Talous

Rukalle investoidaan vahvasti: Gondolihissi tunturin yli, Itä-Rukalle kävelykylä ja 1700 uutta vuodepaikkaa

KUVA: Metsähallitus
Talous 6.2.2018 10:34 | Päivitetty 6.2.2018 13:18
Anna Leinonen

Kuusamon Ruka kasvaa vahvasti lähivuosina. Tarkoitus on panostaa erityisesti Itä-Rukan kehittämiseen, jonne suunnitellaan noin 100 miljoonan euron investointeja.

Yksi merkittävä uudistus on ympärivuotisesti toimiva gondolihissi, joka kulkee tunturin yli Rukan nykyisen kävelykylän ja Itä-Rukan välillä. Gondolihissi valmistuu tämän vuoden syksyllä.

Itä-Rukan rinteiden lähelle nousee lähivuosina uusi RukaValley-kävelykylä. Sen alueelle on kaavoitettu kaikkiaan 1700 uutta vuodepaikka. Niistä 400 tulee uuteen RukaValley-hotelliin, jonka rakennustyöt alkavat ensi kesänä. Kyseessä on Rukakeskus Oy:n rakennuttama hotellin, jonka investointien arvo on noin 20 miljoonaa euroa.

Metsähallitus hakee lisäksi sijoittajaa ja toimijaa kansainvälisen tason hotellitontille, joka sijaitsee RukaValley-hotellin vieressä. Tontilla on rakennusoikeutta 11 000 kerrosneliömetriä.

– Tämä tontti on aivan Rukan kylät yhdistävän uuden gondolin ala-aseman ja RukaValley-hotellin vieressä, Metsähallituksen kiinteistökauppapäällikkö Tauno Kandelinin kertoo tiedotteessa.

Rakennustyöt Itä-Rukalla käynnistyvät ensi kesänä. Alueen rakennukset on tarkoitus tehdä pääasiassa puusta, ja kylän ulkoasu saa vaikutteita ympäröivästä luonnosta.

Itä-Rukalle sijoittuva RukaValley sijaitsee laskettelurinteiden ja Valtavaaran luonnonsuojelualueen välissä. Reitit Oulangan kansallispuistoon saakka lähtevät alueen lähituntumasta. Valtavaaran kautta kulkee muun muassa Karhunkierros-vaellusreitti. 

Maisemagondolin lisäksi Rukalla uudistetaan rinteitä ja hissejä 15 miljoonalla eurolla. Uudistukset lisäävät keskuksen hissikapasiteettia yli 20 prosentilla. Rukan eturinteille rakennetaan uusi kuomullinen kuuden hengen tuolihissi. Laskijoiden ja kävelijöiden lisäksi sen on tarkoitus palvella pyöräilijöitä.

Uusilla investoinneilla houkutellaan ennen kaikkea kansainvälisiä matkailijoita, joiden määrä on kasvanut Rukalla selvästi. Viime vuonna kansainväliset yöpymiset kasvoivat Rukalla lähes 30 prosentilla. Vastaavaa kasvua odotetaan myös vuodelle 2018.

Kuusamon kaupunginvaltuusto hyväksyi yksimielisesti Itä-Rukan asemakaavan kokouksessaan maanantaina.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (43)

Rukalla kyllä osataan. Alueella on tehty pitkään kehitystä ja alettu saamaan oikeita tuloksia aikaan. Veronmaksajat kiittävät sekä omistajat hymyilevät. Juuri kun lapin matkailu buumi on kuumimillaan Ruka investoi ja kehittää tuotettaan. Kun halutaan saada oikeita tuloksia ja kehitystä aikaan on myös "aikuisten" oikeasti kehitettävä aluetta ja eikä vain korupuheilla maalailla menestystä. Asiakkaat äänestävät lompakollaan. Kun vertaa rukan investointeja esim. Iso-Syötteen investointeihin on päivän selvää kumpi on valinnut oikean linjan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei oikein vakuuttanut tuoradiossa haastateltu pitkän linjan yrittäjä? ehkä olis ollu parempiakin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikki muu löytyy paitsi mäki. Oikeaa laskettavaa Ruka kaipais, kapeita rännejä joista ainoa eturinteen lisäksi jossa saisi vauhtia eli Kelo, on lopusta eli jarrutusalueesta tehty parkkipaikka. Vuosselissa ehtii kolme käännöstä tehdä riittävän vauhdin saatuaan kun jo tasainen alkaa. Mahtavaa että investoidaan mutta nyt oikeasti miettimään tasaista leveää baanaa jossa voi nautiskella vauhdikkaista käännöksistä turvallisesti. Nallemäkiä on tässä maassa jo ihan tarpeeksi. Laskettava korkeusero on 185m mutta metrit eivät ole se ongelma, rinneprofiilit sensijaan ovat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pistä paremmaksi, suunsoittajia kyllä löytyy. Joitakin onneksi on, jotka panevat toimeksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No pistetäänpä: Pessarin yläasemalta tehdään leveä rinne hyppyrimäkien välistä Talvijärven rantaan jossa loppujyrkkää muokataan hieman loivemmaksi. Asennetaan vanha etutuoli tai Saaruan tuolihissi siihen ja vola, meillä on Rukallakin laskettava mäki. Eikä tarvitse investoida miljoonia, korkeintaan tehdä tunneli hiihtoladulle alas. Suunsoitto loppuu kerralla. :)
PItuutta rinteelle ei saada paljoa mutta sitäkin vauhdikkaampi siitä tulisi. Kelo olisi kova rinne kun jatkuisi vanhan Esukin mäen ala-asemalle asti vanhan Kelokylän läpi, toki olisi vaatinut paljon maanmuokkausta. Eli en missään tapauksessa moiti meininkiä, olen käynyt Rukalla vuodesta 79 ja käydään edelleenkin. Vauhdikasta laskettavaa tuonne vaan kaipais, enkä ole yksin mielipiteeni kanssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiitos hyville, osaaville ja yhteistyökykyisille johtajille! Rukalla,Iso-Syötteellä ja Vuokatissa osataan tehdä yhdessä työtä kaikkien kanssa ja rehelliseltä pohjalta. Siinä on esimerkkiä muillekin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja gondolihan tietenkin hinnoitellaan suomalaisittain niin, että taksilla pääsee halvemmalla ;)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ruka näyttää Oulunläänissä mallia. Ei ole vastusta muista hiihtokeskuksista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Matkailupa hyvinki kasvaa verorahoilla kasvaa ehkäpä suuruudeb hullu hanke osa ulkomaan matkalijoista etsii rauhaa hiljaisuutta sekä luontoa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rukalla ihan parasta on mahdottoman hyvä ravintolatarjonta. Viikon loman aikana voi käydä joka päivä syömässä eri ravintolassa ja aina, ihan aina saat hyvää ruokaa.

Tässä yksi setti: lauantaina saapumispäivänä illalla Classic Pizzassa Hangover, sunnuntaina Kuksassa poronkäristys, maanantaina Coloradon baby back pork Ribsit, tiistaina Mura Sushi 16 palan Nigirilajitelma, keskiviikkona Stefans Steakhouse L.A Burger, torstaina Kaltiokivessa muikut perunamuusilla, perjantaina Riipisellä porofile muusilla ja lauantaina ennen kotiinlähtöä keittolounas pisteessa.

Kun olen kiertueessasi perjantaissa hiihdosta ihanasti rasittuneessa tilassa ja saat Riipisen takkahuoneessa porofileannoksen eteesi ja laitat ensimmäisen palan suuhusi tiedät että siitä ei ruoka enää tässä maailmassa parane.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Silloin harvoin kun saa lukea positiivista juttua mediasta, niin eiköhän lukijat huolehdi siitä, että erimielisyys on saatava pystyyn. Nyt tarjotaan töitä ja matkailuelinkeinolle kasvun edellytyksiä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin. Toiset ne soittaa suuta ja toiset tekee. Ahon klaani kuuluu tässä jaottelussa jälkimmäiseen.

Palkittu miljonääri ei ole saanut omalle kukkulalleen Iso-Syötteellä oikein mitään aikaiseksi. Hänen ongelmansa on ollut se että hän ei ole halunnut ottaa riskejä eikä laittaa omaa omaisuuttaan likoon toisin kuin mitä Aho teki Rukalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun aikanaan Syötteellä olisi investoitu istumahisseihin ja varsinkin tehty se tunturin yli suunniteltu väliasemallinen tuolihissi eturinteiltä taakse ja uusi rinnealue, homma voisi näyttää ihan toisenlaiselta. Paljakassa se tosin on homma vielä huonommin, siellä ei ole muutakuin mäki. Mäki tosin on todella hyvä, sääli.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sieloli vain Heikkala ku majoitii minun alottaisa. Umpihankia ylös tunturiin.
Eijois uskonu, että tähän tullaan

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kuusamolaista luontomatkailu,tehdään kaupunki keskelle ei mitään ja luonto kiittää,lyökää se kaivoskin jo pystyyn ei siellä enää voi luonnonrauhasta puhuakaan ja ilma täynnä citymaasturien pakokaasuja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koskahan kuusamolaisilla tulee pää vetävän käteen?
Eurooppalaisen mittapuun mukaan pieni nyppylä, jossa majoitustilat ja ravintolat ovat tiheämmässä kuin Mannerheimintiellä. Mikä tuon paikan vetovoima on?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aika jännä että kaivosten tuloa alueelle kyllä estellään sillä perusteella että matkailu kärsii ja itse Rukan kompleksi vaan kasvaa ja luontoarvot kärsivät pahasti.
Toki kaivoksissa omat eri riskinsä mutta silti..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

jos näillä toimilla Kuusamon kesä matkailu pelastetaan niin oli pienestä kiinni , likkö tulossa uusi golf rata ?.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sesonkityöläisille ei raskita maksaa yli 9 e tunnissa.Investoinnit julkisella rahalla. Itse laitetaan ehkä max. 10%. Näin saadaan yli 2 miljoonaa osinkoa jaettavaksi Ahon suvulle. Jeejee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (43)

Uutisvirta

14:08
Tukholmasta Berliiniin matkalla ollut bussi suistui moottoritieltä Saksassa - useita loukkaantuneita
13:59
Miksei lentokoneessa ole alkolukkoa vaikka koulutakseissa on? – "Jos tällaisia ikäviä tapauksia alkaisi olla enemmän, se olisi varmaan yksi keskustelunaihe"
13:27
Päivärinta kertoo pistemenetyksen MM-sivuvaunuluokassa johtuneen kahden bensiinilaadun sekoittamisesta
13:16
Jari Sillanpäälle 10 kuukautta ehdollista vankeutta – "hovihankkijalle" eli pääsyytetylle neljän vuoden vankeus
13:05
Jari Sillanpää tuomittiin 10 kuukauden ehdolliseen vankeuteen
13:03
Japanin merivoimien alukset rantautuivat Helsinkiin näyttävästi - 87 000 hevosvoimaa
13:00
Sinisten Terho: Neljä viidestä ministeristä varmasti ehdolla kevään eduskuntavaaleissa - Soini panttaa yhä päätöstään
62
Lasaretinsaaren rakentamissuunnitelmat eivät lämmittäneet oululaisia – kuulemistilaisuudessa täystyrmäys kaavahankkeelle
56
Hallitus vie asiantuntijoiden kritisoimaa irtisanomissuojan heikennystä eteenpäin – Katso esimerkit potkujen syistä
31
Oulun Kuivasjärvellä haeskeltiin illalla karhua - poliisille ilmoitettiin havainnosta hevostallin lähellä
23
Vasemmistoliiton uuteen ilmeeseen kuuluu pinkkiä ja sinistä, mutta puolueen toiveena on punavihreä hallitus - katso uusi tunnus
21
Paljonko tienaa sirkkatuottaja, ja voiko hyönteisfarmi saada maataloustukea? "Kun tuotanto tehostuu, hinnat muuttuvat kuluttajaystävällisemmiksi"
21
Kupari kiidätti Kärpät lentoon
18
Pesis lyö yhä läpi maakunnissa kunnarin arvoisesti – helteinen kesä on hellinyt lyöjiä ja katsojia

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia kehittyy illalla ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy voimakkaita ukkospuuskia, yli 15 m/s. Tuulivaroitus maa-alueille: Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa etelätuuli on tänään voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia kehittyy illalla ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy voimakkaita ukkospuuskia, yli 15 m/s. Tuulivaroitus maa-alueille: Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa etelätuuli on tänään voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Metsäpalovaroitus annetaan tänään klo 12 Etelä-Karjalan maakuntaan. Metsäpalovaroitus on edelleen voimassa Satakunnan, Pirkanmaan, Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan maakunnissa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Millainen auto pitäisi laittaa ettet olisi kateellinen?

Tuo auton jumalointi on vain sinun näkemyksesi autoista sinua enemmän ymmärtävistä. Neutraloidaanpa keskustelu siirtäm... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image