Talous

Pohjois- ja Itä-Suomi rakentavat teollisen muutoksen pilottia EU-komissio haluaa alueiden erikoistuvan älykkäästi

Harvan asutuksen Pohjois- ja Itä-Suomi keskittävät yhteiset voimansa laajaan erikoistumisteemaan: luonnonvarojen kestävään hyödyntämiseen. Pohjois-Pohjanmaalla pohjana toimii jo biotalousstrategia. KUVA: Janne Körkkö
Talous 12.5.2018 10:27
Arja Mikkola

EU-komissio on valinnut Pohjois- ja Itä-Suomen mukaan teollisen muuutoksen pilottiin. Seitsemän maakunnan yhteisenä teemana ovat luonnonvarat.

Komissio polkaisi viime kesänä liikkeelle aloitteen, jonka tarkoituksena on vahvistaa innovaatiotoimintaa sekä parantaa kasvua ja työllisyyttä alueilla. Brysselin tavoittelema strategiatyöskentely, joka tähtää älykkääseen erikoistumiseen, on kytketty rakennerahastoihin.

Kyse on aivan uudentyyppisestä, tulevaisuuteen suuntaavasta aloitteesta.

– Tarkoituksena on, että alueviranomaiset kehittävät aluekehittämisstrategioita omien älykkään erikoistumisen prioriteettien pohjalta, kertoo kehityspäällikkö Päivi Keisanen Pohjois-Pohjanmaan liitosta.

Itseasiassa Brysseli haluaa jotakin, mitä Oulussa on tehty vuosikaudet: klustereita. Mittakaava vain on toinen.

– Pyrimme kehittämään klusteroitumista isona alueena ja haemme yhteyttä EU-tason strategiaan. Esimerkkinä voisi olla vaikkapa ajatus energiaunionista, Keisanen kertoo.

Harvan asutuksen Pohjois- ja Itä-Suomi keskittävät yhteiset voimansa laajaan erikoistumisteemaan: luonnonvarojen kestävään hyödyntämiseen. Pohjois-Pohjanmaalla pohjana toimiikin jo biotalousstrategia.

Keisasen mukaan kärkiteemana voisi olla metsä- ja biotalous sekä puuraaka-aineen arvonlisän nostaminen. Lisäksi Pohjois-Suomea kiinnostanee kobolttia käyttävä akkuklusteri.

– Se lähtee kaivoksista, mineraaleista, jotka prosessin kautta jalostuvat tuotteiksi, sekä EU:n energiaunioniin ja vähähiiliseen talouteen.

Projektipäällikkö on juuri haussa. Nyt on muutenkin vaikuttamisen paikka, jos mukaan haluaisi muitakin teemoja.

Pilottia koordinoi Lapin liitto.

Lue lisää 12.05.2018 Kalevasta.

MAINOS

Kommentoi

Eihän vaan olla metsiä kaatamassa, se olisi Suomen tuho. Puita ei kestä kaadella kauheita määriä, koska ne juovat vettä paljon ja täälllä on joka vuotiset tulvat. Suomesta tulee uudestaan suomaata kun ei ole tarpeeksi puita, se on jo nyt nähtävissä, monissa paikoissa. Yksistään tonteilla kun on kaadettu suuria puita alkaa maa vetistymään. Puita pitää kasvattaa sitä mukaa kun niitä kaadetaan tasaisesti vuosien varrella. Talot ovat vesimassojen ympäröiminä, onko ihme jos homehtuvat. Teiden varsilta kun kaadetaan puut niin tiet routivat, koska vesi makaa tien alla ja ojissa. Puut ovat meidän elinehtomme myös maassa juurineen kaikkineen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nimimerkki " Maalaisjärki" on huolestunut aiheellisesti tolkuttomista puiden kaatamisisista ja hänellä on taatusti kokemusperäistä tietoa ja osaamista myös metsätalouden asiantuntijoiden hyödynnettäväksi.

Suomen talous on nojannut aina ja nojaa edelleen metsätalouden kannattavuuteen ja sen työllisyyspotentiaaliin seurannaisvaikutuksineen. Kestävä metsätalous merkitsee järkeviä metsänhakkuusuunnitelmia ja hakkuut korvaavia puuntaimien istutuksia, jotta ilmastonmuutoksen kannalta olennaisen tärkeät hiiliniulut turvataan.

Erityisesti puuraaka-aineen hyödyntämisen mahdollisuudet kannattaa nähdä älyllisenä haasteena vastuullisille yrittäjille ja ammatillista erikoisosaamista kehittävää ja uudistavaa koulutusta koordinoivalle opetushallinnolle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se on tilanne mennyt jo siihen pisteeseen tämän EU:n kanssa, että aina kun näet kyseiset kirjaimet jossain, niin tuloksena on epäonnistuminen, lisää maksuja, lisää veroja, lisää sääntöjä. Lyhyesti sanottuna EU on yhtä kuin negatiivisuus. Ja miksi kukaan muuta edes olettaisi? Siellä asioista päättää massiivinen virkamieskoneisto kaiken muun kuin paikallisten ihmisten hyväksi ja parhaaksi. Satuitteko tietämään, että Brysselissä on todella suuri loppausvirasto joka on siis täysin virallinen ja "sääntöjen mukainen" paikka missä massiiviset yritykset ajavat omia etujaan suurilla rahoilla EU:n uusiksi säännöiksi. Tämä on globalistien mielestä ihan jees ja heidän näkemyksensä "demokratiasta". Juu ei kiitos.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan länsiosassa, Kymenlaakson maakunnassa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Koillismaata sekä Lounais-Lapissa lounaistuuli on voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Suomessa on 60 000 työssäkäyvää köyhää

Kyllä. Uskallanpa väittää, että ne samat ihmistyypit, jotka täällä tuvassa valittavat ja kitisevät lähes kaikesta ovat ... Lue lisää...
TRJ

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

20.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image