Talous

Poh­jois­poh­jan­maa­lais­ten yritysten bisnes rullaa brexitistä huolimatta –"Vähän kaikilla taitaa olla väsy koko brexitin kanssa"

Sahatavaran vientiä Britannian brexit ei ole käytännössä paljonkaan haitannut. Brexitin aiheuttama riesa on uponnut muihin alan ongelmiin. KUVA: Leinonen Jukka
Talous 11.2.2020 6:43
Pasi Klemettilä

Pohjoissuomalaiset yritykset eivät yleensä ottaen näytä kärsivän Britannian brexitin takia. Verkkokauppa-asiakkailla sen sijaan saattaa olla ensi vuonna edessä lisää tullimaksuja.

Britannian ero EU:sta näyttää vaikuttavan sangen vähän pohjoispohjanmaalaisten vientiyritysten kaupankäyntiin Britannian suuntaan. Joihinkin yrityksiin brexit voi osua toki haitallisesti.

Brexit periaatteessa voisi haitata Pohjois-Pohjanmaalla esimerkiksi sahateollisuutta.

Kalajoella toimivan Junnikkalan sahan toimitusjohtaja Kalle Junnikkala sanoo, että epävarmuus vallitsee briteissä edelleen. Britannian toteutunut ero EU:sta ei varsinaisesti ratkaissut mitään.

Epävarmuutta on Junnikkalan mukaan sekä yritysten ostajilla Britanniassa että tavallisilla Britannian kansalaisilla.

– Viime vuoden ensimmäisellä neljänneksellä myynti Britanniaan pysähtyi aika totaalisesti. Vähän se on elpynyt, mutta ne eivät ole lähelläkään tasoa, jota vienti oli ennen brexit-puheita.

Junnikkalan mukaan heillä on vienti tällä hetkellä Britanniaan on yksi kolmasosa siitä, mitä se oli ennen brexit-soppaa.

Myynti Britanniaan on ollut kuitenkin vain 2–4 prosenttia Junnikkalan koko myynnistä. Viennin takkuaminen ei ole vaikuttanut mitenkään esimerkiksi yrityksen työpaikkoihin Suomessa.

– Olemme saaneet ne tavarat ohjattua muille markkinoille. Ylipäätään on ollut kaksi vuotta laskeva markkina sahatavarassa maailmalla. Brexit-ongelmat uppoavat isompaan ongelmaan.

Kuusamolaisen Pölkky Oy:n toimitusjohtaja Petteri Virranniemi sanoo, että brexit ei ole näkynyt kaupankäynnissä juuri mitenkään.

– Ei me nähdä, että se vaikuttaa kaupankäyntiin kovinkaan paljon. Britit tulevat ostamaan varmaan samalla tavalla sahatavaraa ja puutuotteita kuin tähänkin saakka. Kaupankäynti jatkuu varmaan aika tavalla normaalisti. Joitakin rajamuodollisuuksia voi tulla, mutta en usko, että se mitenkään muuten vaikuttaa, Virranniemi sanoo.

Hänen mielestään briteissä vallinnut epävarmuus brexitin kohtalosta ei ole vaikuttanut mitenkään.

– Ei se ole meillä kyllä pysäyttänyt vientiä. Tietysti markkinoissa on vaihtelua normaalitilanteessakin, asiakkaat ostavat välillä enemmän ja välillä vähemmän.

Virranniemi ei kerro Britannian osuutta heidän viennissään, mutta toteaa Britannian olevan merkittävä markkina-alue Pölkylle.

Tullimaksuja ei ole tulossa Britanniaan meneville puutuotteille. Sen sijaan tullin odotetaan ruuhkautuvan ja aiheuttavan sitä kautta haittaa.

Oulussa toimiva energia-alan palveluratkaisuja kehittävä Reactive Technologies Oy on brittiläisen emoyhtiön kokonaan omistama tytäryhtiö. Suomen yhtiön toimitusjohtaja Ville Kampman sanoo, että heille brexit ei tuo mitään vaikutusta liiketoimintaan. Siten brexitillä ei ole mitään merkitystä myöskään Suomen eli Oulun yhtiön toimintaan.

"Mekin myymme tällä hetkellä tuotteita EU:n ulkopuolelle emmekä me pidä niitä maita ihmeellisinä. Britannia on alue muiden joukossa EU:n ulkopuolella ja sillä hyvä."

Oululaiselle Proventia Group Oyj:lle Britannia on tärkeä markkina-alue. Proventia kertoi juuri uudesta Englantiin perustetusta tytäryhtiöstä.

Proventia tarjoaa tuotteita ja palveluja moottori-, työkone- ja ajoneuvoteollisuuteen ilmansaasteongelman ratkaisemiseksi.

Proventian toimitusjohtaja Jari Lotvonen uskoo, että Britannia pärjää EU:n ulkopuolella ihan yhtä hyvin kuin sisälläkin.

– Se on iso maa ja siellä on merkittävää teollisuutta, autonvalmistusta ja kehitystä. Me emme anna sen vaikuttaa millään tavalla vaikuttaa meidän omiin toimintoihin.

– Vähän kaikilla taitaa olla väsy koko brexitin kanssa. Alussa se tuntui hirveän isolta asialta kaikille. Mitä pitemmälle tässä on aikaa mennyt, ei se varmaan niin iso asia ole. Maailma jatkuu sitten jollakin muulla tavalla. Mekin myymme tällä hetkellä tuotteita EU:n ulkopuolelle emmekä me pidä niitä maita ihmeellisinä. Britannia on alue muiden joukossa EU:n ulkopuolella ja sillä hyvä.

Nettiostoksiin voi tulla tullimaksuja

Suomen tullin mukaan kannattaa varautua siihen, että Britanniasta toimitettavat nettikauppatilaukset tullataan ja verotetaan 1.1.2021 alkaen kuten nettiostokset EU:n ulkopuolelta.

Jos lähetyksen tavaroiden arvo ylittää 22 euroa, lähetys on verollinen ja se pitää tullata. Tuotteista on maksettava arvonlisävero sekä mahdollinen tullimaksu.

Britannian ja EU:n erosopimus takaa, että eron jälkeen alkavalla siirtymäajalla jatketaan EU:n nykysääntöjen soveltamista. Esimerkiksi vaatteita voi tilata brittiläisistä verkkokaupoista aivan kuten ennenkin. Siirtymäaika kestää ainakin vuoden 2020 loppuun.

Postin vuonna 2019 teettämän verkkokauppatutkimuksen perusteella voi päätellä, että Britannia ei ole aivan kärjessä niiden maiden joukossa, joista suomalaiset verkkokauppatavaroita tilaavat.

Tutkimuksessa oli kysytty, mistä maasta viimeksi netistä ostettu tavara lähetettiin ostajalle. Vain kaksi prosenttia vastasi, että tavara oli lähetetty Britanniasta.

Edellä olivat ulkomaista Aasia 6:lla, Ruotsi 7:llä ja Saksa 9 prosentilla. Suomi oli lähetysmaana selvä ykkönen 61 prosentilla.

Seitsemänneksi suurin vientimaa

Iso-Britannia oli tammi-heinäkuussa Suomen seitsemänneksi suurin vientimaa Kiinan jälkeen ja Belgiaa edellä. Tuonnissa Iso-Britannia oli 11. suurin.

Suomi vie Isoon-Britanniaan erityisesti metsäteollisuuden tuotteita, öljyjalosteita ja muita kemianteollisuuden tuotteita sekä koneita, laitteita ja kuljetusvälineitä.

Metsäteollisuuden vienti Isoon-Britanniaan oli tammi-heinäkuussa viime vuoden tasolla, mutta öljyjalosteiden viennin arvo laski jyrkästi.

Suomen tavaravienti Isoon-Britanniaan väheni kolme prosenttia vuoden 2019 tammi-heinäkuussa edellisen vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna.

Vienti oli arvoltaan lähes 1,6 miljardia euroa. Vuonna 2018 vienti Isoon-Britanniaan kasvoi kuusi prosenttia ja vuonna 2017 kahdeksan prosenttia.

Ison-Britannian osuus Suomen tavaraviennistä on laskenut tasaisesti viime vuodet. Osuus oli tammi-heinäkuussa 2019 4,1 prosenttia. Osuus madaltui edellisvuoden tammi-heinäkuun 4,4 prosentista.

Myös tuonnissa maan osuus on viime vuodet hieman pienentynyt. Tammi-heinäkuussa Ison-Britannian osuus pieneni edellisvuoden 2,7 prosentista 2,6 prosenttiin.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (62)

Eihän varsinainen brexit ole edes vielä toteutunut,vanhat EU-sopimuksethan ovat vielä voimassa kauppasuhteiden osalta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitkään on ollutkin heikko suhdanne, mutta nyt ollaan parempaan päin menossa kovaa tahtia. Päästiin eroon orjatyötunneista, ja saatiin ostovoimaakin lisää, näin sen pitääkin mennä. Ja jos halutaan olla eu, ssa kenenkään ei pidä kitistä, että kun soffalle pitää maksaa, soffale pitää maksaa, miksi minun pitää maksaa. Tottakai pitää maksaa jos meinataan olla tässä kolhoosissa, maksettava ei lopu, soffaväki lisääntyy joka päivä, että maksut ei kyllä lopu, ja nyt sitten suut suppuun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kauppasuhteita voi solmia keskenään miten haluaa, mihin sitä EU, ta tarvitaan.? EU, on täysin tarpeeton ja kallis täynnä erilaisia haittakriteerejä ja jarruja taloudelle, valtava virkakoneisto joka on myös täysin turha. Puolustuksen voi hoitaa yhteisellä pohjoismaitten välisellä puolustuksella. Mutta mihin sitä eu, ta tarvitaan? Rajat voi olla joko auki tai kiinni, jokainen itsenäinen maa päättää itse oman maansa asioista, kuten nyt britannia. Tavara kulkee, tulee ja menee, mutta mihin sitä EU, ta tarvitaan.? Ei yhtään mihinkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pakko vastata itselle lisäpointtina. Tarvitaan sitä eu,ta luomalla isopalkkaisia virkoja lisää, virkakoneiston pullistumiseen tarvitaan eu,ta. Tavalliselle veronmaksajalle tämä on pohjaton turha rahareikä. Katsokaahan suomalaiset mitä tapahtuu kreikassa, sinne on suunnitteilla valtavia uusia pakolaisleirejä, TXT, TV,,SSÄ OLI. kuvitteletteko te, että kalastamalla elävät. Joka ikisen siellä olo päivän maksaa eu, kansa eu, maksuina. Ottaa nyt asioista selkoa, tajuatte, että eu, on haitta, eikä mikään hyöty. Suomen suhdanne on kestämätön, matkaa romahdukseen ei ole enään pitkää askelta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No tätähän minä olen koittanut sanoa, että ei se britannian brexit vaikuta mihinkään, tavara kulkee samalla tavalla, vaikka koko EU, ta ei olisi olemassakaan. EU, on pelkkä kallis kolhoosi, täynnä virkoja ja jarruja, ja turhia kriteerejä. Minähän olen sanonut, että mihin sitä EU, ta tarvitaan.? Ei mihinkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etkö lukenut uutisesta, että vuoden 2020 loppuun on voimassa siirtymäaika, jolloin kaupankäynnissä ei tapahdu muutoksia. Aika onnetonta kirjoittelua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikä tapahdu mitään senkään jälkeen, sillä kauppasuhteita solmitaan samalla tavalla, ollaan joko eu, ssa tai ei. Britannia pääsee rikollisuudestakin eroon jos näin haluaa. Kaupasuhteiden solmimiseen ei eu,ta tarvita. Rajojen olessa kiinni, huumelastit jää tulleihin, ja se tulee varmasti yhteiskunnalle halvemmaksi kuin rajojen ollessa auiki, ja rikollisuus pääsee vapaasti mm, suomeen. Suomen Talous suhdanne on jo sitä luokkaa, Menot/ valtion tulot/ että lähtö tulee eu,sta haluttiin tai ei. Kuntatalouden tila/ työttömyys köyhyys kela armeijan kasvaminen yms.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen valtion velka on kasvanut viimeisen 10 EU vuoden aikana 80 miljardia Euroa. Jonkun matemaattisesti lahjattoman mielestä EU on menestystarina vailla vertaa😆ja nää tyypit jostain käsittämättömästä syystä on päästetty valtaan😅mikäs siinä jos diggaa jälkeenjääneisyydestä😆

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ilman EU:ta velka olisi 160 miljardia, ja olisimme Kremlin päätösten yhäti kiristyvässä hirressä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt ollaan eu, hirressä, suomen valtion velka kasvaa, ja maksuja tulee lisää. KTS, txt, tv. Kreikkaan suunnitteilla uusia pakolaisleirejä. Sinäkin maksat. Syyriasta on tulossa miljoonia maksulappuja eu,lle. Tätähän sitä nyt halutaan, mikäpä siinä jos rahaa on maksaa, ja on oikea palkkatyö.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

120 miljardia on nyt valtion velka. Se on syntynyt EU, aikana. Suomi oli Markka aikana lähestulkoon velaton maa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näilläkin miljardeilla on saatu mahdottoman paljon hyvää suomalaisten hyväksi. Ja Suomihan maksaa aina velkansa. Markka-aikaan puliveivattiin devalvaatiolla sun muilla vippaskonsteilla ja kaupankäynnissäkin oltiin Neuvostoliiton vaikutusvallan otteessa. Eihän NL olisi päästänyt Suomea edes EFTAan, mutta onneksi kaukonäköisten poliitikkojemme ansiosta uskalsimme katkoa kahleet idän diktatuuriin ja pääsimme Länteen muitten sivistysvaltioiden seuraan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No nythän on kaikki siis hyvin. Valtion talous kunnossa, kuntatalous jne. Mikäpä tässä sitten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä kauemmin suomi on tässä eu,ssa, sen vahvemmin hämärtyy ihmisten käsite hyvästä maasta. Aika sumentaa kansalaisten järjenjuoksun ja tajun ja ymmärryksen millainen onkaan hyvä maa, vailla rikollisuutta ja sekamelskaa ja turhuuksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei lääke heti ala vaikuttamaan. Tämä vuosi neuvotellaan ja katsotaan mikä muuttuu kaupassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Brexit oli vielä pientä, verrattuna siihen, että Saksassa ollaan luopumassa demokratiasta, kun se ei tuota vihervasemmistolle sopivia vaalituloksia! Todella hullua, että ei huudeta nyt apuun EUta ja uhkailla taivaan putoamisella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikki pelottelu brexitin seurauksista oli täyttä valhetta eikä perustunut mihinkään. Toivottavasti koko liittovaltio on nyt nähnyt lopun alun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Putinistako täällä on kyse.? Millä tavalla se venäjä vaikuttaa tähän että eu,sta halutaan eroon. Kauppasuhteisiin ei eu,ta tarvita. Mihin sitä tarvitaan, eihän britanniakaan tarvi, se voi solmia kauppasuhteitaan samalla tavalla oli se kalliissa eu,ssa tai ei. Katsokaapa suomen rikollisuustilastoja. Kukahan nekin on aiheuttanut. Rajoja ei valvo kukaan. Onko tämä tullut halvaksi.? Ja mitä hyötyä on suomelle valtavasta huumeongelmasta. Britannian siirtymäajan jälkeen kaupankäynti jatkuu samalla tavalla, mihin se britannia tarvisi eu,ta.? Ei se eu, ole mikään kaikkivoipa, että ongelmia ei ole kunhan ollaan eu,ssa. Katsokaapa suomessa vallitsevia ongelmia, kyllä niitä kulkaa on, miten niistä meinataan päästä eroon, valtava huumeongelma ja muu järjestäytynyt rikollisuus. Onko nämä hyviäkin asioita.?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (62)

Uutisvirta

23:33
CNN: Yli tuhat USA:n oikeusministeriön ex-työntekijää vaatii ministerin eroa – Barrin epäillään taipuneen Trumpin painostukseen
22:47
Uusien elämysten iltapäivä – Lentopalloseura Etta sai Iissä uusia ystäviä: "Tällaiset pelit ovat lajille älyttömän tärkeitä" Tilaajille
22:02
Son Tottenhamin sankari – Arsenal juhli murskavoittoa
21:23
Hallitus aikoo muuttaa potilasdirektiivin toimeenpanoa sote-uudistuksen yhteydessä
21:09
Miten hallita aikaa niin, että rentoutumisellekin jää tilaa? Oululaisopiskelija: "Tärkeintä jaksamiselle on ehtiä möllöttää välillä kotona"
19:46
Iin uudessa liikuntahallissa lähes 500 katsojaa, Ettan peliesitys ei riittänyt
19:45
Lentopallohuumaa Iissä – nimikirjoitukset menivät kuin kuumille kiville, vaikka Ettan esitys pelikentällä jäi pahasti vajaaksi
60
Jokaisessa julkisessa laitoksessa ei voi käydä vessassa Oulussa, vaikka kyseessä olisikin verovaroin kustannettu laitos – "Hädässä olevaa ihmistä yleensä autetaan"
47
Kätilöliiton mukaan huoli synnyttäjien ja vauvojen turvallisuudesta on maanlaajuinen – "Arvostammeko me uusien lasten syntymää ja perheitä satsaamalla heihin?"
41
Pohjois-Pohjanmaan museon kellarikerros jouduttiin sulkemaan – tutkimuksissa löydettiin terveydelle vaarallisia rakennusmateriaaleja
35
Merivesi voi nousta rajusti Perämerellä, merivartiosto varoittaa: "Näin kovat ennustukset ovat todella harvinaisia"
34
"On vain ajan kysymys, milloin osastolla tapahtuu potilasvahinko" – Yle: Oysin kätilöt ovat huolissaan potilasturvallisuudesta ja kannelleet aville, vastuualuejohtaja kiistää väitteet
33
Puheenaihe: Keskittyykö uutismedia liikaa Suomessa? "Digitaalinen julkaisutoiminta syrjäyttää painettua mediaa, murros vaatii resursseja ja osaamista"
28
Suomen teillä kurvailee tuhansia alaikäisiä autoilijoita – 12 000 alle 18-vuotiasta sai viime vuonna poikkeusluvan, ja tuhansia hakemuksia on jonossa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on erittäin huono Etelä-Lapissa ja Keski-Lapissa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumisateen vuoksi.
Ajokeli on huono Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Lapissa lumisateen vuoksi.

Tuulivaroitus maa-alueille: Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa etelän ja lounaan välinen tuuli on vaarallisen voimakasta aluksi, tuulen nopeus puuskissa 25 m/s.
Maan etelä- ja itäosassa sekä Satakunnan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa etelän ja lounaan välinen tuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.
Etelä-Lapissa etelän ja lounaan välinen tuuli on voimakasta yöllä ja aamulla, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.
Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen, Uudenmaan ja Kymenlaakson maakunnissa lounaistuuli on voimakasta iltapäivällä ja illalla, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.

Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Marinin kallis vedätys

159 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi asuntojen arvo laskee koko suomessa?

kysykääpä itseltänne että missäpäin oulua haluaisitte asua, jos olisi varaa. Siellä eivät hinnat laske. Kaikki eivät näe... Lue lisää...
Sijaintisijainsijain...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

15.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image