Talous

Pohjois-Pohjanmaalla pk-yritysten kasvu jatkuu – sopivan työvoiman saatavuus on yrityksille kehittymisen este

Pohjois-Pohjanmaan yrittäjien toimitusjohtaja Marjo Kolehmainen sanoo, että moni alueen yrittäjä haluaisi lisätä paikallista sopimista. KUVA: Jukka Leinonen
Talous 12.9.2019 6:20 | Päivitetty 12.9.2019 9:37
Pasi Klemettilä

Pohjois-Pohjanmaalla pienten ja keskisuurten yritysten suhdannenäkymä on pysynyt samana verrattuna kevääseen. Odotukset henkilökunnan määrän suhteen ovat hieman paremmat kuin keväällä.

Koko maassa talouskasvun hidastuminen ja epävarmuus tulevasta heikentävät odotuksia henkilökunnan määrästä.

Tiedot ilmenevät keskiviikkona julkistetusta pk-yritysbarometrista. Barometrin teettivät Suomen Yrittäjät, Finnvera sekä työ- ja elinkeinoministeriö.

Suomen Yrittäjien pääekonomistin Mika Kuismasen mukaan bkt:n kasvuvauhti on hidastumassa, mutta pysyy positiivisella puolella.

– Jos minun täytyisi ennustaa, sanoisin, että tämän vuoden bkt:n kasvu liikkunee jossakin 1,1–1,4 prosentin välillä. Ensi vuonna kasvu on varmaan yksi prosentti tai hiukkasen alle.

Työllisyyden paraneminen ja työttömyyden lasku on hidastunut.

– Yrittäjät odottavat edelleen, että he työllistävät, mutta ei enää sillä vauhdilla kuin aikaisemmin.

Koko maassa pk-yritysten pahimpina kehittämisen esteinä nähdään tasaväkisesti kilpailutilanne, työvoiman saatavuus ja yleinen suhdanne- ja taloustilanne.

KUVA: Ella Jokinen

Paikallista sopimusta kaivataan

Pohjois-Pohjanmaalla työvoiman saatavuus on merkittävin este, mutta taloustilanteen ja suhdanteiden sijaan yritystoiminnan sääntely oli toiseksi merkittävin este kehittämiselle, kertoo Pohjois-Pohjanmaan yrittäjien toimitusjohtaja Marjo Kolehmainen.

– Peräti 82 prosenttia yrityksistä toivoo, että yritykset voisivat entistä enemmän työpaikkakohtaisesti sopia palkasta ja muista työn tekemisen ehdoista.

60 prosenttia Pohjois-Pohjanmaan yrityksistä ei ole kuluneen vuoden aikana tarvinnut rahoitusta. Rahoitusta tarvitsevista sen sijaan kolmasosa ei ole kyennyt saamaan rahoitusta. Tärkein este rahoituksen saannille ovat vastanneiden yritysten mielestä pankkien kiristyneet vakuusvaatimukset.

Finnveran Pohjois-Suomen aluejohtajan Pasi Vartiaisen mukaan tähän lienee kaksi syytä.

– Tällä alueella on keskimääräistä enemmän kasvuhakuisia yrityksiä, joilla on selkeästi enemmän vakuusongelmia. Toinen syy on, että syrjäseuduilla ongelmat korostuvat. Kun mennään Oulusta jonkun matkaa, vakuusmassan arvostuksen kanssa on vaikeuksia. Jos on halli jossakin syrjässä, pankki ei välttämättä anna sille hirveästi vakuusarvoa, Vartiainen toteaa.

Juttua muokattu kello 9.37: Korjattu Mika Kuismasen nimi ja Marjo Kolehmaisen titteli kuvatekstistä. 

Pk-yritysten odotukset vaimentuneet

Pk-yritysten lähiajan suhdanneodotukset koko maassa jäävät kevään 2019 näkymiä heikommiksi.

Koko maan tasolla yritykset ovat vähentämässä investointeja, mutta odotukset oman liikevaihdon kehityksestä ovat edelleen myönteisiä.

Pohjois-Pohjanmaalla suhdannenäkymiä kuvaava saldoluku on hieman koko maan keskiarvoa korkeampi.

Pohjois-Pohjanmaalla on pk-yrityksistä 10 prosenttia voimakkaasti kasvua hakevia ja määrä on hienoisessa nousussa. Eniten on mahdollisuuksien mukaan kasvavia yrityksiä.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (88)

Ja höpö höpö! Mikään ei ole estänyt työnantajia tekemästä paikallisesti parempia sopimuksia. Puhukaa ihan suoraan että ta haluaa paikallisesti heikentää sopimusehtoja. Työvoimapula on täyttä propagandaa. Erittäin pätevää työvoimaa on saatavilla. Halpatyövoimasta on aina se "huutava pula". Se kuuluu luonnollisena osana markkinatalouteen ja tulee aina olemaan pulaa myös asiallista palkkaa maksamista työnantajista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos yritysjohto on mokannu ja ei osata neuvotella ja hoitaa yritystä kuin toisella kädellä niin syyksi laitetaan työvoima Pula Oulussa ja lähiympäristössä on useita yrityksiä jotka kuppaa valtiontukia omiin liiveihinsä elykeskukselta ja kehdataan väittää ettei ole työntekijöitä niitä piisaa varmasti. Pikkusen vastuuta toivoisin. Ei niitä miljoonia sinne monttuun kannata kerätä mut tolla ahneudellahaan ei oo rajaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomeen tuotiin 30 000 halpatyöntekijää 2015 ja suomalaisia työttömänä yli 500 000. Olisko kyse siitä, ettei haluta maksaa työstä oikeansuuruista palkkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yrittäjien puheenjohtaja kertoo, että työvoiman saatavuus on merkittävin este kehittymiselle. Seuraavassa lauseessa todetaan, että 82% yrityksistä toivoo, että yritykset voisivat entistä enemmän sopia palkasta ja muista työn tekemisen ehdoista. Kumpi on syy ja kumpi seuraus? Tuota vosivat ne yrittäjätkin joskus miettiä. Samassa yhteydessä muistetaan monesti kertoa ulkomaisen työvoiman tarveharkinnan poiston merkityksestä. Yrittäjillä on oma ratkaisunsa ja työntekijöillä omansa ja pääsääntöisesti edellytetään joustavuutta työmarkkinoilla. Sanokaa yrittäjät nyt suoraan, että haluatte osaavan työntekijän minimipalkalla, jotta hommat toimii. Älkää verhotko sanomaanne tyhjänpäiväiseen jargoniaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä nämä yritykset ovat tehneet täsmäkouluttaakseen itselleen osaavaa työvoimaa?
Vai vaaditaanko muiden lahjoittavan panostukset? - Tuskin, sehän olisi sosialismia.
Millaisilla ehdoilla yritykset tarjoavat sijoitusomistusosuuksia panostuksia vastaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taisi olla pääpaino "sopivia" työntekijöitä sanalla. Työntekijöitä kyllä löytyy, jos väki vain kelpuutetaan. Ongelmana on se, että esimerkiksi 50 vuotta täyttäneet eivät pääse edes työpaikkahaastatteluun. Surullista mutta totta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pääsevät kyllä. On vain asenteesta kiinni. Itse olen kohta 50 v ja olin tällä viikolla työhaastattelussa. Tosin näytän 40 vuotiaalta miesmallilta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ICT alan työvoimapula on kyllä yksi vitsi. Se näkyy siinä että hyvät perustaidot itseä kouluttava laittaa hakemuksen niin ei hän kelpaa, ainoa mikä on kelpaa on se toisen firman paikanvaihtaja.
Yritykset eivät halua tehdä työtä työntekijän eteen vaan kaikki pitää saada valmiina. Tiedän montakin alan työtöntä jotka yrittävät pysyä ajan hermolla mutta eivät kelpaa yritykselle koska työkokemus puuttuu.
Toisaalta nykyään TE-keskuksen työvoimakoulutuksiinkin on pakko olla suosittelija koska huhujen mukaan yritykset vaativat näin tulevilta harjoittelijoilta, toisaalta suosittelijoiden puute voi karsia jo nämä laiskoiksi leimatut työttömät hakemasta koulutukseen tai se on hyvä syy jättää osaavakin pois koulutuksesta jos naamataulu ei miellytä kouluttaja yritystä, TE-keskusta ei kiinnosta seurata tätä koska no, tilastot ne tärkeimät on eikä työttömän työllistyminen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei Marjokaan ole ollut huolissaan kivijalkayrittäjien kohtalosta Oulussa, miksköhän.
Ei Kannatai Marjonkaan paukutella henkseleitä.
Jos 90 luvun alussa autopaikat olis viety Kauppurienkatu viiden edestä olis noussu hirveä meteli ja oon vatma että tuollainen päätös olis purettu.
Silloin oli vielä selkärankaista porukkaa.
Yrittäjänä aikoinaan tiesin mikä on sopimuksen mukainen palkka ja tei tarjoukset sen mukaisesti.
Tällä paikallisella sopimisella saadaan porukkaa jolla ei oo mitään yteen puhaltamisen tarvetta ja työteho vai heikkenee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kysypä asiaa vaikka IT-taloilta hyvinä aikoina.

Tekijöitä ei yksinkertaisesti ole. Kaikki ovat töissä ja jossain menee raja paljonko palkkaa voi maksaa, koska asiakas maksaa kaiken lopulta.

Lisäksi jos palkka on hyvä ja tekijä tykkää hommista, niin ei se pieni palkanlisä riitä syyksi työpaikan vaihtoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mutta firma joka ei saa hakemuksia on itse pilannut aiemmalla toiminallaan maineensa.
Oulu on pieni kaupunki ja sana leviää mihin firmaan ei kannata hakemuksia lähetellä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin se on.Palkka on se joka pitää työntekijan yrityksessä. Luvataan tulospalkkaus,mutta mitä se on . Hirveän rehkimisen jälkeen saat saat vuolaan kehumisen ja jäätelötikun, siinä oli tulospalkkaus. Tälläiseen yritykseen ei palkata pitkän työkokemusen/ 50-60 vuotiaita työntekijöitä,
jos palkkaakin,tehdään 3-6kuukauden sopimuksia ja palkka on se minimi minkä ammattiliiton sopimuksessa maksetaan uudelle työntekijälle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yksi syy IT/ICT-alan työvoimapulaan on lyhytaikaisten täsmäosaajien tarve. Pitää osata juuri tietty värkki ja teknologia, jotka vaihtuvat muutaman kuukauden välein. Eikä siinä ole olemassa sellaista trendiä että siihen pystyisi ennakoimaan ja kouluttamaan tai kouluttautumaan etukäteen valmiiksi juuri oikean yhdistelmän, vaan kulloinkin haetut tehtävät tulevat julki satunnaisesti ja lyhyellä varoitusajalla.
Toisekseen ilmiötä korostaa se että useampi välittäjä hakee tekijää tuohon samaan työpaikkaan, eli yksi vapaa paikka näkyy tilastoissa eism. 5-kertaisena alihankkijoiden työvoimapulana.
Tiettyjen perustekniikoiden taitajista on silti todellinen pula. Yhtenä syynä on se että tieto tarpeista ei kulje riittävästi ketjua alaspäin tuonne koulutuksen suuntaan. viimeisenä keinona yritykset ovat esim. sponsiroineet professuureja tämän asian korjaamiseksi.
Tarvitaan kuitenkin lisää firmoja jotka uskaltavat ottaa riskin ja kouluttaa itse tekijöitä tarpeidensa mukaisesti.
Palkka ei ole ainoa työpaikassa pysymiseen vaikuttava tekijä, vaan viihtyvyyteen vaikuttavat myös se miten muut asiat yrityksessä hoidetaan ja oman osaamisen kehittämisen mahdollisuus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yrityksen haluavat lisätä paikallista sopimista. Ongelmana on se, että minä en halua sopia paikallisesti mitään enkä sovi. Vaihdan ammattilaisena taloa, kun aletaan tuommoisia ehdotella. Helppoa, eikö?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eli toimit markkinatalouden ehdoilla. Hyvä!

Toivottavasti neuvottelet itsellesi paremman diilin uudessa paikassa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Peräti 82 prosenttia yrityksistä toivoo, että yritykset voisivat entistä enemmän työpaikkakohtaisesti sopia palkasta ja muista työn tekemisen ehdoista."
Siispä työvoimapulan valliessa, yrityksistä 82% haluaa sopia paikallisesti korkeammasta palkasta ja paremmista työehdoista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

potevat muka työvoimapulaa.

No, toki kaikki tiedämme mitä tuo "paikallinen sopiminen" oikeasti tarkoittaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

It alalla on työvoimapula koska kaikki haluaisivat olla johtajia koska itse eivät osaa tehdä hommia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (88)

Uutisvirta

20:51
Hyllytetty luisteluvalmentaja sanoo olevansa "äärimmäisen järkyttynyt ja pahoillaan" – syytetään muun muassa valmennettaviensa halventamisesta ja nöyryyttämisestä
20:46
Trumpin oikeudenkäynti alkoi senaatissa – avauspuheenvuoroissa jatkettiin kiistaa säännöistä
20:11
Tauno Haltta taisteli Ivalo–Nellim-soratien korjaaamisesta 30 vuotta ja nyt väylää kutsutaan "Haltantieksi" – "En pätkääkään ota itselleni kunniaa siitä"
19:51
Huumerikosvyyhdissä lisää syytteitä, nyt myös tapon yrityksestä. 54:stä syytteessä olevasta 15 on vangittuna
19:48
Kiina-kettujen kuljetus voi toteutua - viranomaisilla ei ole syytä uuteen karanteeniin. "Pitää olla vahvat todisteet", sanoo terveysvalvonnan johtaja.
19:40
Haukiputaan taajama-alueella liikkui joutsen tiistaina alkuillasta – poliisi joutui lopettamaan linnun
19:00
Meditaatio-oppaan kirjoittanut Monika Luukkonen eli ennen viikonlopuista ja lomasuunnitelmista mutta oppi nauttimaan nykyhetkestä buddhalaisten elämänohjeiden avulla: "Enää minun ei tarvitse haaveilla eksoottisesta lomasta ollakseni tyytyväinen" Tilaajille
209
Pelätty ja odotettu Oulun kaupungille tehty talouden ulkoisen arvioinnin loppuraportti valmistui – katso jutusta, mistä yli 54 miljoonan euron säästösumma koostuu Tilaajille
86
Etla: Hallituksen ilmastotavoite kaukana – energian tuotantoon ja kotitalouksien kulutukseen tarvitaan iso muutos
55
Pysäköinninvalvonta tulisi korvata neuvonnalla, oikeustajua rikkova rahastus ketuttaa Lukijalta
38
Päiväkodin lapset eivät ole pihalla taaskaan, sillä jäinen ja liukas keli pakottaa sisätiloihin – Oulun kaupungin ylläpitoyksikkö vaihtelee aurauskaluston ja hiekoituskaluston välillä
30
Näin taksiuudistus vaikutti: Hinnat nousivat ja asiakkaiden turvallisuuden tunne heikentyi – ministeri lupaa puuttua epäkohtiin
28
Yöllä tuuli puhalsi puuskissa jopa 25 metriä sekunnissa Oulun Vihreäsaaressa, yksittäisiä puita kaatunut – lauhtunut sää tuonut sivuteille suuria vesilammikoita
26
Oulun Jäälissä poimittiin puolukoita tammikuussa – "Kyllä tämä on eriskummallinen talvi"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Nyt ymmärrän miksi on työvoimapula

Tekijät ja osaajat työllistyy aina, eivätkä työtöntä päivää nää, jos eivät itse niin halua. Suomessa myös köyhyyteen pit... Lue lisää...
TOSI ON

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image