Talous

PVO-Vesivoima lobbaa Kollaja-hanketta

Talous 29.3.2014 13:16
Aimo Kajava

Kollajan altaan ja voimalan suunnitelmia viedään voimalla eteenpäin, vaikka kiistelty hanke on kadonnut lähes tyystin julkisuudesta.

PVO-Vesivoima Oy on aloittanut Pudasjärvellä kaikessa hiljaisuudessa laajan kyläkierroksen, jossa allashankkeesta kerrotaan paikallisille asukkaille.

Tilaisuuksista ei ole tiedotettu laajemmin, vaan niiden järjestelyt on hoidettu suoraan lähinnä kylätoimikuntien kautta. Yhtiön arvion mukaan tämän vuoden aikana järjestetään kolmisenkymmentä tilaisuutta.

Voimayhtiö on esitellyt hanketta myös kaupungin valtuutetuille. Kaupungin päättäjien kanssa allassuunnitelmia puidaan seuraavan kerran huhtikuussa.

PVO-Vesivoima Oy:n toimitusjohtaja Pertti Pietinen sanoo, että yhtiö ei halua piilotella suunnitelmiaan millään tavalla.

”Olemme ottaneet pienempiä porukoita, että ihmiset uskaltaisivat kysyä.”

Lue lisää 29.03.2014 Kalevasta.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (73)

Ei tarvita mitään voimalaitoksia ja lisä sähköä sitähän tulee töpselistä, nostetaan vaan sähkön hintaa niin paljon sähköä käyttävä teollisuus joutuu pakeneen pois täältä meillehän sähkön hinnan nousu ei vaikuta mitään koska sosiaaliturva nousee sama jos sähkö nousee ja rahaahan tulee pankista ja valtiohan saa lainaa maailmalta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikun rakentamaan vaan viimeistä puroa myöten. Energiateollisuus on jo teettänyt tutkimuksen. Se on netistä luettavissa. Siinä on käyty läpi kaikki rakennettavissa oleva mutta vielä rakentamaton vesivoima. Saadaan rantatontteja patoaltaiden reunoille ja ennen kaikkea OPTIOITA! (Niin ja vaadin kiinteistöverot pois energiayhtiöiltä, koska ne ovat yleishyöyllisiä toimijoita ja ne kalavelvoitteet myös pois).

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aittojärvellä A. Horsma kertoi että Kollajan esteenä on koskien suojelulaki. Lakia pitää "päivittää" jotta kollajan allas saadaan rakentaa. Samalla pitää päivittää koko Iijoen yläpuoli Taivalkoskea ja Kuusamoa myöten. Tuo lausunto suomeksi tarkoittaa että koko joen matkalta on tarkoitus rakentaa ja allastaa iijoki kokonaan.
Kollajan altaan teko aiheuttaa Pudasjärven taajamaan jokavuotisen suurtulvariskin, koska järven säännöstely nostaa veden keväisin 110 metrin tasoon. Tähän jääpato Kurenkoskeen sillan kohdalle. niin koko taajama on samaa tulva-aluetta ja torilla voi liikkua veneellä. Kollajan allasta ei voi toteuttaa rakentamatta koko vapaata keskijuoksua. Mutta tätä ei PVO voi kertoa julki koska silloin kepukin voi alkaa ymmärtämään tilanteen. Tosin tilanne on toistaiseksi etteivät he suostu edes kuuntelemaan eikä ajattelemaan asiaa, kieltävät toisiltakin järjenkäytön tykkänään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samaan aikaan kun vanhat jäärät ajavat ympäristötuhoja kuullaan keskustan nuorilta rakentavampia signaaleja:

Osa keskustan opiskelijajärjestön puheenjohtajan Jirka Hakalan kolumnista: "PUHTAAN energiantuotannon varjolla ratsastavien haitallisten hankkeiden tukemisen sijaan on suunnattava kohti rohkeaa, radikaalia ja tulevia sukupolvia parhaiten palvelee energiapolitiikkaa, joka on sopusoinnussa luonnon kanssa, Hakala viestittää emopuoluelleen.

– Suomessa on etsittävä puhtaan energiantuotannon todellisia mahdollisuuksia. Paikallinen näpertely ja koskisodat eivät ongelmiamme ratkaise."

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pahimpien vastustajien kynnet on homeessa ennen kuin Kollaja tulee. Mutta tulee kuitenkin! Ihmeellistä porukka, kun Pyhäjoen ydinvoimalaa ei saa rakentaa, mutta ei myöskään vesivoimaa. Eli kaikki yhteiskunnan töihin ja verot valtion maksettavaksi :). Olikohan Arvo Aalto, joka heitti aikoinaan, ettei valtiolta raha voi loppua, laitetaan setelipaino useampaan tuuriin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sitä ihmeellistä porukkaa riittää. Viimeisimmän gallupin mukaan yli puolet suomalaista (53%) jättäisi koskiensuojelulain nykyiseen muotoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Isot petaavat jo sauraavien vaalien jälkeisiä aikoja, velat on kuitattu ja takaisinmaksu lupauksin siunattu... kepu hyväksyttää Kollajan tavalla tai toisella ja pulinat pois!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yksi ratkaisu saattaisi tyydyttää kansaa eli PVO maksaisi kaikesta Iijoen energiasta 30 cnt/kWh jaettavaksi Iijokivarren asukkaille

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuossa edellä olevassa on järkeä. Lohivellin ryystäjä on oikeassa. Korvaukset ja maksut pitäisi saada myös takautuvasti kuluneen 60 vuoden ajalta. Ja lahjotut viranhaltijat kilometritehtaalle!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vain kaikkien pohjoissuomalaisten yhteistyöllä Etelän sijoittajien raiskaus Iijoella voidaan estää

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Iijoelta voisi valtion toimin purkaa muutaman voimalan kokeeksi. Sillä olisi työllistävä vaikutus välittömästi. Toisesi se auttaisi vaelluskalojen palautusta.

Jokivarren kunnille pitäisi oikeusteitse hakea jättikorvaukset PVO:lta vaelluskalojen menetyksestä ja ympäristön turmelemisesta. (Niin pitkäksi aikaa kuin yksikin voimala patoaa jokea.) Näin Pudasjärven kuntakin saisi vuositalolla noin kymmenen miljoonaa euroa kassaansa siihen asti, että joi olisi vapaa kalojen nousta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä vasta onkin MAHTAVA idea!
Tällä tavalla tosiaan saataisiin enemmän työpaikkoja Pudasjärvelle ja muhkeat tulot voimayhtiöiden maksamista haitoista!
Kannatan!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vesivoima mittää luontoystävällistä oo,se on harhaluulo.Melkein kaikki vaelluskalakannat tapettu sulkemalla joet.Eikös se ollu jotain kolmen promillen luokkaa mitä toi lisäis suomen sähkön tuotantoa.Aivan järjenköyhä ajatus koko kollajan allas.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kullalla kuormattu aasi kävelee Ateenan muurien yli. Pelkäänpä, että se sama aasi juo seuraavaksi Kipinä kosket. btw. kuka maksoi kepun velat?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisi aika olennaista kuulla, minkä verran tehoja sieltä saataisiin. Sitten voisi miettiä kannattaako sotkea ja minkä verran. Eilisessälehdessä sanottii vain 550 kuutiosekunnista. En tiedä sen tehosta, mutta sotkua syntyy kyllä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kollajan tehoksi on ilmoitettu 35 MW. Saman verran kuin esim Kemissä sijaitseva Ajoksen tuulipuisto. Vuosituotanto tulisi olemaan samaa luokkaa, sillä erotuksella että tuulipuiston huipputuotanto ajoittuu tilastojen mukaan talvikuukausille, vesivoiman kesälle.

Kollajasta saataisiin n. 1,2% lisäys suomen vesivoimakapasiteetiin. tai 0.01% Pohjoismaisen sähköpörssin alueen vesivoimatehoon/tuotantoon. Naurettavan pieniä lukuja aiheutuneeseen haittaan nähden.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (73)

Uutisvirta

8:00
Perinteinen Pertin hiihto järjestetään leudosta talvesta ja lumipulasta huolimatta – Kempeleessä on painettu pitkää päivää talkoohengessä
7:33
Oulun koulujen ilo tarttuu myös vieraisiin – huipputasoiseksi kuvailtu suomalainen koulutus houkuttelee kansainvälisiä vieraita Tilaajille
7:00
Lähi-Tapiolan pääjohtaja Juha Koponen odottaa viranomaiselta lupaa – "Perehdytys olisi tehty, vaikkei Fiva olisi puuttunut nimitykseen"
7:00
Migrin päätöstä kunnioitettava – vastaanottokeskus Pudasjärvellä lakkautettava Lukijalta
6:42
Lääkäripulasta kärsivässä Kemissä puhkesi riita siitä, kuka asiaa saa kommentoida julkisuuteen – Kaupunginjohtaja puuttui tilannetta kritisoineen lääkärin viestintään Tilaajille
6:27
Varoitus: Pohjois-Suomessa huono ajokeli – Oulun seudulla pieniä liikenneonnettomuuksia
6:13
Oulussa on paljon suojelun arvoisia puutalolähiöitä, Karjasilta on valtakunnallisesti ainutlaatuinen ja merkittävä – "Noin ehyttä, tarinaltaan vahvaa ja suurta aluetta ei ole toista Suomessa" Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on erittäin huono Etelä-Lapissa lumipyryn vuoksi.
Ajokeli on paikoin huono Päijät-Hämeen, Pirkanmaan ja Keski-Suomen maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi maan itäosassa, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Keski-Lapissa ja Pohjois-Lapissa lumi- tai räntäsateen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi Perussuomalaisia pelätään?

149 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

perussuomalaiset vastasivat ”hoitajakeskustelun komeimmasta voltista”

Marinin hallitus toimii aivan toisella tasolla verrattaessa sitä Sipilän oikeistohallituksen leikkauspolitiikkaan ja tod... Lue lisää...
persuilla huono muis...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image