastonmuutos on aikamme suurin uhka. Ilmastokatastrofi on pian tulossa. Miten nämä investoinnit ja toiveet lisääntyvästä matkustamisesta hillitsevät ilmastonmuutosta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onkohan nuo investoinnit mietitty loppuun saakka kun toivotaan kesälomien siirtoa asiakkaiden ja työvoiman turvaamiseksi? Sitä päivää ei nähdä että lomat siirtyisi. Työntekijöitä löytyy valittavaksi asti jos on kilpailukykyiset palkat. Saanen muistuttaa että elämme markkinataloudessa..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun nyt eivät vain menisi halpaan venäläisen ja kiinalaisen rahan kanssa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaivos on saatava myös että saadaan alueelle varmoja ja pitkäaikaisia työpaikkoja

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässähän niitä varmoja ja pitkäaikaisia työpaikkoja nimenomaan luodaan. Kaivoksen tuomat työpaikat on lyhytaikaisia ja ennen muuta hyvin lyhytnäköisiä työpaikkoja, Kuusamon matkailun ja ainutlaatuisen luonnon vuoksi. Kehitetään jatkossakin vastuullisia työpaikkoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hienoa että Rukalle rakennetaan. Vielä kun saadaan tuottava kaivos Kuusamoon kuten Kittilässä, niin työpaikkoja ja hyvinvointia olisi tulossa paikallisillekin työttömille. Ja eipänuo turistit ole kaikonneet Vuokatistakaan vaikka Talvivaara on ihan hajuetäisyyden päässä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässähän niitä töitä juuri luodaan työttömille. Siihen ei lyhytaikaista kaivosta tarvita. Kitkajoen varteen ei saastuttavia uraanipitoisia kaivoksia tarvita.

Vuokatti on menettänyt ainakin yhden lomaosakkeen ostajan kun jätin Nuasjärven purkuputken vuoksi kaupat tekemättä. Helppo valita muualta kun Suomessa valinnanvaraa riittää :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rukan investoinnit on hieno asia Kuusamolle! Tällä tavalla syntyy uusia ja kestäviä työpaikkoja Kuusamoon.

Nyt voimme samalla kuopata suunnitellut kaivoshankkeet Kuusamosta. Tähän imagoon ulkomaalaisille ei kaivokset sovi!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin se vaan on, että nyt on joillain oivallinen tilaisuus munata maineensa historiankirjoihin ajamalla kaivosasiaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä se on ihan venäläinen raha, joka sinne sijoituksiin virtaa venäläisten matkailijoiden lisäksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tästä loma-aikojen siirrosta on puhuttu vuosikaudet, mutta mitään ei saada aikaiseksi. Kun ei päättäjiä tunnu kiinnostavan mikään muu kuin puhaltaa maamme verorahoja omiin taskuihinsa, sen sijaan että tosiasiallisesti kehitettäisivät tätä maata paremmaksi.
Hyvä sentään että joku muu kehittää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mihin tämä tieto perustuu, siis että "päättäjiä ei kiinnosta mikään muu kuin puhaltaa maamme verorahoja omiin taskuihinsa"? Melkoista panettelua!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivon vain, että yrittäjät huolehtivat verojen maksut ja työntekijöiden palkkausasiat niin kuin kuuluu kun kerran bisnes niin hyvin pyörii. Valitettavasti näin ei tällä hetkellä aina tapahdu....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (41)

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

15.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image