Talous

"Rahan säh­köis­ty­mi­nen on hämärtänyt ymmärrystä omasta taloudesta" – velkakysely herätti mie­len­kiin­toi­sia kysymyksiä

Takuusäätiön Juha A. Pantzar kaipaa ihmisille lisää mahdollisuuksia nähdä oman taloutensa kokonaisuus. Nyt velkataakkaa ei aina ymmärretä kunnolla. KUVA: Heikki WestergŒrd
Talous 5.10.2019 13:10 | Päivitetty 5.10.2019 14:43
Jami Jokinen

Takuusäätiössä nähdään, että ihmisillä voi olla vaikeuksia ymmärtää omaa velkatilannettaan. Toisaalta Hypo huomauttaa reaalivelkojen nousseen tällä vuosikymmenellä vain viisi prosenttia.

Suomalaisilla ei näytä aina olevan oikeaa käsitystä omasta velkatilanteestaan, sillä mielikuvat ja tilastollinen todellisuus ovat ristiriidassa.

Lännen Median kyselyn mukaan vain kahdeksan prosenttia suomalaisista katsoo, että heillä on liikaa velkaa.

– Tietysti olisi hienoa, jos tuo olisi tilanne myös oikeasti. Valitettavasti vain toiset luvut puhuvat toisenlaista totuutta, sanoo Takuusäätiön toimitusjohtaja Juha A. Pantzar.

Asiakastieto kertoi aiemmin tällä viikolla, että maksuhäiriöisten kuluttajien määrä on kasvanut uuteen ennätykseen. Heitä oli syyskuun lopussa 385 700, mikä on neljä tuhatta enemmän kuin vuosi sitten.

Pantzar huomauttaa, että ulosotossa ihmisiä on vuositasolla yli puoli miljoonaa.

Taloyhtiölainoja ei ymmärretä aina omaksi velaksi

Mistä ristiriita sitten johtuu?

– Jotkut ihmiset eivät nykyään ihan tarkkaan tunne omaa tilannettaan tai osaa erottaa, mikä on velkaa ja mikä ei, Pantzar miettii.

Takuusäätiö on omissa kyselytutkimuksissaan havainnut, että ihmiset ilmoittivat velakseen vain aktiivisesti pankista otetun, ison lainan. Muut velat käsitettiin virheellisesti joksikin muuksi, kuten osamaksuksi, luotoksi, maksuajan siirtämiseksi ja niin edelleen.

– Myöskään taloyhtiölainoja ei aina ymmärretä tai nähdä omalla vastuulla olevaksi velaksi.

Toiveikkuutta ja hetkessä elämistä

Yhdeksi vinoutuman syyksi Pantzar epäilee "tässä ja nyt" -elämää.

– Jos velanhoitomenoista ja laskuista selviää nyt ja tässä, niin velkaa ei tunnu olevan liikaa.

Samaan aikaan Lännen Median kysely vihjaa Pantzarin mukaan siihen että monilla voi olla turhan optimistinen käsitys tilanteestaan. Talous voi olla viritetty niin tiukille, ettei se kestä häiriötekijöitä.

– Suomalaiset haluavat olla toiveikkaita tulevaisuutensa suhteen. Eri asia sitten, käykö elämässä aina niin kuin haluaisi ja miten paljon kannattaa varautua siihen, jos ei käy.

Asuntovelallisilla keskimäärin 100 000 euron velat

Asumisluottoihin keskittyneessä Hypo-konsernissa kyselyn tuloksia ja taustalla vaikuttavia tilastoja tulkitaan tai ainakin painotetaan hieman toisin.

Pääekonomisti Juhana Brotherus huomauttaa, että melkein joka toisella kotitaloudella ei kyselyn mukaan ole velkaa lainkaan.

Asuntovelallisella kotitaloudella puolestaan on Hypon mukaan velkaa keskimäärin 100 000 euroa.

– Reaaliset velat ovat nousseet tällä vuosikymmenellä vain viisi prosenttia, ja nousunäkymät ovat maltilliset, hän toteaa.

Maksuhäiriömerkintöjen jatkuvaa kasvua hän selittää pikavippien yleistymisellä.

– 10 000 euron vakuudettomasta pikavipistä tulee herkemmin maksuhäiriöitä kuin selvästi suuremmista asuntolainoista.

Sijoitusasuntovelat kasvaneet "huolestuttavalla tavalla"

Velatta elävien osuudesta ja maksuhäiriöiden määrästä voi lukea muutakin.

Hypon toimitusjohtaja Ari Paunan mukaan pikavippivelkaantumista on lisännyt asuntovarallisuuden ja -velkojen sirpaloituminen. Tämä näkyy eri alueiden välillä sekä valtakunnallisesti että kaupunkialueiden sisällä.

Pauna pitää tämä tempoilevan valtakunnapolitiikan syynä. Pikavippien ja kulutusluottojen kasaantumisen lisäksi kehityksellä on hänen mukaansa toinenkin seuraus.

– Se on kasvattanut asuntosijoituksiin otettuja asuntolainoja ja asunto-osakeyhtiölainoja systeemisesti huolestuttavalla tavalla, toimitusjohtaja sanoo.

– Toiset kotitaloudet pyörittävät arkeaan syömävelan ja erilaisten tukien varassa sekä veikkauspelien toiveissa. Toiset puolestaan vivuttavat lisäeläkkeitään asuntosijoitusten ja verotukien varassa. 

Tieto omasta datasta esille

Pantzar nostaa esille myös kysymyksen rahojen sähköistymisestä, mikä on hänen mukaansa hämärtänyt ymmärrystä oman talouden kokonaisuudesta ja siksi myös sen liikkumavarasta.

– Koneäly kyllä kertoo kohdennettujen mainosten kautta sopivassa kohdassa, milloin ”olet loman tarpeessa” tai sinulle sopiva vaate on tarjouksessa, hän heittää.

– Mutta aika vähän se tuo eteen kokonaistietoa siitä, että taloutesi rajat alkavat olla vastassa tai että nyt alkaa mennä liikaa luottojen puolelle.

Toimitusjohtajan mielestä ihmisten omaa taloutta ja talousratkaisuja koskevaa tietoa tulisikin saada nykyistä paremmin ja selkeämmin nähtäville heille itselleen.

Velkaantumiskysely

Lännen Media teetti Taloustutkimuksella kyselyn, jossa tiedusteltiin vastaajien käsitystä oman kotitaloutensa velkaantumisasteesta.

Kaksi vastaajaa sadasta katsoi, että velkaa on aivan liian paljon.

Kuuden prosentin mielestä heillä on velkaa vain hieman liian paljon.

39 prosenttia vastaajista ilmoitti olevansa kokonaan velattomia.

Vastaajia oli runsas tuhat, ja tulokset painotettiin väestötilastoja vataavaksi iän, sukupuolen ja asuinpaikan mukaan.

Virhemarginaali oli noin kolme prosenttiyksikköä molempiin suuntiin.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Maksakaa käteisellä, niin näkee heti paljonko meni ja mitä jäi jäljelle. Ainakin maito kaupassa. Samalla voi treenata "laskupäätä" kun kerää ostoksia kärryyn, siis mitä ostokset maksavat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En maksa käteisellä. Järjetöntä puuhaa.

Ihanko oikeasti nautitte sen käteisen kanssa säätämisestä?

Kyllä minä muuten näen kortilla maksaessa mitä se maksaa. Siitä saa semmoisen kuitinkin vielä mukaan.

Ja mobiilisovellus näyttää reaaliajassa vaikka mitä käppyrää ja piirakkaa rahankäytöstä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja tuo olisi syytä saada kiireen vilkkaa aikaiseksi, se olisi pitänyt olla jo. Suomi valtiona ja sen asukkaat ovat syöksykierteessä pohjaa kohti velkoinensa, niitä ei saada nyky menolla ikänä maksettua. Vouti kiertää jo nurkissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin se käy jos ei lapsena ole ollut säästöpossua käytössä, tai kun ei ole opetettu, että pienistä puroista ne isot joetkin alkavat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

oiskohan vapaan kasvatuksen tuloksia jotka alko joskus 80 luvulla ja jatkuu edelleen. lapset saa tänä päivänä mitä haluaa eikä tarvi sen eteen tehdä yhtään mitään, eli heille raha kasvaa puussa. minä jos nuorena poikana halusin ostaa karkkia 5 markalla, piti kantaa puita liiteristä pannunhuoneeseen tietty määrä. ostaa mopoon bensaa, piti käydä isän kans halkomettäs muutama tunti. se lähtee lapsuudesta asti mitä rahan eteen pitää tehdä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Talous viritetty niin tiukille? haha.
Juu..Jos ei sattumoisin tienaa vajaata 3500 € kk voi sanoa että talous on tiukilla.
Kuten suurimma osalla.
Siinä ei kärsi hajota pesukoneen, ei auton, pyörän yms.
Ei kärsi sairastua ei hankkia lääkkeitä yms.
Joten tällaset säätiö jutut ja kuvitteet voisi jo unohdella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos ei pärjää Suomessa 3500€ kuukausipalkalla (brutto), niin kyllä vika on jossain muussa kuin ”pienessä” palkassa.

(Eri juttu toki jos tuo on suurperheen ainoa tulo. Mutta yksinasuva tai lapseton pari pärjää ihan hyvin. Jos on pakko asua Helsingin keskustassa 1200€/kk vuokralla, niin sitten ehkä ei, mutta kukapa pakottaa.)

Kun asiat ovat oikeasti meillä yleisesti ottaen varsin hyvin, niin ”köyhyys” saa nähtävästi ihan uusia määritelmiä.

3500€/kk bruttona tienaava ei ole köyhä. 7000€/kk tienaava (4500€/kk netto!) pariskunta ei ole köyhä.

Sairastaminen ei muuten maksa Suomessa käytännössä mitään (ellei ole todella pitkä poissaolo) ja lääkkeissäkin on maksukatto.

Eli älkääpä nyt taas höpöttäkö täysin järjettömiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15:02
"Minun pelkoni, kipuni ja toiveeni ohitettiin täysin", sanoo rovaniemeläinen Sanna – Osalle naisista synnytys on katkera kokemus, joka jättää mielen haavoille jopa vuosiksi Tilaajille
14:26
Kuninkaita kaatui shakkiturnauksessa Oulun pääkirjastossa – nopea shakkipeli kestää kymmenestä minuutista alle tuntiin
14:21
Auto törmäsi hitaassa vauhdissa rakennuksen seinään Tornion keskustassa, vahingot jäivät pieniksi
14:00
Pompeiji on yhä tutkijoiden aarreaitta, joka välittää tietoa modernista ja naisia arvostavasta yhteiskunnasta – Ria Berg löysi muinaisesta lyhdystä tekstiviestin menneisyydestä Tilaajille
13:47
Ilmatieteen laitos varoittaa: Ajokeli muuttuu iltapäivällä huonoksi Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa – taivaalta tulee lunta ja räntää
12:57
Nuoria houkutellaan suomalais-ugrilaisten kielten pariin somessa – 22-vuotias udmurtti Anastasiya Ivanova laulaa Instagramissa omalla kielellään
12:56
Kaupunginojan pinnalta löytyi öljyä Raksilassa, pelastuslaitos selvittää tilannetta ja aineen alkuperää
32
Analyysi: Anne Berner-shown jälkeen uusi hallitus painoi junaliikenteen kilpailukuvioissa jarrua – yltiövapaa markkinatalous on vasemmistolle kauhistus
31
Y-sukupolvi odottaa esimieheltä kahdenkeskisiä keskusteluja – "Milleniaalit haluavat mennä eteenpäin osaamisessaan, tavoitteet ovat heille tärkeitä"
27
Erilliset tuvat voivat vaikeuttaa naisten aselajin valintaa ja katkaista tiedonkulun – Varusmiehet kannattavat yhteistupia, koska nyt tutustuminen on hankalaa
27
Omistaja yllätti autoonsa murtautuneen miehen ja huitoi tätä kepillä Rovaniemellä – murtautuja ja auton omistaja otettiin kiinni
19
Korkein oikeus kumosi Pelson vartijan murhanneen vangin vapauttamispäätöksen – Vanki oli liittynyt United Brotherhoodin jäseneksi
16
Suomi valmistautuu pienydinreaktorien luvitukseen
10
Poliisi: Kuljetusyritykset varoittavat toisiaan liikennevalvonnasta Kainuussa – vaikeuttaa ylikuormien kontrollointia ja vaarantaa turvallisuutta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivästä alkaen Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Ranuan ja Posion kunnissa lumisateen ja tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Pelottava ihminen?

Joidenkin mielestä ihminen, jota ei voi höynäyttää ja sanoo suoraan, kuin asiat on, ovat pelottavia, minusta loistavia i... Lue lisää...
tuntematon

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.10.

Fingerpori

19.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image