Talous

Puheenaihe: Kelpaako työ suo­ma­lai­sel­le? "Työttömät hakevat jopa useisiin satoihin työ­paik­koi­hin"

Yritysten mukaan ammattitaitoista työväkeä on vaikea saada. Arkistokuva. KUVA: Tomi Vuokola
Talous 9.2.2020 8:00
Erkki Hujanen

Sunnuntaina Kalevan kokoama Sunnuntaikäräjät-raati ottaa kantaa työllisyyteen.

Työttömyys ja työvoimapula vaivaavat samaan aikaan Suomea. Miten se on mahdollista?

Yritykset viestivät, että ammattitaitoista työväkeä on vaikea saada ja myös pula huippuosaajista heikentää kilpailukykyä.

Apua haetaan työperäisestä maahanmuutosta eli ulkomaisesta työvoimasta. Eikö Suomessa tarjottu työ kelpaa suomalaisille? Vai mistä ongelmat hyvinvointivaltio Suomen työmarkkinoilla johtuvat?

Ratkaisu äänin 5-0: Kyllä kelpaa työ suomalaiselle.

Toimitusjohtaja Merru Tuliara Henkilöstöpalveluyritysten liitosta sanoo, että pienelle joukolle työ kuitenkaan kelpaa.

– Se johtuu muun muassa kannustinloukuista eli työstä maksettavaa palkkaa ei koeta riittäväksi suhteessa tukiin tai tarjottavan työn reunaehdoista. Työpaikan sijainti tai työajan sijoittuminen ei ole sopiva tai mieluisa työnhakijalle. Ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastaminen ja työn vastaanottamisen velvoittavuuden tiukentaminen voisivat tehdä työn vastaanottamisesta kannustavampaa, hän sanoo.

Merru Tuliaran mukaan yritykset tarvitsevat tällä hetkellä osaamista, mitä monella työttömällä ei ole.

– Onkin panostettava lyhyisiin työelämälähtöisiin koulutuksiin.

Suomen lähi- ja perushoitajaliiton SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola pitää kysymystä syyttävänä, ikään kuin ihminen haluaisi olla työttömänä.

– Monissa selvityksissä ja tutkimuksissa on todettu, että työttömät hakevat töitä jopa useisiin satoihin työpaikkoihin, saamatta mitään vastausta, Paavola sanoo.

Hänen mukaansa yksi todistettu ongelma on ikäsyrjintä.

– Työnantajat eivät millään huoli jopa yli neljäkymppisiä.

Toinen suuri ongelma Silja Paavolan mukaan liittyy nuoriin naisiin, joiden työ on usein todellista silpputyötä, muun muassa määräaikaisuuksia.

– Työ kelpaisi, mutta sitä ei oteta vastaan ja samalla puhutaan työvoiman saatavuusongelmasta, osaamisvajeesta. Töitä on ja halukkaita työhön, mutta ammattitaidosta on puute. Isoin kysymys on kuka koulutuksen maksaa, Paavola toteaa.

Lapin kauppakamarin toimitusjohtaja Timo Rautajoen mukaan Lapissa on useita eri toimialojen investointihankkeita, joissa käynnistyttyään on jopa tuhansia uusia työpaikkoja. Lappia ei ole totuttu yhdistämään tällaiseen kehitykseen, siksi Timo Rautajoen mielestä maakunnan viestinnän pitää olla tehokkaampaa.

– Mediassa käyty keskustelu pohjoisen matkailun kausityöpaikoista ja huonoista palkoista vaikuttaa mielipiteisiin.

Rautajoen mielestä Suomen hallituksen pitää tukea investointien toteutumista sekä helpottaa työntekijöiden siirtymistä pohjoiseen.

– Paras tapa hallita tätä uutta tilannetta olisi laatia Norjan tapaan pohjoisen oma yhteiskunnan kaikki osa-alueet kattava kehittämisohjelma.

Rakennusliiton puheenjohtaja Matti Harjuniemi kertoo, että Rakennusliiton Rekry-tapahtumaan osallistui useita satoja alan opiskelijoita ja kymmeniä yrityksiä. Koolla oli talonrakennusalan, maalaus- ja pintakäsittelyalan sekä talotekniikka-alan työnantajia ja opiskelijoita. Keskustelu oli Harjuniemen mukaan vilkasta ja nuoret hakivat kesätöitä ja vakituisia työpaikkoja. Alan yritykset taas esittelivät toimintaansa ja kertovat työpaikoistaan.

– Kontakteja syntyi ja tyytyväistä väkeä näytti olevan molemmin puolin.

Matti Harjuniemen mukaan rakennusalalla vaikuttaa olevan pulaa työmaiden työnjohtajista, ehkä tulevaisuudessa myös työntekijöistä.

Harjuniemen mielestä työtä pitäisi organisoida enemmän työryhmiin eli työkuntiin, joissa ammatti-ihmiset tekevät itseohjautuvasti sovitun urakkatyön. Myös työpaikkaohjaajia tulisi olla enemmän.

– Nämä kokeneet ammattilaiset voisivat opettaa ja opastaa alalle tulevia ihmisiä työn tekemisessä ja työkulttuurissa. Alalle tulon kynnystä voitaisiin näin madaltaa. Ammattioppilaitos antaa nimittäin vain tietyt perusteet, varsinaisen työnteon oppii käytännössä.

Tampereen yliopiston Työelämän tutkimuskeskuksen johtaja, professori Harri Melin kuvaa työtä tärkeäksi suomalaisten elämässä.

– Ihmiset viettävät suuren osan valveillaoloajastaan työssä. Työ on toimeentulon keskeinen lähde. Työssä voimme kehittää osaamistamme monilla eri elämän alueilla. Työ pitää meidät yhteydessä muihin ihmisiin ja työn kautta saamme kokea onnistumisen ja epäonnistumisen tunteita. Työ on myös tärkeä sosiaalisen arvostuksen lähde.

Harri Melin lisää, että suurin osa valitsee toimeentulonsa lähteeksi työn tekemisen, mistä kertoo muun muassa se, että vuoden 2017 Nuorisobarometrin mukaan 4/5 nuorista valitsee mieluummin palkkatyön kuin elämisen sosiaalitukien varassa. Tuore Työolobarometri kertoo lisäksi, että nuoret ikäryhmät arvioivat työelämän muutoksia iäkkäämpiä myönteisemmin.

Mitä mieltä olet, kelpaako työ suomalaiselle? Miksi Suomessa on työttömyyttä ja samanaikaisesti työvoimapulaa? Löytyykö työvoimapulaan apua työperäisestä maahanmuutosta? Vastaa kommentoimalla tätä juttua.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (230)

Olen kai sitten ollut poikkeus joka vahvistaa säännön, en nimittäin koskaan ole kokenut ikäsyrjintää. Olenkin aina kuvitellut, että se liittyy uimapukumalleihin ja vastaaviin. Taitaa olla niin sanottu fraasi, joka vain on helppo heittää silloin tällöin esiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

- ikäsyrjintä loputtava. Eläkeiät vain nousee ja ikäsyrjinta alkaa jo 40 vuoden jälkeen, Ratkaisu; työnantajille keppiä tai porkkanaa
- ns. paskaduuni vuokratyötä tarjotaan vain jos TYÖNTEKIJÄ sitä itse kaipaa. Vuokratyö on työntekijöiden hyväksikäyttöä ja TESsin ja työpaikan etuudet jää saamatta vakituiseen henkilökuntaan verrattuna.
- TESsin mukasesti vakituista kokoaikaista työtä sitä haluaville.
- Nollatuntisopimukset kiellettävä
- palkkatukityölliset lopetettava. Jos yritys ei pärjää ilman tukia niin joutaa kaatuakin häiriköimästä alalta.
- Palkalla on tultava toimeen ilman tukea. Jos ei tule niin tunteja tehtävä enemmän.
- Ilmaisten ylitöiden tekeminen lopetettava. Työajan jälkeen ei tehdä töitä, ei edes puhelimella.
- irtisanominen niin kalliiksi, että yritys miettii kaksi kertaa kannattaako väkeä palkata. Euroopasta mallia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rakennetyöttömyyden taso on saavutettu, koska avoimien työpaikkojen määrä on viimeisen kahden vuoden aikana noussut todella paljon, mutta työttömyys ei ole laskenut. Hallituksen pitäisi tehdä työllisyyystekoja, jotta mahdollisimman moni pääsisi töihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitäisi ja pitäisi vaan hallituksilla harvemmin on mitään valtaa pakottaa yksityisyrityksiä työllistämään ketään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sen verran olisi valtaa, että yritystukia pitäisi antaa vain niille yrityksille, jotka edistävät työllisyyden kehittymistä tai pitävät työvoimastaan kiinni ja ovat kannattavia yrityksiä. Vielä parempi olisi, jos se tuki annettaisiin sivukulujen alennuksena.
Yritys, joka maksaa omistajilleen miljoonaosinkoja, ei tarvi valtion tukia. Myöskään yritys, joka tekee vuodesta toiseen niukkaa tappiota, pienellä henkilöstöllä, ei ole mielestäni miljoonien tukieurojen arvoinen, vaan lähinnä markkinahäirikkö joka estää kilpailijoiden kehittymisen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tästä olen kyllä samaa mieltä. Lisäksi yritys joka investoisi voittojaan vaikkapa tuotekehitykseen voisi olla oikeutettu jonkinlaisiin energiamaksu helpotuksiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Avointen työpaikkojen määrät ei mittaa itsessään yhtään mitään. Sillä tiedolla on merkitystä rahapalkattiinko joku lopulta positioon vai ei, ja kuinka monta työhakemusta kyseiseen paikkaan työnantajalle tuli.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On olemassa kolme erilaista ihmisiä orjuuttavaa yhteiskuntamallia: jenkkikapitalismi, neuvostokommunismi sekä fasistinen kansallissosialismi. Pohjoismainen yhteiskuntamalli on ihmisille ja ihmisyydelle yksinkertaisesti maailman paras ja vapauden todellinen tae sekä esikuva, koska se käytännössä estää mm. yrityksiä orjuuttamasta ihmisiä töihin yritysten itsensä määrittelemällä rahahinnalla. Suomi ei myöskään sodi interventiosotia toisinkuin vaikka Yhdysvallat tai Venäjä. Suomen ei tarvitse sotia oman maan rajojen ulkopuolella koska olemme onnistuneet stabiloimaan yhteiskunnan omien valtionrajojen sisäpuolella ja koska meillä ei ole myöskään mitään ideologista tai resurssivajepohjaista tarvetta laajentaa omaa valtiollista vaikutusvaltaamme maamme rajojen ulkopuolelle.

Asiallinen duunarien palkkataso sekä riittävä työttömyys- ja sosiaaliturva myös takaavat osaltaan sen, että jos yritykset eivät ole vapaaehtoisesti valmiita tinkimään omasta itsekkyydestään (voiton maksimoinnista) niin he saavat tehdä aivan kaiken työn ihan itse keskenään ilman kollektiivista työvoimaa ollen kuitenkin samalla aina yrityksinä verovelvollisia yritystä ympäröivälle yhteiskunnalle.

Suomalainen työttömyys- ja sosiaaliturva on perustellusti meidän kaikkien etu ja ne ovat myös jokaisen suomalaisen yksilön vapauden ehdoton ja ikuinen edellytys. Muut vaihtoehdot vievät meidän ulkovaltojen orjuuteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suurimmat ongelmat tässä "kohtaanto-ongelmassa" ovat juuri nuo mainitut ikärasismi sekä väitetty osaamispula (tod. ei haluta itse kouluttaa tai perehdyttää). Lisäksi ongelmana on se, että tarjolla olevien työpaikkojen määrää sotkevat ns. näennäistyöpaikat eli pestit, joissa ei tienaa riittävästi tullakseen toimeen. Näitähän ovat etunenässä puhelinmyyjän hommat, jotka on nykyään häveliäästi kätketty "myyntiassistentti, myynnin asiantuntija, asiakaspalvelun asiantuntija, ..." ym. alle. Sieltä löytyy puhelinmyyjän hommat ilman takuupalkkoja, joissa reaaliset ansiot voivat jääd muutamaan sataseen kuussa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itse tekosin mieluusti palkkatyötä ja teenkin sijaisuuden muodossa. Huolestuttaa kuntani nyky tilanne, kun säästösyistä ei uusia mielellään palkata eläköityneen tilalle ja sijaisia ei sais käyttää vaan siirrellään sitten talon sisältä. Mutta on paikkoja joihin joutuu sijaisen ottamaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Satoja paikkoja tuskin kukaan hakee - itse olen hakenut työttömänä joitakin kymmeniä mutta vain muutama on hakuihin edes reagoinut. Työn saanti on aina ollut kiinni suhteista, kenet on tuntenut tai muuta kontaktia ollut. Koskaan en ole sanut mitään apua työnhankinnassa työnvälitystoimelta - muistna että joskus vuonna 1974 kun kävin tutustumassa työkkäriin oli ensikokemus ihan sama kuin vuonna 2006 jolloin kävin viimeisen kerran... 1974 olin menossa syksyllä armeijaan ja työnvälitys jostain syystä ehkä kutsui käymään, lukio oli loppunut keväällä. Minua olisi kiinnostanut - olin menossa pioneeriaselajiin - esitteestä lukemani panostajan koulutus mutta työnvälitys kertoi että se kurssi on tarkoitettu niille jotka työssä toimii panostajina. Sitten kun kysyin että keitäs ne opn niin vastaus oli että nop ne kurssin käyneet.

Se kyllä on tosi että jokainen näkemäni työtön joka työhön pystyy otti ja ottaa varmaan edellenkin mieluusti työtä vastaan ja on hyvä työssään jos vain suinkin voi. Motivaatio kasvaa jonkin aikaa syrjimällä ja alistamalla joka on suomalainen kansanperinne kaikilla tasoilla mutta on siinä se vaara että yksilö syrjäytyy kokonaan ja menettää työkykynsä iäksi.

Aikoinaan ideoin että työnvälityksestä todella maksettaisiin sen mukaan mitä aikaan saadaaan, mutta eihän sellainen sosialismi passaa! Ministeriössä oli kansliapäällikkönä eräs Raimo joka tuumasi että "ai sinä tykkäisit reformoida koko työelämän?" mutta ei sen enempiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minusta on kornia, että esimerkiksi demarit toitottavat joka puheeessa, että meillä on työmarkkinoilla kohtaanto-ongelma. Kummallista, että puolue, joka on vuosikausia miehittänyt työministeriön, huomaa asia juuri nyt. Todellinen on ongelma on erilaisten tukijärjestelmien aiheuttaama jäykkyys, joka estää työn vastaanottamisen. Työantajat aina esittävät, että Suomen palkkataso on niin korkea, että pitää laskea tarkkaan, koska kannattaa rekrytoida. Samalla lailla tavallinen palkkaorja laskee hyvin tarkkaan, milloin kannattaa ottaa joku paikka pienellä palkalla vastaan, kun palkka aiheuttaa todellisuudessa elintason selkeän alenemisen. Kulut eivät alene, ainoastaan tulot. Työnantajat esittävät, että kustannustehokkuus ja toimintojen optimointi myös resurssien osalta on järjkevää ja kasvua luovaa, mutta työntekijän oman tilanteen optimointi on velttoutta tai ainakin tukijärjestelmän hyväksikäyttöä eli suomeksi kotona makaamista. Tässä se kohtaanto-ongelma on eli tehkää järkevä sotu-uudistus ja aloittaakaa se siitä, että työttömän tuen sovittelusta luovutaan aika suurelta osin. Jos tienaat yhden päivän tai viisi päivää, tuki on siltä osin 0€ muilta päiviltä normaalikorvaus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"vuosikausia miehittänyt työministeriön" ...? Mikä maa, mikä valuutta? Tietääkseni siellä on ennen nykyistä työministeriä (Haatainen, joka ollut pestissä pari kuukautta) ollut Jari Lindström, joka ei edusta SDP:tä. Lisäksi tuo esitys sosiaaliturvan uudistamiseksi on täysi susi: sehän nimenomaan veisi kokonaan pohjan työn vastaanottamisen kannattavuudelta, ja pahimmillaan aiheuttaisi sen, että työn teko alentaisi kokonaistuloja. Työn vastaanottamisen suurin este on se, ettei ole oikeaa työtä tarjolla tai työnantajalle eivät hakijat kelpaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin jos muisti on muutaman hallituskauden, niin siitä todellisuudesta ei taida tietää mitään. Ministeriön virkamiehissä on aina ollut tovereita ihan riittävästi ja sieltä sitä kehitystä ohjataan....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos asenne on tuollainen kuin "euro ohjaa" esittää, ei ihme ettei hänen firmansa saakkaan työntekijöitä! Tai tokkopa hän on edes työelämässä koskaan ollutkaan, ei työnantajana tai työnjohtajana, ei ainakaan työntekijänä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On tuota työelämää takana 40 vuotta, ihan työntekijänä, rekrytoijana,esimiehenä ja ihan vierestä nähneenä, mitä nuo esteet aiheuttavat. Miten se Sinun työurasi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mielenkiintoista, miten kommentteja luetaan. Yksi ymmmärtää asian yhdellä tavalla ja toinen toisella. Minä en ole sinun käsitystesi takana vaan ymmärrän kirjoittajan tarkoittavan ihan muuta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suurin osa hakee töitä aidosti. Mutta on niitäkin jotka käyttävät avokätistä järjestelmää hyväksi, niistä suurin osa on sellaisia jotka ei kuuluisikaan työttömyyskortistoon. Eli eivät enään sovellu työelämään. Täällä on puhuttu, että palkka on liian pieni korvauksiin nähden. Mutta voihan asia olla toisinkin päin, eli korvaus on on niin suuri, että palkkatyö ei kiinnosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ainoa tuki, joka voi millään lailla vastata palkkaa, on korkeasta palkasta maksettu ansiosidonnainen päiväraha. Tuolloin ihminen ei voi ottaa vastaan kovin pienipalkkaista työtä, koska kun hän joutuu tästä työstä työttömäksi, on ansiosidonnainen päiväraha pienestä palkasta laskettuna niin pieni, ettei hän tule sillä toimeen. Ihminen näin toimiessaan vahingoittaisi talouttaan ja omaa ja perheensä tilannetta. Ei kukaan täysjärkinen ihminen toimi näin. Edelleen kun ihmisen on maksettava asuminen, sähkö ja vesi ja joskus päästävä lääkäriin. Miksi kukaan tahallaan laskisi omaa elintasoaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Miksi kukaan tahallaan laskisi omaa elintasoaan?
No eikö yhtään tunnu missään, että jotkut muut joutuvat tekemään ahkerasti työtä pitääkseen sinun elintasosi keinotekoisen korkealla?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (230)

Uutisvirta

1.4.
Oulun kaupunki myy Hietasaaren huvilat huutokaupalla – viiden myynnissä olevan huvilan kunto vaihtelee täysin remontoidusta romahdusvaarassa olevaan Tilaajille
1.4.
Yle: Sairaalat saivat varmuusvarastoista jopa kahdeksan vuotta sitten vanhentuneita hengityssuojaimia
1.4.
Uefa siirsi kaikki kesäkuun jalkapallomaaottelut – tanskalaistiedon mukaan naisten EM-kisat lykätty vuodella
1.4.
Oululainen Tinja-Riikka Korpela on päässyt Evertonin maalivahtina aistimaan englantilaisten intohimoa jalkapalloa kohtaan: "Se on henki ja elämä" Tilaajille
1.4.
Toukokuun tornien taisto peruttiin koronavirusepidemian vuoksi
1.4.
Vientikiellot iskevät omaan nilkkaan viennistä riippuvissa maissa – "Rajoituksia voi jäädä päälle, kun kriisi on ohi"
1.4.
Korona työllistää myös tulkkeja, kun hallituksen tiedotustilaisuudet tulkataan suorana viittomakielle – intensiivinen simultaanitulkkaus vaatii kokemusta: "Työ on kuormittavaa ja tilaisuudet sisältävät tärkeitä asioita" Tilaajille

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on aamulla huono Satakunnan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen ja Etelä-Savon maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi iltayöllä Satakunnan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan eteläosassa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

En ymmärrä yrittäjien "ahdinkoa"

277 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Tietämättömien piensijoittajien osakehölmöilyt

HEP \o/ Täällä yksi ymmärtämätön. Minä en oikeasti tiedä, mitä salkkuni yrityksille tapahtuu tulevaisuudessa. En edes ... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

2.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image