Talous

"Posti tulee ryssimään tämän vuotensa", sanoo PAU:n puheenjohtaja – ei luota Postin palk­ka­lu­pauk­siin

Pääluottamusmies Pertti Touhonen (vas.) ja luottamusmies Ilkka Silo istuivat maanantaina lakossa Postin jakelukeskuksen edessä Helsingissä. Jari Havunen piti lakkotiedotetta. KUVA: Mauri Ratilainen
Talous 2.9.2019 20:28
Pekka Mauno

Omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd.) antaa ohjeet Postin poliittiseen ohjaukseen sen jälkeen kun liiketoimintaa ohjaava yhtiön hallitus on ensin tehnyt arvionsa.

Postin ja pääosaa sen työntekijöistä edustavan ammattiliitto PAU:n (Posti- ja logistiikka-alan unioni) välinen kiista 700 pakettilajittelijan palkoista näyttää kiristyvän.

PAU esitteli viime viikolla esimerkkilaskelmia, joiden mukaan Teollisuusliiton työehtosopimukseen siirrettyjen palkat laskisivat kymmenillä prosenteilla.

Nyt Posti väittää, että palkkojen laskemisen sijaan ne voivat jopa nousta.

– Taulukkopalkkojen vertailu ei anna oikeaa kuvaa, koska jatkossa palkka muodostuu kahdesta eri osasta aiemman yhden sijaan. Teollisuusliiton työehtosopimuksessa taulukkopalkan päälle tulee suunniteltu suoritepalkkio, ja kokonaisansio on parhaimmillaan jopa korkeampi kuin nyt, sanoo Postin paketti- ja verkkokaupparyhmää johtava Turkka Kuusisto Postin tiedotteessa.

PAU ei usko laskelmia

PAU:n puheenjohtaja Heidi Nieminen pitää kiinni PAU:n palkkalaskelmista.

– Kyse on siitä, että posti ei suostu antamaan minkäänlaisia takeita työntekijöille sellaisista ansioista, mitä he tällä hetkellä saavat. Suoritepalkkio on vain yksi lupauksista, joihin ei usko kukaan. Sen maksaminen on puhtaasti Postin omissa käsissä. Posti on aiemminkin maksanut joillekin ryhmille tuotantopalkkioita, mutta sitten ne lakkauttanut, sanoo Nieminen.

Nyt kuumentuneessa kiistassa on kyse siitä, että Posti aikoo siirtää 700 henkilöä PAU:n työehtosopimuksesta Teollisuusliiton työehtosopimukseen. Se on mahdollista vastoin työtekijöiden tahtoa, kun Posti siirsi työntekijät 100 prosenttisesti omistamaansa tytäryhtiöön.

Ministeri Paatero vaikenee

Postin omistajaohjauksesta vastaava ministeri Sirpa Paatero (sd.) ei halunnut maanantaina ottaa kantaa kuumana käyvään keskusteluun Postin toimitusjohtajan huippupalkkioista.

Toimitusjohtaja Heikki Malisen kuukausipalkka ilman palkkioita on 46 000 euroa. Viime vuodelta hän kuittasi palkkaa ja palkkioita 987 764 euroa eli kuukausiansiot nousivat noin 82 000 euroon.

Samaan aikaan Posti siis kurittaa työntekijöitä siirtämällä heitä huonomman työehtosopimuksen piiriin. Paateron avustajakunnasta kerrotaan, että ministeri ottaa kantaa kiistaan tiistaina.

Valtio-omisteisessa osakeyhtiössäkin liiketoimintaa koskevan poliittisen ohjauksen mahdollisuudet ovat pienet. Liiketoimintaa koskevat päätökset ovat Postin oman hallituksen käsissä.

Paatero joutuu arvioimaan, onko Malisen tarjous luopua kahden kuukauden palkastaan riittävä rauhoittamaan kuumana käyvää riitaa.

Tes katkolla lokakuun lopussa

– Posti tulee toiminnallaan ryssimään tämän vuotensa, sanoo PAU:n puheenjohtaja Heidi Nieminen.

Syynä on se, että PAU:n neuvotteleman viestinvälitys- ja logistiikka-alan työehtosopimuksen voimassaolo päättyy lokakuun lopussa. Sen piirissä on noin 10 000 postin lajittelusta ja jakamisesta vastaavaa henkilöä. Työehtosopimuksen voimassa olon päättyminen mahdollistaa työtaistelutoimet.

Postin kannalta marras–joulukuu ovat kuukausia, jolloin iso osa tuloksesta tehdään.

Niemisen puheista saa sellaisen käsityksen, että Postin tes-shoppailu ei PAU:lle käy. Mitään neuvotteluyhteyttä Postin ja PAU:n välillä ei ole ollut vaan kiistaa käydään julkisuuden hallinnasta.

Työehtojen kiertämistä

Postin palkkakiistassa on kyse ilmiöstä, josta ay-liike käyttää ilmausta työehtoshoppailu. Siinä työnantaja siirtää työntekijöitä halvemman työehtosopimuksen piiriin.

Nyt esillä olevassa tapauksessa Posti siirsi 700 pakettilajittelijaa omistamaansa Suomen Postipalvelut Oy -nimiseen tytäryhtiöön. Se noudattaa Teollisuusliiton solmimaa työehtosopimusta, joka on PAU:n laskelmien mukaan huonompi kuin heihin aiemmin noudatettu PAU:n solmima työehtosopimus.

Posti perustelee ratkaisua tarpeella saada työntekijöille samanlaiset työehdot kuin kilpailijayrityksissä on.

"Jakelualalla muut yritykset noudattavat Teollisuusliiton jakelutoimintaa koskevaa työehtosopimusta. Kuljetusliikkeet, jotka myös jakavat paketteja, noudattavat AKT:n sopimusta", Posti sanoo tiedotteessaan.

Postia on aiemminkin syytetty työehtoshoppailusta kun se on ulkoistanut toimintojaan muille yrityksille.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (40)

Hei!miksei ministeri sitten samantien ottanut kantaa KAIKKIEN jakeluyhtiöiden tesseihin,kuin Postin?Miksei jakajien työehtosopimuksia paranneta?Mehän tuolla yöllä tai päivällä kiikutamme postin ja lehdet asiakkaille säässä kuin säässä.Teemme samalla tavalla arvokasta työtä kuin lajittelukin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mihin liittoon olette järjestäytyneitä? Sieltä kuuluisi saada asiassa apua. Monta kertaa olen kyllä teitä ajatellut, teette töitä huonossa säässä, kun minä olen vasta töihin menossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Postin johtajan (987 764 euroa) palkka jos laskisi 150 000 euroon vuodessa ja siihen bonukset (jos nostaa kannattavuutta) niin ei tarvitseisi käydä postissa palkkojen tiputtamisia. Voisi olla jopa mahdollista, että posti voisi palkata lisää väkeä. Järjetöntä, että suuria tuloja nostetaan valtion firmassa. Postin pääjohtajan luopuminen kahden kuukauden palkasta on vitsi. Työntekijäthän luopuvat puolesta palkasta koko vuodelta. Postin pääjohtajan pitäisi lähteä samaan, että häneltä myös palkka lasketaan puolella. Myös johtaja tasosten suomen yritysten muidenkin palkkaus pitäisi katsoa kun on näitä kiky sopimuksia tehty, että onko rahat menneet johtajien taskuun vai työntekijöiden palkkaukseen. Järjetöntä ajatella että postin johdossa nostavat isompaa palkkaa kuin hallituksessa tai jopa presidenttiä suurempaa palkkaa. Yleensä johtotason tekijöiden pitkällä työkokemuksella olevat palkkaus on välillä 7 000-10 000 euroa kuukaudessa. Joten postin johtaja on saanut yli 800 000 euroa suhteettoman paljon siitä yli palkkaa. Kuitenkaan tulosta posti ei ole saanut vaan yritys on heikentynyt ja nyt ovat menossa pitkäaikaisten työntekijöiden ansaituille palkoille keinottelemalla työsopimuksia uusiksi. Missä on liitot kuulemassa postin työntekijöitä. Milloin valtio puuttuu valtion firmojen älyttömiin johtajien palkkoihin ja työntekijöiden sopimuksilla heitteleminen, että johtajat saavat suurempaa bonusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Postin pääjohtaja "luopuu" kahden kuukauden palkastaan (90 000 euroa) MUTTA ... Jos saa vedätyksensä lävitse, niin tulee saamaan tulospalkkiona VÄHINTÄÄN MILJOONAN ... Kummanko ottaisit 90 000 vai VÄHINTÄÄN MILJOONAN? Ja joku tyhmä vielä menee tähän vedätykseen, ja kuvittelee johtajan olevan "solidaarinen". 50 % PYSYVÄ palkanalennus, ja sama bonuksille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä ole ihme jos paikallinen sopiminen, ei Suomessa tule onnistumaan koskaan, syy on työnantajien työehtosopimusten shoppailussa.
Kannatan paikallista sopimista työnantajan kanssa toteutettuna Ruotsin malliin, jossa se toimii erittäin hyvin, työntekijät yleensä pyytää sitä, työnantajalle se on varmasti kannattava, koska sitä käytetään, lähes joka paikassa.
Suomessa EK eli työnantajilla on laillinen oikeus shoppailla ja ostaa itselleen sopivin työehtosopimus sopimus, niitä on tehty monenlaisia tilanteiden varalle, eikä työntekijät voi sille mitään.
Se oli yllätys, että tämä on erittäin yleistä tässä takapajulassa ja nyt satoja miljoonia valtiolle tulouttava valtion liikelaitos ottaa pakista sopimuksen jossa työntekijöiden palkkojapudotetaan 50 prosenttia ja loma ym. etuja heikennetään.
Toimitusjohtajalle siitä miljoona palkka, varmaan jotkossa voidaan taas tuplata, kaikki pikku johtajat myös rikastuu, ministerien palkat ovat siihen verrattuna pieniä. Valtion rahat siirretään johtajien taskuun ja yksityistetään lopulta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö yrittäminen aina pitäisi lähtä siitä että johtaja kiristää omaa palkkausta ennen kuin lähdetään työntekijöiden pussille. 8000 kuukaudessa on johtajien keskiluokan palkka pitkällä työkokemuksella. Nämä kikyt ja työsopimuksilla leikkimiset on naurettavaa jos johtaja nauttii älyttömästä palkasta. Koko suomen pitäisi mennä lakkoon, että suomen yritysten johtajien palkka pitäsi olla liiton mukaiset ja sidottuna palkka indeksiin. Eikä mitään omia bonuksia että nostellaan miljoonia ja 50 000-100 000 euron kuukausi palkkoja

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ikävää , mutta opettavaista, nähdä että - ihmisen ahneus on rajaton. Suhteellisuus hukassa. Kun "vain halvalla saa niin otetaan "- siis työntekijät. Johto? Olisiko nykyaikana riittävää - että yrityksen johto olisikin robotin /koneen yhdistelmä? Sekin osaisi , ihan samat asiat tiedottaa alaspäin ,köyhille työläisille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No onneksi firmamme ei enää lähetä itsenäisyyspäivän tai joulun tervehdyksiä. Voihan olla, että joulun seutuun on viivästyksiä tarjolla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kortit kyllä saa jo puhelimella niin ei niitä postin kautta enää tarvitse lähettää ja vihreätä ajattelua ajatellen kaikki kyllä ostaa lähikaupoista tavaransa ettei postia siihen tarvitse. Onhan se nähty että entiseen malliin kaikki on tulossa ja kaikki on ajallaan tullut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

odotan edelleen vastuuhenkilöiden kommentteja, taitaa olla turhaan niinkuin äänestäminenkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

THI Sipilä laittoi jo alulle palkkojen alennukset taksien osalta työttömiltä leikkasi suomeen haluttiin luoda halpamarkkana palkat

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No, mutta nythän uusi hallitus on kaatanut melkein kaikki uudistukset mitä sipilä teki. Ainoastaan kiky ja lomarahojen poisto taisi jäädä pysyväksi vaikka piti olla hetkellinen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Postin väki istukaa Malinen ja Kuusisto ulos! Teillä on sellainen joukkovoima, että saatte nuo ahneet johtajat ulos ja etsimään töitä ulkomailta, kun ovat ihan ylipäteviä! Ylipäteville maksetaan vielä paljon enemmän, kuin surkea Posti maksaa näille johtajille!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samoin oon itsekin. Kaikki muutenkin tulee ulkomailta kun melkein kaiken saa 30-50% halvemmalla vaikka kuljetuskulut tulee päälle. :D

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tulot vähenee, niin pitää kulujenkin. Ei tule olemaan ainoa laatuaan, että siitä vaan kaikki vaatimaan isoja palkankorutuksia ja kaikkia mahdollisia etuja. Sillä niistä töistä pääsee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Posti on ryssinyt jo aikoja sitten, jaetut lehdet tulee miten milloinkin erilaisina ruttuina, paketit ovat sen näköisiä kuin niillä olisi pelattu jalkapalloa kun ne saapuvat, jos saapuvat ollenkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei varmaan ihmekkään kun ruttuina tulevat kun niin nurta ja kokematonta porukkaa ja osa ei osaa edes lukea mihin paketti pitää mennä tai mitenpäin paketti pitää olla. Oliskohan jalkapallo ollut harrastus jos poisti on ollut sen näköistä että niillä olis pelattu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paatero on pinteessä, ei liene eväitä puuttua Valtioyhtiön puuhiin

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (40)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

189 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkkeet

Aina on julkisuudessa puhuttu, että eläkkeisiin ei rahat riitä, se on vain kansan huijaamista, kyllä rahaa on. Lue lisää...
näin se on...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image