Talous

Pyhäjoen ydinvoimalan pää­ura­koit­si­jal­la jäänyt maksuja rästiin

Titan-2 on lakkauttanut hankintayksikkönsä Pyhäjoelta ja vähentänyt vuodenvaihteessa työntekijöitä Pyhäjoen toimistoltaan. KUVA: Timo Myllykoski
Talous 28.1.2016 6:00
Timo Myllykoski, Pasi Klemettilä

Fennovoiman Pyhäjoen ydinvoimalan pääurakoitsijalla, venäläisellä Titan-2:lla, on ollut ongelmia hoitaa urakkasopimusten mukaisia maksuja aliurakoitsijoilleen.

Suomalaiset aliurakoitsijat eivät suostu kommentoimaan tilannetta julkisesti, mutta myöntävät maksuja olevan myöhässä.

– En lähde kommentoimaan asiaa, mutta tottahan se on, eräs yrittäjä sanoo.

Kalevan saamien tietojen mukaan eräs urakoitsija olisi ollut vetämässä kalustonsa pois työmaalta, mutta rahat olisivat tulleet kuitenkin viime hetkellä. Fennovoiman rakentamisjohtaja Jouni Sipiläinen sanoo, että tällainen uhka työmaalla on todennäköisesti ollut päällä.

– Ei ainakaan minulle tullut tietoa, että koneita vielä mihinkään olisi liikuteltu. Tiedän, että Titanilla on ollut maksujen kanssa viivästyksiä. Rahan liikuttaminen rajan yli Venäjältä Suomeen ei ole niin yksinkertaista, joten luulen, että tässä haetaan vielä käytäntöjä, että miten se saadaan tapahtumaan.

Myös vuokria maksamatta

Aliurakoitsijoilla on Sipiläisen mukaan oikeuskin odottaa, että maksut suoritetaan eräpäivään mennessä. Titan-2:lla on ollut myös vuokria maksamatta paikallisille vuokranantajilleen.

Fennovoiman viestintäjohtajan Maira Kettusen mukaan Titan-2:n maksuliikenneongelmissa ei ole kyse siitä, etteikö yhtiöllä olisi rahaa. Ongelmat eivät ole vaikuttaneet töiden etenemiseen Pyhäjoella.

– Olemme olleet tyytyväisiä Titanin työhön, mutta tietenkin tällaiset maksuliikenneongelmat ovat valitettavia ja ikäviä. Tällaista ei haluta eikä sallita, koska Fennovoima on hankkeen omistajana loppupeleissä vastuussa kaikesta.

Fennovoiman projektijohtaja Minna Forsström sanoo, että ongelmat ovat koskeneet lähinnä palvelutoimintoja Pyhäjoella.

– Se liittyy ihan rahansiirtokysymyksiin Venäjältä Suomeen, pankkikysymyksiin. Äärimmäisen valitettavaa, mutta minun ymmärtääkseni kaikki nämä maksut on hoidettu jo viime viikolla. Tämän pitäisi olla hoidettu asia, mutta seuraamme tilannetta, Forsström sanoo.

Forsströmin mukaan rästiin jääneissä maksuissa on puhuttu maksimissaan tuhansista euroista.

– Ymmärtääkseni työt ovat jatkuneet normaalisti ja perusluottamus on säilynyt, että asiat hoidetaan. Kaikki tietysti aina kyselevät rahan perään ja niin pitääkin, Forsström sanoo.

RAOS Voima Oy:n maajohtaja Alina Haapalainen-Kamenev sanoo, ettei hänellä ole tietoja Titan-2:n maksuviivästyksistä. RAOS Voima Oy on Rusatom Overseasin suomalainen tytäryhtiö, joka edustaa Rosatomia Suomessa Fennovoiman osakkeenomistajana.

Titan-2 vähentänyt työntekijöitä

Titan-2 on vähentänyt vuodenvaihteessa työntekijöitä Pyhäjoen toimistoltaan. Työntekijöitä on irtisanottu tuotannollisiin ja taloudellisiin syihin vedoten.

– Olen kuullut, että kahden henkilön kohdalla näin on tehty, mutta en tiedä minkä takia heidät on irtisanottu, Maira Kettunen toteaa.

Yhtiö on lakkauttanut hankintayksikkönsä Pyhäjoelta ja ilmoittanut suorittavansa Hanhikiven niemen ydinvoimalatyömaan hankinnat jatkossa Venäjältä käsin. Ainakin yksi irtisanotuista on jättämässä käräjäoikeuteen haastehakemuksen laittomasta irtisanomisesta.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (110)

Venäjäläläjäläiseen pimeänhämärään keskiaikaiseen mentaliteettiin sisältynee edelleen, että rahalle on "parempaakin" käyttöä kuin se, mihin se on tarkoitettu.

"Venäjäläläjäläisistä vaikeuksista ja ongelmistahan ei kannata kanniskella sen enempää huolta", kuin n-liittoon ja nyt putlerilaan luottamisessa?

Kun ydinvoimailu on jo nyt menneisyyttä, pitäisi myös olla jo aivan turhaa pohtia, onko venäjäläläjäläiseen meininkiin muka luottamista edes läheskään sen vertaa kuin ranskalalaiseen?

Kyllä "suomi-/venäjäläläjäseuran" vinksahtanutta mm. ydinvoimailulinjaa vastaan voidaan yhä perustellummin nousta, koska:

Nyt tarvitsee vain näyttää, että voimme uusiutuvien paikallisilla ratkaisuilla vapautua verkkojen hävikeistä ja kustannuksista, jolloin laajempien verkkojen kustannukset jäävät keskitetyille, kuten mm. ydinvoimailulle.

Keitähän narutetaan, ketkähän ymmärtävät, ketkähän tietävät ja keiden kaikkien skeidat lehmät ovat joutumassa ojista aallokoihin.

Tällaista on hallitus-, vero- ja finanssiparasiittien aika, pitää tehdä yhtä sun toista vaivihkaa, ettei markkinat "häiriinny", - ennenkaikkea vaieta monesta totuudesta ja seikasta.

Mainiota, hajautetut uusiutuvat lähienergiat ja -verkot ovat luonteva ratkaisu, kun kaukoverkkojen kustannukset kasvavat.

Fortum oli ennakkoviksu sähkönsiirtoliiketoiminnan myynnissä, - 5 - 10 vuoden kuluttua sähköverkkojen tuotto ja arvo romahtavat.

Jopa takapajuisessa Suomen Hämeessäkin alkaa pian jokatapauksessa välttämätön ja siksi valtava uusiutuvien buumi.

Ei jätetä Suomen pärjäämistä hallitus-, vero- ja finanssiparasiittien varaan, vaan aletaankin sijoittaa järkevästi tulevaisuuteen ihan ite työllistäen suomalaisia.

Suomijoutsenenkin siivet alkavat kantaa taas upeasti, kun hyvää meininkiä pukkaa enemmän kuin tarpeeksi.

Olen jo jonkin aikaa ihmetellyt, ettei julkisuudessa vieläkään puida hajautettujen, itsenäisten ja uusiutuviin perustuvien energiaratkaisuiden mahdollisuutta vapautua verkostosta, sen häviöistä ja kustannuksista.

Sähköverkon kustannuksista vapautuessaan uusiutuvat tekevät oitis kannattavuusloikan, jonka jälkeen muut, kuten ainakin keskitetyt fossiiliset ja ydinvoimailu olisivat täysin kannattamattomia.

Yksi uusiutuvien lisätuki, työn ja hyvinvoinnin tasaisemman jakautumisen mahdollisuus, olisi hektisyydestä luopuminen, jolloin malttaisimme tehdä töitä energian tuotannon nukaan.

Ymmärrän kyllä Fortumin, energiateollisuuden, ja valtioidenkin hiljaisuuden, mutta ovatko kaikki muutkin hiljaa samoista syistä?

Ymmärrän myös, että mm. Suomenkin kokonaisedun vuoksi ja luode saattaa edellyttää ko. hiljaisuutta, mutta entä Suomen mahdollisuuksien pimittäminen ja etujen lahjoittaminen muille?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Aliurakoitsijalla on OIKEUS odottaa maksuja eräpäivään mennessä".. mitä sitten ku maksuja ei maksetakkaan eräpäivään mennessä..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö suomalainen osaa tehä ite mokomaa myllyä ?? Tyhymää kansaa ,jos näin on . Pitää kaikki ostaa kaukaa ja kalliilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kokeilevat kuinka finskit reagoi. Kaikki kun siellä ei vielä usko miten hölmöjä suomalaiset on. Että tekevät omalle maalleen naapurin voimalaa eivätkä vaadi edes töistä sovittuka maksuja kunhan vaan lupaillaan risti kaulassa ett kyll joskus sit maksetaan mut nyt on vaikiaa bruahahaa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

just joo ja heti löyty rahat kun alettiin tekeen oikeesti lähtöä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei riittänyt Olkiluoto kolmosen katastrofi, vielä täytyy kokeilla itänaapuria, jos sillä vaikka homma onnistusi. Miten Suomesta on järki kadonnut täysin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ah, miten tutunkuuloista selittelyä rakkaan naapurimme taholta. Varsinainen deja vu... Takavuosina olin mukana projektissa jonka tarkoituksena rakentaa eräs maittemme välinen uusi rajanylityspaikka, Venäjän puoleinen kompleksi. Itse sen aikainen Venäjän pääministeri Viktor Tsernomyrdin takasi ettei rahoitus takkuile vaan maksuliikenne toimii kuukausittain. Olihan koko projekti suoraan suuren ja mahtavan valtion kassasta rahoitettava. No eihän se toiminut, kuten arvata sopii. Työt täytyi keskeyttää useiksi kuukausiksi. Sitten tuli rahaa ja taas jatkettiin. Se mitä tuo kaikki aiheutti mukana olleille suomalaisille pää- ja aliurakoitsijoille oli vähintäänkin ongelmallista, kun heidän omat maksunsa suomeen erääntyivät säännöllisesti. No, projekti kyllä sittemin valmistui aikanaan ja samainen Viktori kävi sen juhlallisesti avaamassakin. Luulen että projektin kotimaiselle osapuolille jäi kuitenkin varsin hapan maku suuhun. Toivon parempaa Hanhikiven projektille. Fennovoiman tulisi taata oman aliurakoitsijansa maksut/maksukyky ajallaan että tarpeettomilta harmeilta ja jopa konkursseita vältyttäisiin. Nyt ilmassa on vain huonoja slityksiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin alkuvaiheessa jo ongelmia. Ei hyvältä näytä. Ei tarvittais enään lisää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taitaa Venäläisten eläkerahastolta olla rahat loppumassa. Tämän vuoden aikana kassa on kuiva. Mistä venäläiset saavat lainaa jotta voivat rahoittaa voimalan rakentamista. Lännen pankit eivät anna lainaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tästä se alkaa venäläisten ikuisuusprojekti jonka Suomi maksaa moninkertaisesti kummiskaan voimalan valmistumista koskaan. Tämä on varma keino ydinvoiman vastustajille, palkatkaa venäläiset rakentamaan, niin se ei koskaan valmistu ja siitä ei saada koskaan muuta perse kipeeksi maksamisesta. Ei sillä kyllä lisä sähköäkään tulla saamaan ja kukas tässä häviää? Veronmaksajat korkeina sähkö- ja energiamaksuina. Valtion eli veronmaksajien pussista tämä loppujen lopuksi menee ei kenenkään muun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olikohan raos voimakin "kotimainen" yritys.. tuleehan pyhäjoesta hiton kallis venäläisille, jos rupla myötäänsä heikkenee. Toivottavasti se ei valmistu koskaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valtio joutuu maksamaan kun hölmöydessä ne ei osaa laittaa seis rakennustöitä. Mikäli tuo Titan maksaa niin tuskin se edes maksaa korvauksia myöhästyneistä laskuista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ei kai SSS-hallituksen kärkihanke nyt rahapulaan voi kaatua. Fennovoiman osakkaiden pitää vaan pistää enemmän rahaa Rosatomin ja Titanin tileille, niin ehkä aliurakoitsijan aliurakoitsijatkin tilinsä saavat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

YT:t jäi ilmeisesti pitämättä. Pietarista on hyvä hoidella hankintoja Pyhäjoelle... Huh, huh mihin tämä johtaakaan! Tonnejahan ne vain ovat miljoonatkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (110)

Uutisvirta

11
Suojeltu myllyrakennus puretaan Toppilassa – tilalle pitää rakentaa saman näköinen talo
6
Lippo ja Oulun kaupunki hakevat pesäpallon Itä–Länttä yhdessä – tavoitteena saada arvo-ottelu Raksilaan 2021 tai 2023
5
Isis-leirin naisten paluumahdollisuutta kammoksutaan oppositiossa – Suomen lähtökohtana on ettei aikuisia auteta
4
Sisäministeri Maria Ohisalo ei halua riisua suomalaisilta kansalaisoikeuksia edes Isis-leirien tapauksessa – "suomalaista oikeusvaltioita ei pitäisi lähteä murentamaan"
4
Loppuunmyyty Qstock rikkoo jälleen kävijäennätyksensä – festivaalille odotetaan yhteensä 40 000 kävijää
2
Porokello-sovellus myös kuluttajien käyttöön: pian jokainen autoilija voi varoittaa porokolaririskistä
2
Paloauto suistui ojaan Suviseura-alueella Muhoksella

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Laitoinpa uuden auton tilaukseen

78 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Karmea moka Pudasjärvellä

Hyvä Pudis. Turistin toholakkeet ajelee ihmisten päälle, kun kattelee pitkin jokien varsia. Sillälailla. Lue lisää...
Oulun poika

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

27.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image