Talous

Ra­ha­mi­nis­te­riö hioo bud­jet­tie­si­tys­tä tällä viikolla – kasvu- ja työl­li­syys­toi­met ovat kärjessä, haittaverot jaksotetaan

Valtiovarainministeri Mika Lintilä ja valtiovarainministeriön viestintäjohtaja Liinu Lehto saapumassa tiedotustilaisuuteen Espoon Moisniemessä Rajavartiolaitoksen huvilalla. KUVA: Joel Maisalmi
Talous 13.8.2019 14:40
Kirsi Turkki

Valtiovarainministeriö kävi tiistaina aamupäivällä läpi talouden isoa kuvaa ensi vuoden budjetin pohjaksi. Esitykset menolisäyksistä ja haittaveroista selviävät keskiviikkona ministeriön kahden päivän neuvottelujen päätteeksi.

Valtiovarainministeriö valmisteli tiistaina ensi vuoden tulo- ja menoarviota Espoon Moisniemessä Rajavartiolaitoksen huvilalla.

– Päivä on aloitettu käymällä katsausta talouden isosta kuvasta. Tällä budjetilla on tarkoitus osoittaa, että tullaan pitämään kiinni hallitusohjelmasta ja talouslinjasta, joka hallitusohjelmaan on kirjattu, valtiovarainministeri Mika Lintilä (kesk.) kertoi alkuiltapäivästä.

Lintilä muistutti, että maailmalta on tullut viestejä, jotka ovat tuoneet epävakautta maailman talouteen. Rahaministerin mukaan budjetin painopiste tulee olla toimissa, joihin pystytään kansallisesti vaikuttamaan.

– Budjetissa olevilla toimilla on rakennettava ennustettavuutta ja luottamusta ja niin, että kasvun kautta pystytään vastaamaan talouden haasteisiin. Parasta olisi pitää rauhalliset ja pysyvät linjat talouspolitiikassa, se tuo omalta osaltaan ennustettavuutta.

Hallitusohjelman pääpilareina ovat julkisen talouden tasapaino vuonna 2023 ja työllisyysasteen nostaminen 75 prosenttiin hallituskauden aikana.

– Suurin haaste on ihmisten työllistäminen. Meidän pitää saada työllisyyttä kasvatettua, jotta pystytään vastaamaan talouden pienempään kasvuun. Tämä on tärkeää myös yritysten kannalta, koska yritykset pitävät suurimpana ongelmana osaavan työvoiman saantia.

Valtiovarainministeriö valmistelee työllisyyteen liittyen kokonaispakettia. Lisäksi ehdotuksia työllisyyden parantamiseksi odotetaan järjestöjen työllisyystyöryhmältä hallituksen syyskuun budjettineuvotteluihin.

Menolisäykset vielä valmisteilla

Hallitusneuvotteluissa sovittiin 1,2 miljardin pysyvistä menolisäyksistä ja 3 miljardin euron kertaluonteisista investoinneista.

– Menojen jaksotusta tullaan käymään läpi neuvottelujen aikana. Tiistain aamupäivän aikana ei tullut vielä yhtään varmaa lisämenoa, Lintilä totesi.

Parannuksia lienee luvassa ainakin pienimpiin eläkkeisiin ja opiskelijoille.

Haittaveroja hallitus aikoo nostaa noin 700 miljoonalla eurolla. Niidenkin jaksotusta pohditaan valtiovarainministeriön neuvotteluissa. Mukana ovat ainakin polttonesteiden, alkoholin ja tupakan verojen korotukset.

Lintilä ei vastannut siihen, onko täysin poissuljettua, että hallitus tulisi jollakin veroratkaisulla mukaan työmarkkinaneuvotteluihin.

– Annetaan työmarkkinaosapuolten käydä neuvottelut, rahaministeri sanoi.

Hallitusohjelmassa on 200 miljoonan euron varaus verojen keventämiseen ansiotuloverotuksessa pieni- ja keskituloisille. Sitä on ollut tarkoitus käyttää kompensoimaan haittaverojen kiristyksiä esimerkiksi polttonesteiden osalta.

Hallitus neuvottelee syyskuussa

Valtiovarainministeriön budjettiesityksen päälinjat julkaistaan keskiviikkona iltapäivällä. Ministeriöt saavat perjantaina 16. elokuuta valtiovarainministeriön budjettiehdotuksen ja se julkaistaan osoitteessa budjetti.vm.fi.

Ministeriöiden ja vm:n väliset neuvottelut pidetään 28.–29. elokuuta.

Hallituksen neuvottelut talousarviosta ja julkisen talouden suunnitelmasta ovat 17.–18. syyskuuta Säätytalolla. Eduskunta aloittaa budjetin käsittelyn lokakuussa ja käsittely vie käytännössä syyskauden.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (24)

Valtionmenoja voi karsia aloittamalla ministereiden avustajista, erityisavustajista ja valtiosihteereistä, he pönkittävät byrokratiaa. Ministereiden täytyy osata suorittaa työtehtävänsä ilman lukuisia avustajia. Ministereiden ei myöskään tarvi jatkuvasti kiertää maata julistamassa poliittista sanomaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vähävaraisemmat saavat puolet siitä mitä vaalipuheissa luvattiin. Toinen puolet luvatusta satasesta tulee toivon mukaan vuoden kuluttua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Haluaisitko kakaroiden urheiluseuran hallintoon porukan, joka käyttäisikin talkoilla makkaramyynnistä ja muista touhuista lasten pelivuoroihin käytettäväksi sovitut rahat kodittomille kissoille, kun kissayhdistyksen jäsen näytti kuvaa kyynelsilmäisestä kissanpennusta? Itse en, vaan toivoisin päättäjältä vastuuta ja kykyä käsitellä asioita objektiivisesti ja ennalta-arvattavasti. En olisi halunnut sellaista porukkaa valtionkaan hallintoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No hei urputtajat: Nyt herkällä korvalla kuuntelemaan, miten maalaisliitto-keskusta selittelee SDP:n ja muun vihervasemmiston verojenkorotuskekkereiden kainalosauvana olemista. Ja palkansaajat ja eläkeläiset maksavat lisäpolitrukkien palkkaamisen. Toivotaan tämän hallituksen kaatumista jo ennen vappua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Verojahan pitää periä muttei liikaa. Verorahojen tehokas käyttö pitää olla keskiössä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Verorahojen tehokas käyttö edellyttää ministereiden avustajien ja valtiosihteereiden määrän vähentämistä/kuukausipalkan alentamista. Ministereiden turhaa matkustelua vähennettävä. Tästä alkaa valtion tarpeettomien menojen poistaminen valtion tulo- ja menoarviosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se vappusatanen(hempuli lupaus) muuttui ykskaks miiinus 200egeä,vähintään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Haittaverotusta on porrastettava sen takia, että alkoholi, tupakka, bensa ja työllisyys kärsivät alueellisista kohtaanto-ongelmista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitäähän se alkoholi- ja bensaveroa nostaa, että saadaan maksettua kaikki valtiosihteerit.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

– Suurin haaste on ihmisten työllistäminen.
Ehkä ratkaisu olis lähempänä jos asia muotoiltaisiin – Suurin haaste on luoda oikeita työpaikkoja joista saa oikeaa palkkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ministerien avustajien palkkaamiseen liikeni oitis 2,9 milj. lisärahaa. Työllisyysaste paranee kun politrukkeja palkataan lisää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri näin. Eipä ihme että työllisyys paranee. Olemme aidosti Otto Wille Kuusisen osoittamalla tiellä kohti sosialismia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiky tekee ilmaiseksi sen työn johon muutoin pitäisi palkata työvoimaa, kikyllä on työttömyyttä lisäävä vaikutus sen sanoo jo järkikin, sillä Logiikalla että kiky lisää työllisyyttä niin samoin ilmaiseksi jaettu ruoka lisää ruuan myyntiä, ja sitä sekään ei tee nyt on vallalla EKn valtava rummutus ilmaiseksitehdyntyön työllistävästä vaikutuksesta se on suuri puhallus Antille suunnattu ,Lintilä on jo hurahtanut kuin uskoon siihen sumutukseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"haittaverot jaksotetaan" nauttikaa nyt tätä hallituskokoonpanoa äänestäneet. Suomalaisilta kerätään lisää "haittaveroa", mitä jargonia tämä nyt onkaan, että saadaan toimitettua 700 miljoonaa lisää rahaa Afrikan diktaattoreille. Melekosesti sapettaa tämä touhu!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yle: Veronmaksajain Keskusliitto on laskenut, että jos hallitus ei tee kompensoivia kevennyksiä, kilpailukykysopimukseen liittyvät muutokset nostavat palkansaajien tuloveroprosenttia keskimäärin runsaalla puolella prosenttiyksiköllä.

Unta saa nähdä että hallitus kompensoisi kikysopimuksen kiristykset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vappusatanen, eiku viiskymppinen menee haittaveroihin. Jos ei mene viinaan ja tupakkaan niin sitten polttonesteisiin.

Onkohan Suomen poliitikassa mitään järkeä, luvataan vappusatasia ja korotetaan samantien kulutusveroja. Sanoisin että idioottihommaa niinkuin Sipilän kiky joka nyt leikkaa keskituloilta (lapsiperheiltä) 250€ vuodessa. Täyttä pelleilyä koko homma.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kansanedustajat voisivat jatkossa matkustaa aina junalla-tuolla vihreällä vaihtoehdolla- niin samalla voisivat tutustua tähän toimivaan joukkoliikenneratkaisuun. Välillä VR voisi yllättää matkustajat ja jättää edustajien vaunun pois junasta. Seisomapaikat olis tarjolla. Myös taksisetelit pois ja bussilittera kouraan. Taatusti paranisi monen syrjäseudun joukkoliikeenne kuin kansakunnan päättäjät joutuisivat matkustamaan joukkoliikennevälineillä. Toisaalta eikö edustajat voisi tehdä hommansa etätyönä, koska eivät muutenkaan ole kuin satunnaisesti salissa. Säästyisi kulukorvaukset ja taas saataisiin hyvät yhteydet joka kolkkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko kansanedustajilla oma vaunu VR:n raideliikenteessä? Ei olla ennen kuultu. Veronmaksajatko sen vaunun maksavat?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (24)

Uutisvirta

7:14
Urkujen soittaminen ei katso ikää – oululainen Emilia Soranta vetää pilottiprojektia, jossa hän opettaa urkujen soittoa lapsille
7:00
Juha Itkonen tapaa artisteja uudessa ohjelmassa: "Omalta osaltani rocktähteys jäi haaveeksi, mutta niin oli hyvä"
7:00
Teknologia-ala kaipaa naisia, mutta tyttöjen kiinnostus lopahtaa jo yläkoulussa – teknologiateollisuus kertoo, miten naisten osuus alalla saadaan nousuun
7:00
Päivän leffapoiminnat: Tohtori Douglasin elämä järkkyy, kun tytär kidnapataan
7:00
Kuka vain voi ostaa yksityishenkilöiden tuottamia elämyksiä Airbnb-sivuston kautta – kenelle kuuluu vastuu, jos matkailijalle sattuu jotain? Tilaajille
6:34
Ruoka-avun jakajien käytännöt taustojen kyselemisestä vaihtelevat Oulussa: "Jos hakee seitsemänä päivänä viikossa kassillisen, voimme kysyä, onko tarve todellinen"
6:00
Oulu muuttuu ja kaupunkiin tulee uusia maamerkkejä – Pikisaaressa katseen vangitsee entinen konepajan konttorirakennus: "Tuo tarvitsisi maalia pintaansa, vaikka on se kyllä hieno" Tilaajille
5
Pyhäjoen ydinvoimalan generaattorin valmistus alkoi Japanissa
5
EU-maat keskeyttävät aseiden viennin Turkkiin – Ulkoministeri Haavisto: "Humanitaarinen kriisi on käsillä"
4
Oulu hyllytti jälleen pormestarimallin – näin siitä huolimatta, että mallilla on yllättävän laaja kannatus valtuustoryhmissä
4
Mielenosoittajat tukkivat Barcelonan pääteitä, polttivat renkaita rautateillä ja valtasivat lentokentän – 67 lentoa peruttu
2
Oulun satsattava joukkoliikenteeseen – kysymys on yleishyödyllisestä palvelusta, linjat on hoidettava olipa se taloudellisesti kannattavaa tai ei Lukijalta
2
Ruoka-avun jakajien käytännöt taustojen kyselemisestä vaihtelevat Oulussa: "Jos hakee seitsemänä päivänä viikossa kassillisen, voimme kysyä, onko tarve todellinen"
2
Mielenosoitus kärjistyi Helsingin lähetystöalueella: Turkin suurlähetystön rakennusta heiteltiin kivillä, yksi otettiin kiinni

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on aluksi paikoin huono Uudenmaan, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maakunnissa tienpintojen jäätymisen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä Kainuun maakunnassa sekä Pudasjärven, Taivalkoskosken ja Kuusamon kunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

takuueläke

Takuueläke on heille joita ei työnteko ole huvittanut.Vapaa matkustajia kyllä riittää. Lue lisää...
Löpö

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

15.10.

Fingerpori

15.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image