Talous

Ra­ken­nus­työ­maat kahmivat työntekijöitä – urakoita on välillä jouduttu lykkäämään työvoimapulan vuoksi

Rakennusinsinööriksi opiskeleva Joona Kurtti toimii työnjohdon harjoittelijana YIT:n Asemantornin työmaalla. Kurtin mukaan myös hänen opiskelukaverinsa ovat työllistyneet todella hyvin. KUVA: Tiina Wallin
Talous 11.8.2018 8:20
Henriikka Uusitalo

Rakennusala työllistää paremmin kuin aikoihin. Työ- ja elinkeinoministeriön tilaston mukaan Pohjois-Pohjanmaalla oli kesäkuussa avoimena lähes 340 rakennusalan työpaikkaa, joka on 44 paikkaa vähemmän kuin vuosi takaperin.

Rakennusalan työnhakijoita oli tämän vuoden kesäkuussa yhteensä noin 2 400, joista noin puolet oli työttömiä. Viime vuonna vastaavaan aikaan työnhakijoita oli noin 600 enemmän.

Pula osaavasta työvoimasta on myös viivästyttänyt urakoita. Vaikka ongelma ei ole yhtä suuri kuin Etelä-Suomessa, Oulussakin yrityksillä on rekrytointivaikeuksia.

Yleisin syy rekrytointiongelmiin on se, ettei hakijalla ole vaadittua erityisosaamista. Talonrakennusteollisuus Ry:n aluepäällikkö Juha Mäntysen mukaan Oulun alueella riittää nuorta työvoimaa, mutta pulaa on lähinnä kokeneista työntekijöistä.

Lue lisää 11.08.2018 Kalevasta.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (98)

Pula kokeneista työntekijöistä, mutta miten sitä kokemusta tulee jos ei pääse töihin.
Voi olla, että palkka ei kaikkien mielestä ole riittävä, mutta on se enemmän kuin työttömyyskorvaus. Virosta saa työmiehiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Palkat surkeet, koulutusta ei arvosteta aibakaan tuossa kolmen kirjaimen firmassa minkä kypärä näyttää olevan Kurtinkin päässä.
Kirjekurssilla koulutetaan työnjohtajia jotta saadaan palkat alas koko työnjohdolta, meno kuin Uuno Turhapuro elokuvissa.
Ei jatkoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

...varmaan hiukan miettiä ennen kuin alkaa kommentoimaan ihan mitä sattuu. Tuo katkeruus kun saattaa olla vahingollista tulevaisuudessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos rakennusteollisuuden terävä pää oikein kovasti miettisi, niin keksisiköhän että miten saataisin kokeneita työntekijöitä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaativista ja epämieluisissa olosuhteissa tehtävästä työstä pitäisi maksaa työtä vastaavaa palkkaa. Rakennuspuolelle ryminällä tulleet Lerssit maksavat minimi palkaa ja samanhenkiset suostuu yhteisen hyvän vuoksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin kokeneena ammattilaisen täytyy rehellisesti sanoa ääneen, että olen pysynyt erossa näistä "massa" rakennusliikkeistä ihan vaan ammattiylpeyden takia. Rakentamisen laatu on vain huonontunut viimeiset 50-60 vuotta! Nykyisillä materiaaleilla ja tietotaidoilla pystyttäisiin helposti tekemään 50 ja 100 vuoden taloja (kuten ennekin), mutta tällaiseen ei löydy tahtoa kenelläkään massarakennuttajalla.

Kertakäyttökulttuuri on ikävä ja vallitseva tila. Kärsijöinä käyttäjät synnytyslaitoksesta vanhustenkotiin ja kaikki siltä väliltä.

Poikkeuksia kuitenkin onneksi löytyy ja näissä ammattilaisia arvostetaan, mutta valitettavasti nämä ovat yksittäisiä kohteita pääasiassa yksityisille itselleen rakennuttamia (ja yleensä keskimääräistä varakkaampia). Olennaisinta näissä on aika ja suomen sääolojen huomioiminen, sekä materiaaleina käytetään vain tunnettuja vuosikymmeniä koeteltuja hyväksi havaittuja. Perinnetieto ja -taito ovat luotettavia, tutkimukset ja alalti vaihtuvat rakennusmääräykset, -suositukset vähemmän luotettavia, kuten nähty kosteudenhallinnassa jo vuosikymmeniä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuo rakennusaika onkin aivan posketon ja syyllisiä ovat sijoittajat, siis nämä eläkeyhtiöt, ammattiyhdistysliikkeet yms. jotka vaativat päättömiä tuottoja heti, eikä viidestoista päivä! ARA ohjaus täysi vitsi, eikä muutkaan saa mitään järkeä täysin järjettömään suhdanne rakentamiseen.

Nyt taas verotukselliseti ohjataan tunkemaan kaikki ihmiset Helsinkiin ja hyödyt suoraan sijoittajille

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei pidä paikkansa. Suomessa on satoja tuhansia työttömiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyse oli nyt työnhakijoista joilla pitäisi olla erikoiskokemusta. Ei normaaleista pulliaisista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Te-keskus lähettelee työtarjouksia.kun ottaa yhteyttä työnantajaan. kyseistä työpaikkaa ole olemassakaan. Keinottelua koko systeemi

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä pistelee ihan vihaksi edes lukea koko juttua!!! Itse ammattilaisena 23 vuotta rakennusalalla työskenteleenä joudun vuokrafirmankautta huonoilla palkoilla juoksemaan työmaaltatoiselle juuri sen takia kun ei löydy pitkäaikaista ja työtä antavaa firmaa! Kokoajan pelko seläntakana ettei seuraavana päivänä työtä olekkaan! Voi olla esim. pariviikkoa töitä ja kolme päivää ettei olekkaan. Ja aina pamahtaa karenssi, joten missä firmassa "kahmitaan" töihin ammattilaisia? Kertokaa minullekkin niin meen heti maanantaina töihin!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Soita tuolle mäntyselle jonka nimi jutussa. Varmasti ohjaa eteenpäin. Ei kannata nimettömänä meuhkata netissä vaan olla oikeasti oma-aloitteinen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sama on lopputulos vaikka hakemuksilla työnantajia pommiittaakin. Kokemusta on

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ahneella kakka loppu. Ketäpä kokenutta tai alalle pyrkivää kiinnostaa vuokrafirman kautta pompottelu työmaalta toiselle ja sitten vielä perinteiset (ja kaikki) lomat voi unohtaa kun lomapäiviä ei koskaan kerry ja koko kesäkin pitäisi kiirellä painaa kun jostain syystä kiire on aina. Palkoista en edes mainitse mitään kun ne ei oo mitään..joku muu vetää voitot välistä =)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eli suomennettuna kommenttisi tarkoittaa, ettei kokenutta kiinnosta työt, vaan makoilu ja hengailu on hauskempaa kun tuilla pärjää todella hyvin.
Hienot on selitykset teillä, miksi ei töihin kannata mennä. Mistä teitä riittää tänne saitille mölisemään?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

no samalla tavalla ne potkut tulee joka paikasta jos niitä kohteita saada myydyksi ja sille vuokra virman tekijälle on helppo sanoa elä tule aamulla enään ja ajattele esim muurari saa joka piipun jälkeen loppu tilin ja kun timpuri kerran olet rupea tekeen omana hommana töitä kyllä piisaa jos työkalut pysyy käsissä.nykyään kukaan ota mielelään omille palkka listoille ketään ensin tutkitaan muut vaihto ehdot

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aivan. Rakentaminen ei vielä onnistu pelkästään tietokoneella enteriä painamalla tai tulostimella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onneksi kohta alkaa vähentyä rakentaminen myös Oulussa. Merkkejä on jo ilmassa kun lupien määrä on laskussa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (98)

Uutisvirta

60
Tuore tutkimus: Oulussa on 11 huono-osaista kaupunginosaa – eniten kuudesta suurimmasta kaupungista
52
Suomalaiset ajavat vähemmän arvokkailla autoilla kuin norjalaiset ja ruotsalaiset – veromuutoksilla vähän vaikutusta autokantaan
45
Oulu ei tarvitse pilvenpiirtäjiä, mutta ei siitä tuppukylääkään saa tehdä Lukijalta
32
SAK:n kysely: Aktiivimalli rankaisee etenkin yli 55-vuotiaita, vaikeinta Pohjois-Suomessa - "Kyse pelkästä työttömyysturvan leikkauksesta ennestään pienistä tuloista"
22
Suomi kykenee yllättäen lyhentämään velkaansa ensimmäistä kertaa vuosikymmeneen, kertoo HS –  taustalla kertaerä, jota ilman velka kasvaisi yhä
18
YK:n siirtolaissopimusta vastustava mielenosoitus keräsi tuhansia Brysselin kaduille
11
Strategia johdatti Oulun liikuntakisan finaaliin – Oulu aikoo profiloitua terveysliikunnan kärkikaupunkina

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan länsiosassa, Kymenlaakson maakunnassa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Koillismaata lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Sinivalkoinen kenraalimme

Arvostettu entinen puolustusvoimain komentaja kenraali Gustav Hägglund ei kannata Suomen liittymistä Natoon. Lue lisää...
Rohkeasti Natoon lii...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.12.

Fingerpori

17.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image