Talous

Professori ve­ro­pa­ra­tii­seis­ta: Vuonna 2017 "kä­sit­tä­mät­tö­män iso mullistus"

Vuodetut asiakirjat ovat peräisin asianajajatoimisto Mossack Fonsecasta, joka on maailman suurimpia veroparatiisipalveluja myyviä yhtiöitä. KUVA: ALEX HOFFORD / EPA
Talous 4.4.2016 14:22
Juha Vainio

Verotuksen asiantuntijan mukaan jättimäinen veroparatiisiasiakirjojen vuoto aiheuttanee seurauksia yksittäisille yrityksille ja henkilöille, mutta vuodon yhteiskunnallinen merkitys Suomessa ei ole välttämättä kovin suuri.

Tietovuotoa peranneen Ylen mukaan panamalaisesta lakitoimisto Mossack Fonsecasta on vuodettu noin 11,5 miljoonaa asiakirjaa, jotka paljastavat poliitikkojen ja viihdealan tähtien piilottaneen omaisuuttaan veroparatiisiyhtiöihin. Tiedoista löytyy Ylen mukaan myös satoja suomalaisnimiä.

Kansainvälisen vero-oikeuden professori Marjaana Helminen Helsingin yliopistosta sanoo, että tietovuodon pelotevaikutus jää rajalliseksi, kun ensi vuonna veroparatiisien tiedot avautuvat joka tapauksessa viranomaisille.

– Automaattiseen tietojenvaihtoon ovat sitoutuneet muun muassa kaikki EU-maat ja monet veroparatiisivaltiot.

– Vuosi 2017 tekee käänteen verosuunnittelussa, kun tiedot alkavat liikkua automaattisesti. OECD-maat ja EU ovat molemmat tehneet suosituksia ja malleja, ja eri maat ovat tehneet kahdenvälisiä sopimuksia toistensa kanssa. Esimerkiksi Suomi on viime vuosina solminut tietojenvaihtosopimuksia myös veroparatiisimaiden kanssa.

Lisääntyvän tietojenvaihdon ennakoidaan paljastavan Suomestakin tapauksia, joissa veroja on kierretty tai omaisuutta piiloteltu veroparatiiseihin rikollisessa tarkoituksessa.

Tämän takia pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallitus kaavaili Suomeen tehokkaan katumisen mallia, jossa ulkomaille varojaan vieneet voisivat palauttaa kotimaahan rahoja joutumatta rikosoikeudelliseen vastuuseen.

– Malli on ollut käytössä Ruotsissa, jossa tuhannet ihmiset ovat oikaisseet verotietojaan oma-aloitteisesti. Suomessa malli kaatui perustuslaillisiin ongelmiin.

”Vuoto katsoo taaksepäin”

Helmisen mukaan veroparatiisikäytännöt, joita vuodetut Panaman asiakirjat tulevat esittelemään, ovat olleet tiedossa, mutta vuoto yksilöi tekijöitä.

– Tämä vuoto katsoo taaksepäin, aikaan, jolloin tämän tyyppistä verosuunnittelua pidettiin ihan tavallisena asiana. Näin oli vielä 10–15 vuotta sitten.

Helmisen mukaan maailma on muuttunut, eikä verokeitaiden hyväksikäyttöä pidetä enää eettisesti hyväksyttävänä.

– Sehän tarkoittaa tavallaan yhteiskuntakarkuruutta. Veronkiertäjä ei osallistu yhteiskunnan ylläpitämiseen niillä pelisäännöillä, mitä on sovittu. Toiset ovat vapaamatkustajia ja toiset tunnollisesti maksavat maksunsa. Yrityksille tällainen toiminta voi olla imagohaitta.

Yle on jo kertonut uusimman tietovuodon paljastavan, että Nordea on perustanut asiakkailleen veroparatiisiyhtiöitä, joissa johtajina on toiminut bulvaaneja. Nordeasta kommentoitiin Ylelle, että pankki on vuoden 2009 lopussa linjannut, ettei se hyväksy, että sitä käytetään veronkiertoon.

Helmisen mukaan Nordean toiminta ei ole ollut laitonta.

– Sinänsä se, että Nordea on välittänyt tällaisia postilaatikkoyrityksiä, ei ole laitonta. Sitä on aiemmin pidetty ihan hyväksyttävänä. Jos näitä yrityksiä on tosiasiallisesti käytetty rikollisiin tarkoituksiin, ei ole ollut Nordean syytä.

– Nyt maailma on muuttunut ja pankkien pitää nyt tuntea asiakkaansa ja valvoa sitä, mihin perustettuja yrityksiä käytetään.

Verosuunnittelu maltillistuu

Professori sanoo, että verosuunnittelu ei tule loppumaan tietojenvaihtosopimuksilla. Hän kuitenkin arvioi, että veroparatiiseihin liittyvä ilmiö tulee vähenemään huomattavasti.

– Varmasti löytyy uusia keinoja ja uusia maailmankolkkia, joissa verotusta voi keventää. Mutta se menee paljon hankalammaksi. Näissä uusissa paikoissa pitäisi olla luotettavia finanssikeskuksia, että harkitseva ihminen uskaltaa sinne rahojaan viedä. Silloin täytyy olla jo hyvä syy peitellä varojaan.

Helminen arvioikin, että yritysten halut aggressiiviseen verosuunnitteluun maltillistuvat huomattavasti nykyisestä.

– Nyt on tapahtumassa käsittämättömän iso mullistus, jatkaa Helminen.

Verotulot eivät välttämättä lisäänny Suomessa

Jääkö Suomeen enemmän verotuloja sen jälkeen, kun tietojenvaihtosopimus astuu voimaan ja yritysten verosuunnittelun arvioidaan vähenevän? Helmisen mukaan lopputulosta on vaikea arvioida.

– Kaikki maailmassa kuvittelevat, että heidän valtionsa tulee saamaan enemmän veroja tämän seurauksena. Se ei välttämättä mene niin.

Helmisen mukaan veroja tullaan muutoksen jälkeen maksamaan maailmanlaajuisesti enemmän kuin aiemmin. Se, kohdistuvatko kasvavat verotulot Suomeen, riippuu hänen mukaansa siitä, pysyvätkö isot yritykset Suomessa.

– Suomen ei kannata lähteä liikaa kiristämään omaa verolainsäädäntöään, tai muuten yrityksillä ei ole tarkoituksenmukaista sijoittautua tänne.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (21)

En oikein välttämättä ymmärrä vero-oikeuden professoria. Siis 10-15 vuotta sitten Suomessa yleisesti ajateltiin, että törkeä veropetos on ok? Ei kyllä ajateltu ainakaan niissä piireissä missä itse olin.

Ja nykyaikana moraali on löyhempi kuin koskaan aiemmin. Silti enemmistö kansasta on sitä mieltä, että törkeä veropetos on tuomittavaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen vakuuttunut, että vuosi 2017 tulee todellakin muuttamaan kokonaan sen miten ihmiskunta suhtautuu verojen maksamiseen. Toki minun ja professorin arvio verotuksen dramaattisen muutoksen syihin on eri. Kun Trumpista tulee Yhdysvaltojen presidentti, niin hän poistaa työtä tekevän luokan verotuksen lähes kokonaan. Kaikkein köyhimpien ei tarvitse Trumpin mukaan maksaa yhtään veroja.. ei sitten niin pennin jeniä. Trump tulee näyttämään meille kaikkille mallia siitä mitä on tehtävissä kun verotus poistetaan kokonaan tai osittain ja kuinka hurja merkitys sillä on ihmiskunnalle kun kaikilla halukkailla on töitä. Onnelliset ihmiset puolestaan pitävät lähimmäisistään huolta kun kenenkään mieltä eivät paina huolet taloudesta.

Jos kuulit vasta nyt ensimmäisen kerran Trumpin verosuunnitelmista, niin pistä toki googleen "Trump tax plan" ja voit lukea hänen kampanjasivuiltaan mitä suunnitelma pitää sisällään. Yhdysvaltojen verotus on tiensä päässä ja muu maailma tulee seuraamaan perässä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Törkeää toimintaa Nordealta, täysin epäeettistä. mitähän muuta ko pankissa on harastettu, kuinkahan paljon pankin omia voittoja ja tuloja on piilotettu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On siinä se, että kaikki tuonmoisiin sijoittaneet paljastuvat nyt Putinin kätyreiksi kun koko homma on kerran hyökkäys Kremliä vastaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Käsittämätön mullistus" = pierun tuhaus. Pimeä raha siirtyy maihin joista ei luovuteta tietoja kenellekään. Ja sama veronkierto ja rahanpesu jatkuu entisellään. Käsittämättömän naurettavaa kuvitella, että jokin muuttuisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"tehokkaan katumisen mallia, jossa ulkomaille varojaan vieneet voisivat palauttaa kotimaahan rahoja joutumatta rikosoikeudelliseen vastuuseen." = vapaudu vankilasta kortti. Mitä enemmän olet sikaillut sen vähemmällä pääset. Noudattaa täysin hallituksen linjaa, jossa rikolliset palkitaan ja tavalliset Suomalaiset kärsivät nahoissaan näiden rikollisten aiheuttamat vahingot. Kyllä tästä vielä tulee "paremminvointisuomi" kun oikein kovasti yritetään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tehokkaan katumisen mallissa verot maksettaisiin vain myöhässä, varsinaista vahinkoa ei juurikaan tapahtuisi. Miksi siis pitäisi vaatia rangaistuksia kun joku haluaa maksaa veronsa. Köyhä voi toki vaatia kostoa ja rangaistusta mutta loppujen lopuksi köyhä maksaa siitä kovan hinnan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No siinäpä täti jo loiventeli valmiiksi suomalaisten veronkiertoa. Ettei olisi itselläänkin huono omatunto, kuka tietää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

onneksi ei oo niin paljon raha että tarvis veroparatiisin syöttä,niin sanotanki raha eii tuo onnea,ne joille on liika raha huoli on nyt suuri napoleon kohta kysy mani mani mani...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taitaa puoluetoimistoissa käydä kuhina ja selityksiä mietitään. Kaikkien veronkiertäjien nimet ja taustat julki niin tietää ketä jatkossa äänestää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

EU:ssa on kymmenen tuhatta finanssialojen lobbaria. Kyllä ne onnistuvat viivyttämään asioita niin että kiertoteitä ehditään rakentamaan verojen kiertelemiseksi iahn riittävästi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viikko tätä ihmetellään ja sitten jatketaan entiseen malliin. Mikään ei muutu, koska kysymys on päättävien elimien veronkierrosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihme nillitystä, tämähän on Suomen lain mukaan laillista puuhaa ja vaikuttaa, että Suomi yksin ei juurikaan voi asialle mitään, eli kokonaisuudessakaan ei varmaan kovin suuria tapahdu. En vain ymmärrä näitä lööppien repimisiä laillisesta asiasta. Itse tekisin samoin, jos vain olisi irtorahaa mitä sinne sijoittaisin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yhteiskunnallinen merkitys vähäinen ,koska ei korppi korpin silmää noki.
Maan tapa ,hyvä-veli auttaa.-

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ilmankun ei rahat tahdo rittää tavallisiin palveluihin ihmisille, itsekkäät vetää rahat välistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisipas se hauska jos nuo nimet tuolta todella saataisiin esille. Itseä epäilyttää suuresti jos noita tietoja on annettu vain muutaman suomalaisen tahon tutkittavaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On se kamalaa, kun rikkaidenkin pitäisi maksaa veroja. Kyllähän heidän pitopöydistään tippuu aina murusia rahvaallekkin. Ei saa verottaa hyväosaisia, tai he lähtevät muualle mässäilemään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yli 100 000 euroa vuodessa ansaitsevia on veronmaksajista noin 1,5%, mutta he maksavat noin 30% valtion ansiotuloveroista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vai muka mullistus. Ainoa ihmeellinen mullistus olisi sellainen että veronkiertäjät joutuisivat oikeasti maksamaan teoistaan. Ja näin ei varmasti käy. Rehellinen kansa joutuu aina maksamaan epärehellisten metkut. Joten aivan sama mitä leikkimullautuksia sieltä tulee, turha huudella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Todella hyvä asia, että näitä tulee julki. Kyllä tässä tavallinen tunnollinen veronmaksaja todella saa huudella oikeudenmukaisuuden perään. Kyllä kansalaiset ovat ihmeissään, kun näitä ns. "isänmaallisiksi" kutsuttuja veropakolaisia alkaa paljastua ja todellinen luonne paljastuu . Sinnä meillä isänmaan "ystäviä".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (21)

Uutisvirta

20:57
Kaavailtu Baltian lentopalloliiga kiinnostaa suomalaisia seuroja, myös Ettaa – Olli Kuoksa: "Suomen liiga ei ole kehittynyt 25 vuodessa mihinkään" Tilaajille
19:51
Emmi Peltonen lyhytohjelman jälkeen viidentenä EM-taitoluistelussa – "Nyt on magee fiilis etenkin kaikkien hankaluuksien jälkeen"
19:48
Williams ja Osaka katsomoon Australian avoimissa – Federer kuilun partaalta jatkoon
19:40
Vankiloiden toimintamallin mullistus alkaa Hämeenlinnasta: vartijoista valmentajia – "Ei sovi vaarallisille vangeille"
19:32
Ivalossa olevien kiinalaisturistien näytteissä ei ole koronavirustartuntaa – THL: Yksittäiset tartuntatapaukset Suomessakin mahdollisia
19:00
Kommentti: Pudasjärvi ponnisti kuilun partaalta kohti hyvää oloa – nähtäväksi jää, kykeneekö Oulu samaan Tilaajille
19:00
Ole sinnikäs, esiinny omalla riskillä, viritä kuhinaa – oululainen Peltokurki tietää, että elävän yleisön eteen pääsy vaatii bändiltä rutkasti aktiivisuutta, eikä sekään aina riitä Tilaajille
116
Oulussa aletaan jakaa paketteja sähköavusteisella konttipyörällä Armadillolla – pyörä vie alle kolmasosan jakeluauton vaatimasta tilasta
80
Oulun teatterissa huolestuttiin kaupungille konsulttiselvityksessä ehdotetuista satojen tuhansien eurojen leikkauksista – säästöt johtaisivat kurjistumisen kierteeseen, teatterin johto varoittaa
44
Kahden kiinalaisen turistin epäillään kantavan koronavirusta Ivalossa – ylilääkäri: "Voi olla ihan tavallinen tauti"
42
Kauppakortteli Pekurin ylimpään kerrokseen tulee uusi ravintola – ovet avataan maalikuussa
35
Oulun yliopistoon tulee itseohjautuva Toyota, jota hyödynnetään ohjelmistojen kehittämisessä – autossa voi olla jopa 200 miljoonaa riviä koodia
31
Iltalehti: Hallitus valmistelee korotusta lapsilisiin
25
Seitsenkertainen Suomen mestari ja Sotkamon Jymyn pelaajalegenda Jimi Heikkinen liittyy ensi kaudeksi Lipon joukkueeseen ja heti taustaorganisaatioon – "Olen nöyrän innoissani"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi vetää maalle sähköjä?

130 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Mika Niikon yhteyksistä useat kysymykset yhä auki – Orpo väläyttää MTV:llä jo kovia toimia!!

Asetelma on herkullinen. Persut vaati ulkoministeri Haavistoa tilille toiminnastaan. Nyt kieltävät kolmesti omiensa rötö... Lue lisää...
Mielenkiintoista

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image