Talous

Porokello-sovellus myös kuluttajien käyttöön: pian jokainen autoilija voi varoittaa po­ro­ko­la­ri­ris­kis­tä

Porokello-sovellus varoittaa autoilijoita tiellä liikkuvista poroista. KUVA: Lapin ely-keskus / Porokello-projekti
Talous 26.6.2019 22:00
Kaleva

Porokello-sovellus on suomalainen innovaatio, jonka tarkoituksena on vähentää porokolareita sovelluksessa tehtävien varoitusten avulla. Aikaisemmin sovelluksella varoituksia ovat tehneet vain ammattiautoilijat, mutta 29. kesäkuuta niitä pääsee tekemään jokainen poronhoitoalueella liikkuva autoilija, tiedottaa Porokellon projektipäällikkö Henna Nurminen

Tiedotteen mukaan keväällä 2019 julkaistu Traficomin teettämä tutkimus selvitti Porokellon vaikuttavuutta. Tutkimuksen mukaan ⅔ Porokellon käyttäjistä kokee välttäneensä porokolarin sovelluksen antaman varoituksen ansiosta. Yli 90% autoilijoista muutti ajokäyttäytymistään liikenneturvallisuutta parantavalla tavalla vastaanotettuaan varoituksen. 

Lauantaista alkaen jokainen poronhoitoalueella autoileva tielläliikkuja voi tehdä halutessaan varoituksen porosta, jonka toinen Porokellon käyttäjä vastaanottaa. Porovaroitus on voimassa puoli tuntia ja se toimii 750 metrin säteellä varoituspaikasta.

– Olemme saaneet paljon palautetta liittyen siihen, että myös muut haluavat varoittaa muita autoilijoita tien läheisyydessä olevista poroista. Mielestäni on hienoa, että nyt siihen on kaikilla halukkailla mahdollisuus. Traficomin teettämä tutkimuksen mukaan tarvitsemme lisää varoituksia etenkin arkisin kello 16 jälkeen ja viikonlopun aikana. Tähän tähtäämme nyt tällä uudistuksella ja tottakai myös siihen, että saamme puolitettua porokolarien määrän, Nurminen kertoo tiedotteessa.  

Porokellon tavoitteena on saada 1000 päivittäistä aktiivista käyttäjää. Sovellus on ilmainen ja saatavilla kaikkiin älypuhelimiin. Sovelluksen voi ladata puhelimen sovelluskaupasta. Käynnistämällä Porokellon ennen ajoa, varoitukset tulevat automaattisesti puhelimeen. Sovellus on helppokäyttöinen, eikä se häiritse ajoa. Rekisteröitymällä Porokello -sovelluksen valikon kautta, saa oikeuden myös antaa porovaroituksia nähdessään poron tiellä tai sen lähettyvillä, tiedotteessa kerrotaan.


 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (25)

Miksi tällaisiin käytetään resursseja? Porojen omistajat huolehtimaan elukkansa pois yleisiltä teiltä ja sillä siisti! Tällaisilla kikka kakkosilla ikään kuin hyväksytään porolaumat teillä vaaraa aiheuttamassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Liikennekulttuuriin höltynyt,poliisit enempi valvomaan pääteteitä,hyvää tuloa valtion kassaan rikesakoilla,on tuottavaa työtä joka päivä,kolaritkin vähenisi.olisi kaikilla turvallisempaa liikkua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näimpä. Valvontaa lisää teille, koska näkyy olevan lisääntymään päin tämä kännykällä näprääminen ajon aikana, etenkin porokellosovelluksen päivittämisen osalta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuljen paljon Kuusamontiellä. Poistin ko sovelluksen, koska hiljaisina ammattiliikenneaikoina se ei ensinkään toiminut. Lisäksi Kuusamontiellä on edelleen paikoitellen niin huonot kentät, ettei kuitenkaan soi oikeaan kihtaan. Kylläpä noiden palkiminen on tiedossa, aika samoja polkuja kulkevat. Vauhkoontuneet elukat eri juttu, muttei siihen Porokellosta mirään hyötyä ole. Edelleenkin ongelma on tiellä ja pientareilla viihtyvät elukat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Integroikaa tai linkittäkää tiedot waze:een. Ei ulkolainen turisti tai kotimainenkaan lataile ylimääräisiä appeja. Voihan se Porokello toimia tiedosyöttöalustana ja käyttäjille, jotka eivät halua Waze:a

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kännykkäähän ei saa kuski räpeltää ajon aikana? Miten kuski sen porohavainnon sitten siihen sovellukseen laittaa? Ei varmaan pysähdy?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huippukeksintö, huippu hyödyllinen - hyvä hyvä - lisää tämmöisiä keksintöjä kiitos!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitäisi puuttua syihin eikä seurauksiin. Porot aitaukseen ympäri vuoden niin porosovelluksia ei tarvita. Porokolarit vähenee, korvaukset vakuutuksissa vähenee, autoilijoilla maksut vähenee vakuutusten osalta ja porot eivät tee tuhojaan ihmisten mailla. Pelkkää plussa siis.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

waze ilmoittaa myos tiellä olevat esteet ja esim. koirat,tietyöt, vuosia jo käytössä euroopassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Integroikaa tuo nyt edes Wazeen suoriltaan. Yksi erillinen sovellus vailla muuta funktiota, ei kiitos.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yhden porokolarin ajaneena voin sanoa, että sovellus ei juuri varoittele poroista mutta se tietysti johtuu siitä, että kukaan ei ole niistä ilmoittanut, Paljon Lapissa ajavana on sellainen tunne, että kun itse katselee mitä edessä ja varsinkin tien vierustoila on niin hyvin pärjää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän porot pitäisi saada pois tieltä ja ihmisten pihoista. Naurettavaa näpertelyä tuommoiset porokellot!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Keskity sinä ajamaan poroja pois tieltä. Minä laitan navin tai porokellon seuraamaan mahdollisia varoituksia ja seuraan itse liikennettä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän siellä ratin ja penkinvälissä ole vastuu kun auton startista vääntää käyntiin ja tientäpitkin aikoo lähteä,ethän liiku siellä yksin, ketä sitten syyttelet kun olet vetänyt ylinopeudella hirven päälle ,näyttää siltä tuolla tiellä että satasenvauhti on tuntematon rajoite yleisesti, seurauksethan
sen kertoo, vain ja ainoastaan , omaehtoisesti hankittuja ongelmia ja seurauksia. Onhan pohjaton tarve lopuksi ihmisten holhoamiseen,kun oma järki ei varoita.siis vauhtihan tappaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jo on taas kommentoijat. Kerran tuli vastaan auto, väläytti valoja ja hyvin varoittikin. Ei niistä poroista nyppylän takana näkynyt muuta, kuin sarvet. Ilman vastaantulijaa edessä olisi ollut varma porokolari. Hyvä sovellus ja hyödyllinen. Mutkaa ja mäkiä pientä ja suurta kun on teillä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kissankello sovellutus on nyt myynnissä ,
kannattaa ostaa ja hakea tukiaisia valtiolta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (25)

Uutisvirta

49
Liikkuvan poliisin perinneyhdistys: peltipoliisien sijoittelulle ei suurelta osin järkeviä perusteita – "Kansan silmissä kameratolpista tullut sakotusautomaatteja"
39
Britanniassa Boris Johnsonin konservatiiveille suuri vaalivoitto – tie aukeamassa brexitin nopealle toteuttamiselle
25
Näkökulma: Al-Holin leirin lapset kelpaavat nyt kaikille – pelko oppositioon valuvasta kannatuksesta on hidastanut poliittista päätöstä, jolla on jo kiire
14
Lapsiasiavaltuutettu: Lasten erottaminen huoltajistaan ulkomailla on mahdollista kiireellisellä sijoituksella
13
Hiilellä lämmittävää Puolaa ei saatu ainakaan vielä EU:n ilmastoruotuun
12
Nuoret tahtovat YK:n ilmastokokouksilta tekoja – tarvitaan lainsäädännöllistä ohjausta ilmastoystävällisten valintojen tekemiseen Lukijalta
10
Ovensuukyselyt: Konservatiivit ottamassa murskavoiton Britannian parlamenttivaaleissa – ennusteen mukainen vaalitulos tietäisi nopeaa brexitiä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

13.12.

Fingerpori

13.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image