Talous

Poikkeaako venäläisen Yangon tietoturva muista tak­si­so­vel­luk­sis­ta? – Tietoturva-asiantuntija: "Oikeuksien antamista kannattaa harkita tarkkaan"

Taksisovellusten käyttö on yleistynyt sen jälkeen, kun Suomen taksimarkkinat vapautuivat viime kesänä. Arkistokuvassa on Suomeen palannut yhdysvaltalainen kyytisovellus Uber. KUVA: Mauri Ratilainen
Talous 4.3.2019 16:56
Vanessa Valkama

Marraskuussa Suomeen rantautunut venäläinen taksisovellus Yango pyytää runsaasti käyttöoikeuksia puhelimeen. Tietoturva-asiantuntija Erkki Mustonen muistuttaa, että mikrofonin, kameran ja kalenterin käyttöoikeuksien sallimisessa yksityisyyden suoja voi olla uhattuna.

Venäläisen teknologiayhtiö Yandexin Yango-taksikyytisovellus pyrkii Suomen avautuneille taksimarkkinoille kilpailijoita halvemmilla hinnoilla (Lännen Media 4.3.). Kun Yango aloitti toimintansa Helsingissä marraskuussa, sovelluksen tietoturvasta nousi kohu. Yango pyytää laajoja oikeuksia käyttäjän tietoihin.

Poikkeaako Yangon tietoturva muista taksisovelluksista, tietoturva-asiantuntija Erkki Mustonen?

– Kun tutkin taksisovelluksia marraskuussa, Yango ja Uber pyysivät selkeästi eniten puhelimeen ja sen ominaisuuksiin liittyviä käyttöoikeuksia. Siinä ei ole todennäköisesti tapahtunut suurta muutosta tai oikeuksien karsimista, koska sovelluksia käytetään maailmanlaajuisesti.

Onko ulkomaalaisissa taksisovelluksissa enemmän riskejä kuin suomalaisissa?

– Niin sanotut suomalaiset sovellukset pyysivät marraskuussa jonkin verran vähemmän erilaisia hieman kyseenalaisia ominaisuuksia. Silti aika moni suomalaisen taksiyrityksen käyttämä sovellus perustuu ulkomaalaiseen pohjaan ohjelmistojen osalta. Ihan suoraa vertailua ei voi tehdä.

– Jos tietovarastot taksisovellusten käytöstä sijaitsevat EU-alueella, niitä koskee EU:n tietosuoja-asetus GDPR. Siinä on tarkkaan määritelty, miten tietoja tulisi tallentaa, suojata ja käyttää. Jos tietovarannot ovat EU:n ulkopuolella, tilanne on hankalampi. Edellytykset eivät välttämättä täyty. Tähän kuluttaja ei voi vaikuttaa.

Mitä käyttöoikeuksia taksisovellukselle kannattaa antaa?

– Aika monelle oikeudelle on peruste. Ilman paikkatietoa taksisovellukset eivät toimi. Myös esimerkiksi käyttäjälle viestien lähettämistä ja puhelinluettelon käyttämistä pyydetään, jotta taksisovellus toimisi asianmukaisesti ja palvelisi käyttäjää.

Millaisten käyttöoikeuksien antamisessa voi olla riskejä?

– Kun aletaan kysellä tietoja mikrofonin ja kameran käytöstä sekä esimerkiksi kalenterioikeuksia, syntyy teoreettinen riski yksityisyydensuojan kannalta. Näitä kannattaa harkita tarkkaan. Mitä vähemmän oikeuksia sovelluksella on, sitä parempi, mutta sovellus ei välttämättä toimi kunnolla ilman oikeuksien antamista. Taksipalveluiden tuottajat haluavat tarjota mahdollisimman hyvää palvelua, eli käyttäjä joutuu jonkin verran maksamaan sovellusten ominaisuuksista omilla tiedoillaan.

Taksisovellus 16 maassa

Venäläinen hakukoneyhtiö Yandex yhdistyi sovelluskyytejä tarjoavan yhdysvaltalaisen Uberin kanssa alkuvuodesta Venäjällä, jossa ne välittävät nyt kyytejä Yandexin nimellä.

Suomessa Yango ja Uber ovat kilpailijoita.

Yandexin taksien tilaamiseen keskittyvä mobiilipalvelu on käytössä Venäjän lisäksi 15 maassa, joista suurin osa on neuvostovaltoja.

Virossa ja Liettuassa viranomaiset ovat varoittaneet, että Yandexin sovellus kerää liikaa tietoja käyttäjästä.

Suomen Kyberturvallisuuskeskus ei ole ottanut kantaa sovellukseen, mutta kehottaa tutkimaan kaikkien sovellusten käyttöehdot tarkkaan.

 

MAINOS

Kommentoi

Ehkä pari kertaa miettisin ennenkuin asentaisin mitään softaa mihinkään, joka on joko venäjältä tai millään tavalla kytköksissä venäläisiin yrityksiin tai yksityishenkilöihin. Kaikkihan ne laittavat ilmaisiin softiin vakoiluominaisuuksia, mutta siellä peli on vielä astetta härskimpää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En kuuna antais tietojani vieläpä läpeensä mädälle valtiolle joss rehellisyys on pahe

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Loppujen lopuksi aika harva softa tarvitsee toimiakseen tarkasti yksilöityjä henkilötietoja. Se on yleensä itsestä kiinni, mitä tietoja haluat itsestäsi antaa. Perusnyrkkisääntö on: Softat, joiden lataaminen kännykkään tai tietokoneelle edellyttä vahvan tunnistautumisen ovat yleensäkin turvallisia. Ja toisaalta kaikki muut softat mitä asennat laitteillesi voivat aiheuttaa hyvinkin suuren tietoturvariskin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Trumpin ennustama Venäjän kurjistuminen Krimin kriisin ja Ukrainan jäinen konflikti voivat johtaa demokraattisessa vaaleissa blöndeissä Neuvostoliiton uuteen syntymiseen. Käyköhän kuten Pyhän Saksalais-roomalaisen keisarikunnan 870-1804, tai toisen Bismarck-Vilhelmiinisen 1870-1918 vai NSDAP-Saksan diktatuurin 1933-1945, joka syntyi demokraattisesti, mutta ei juuri sallinut muita mielipiteitä ja oppisuuntia lyhyen Pyhää Saksalais-Roomalaista yksinvaltaa suuremman alueen lyhytaikaisen mestarina ja terrorisoijana. Vielä vuosisatoja myöhemmin keisarikunnat , esim. Antiikin Roomassa ja natsien teot nousevat vuosikymmeniä myöhemmin esille asia- ja viihdetuotoksissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ville Tavion näkemykset

307 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Amerikkalainen miljardööri lahjoittajana

Tämä uutinen on kyllä monella juttutupalaisella erittäin hankalasti uskottavissa, kun täällä on vuosikaudet tiedetty, et... Lue lisää...
Tuntematon

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

7.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image