Talous

Pohjolan entinen pääjohtaja Yrjö Niskanen kuollut

Pohjolan entinen pääjohtaja Yrjö Niskanen on kuollut. KUVA: Petri Puromies
Talous 20.6.2007 18:57 | Päivitetty 20.6.2007 18:58
STT
Pohjolan entinen pääjohtaja, vuorineuvos Yrjö Niskanen kuoli maanantaina Helsingissä. Vuonna 1932 Pielavedellä syntynyt Niskanen oli voimakas talousjohtaja, joka urallaan vaikutti muun muassa Kansallis-Osake-Pankin ja Suomen Yhdyspankin yhdistämiseen, UPM-Kymmenen muodostamiseen ja Nokian nostamiseen kriisistä.

Ekonomiksi kouluttautuneen Niskasen ura alkoi Keskinäisen vakuutusyhtiö Tarmon palveluksesta, mistä hän siirtyi vakuutusosakeyhtiö Pohjolaan vuonna 1959. Pohjolan toimitusjohtajaksi hän tuli vuonna 1989 ja pääjohtajaksi vuonna 1996, mistä hän jäi eläkkeelle vuonna 1996. Lisäksi hän oli useiden yhtiöiden hallituksissa joko jäsenenä, varapuheenjohtajana tai puheenjohtajana.

Niskasella oli merkittävä rooli monissa 1990-luvun suurissa metsä- ja rahoitusalan talousjärjestelyissä. Vuonna 1994 Niskanen oli keskeinen neuvottelija, kun Kansallis-Osake-Pankkia yhdistettiin Suomen Yhdyspankkiin. Tätä aiemmin vuonna 1990 Niskanen oli ollut jo mukana Yhtyneiden Paperitehtaiden ja Rauma-Repolan yhdistämisessä Repolaksi. Loppuvuonna 1993 Niskanen aloitti vuorineuvos Casimir Ehrnroothin kanssa keskustelut Repolan ja Kymmenen yhdistämisestä, mikä toteutui vuonna 1996 UPM-Kymmenenä. Nokian hallituksessa Niskanen oli aikana, jolloin kriisiin ajautunutta teollisuuskonsernia saneerattiin ja Nokian omistuspohja vakautettiin.

Eläkkeelle jäämisensä jälkeenkin Niskanen osallistui vielä aktiivisesti talouskeskusteluun. Hän jäi edelleen suuryhtiöiden hallituksiin ja perusti yhdessä Casimir Ehrnroothin ja Repolan entisen pääjohtajan Tauno Matomäen kanssa yhteisen toimistonkin. Eläkevuosinaan Niskanen osallistui muun muassa väittelyyn Pohjolan ja Suomi-yhtiön tulevaisuudesta puolustaen niiden itsenäisyyttä.

Jyrki Vesikansa kuvaa Kansallisbiografiassa Niskasta lujaotteiseksi johtajaksi, joka toimillaan hankki myös monia vastustajia. Niskasen olemusta Vesikansa kuvaa vaatimattomaksi. Hänen karulta vaikuttavaa tyyliään ryyditti usein savolainen huumori.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltayöstä alkaen Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen, Satakunnan, Kanta-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen, pöllyävän lumen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

200 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Amerikkalaisprofessorin väitös; Suomi olisi voinut välttää talvisodan

Jopas on herra Stephen Kotkinilla s.17.2.1959 puheet ja tutkimustulokset. Suomi oli itsenäinen maa, joten miksi Stalin h... Lue lisää...
Sotamies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image