Talous

Rakentamisen buumi näkyy myös maa­kun­ta­kes­kuk­sis­sa - ylitarjonnan riski, jos väestönkasvu ei pysy perässä

Talous 12.1.2018 10:02 | Päivitetty 12.1.2018 10:51
STT

Suomessa rakennetaan nyt ennätystahdilla, ja asuntoja nousee pääkaupunkiseudun lisäksi myös Etelä-Suomen isoihin kaupunkeihin sekä maakuntien keskuskaupunkeihin, kertoo Pellervon taloustutkimuksen (PTT) asuntomarkkinaennuste.

Rakentaminen on vilkastunut Joensuussa, Seinäjoella ja Rovaniemellä, eikä se rakennuslupien perusteella näytä hiipuvan.

Rakentamisen kasvu herättää kuitenkin epäilyksiä ylitarjonnasta. PTT:n mukaan joissain maakuntien keskuskaupungeissa on riski asuntojen ylitarjonnalle, sillä väestönkasvu on hidasta.

- Esimerkiksi Rovaniemellä valmistuneiden asuntojen määrä ylitti niukasti väestönlisäyksen vuonna 2016, ennusteessa kirjoitetaan.

Väestöennusteen mukaan esimerkiksi Joensuussa ja Rovaniemellä väestönkasvu ei tule pitkällä aikavälillä olemaan yhtä voimakasta kuin muissa selvityksessä olleissa kaupungeissa.

- Jos rakentaminen jatkuu myös näillä alueilla yhtä vilkkaana tulevaisuudessa, on asuntotuotannon ylitarjontaan kiinnitettävä kaupungeissa huomiota, PTT kirjoittaa.

Kerrostaloasuntoja yhä enemmän, pientaloja vähemmän

Vuonna 2016 valmistuneista asuinrakennuksista lähes kolmannes valmistui pääkaupunkiseudulle, kymmenesosa Turkuun ja Tampereelle sekä Joensuuhun, Seinäjoelle ja Rovaniemelle noin 5 prosenttia. Pääkaupunkiseudulla rakennettiin vuonna 2016 hieman alle kymmenentuhatta uutta asuntoa, mikä on 96 prosenttia tavoitteesta, PTT kertoo. Pääkaupunkiseudun kolmesta isosta kaupungista, Helsingistä, Vantaasta ja Espoosta tavoitteeseen päästiin ainoastaan Vantaalla.

Rakentamisen kasvun on mahdollistanut myönteinen talouskehitys.

- Kuluttajien luottamus on ollut korkealla tasolla, ja kotitalouksien käytettävissä olevat tulot ovat kääntyneet nousuun pitkän taantuman jälkeen, ennusteessa kirjoitetaan.

Kysyntä erityisesti kaupunkiasunnoille on odotettua voimakkaampaa ja rakentaminen on PTT:n mukaan vasta hiljattain alkanut kuromaan umpeen usean vuoden asuntovajetta.

Valmistuneiden asuntotyyppien välillä on selvityksen mukaan tapahtunut 2010-luvulla merkittävä muutos: kerrostaloja valmistuu yhä enemmän ja samalla erillisten pientalojen määrä on kääntynyt laskuun.

Vuodesta 2011 alkaen kerrostaloasuntoja valmistui keskimäärin 17 000 kappaletta, mikä on noin 4 000 asuntoa enemmän kuin 2000-luvun alussa. Kerrostaloasuntoja on valmistunut yhtä paljon viimeksi vuonna 1975. Samalla uusien pientalojen määrä on vähentynyt. Vuonna 2011 valmistui liki 12 000 taloa, kun vuonna 2016 vastaava luku oli 7 000.

Joensuussa rakentamista vauhdittanut OKL:n siirtäminen

Rakentaminen on PTT:n mukaan kiihtymään päin Joensuussa, Seinäjoella ja Rovaniemellä. Tästä kertoo muun muassa myönnettyjen rakennuslupien määrä.

Esimerkiksi Joensuussa kerrostaloja on rakenteilla ennätysmäärä ja lupien perusteella vilkas rakentaminen jatkuu.

Selvityksen mukaan suurin yksittäinen syy kerrostalojen määrän kasvuun oli päätös siirtää Savonlinnan opettajakoulutus Joensuuhun ensi syksynä. Tänä vuonna Joensuuhun odotetaan muuttavan noin 700 uutta opiskelijaa, joille rakennetaan vastaava määrä opiskelija-asuntoja.

Rakentaminen on vilkastunut myös Seinäjoella, eikä se näytä hiipumisen merkkejä. Vuonna 2016 uusia asuntoja valmistui yli 600, mikä on yli viiden vuoden keskiarvon. Samana vuonna rakennuslupia myönnettiin lähes 1 200 asunnolle. Viime vuoden lopulla keskeneräisiä asuntoja oli yli 1 300, pääasiassa kerrostaloissa.

Rovaniemi poikkeaa muista selvityksen kaupungeista siinä, että siellä uudesta asuntokannasta yli puolet on viime vuosina ollut pari- tai omakotitaloja. Viimeisten kymmenen vuoden aikana kaupungissa on valmistunut yhteensä yli 400 asuntoa vuodessa. Vuonna 2016 rakennuslupia myönnettiin yli 500.

Tampereen asuntotuotanto laahaa väestönkasvun perässä

Tampere ja Turku kurovat kiinni asuntovajetta. Tampereella tuotanto on PTT:n selvityksen mukaan laahannut väestönkasvun perässä. Kaupungissa on 2010-luvulla valmistunut vuosittain alle 2 000 asuntoa, ja määrä on jäänyt alle vuosituhannen alun määristä. Yli 2 000 asunnon määrä rikkoutui vuosituhannen alun jälkeen vasta vuonna 2016.

Turussa asuntotuotanto jäi 2000-luvun alkuvuosikymmenellä jopa alle 500 valmistuneeseen asuntoon. Rakentaminen on kuitenkin vilkastunut finanssikriisin jälkeen, ja vuoden 2010 jälkeen tuotanto on noussut erityisesti kerrostaloasunnoissa.

Tuotantohuippu oli vuonna 2012, jolloin valmistui 1 200 asuntoa. Parina viime vuotena asuntoja on valmistunut yhä yli tuhannen asunnon vuosivauhtia.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

79
Kenelle antaisit kunnian uusista työpaikoista? Sipilän hallituksen ansio on suurempi kuin nolla mutta pienempi kuin 120 000
62
Puheenaihe: Siedetäänkö huonoa käytöstä työpaikoilla liikaa?
53
STT: Airiston Helmi on ollut Puolustusvoimissa huolen aiheena – HS:n sotilaslähteen mukaan yritys on myös ollut vuosia Supon tarkkailussa
28
Uniapnean diagnooseissa jyrkkä kasvu – hoidossa käytettävää ylipainehengityslaitetta on joutunut OYSissa jonottamaan yli puoli vuotta
20
Naamioitunut mies ryösti Kastellin apteekin, poliisi pyytää havaintoja
18
Sirkkoja voi nyt ostaa oululaisesta REKO-lähiruokaryhmästä, kysymällä kotisirkkoja saa suoraan tilalta
18
Lukijan kuva: Nuoli törröttää sorsan kyljessä Lintulammella – poliisille tehty ilmoitus

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

miksihän sipilä ja keskustapuolue on hyökännyt palkansaajia vastaan koko hallituskauden ajan??

Tämä hallitus on itsenäisyytemme ajan oikeistolaisin hallitus. Meillä ei ole ollut koskaan lähellekään samanlaista halli... Lue lisää...
Aito Helmiina

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

22.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image