Talous

Postialan lukon avain palautui Postille ja valtio-omistajalle – ratkaisu ehkä lähellä

Postilakon tukilakot pysäyttivät maanantaina Suomen lipun alla kulkevan matkustajalaivaliikenteen. Kuvassa on Viking Linen laiva Turun satamassa. KUVA: Riitta Salmi
Talous 25.11.2019 16:01
Joonas Kuikka

Postin kiistan ratkaisu on taas lähtöpisteessä. Muille sitä on enää turha yrittää sysätä, vaikka yritys on ollut kova.

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU on lakossa ainakin jouluun asti, jos kiistaa pakettilajittelijoista ei saada ratkaistua ennen sitä.

PAU ei peräänny kannastaan, että Postin on peruttava pakettilajittelijoiden siirto Posti Palvelut -tytäryhtiöön tai ainakin siirron vaikutus lajittelijoiden palkkaan.

Tilanne on ollut umpisolmussa, jota eivät ole onnistuneet ratkaisemaan valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala, valtion omistajaohjaus tai neljän työmarkkinaviisaan epävirallinen työryhmä.

Ratkaisu lähestyy?

Ilta-Sanomien tietojen mukaan ratkaisu lähenee, sillä PAU ja Palvelualojen työnantajat Palta ovat päässeet sopuun monista yksityiskohdista. Iltalehden mukaan Posti on taipumassa PAU:n vaatimuksiin. Ratkaisua odotetaan tänään maanantaina tai huomenna tiistaina.

Medialiittoa on turha syyttää siitä, ettei sille sunnuntaina sopinut muiden neuvottelema sopimusesitys. Medialiiton kanta oli neuvottelijoiden tiedossa. Sopimuksella olisi puututtu työnantajaliiton oikeuteen valita itse neuvottelukumppaninsa. Tällaista pakkovaltaa ei sentään Suomen hallituksellakaan ole.

Jäljelle jää oikeastaan kaksi vaihtoehtoa, jolla sopu syntyy varmasti ja heti. Helpointa on, että Posti peruu 700 pakettilajittelijan siirron ja palauttaa heidät emoyhtiöön.

Toinen vaihtoehto on sopia ratkaisusta, jolla pakettilajittelijoiden palkka ja työehdot taataan entiselleen niin, että pakettilajittelijat pysyvät Posti Palveluissa, mutta eivät neuvottele Medialiiton kanssa työehtosopimuksiaan eivätkä kuulu Teollisuusliiton työehtosopimuksen piiriin.

Kuuma työmarkkinakierros jatkuu

Lakkojen lopettaminen on myös poliittisen johdon intressi, mihin viittaa pääministeri Antti Rinteen (sd.) osallistuminen Posti-kiistan ratkaisuun ainakin lausunnoilla.

Luvassa nimittäin on erittäin kuuma työehtosopimusneuvottelukierros, jossa postialan lakot ja tukilakot ovat vasta alkusoittoa.

Seuraavaksi sakkaa vienti, kun Teollisuusliitto ja sen 35 000 työntekijää menee lakkoon kolmeksi päiväksi 9.–11. joulukuuta, jos sitä ennen ei saada ratkaistua Teknologiateollisuuden ja Teollisuusliiton työehtosopimuskiistaa.

Teollisuusliitto haluaa ja näyttää pääsevän eroon kiky-tunneista, mikä voi saada muutkin liitot vaatimaan samaa. Lisäksi liitto haluaa mittavat palkankorotukset. Teknologiateollisuus taas pyrkii maltillisen palkkaratkaisuun. Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala tapaa liitot perjantaina neuvotteluissa, jotka näyttävät suuntaa koko työmarkkinakierrokselle.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (96)

On syytä miettiä Postin työntekijöiden ja ammattiyhdistysliikkeen Niemisen todellisia lakolle asettamia tavoitteita. Yleislakko lamaannuttaa Suomen ja saa aikaan sekasortoisen tilanteen, yhteiskuntarauha vaarantuu pahasti.
Luottamus postinjakajiin on historiaa !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jaaha... Alkaa vaikuttaa siltä, että tässä ihan onnistuneesti ja tarkoituksella sählätään Suomi käytännössä yleislakkoa vastaavaan tilaan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luvatkaa nyt vaan niille kaikki. Saman tien suunnitelmat alulle postin pilkkomisesta ja myymisestä yksityisille. Siellä yt käyntiin ja sakki pihalle isolla kädellä. Siinä saa antti rinne vouhottaa ihan mitä haluaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aikamoinen yllätys on kuulla, että se avain on Postilla ja valtio-omistajalla. Siellä se on koko ajan ollut, mutta nykyään halutaan ulkoistaa asioita muille tahoille. Jos nyt omistajaohjaus tekee jonkun liikkeen postilaisten hyväksi, niin asia tulee vielä monessa pöydässä vastaan. Järkeä ja malttia mukaan sitä oikeudenmukaista ratkaisua tehtäessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikkein yksinkertaisinta päästä tilanteesta olisi, jos Postin johto ja hallitus peruuttaisivat paketinkäsittelijöiden siirron Medialiittoon, joka kielteisellä päätöksellään aiheuttaa maallemme satojen miljoonien eurojen tappiot. Katsokaa myös uudelleen eilinen MOT-ohjelma Areenasta, hämmästytte, kun totuus Postin toiminnasta tulee julki. Miksihän muuten Postin vuosikertomuksen osa-alueiden toteutuma vuodesta toiseen salataan. Eikö valtion omistaman yhtiön toiminta pitäisi olla täysin läpinäkyvää, jopa niin, että nähtäisiin mitkä toiminnot todellisuudessa tuottavat voittoa ja mitkä tappiota. Ainakin postinkantajat ja pakettipalvelussa työskentelevät nousisivat korkealle tulosta tarkasteltaessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

AY pois hallituksesta, yksinkertaiset ministerit pos hallituksesta(anteeksi-meni hallitus). Yksinkertaisesti Suomi ei selviydy tämän hallituksen alaisuudessa. Petetyt lupaukset. Työllistyminen 75% kääntyy 57%. Minäkään eläkeläisenä ei hypi onnesta vaikka maksan korkeaa veroa(verrattuna saman matalapalkkaisen veroon). Tuskin hyppisin muutenkaan nivelrikosta johtuen. Ei ole varaa korjauksiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Todella yksinkertaista, yksinkertaisesti ajateltuna. Että Sipilä-Orpon jättämän postin pilkomisen perintö onkin Rinteen hallituksen syy. Persupohjainen ajattelutapa on omanlaisensa, jossa muistilla ei juuri ole osaa eikä arpaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Postilaiset ovat ansainneet ilman muuta kunnon palkankorotuksen, mielellään euroina ei prosentteina tiputeltuna usealle vuodelle. Mutta Postin poliittisin perustein valitut hallituksen jäsenet on irtisanottava ilman mitään kädenpuristuksia, samoin hallintoneuvoston jäsenet ja Postin ylempi johto. Sen jälkeen nämä tehtävät pitää laittaa avoimeen hakuun, missä ilmoitetaan kohtuullinen palkka, tehtävät sekä tarvittava kokemus ja koulutus. Valitsijaraati pitää olla nykyisestä hallituksesta ja puolueista riippumaton asiantuntija, esim. amerikkalainen tai saksalainen rekrytointifirma. Muuten eilen iltauutisissa esiintyi Pääministeri Rinne Venäjällä järjestetyssä mediatilaisuudessa! Voi sitä myötähäpeän määrää....Suomen Pääministeri oli pukeutunut nukkavieruun Brezhnevin aikaiseen pari numeroa liian pieneen pukuun. Suomen Pääministeri asteli puhujalavalle vaappuen, katse tiukasti maassa. Hän ei tervehtinyt toimittajia vaan tuijotteli kengän kärkiä, näpläsi toisella kädellä takin nappia kiinni, puhui epäselvästi takellen Ukrainan tilanteesta sekä ryki välillä päin vierellään seisonutta Venäjän Pääministeriä, (joka oli tyylikkäästi pukeutunut ja puhui sujuvasti asiansa. Karmeaa katseltavaa ja kuunneltavaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi Postista piti yrittää tehdä yritys? Miksi piti perustaa tytäryritys? Miksi tytäryrityksen piti järjestäytyä eri tavalla kuin emoyhtiö? Nuo kysymykset kannattaa jokaisen kysyä itseltään ennen kuin moittii työntekijöitä tai nykyistä hallitusta. Oikeisto on aina ajanut ideologisista syistä kaiken toiminnan yksityistämistä, kun se muka toimii paremmin. Tästä ei toistaiseksi kukaan ole esittänyt pitävää näyttöä missään maassa. Huonoja esimerkkejä löytyy Suomesta, Iso-Britanniasta ja muualta monilta toimialoilta. Ison organisaation pilkkominen keinotekoisesti tytäryrityksiin, joissa noudatetaan työntekijöiden kannalta huonompaa TES:ta vie kokonaan pohjan suomalaiselta TES-järjestelmältä. Ehkä yleislakko olisi tarpeen, jotta työnantajaleiri ymmärtäisi asian.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun on yritys, sisaryritys ja pari tytäryritystä saadaan jokaiseen oma johtajista ja väliin vielä konklaavit huolehtimaan yhteyksistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Postilaitos on mennyt rikki ja täytyy pistää uusiksi. Vanha julkinen palvelulaitos on lakkautettu ja kaipaa paluuta juurilleen. Postinjakelu takaisin postikonttoreineen pois kauppojen nurkista. Paljonkohan johtajat lie netonneet postikiinteistöistä? Konttoreita voi uudistaa vaikka internetpalveluilla, kahvioilla ja vaikka julkisten palveluiden infopisteiillä, siis kaiken kansan palvelupisteiksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Postin työntekijät ovat reippaita ja työnsä osaavia. Johto taas on reipas nostamaan kohtuuuttomia palkkoja huonosti tehtyjen ratkaisujen jälkeen. Olisiko aika antaa arvoa niille ruohonjuuritason työntekijöille ja jättää ne lopullisista tuloksista nauttivat hieman vähemmälle. Joustavuutta molemmin puolin pöytää ja järki käteen. Kohtuuntonta on se, että koko maa kärsii pienen ryhmän kiistasta vaikkakin ne merkittävimmät ongelmat aiheuttaakin nuo äijäliitot AKT,Merimiesunioni ja Ilmailualan unioni. Siellä ne todellisten ongelmien aiheuttajat ovat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suuri osa postin työntekijöistä on reippaita ja iloisia, palveluhaluisia ihmisiä. Hommat on toiminut suurelta osian.
Kyllä jokainen postin jakelija on palkkansa ansainnut. Palkan jolla tulee toimeen ja elää.
Lakko ei ole kenenllekään hyväksi. Ei kenellekään.
Joten lopettakaa lakko heti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No tuossa justiin tapellaan siitä palkasta kun tiputetaan monta euroa muutenki pienestä palkasta .Ei muutako lakkoa pesään kyllä yhteiskunta huolen pittää jos putoaa näistä postin matala palkka töistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tutustuppa tarkemmin. Tähän ei ole vielä löytynyt tarpeeksi viisasta miestä. Varsinkin kun perusleuhkuus ja jääräpäisyys painaa päälle. Näyttää siltä, että Postin on ihan itse selvitettävä soppansa ja peruttava liikkeenluovutus ja huonompaan työehtosopimukseen siirto pakettilajittelijoiden osalta. Sitä kautta tämä purkautuu, kun otetaan järki käteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

SDP:n Antti se sekametelisoppaa keittää, SDP:N ohjausministeri Paatero sitä hämmentää, tulleeko hyvvää. Siinäpä hyvä kysymys mikä on lopputulos vai kuka lähtee ulos.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Antaa mennä kun alamäki taas... kyllä se SDP järjestää Suomen EU:n alaisuuteen, kuin Kreikka aikoinaan. Kokkolan rouvan ostamista vakuuksistakaan ei kukaan muista kysyä paljonko ollaan tienattu?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä uskalla kuitenkaan vielä joulukortteja kirjoittaa, oishan nuo kiva ollu lähettää ku juhannuksesta asti niitä tehnyt... Pakettejakin on tulossa, jospa se menis nyt ohi...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (96)

Uutisvirta

11.12.
Oulussa perjantaina esiintyvä Take 6 hitsaa yhteen gospelmusiikkia ja pophittejä – "Olemme vanhan koulukunnan a cappella -yhtye"
11.12.
Kaksi miestä mur­tau­tui lii­ke­ti­loi­hin ja va­ras­toon Ko­la­ris­sa – aje­li­vat va­ras­te­tuil­la moot­to­ri­kel­kal­la ja mön­ki­jäl­lä läpi yön, kunnes poliisi sai miehet kiinni
11.12.
Kärpät palasi voittojen tielle junioripainotteisella joukkueella – Päävalmentaja Manneria sijaistava Lauri Mikkola: ”Tämä oli iso taisteluvoitto”
11.12.
Ikimuistoinen ilta – Kärppien tähtien tuuraajaksi hälytetty Olli Vanttaja, 20, nautti kauan odottamastaan liigadebyytistä jokaisella solullaan Tilaajille
11.12.
Korjaamohallissa tulipalo Torniossa, vahingot jäivät lieviksi
11.12.
Oulujoella käyty koulua 90 vuotta – juhlaa vietettiin keskiviikkona
11.12.
Oulujoen koulua on kehitetty perinteitä kunnioittaen – se perustettiin Oulujoen kuntaan 1939

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono aluksi maan itäosassa, Kainuun maakunnassa, Lapin itäosassa sekä Koillismaalla Taivalkoski ja Kuusamo lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli on huono maan itäosassa sekä Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan ja Keski-Suomen maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kerrostalo

Kaupunkiin matkaa 20 km. Yleinen liikenne pelaa hyvin. Lentokentälle sentään on matkaa se 30 km jotta pääsee avartumaan.... Lue lisää...
OKT asukki

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

12.12.

Fingerpori

12.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image