Talous

Pihlajalinna avasi Oulun-yksikkönsä Anttilan tiloihin - sisustus- ja ko­din­tek­niik­kao­sas­ton paikalla on nyt sairaala ja lääkärikeskus

Lääkäriasema Pihlajalinna avasi ovensa maanantaina. KUVA: Jukka Leinonen
Talous 9.1.2018 22:04
Liisa Laine

Pihlajalinnan tilat ovat entisen Anttilan kolmannessa kerroksessa Isollakadulla. Aggressiiviseen hintakilpailuun ei aiota lähteä.

Liukuportaiden alatasanteella kaikki on niin kuin ennenkin: vieressä on K-kauppa ja toisessa kerroksessa häämöttää Tokmanni. Kolmannessa kerroksessa sen sijaan kaikki on toisin.

Entisen Oulun Anttilan sisustus- ja kodintekniikkaosaston paikalla on nyt Pihlajalinnan sairaala ja lääkärikeskus. Hieman yli 2 000 neliön liiketilat ovat täynnä vastaanottohuoneita, leikkaussaleja, laboratorioita ja odotusauloja.

Yksi henkilökunnan ja epäilemättä myös asiakkaiden huveista onkin pohtia, mitä missäkin aiemmin oli.

Lääkäriasema Pihlajalinnan liukuportaat ovat oululaisille tutut. Tiloissa toimi ennen Anttilan tavaratalo. KUVA: Jukka Leinonen

Esimerkiksi magneettikuvauslaite on entisen matto-osaston paikkeilla. Jotta seitsemän tonnia painava laite saatiin paikoilleen, oli ulkoseinään tehtävä reikä, josta laite voitiin nosturin avulla ujuttaa sisälle.

Pihlajalinnan Oulun toimipiste Isollakadulla avautui asiakkaille maanantaina.

Liukuportailla pääsee mutkattomasti suoraan palvelutiskille, joka on suurin piirtein entisen kassarivistön paikalla. Siihen ilmoittaudutaan ja siitä ohjataan eteenpäin oikeille käytäville ja oikeille oville.

Toisella puolen on kolme lääkärikeskuksen käytävää, laboratoriot ja röntgen. Toinen puoli on sairaalaa.

Lääkärillä pääsee jonottamatta

Lääkärikeskuksen ylilääkäri Pasi Kurtti vakuuttaa, että Pihlajalinnassa hoitoon pääsee heti.

– Takaamme, että jonoja ei ole. Emme ole auki ympärivuorokautisesti, mutta jos potilas tarvitsee hoitoa, emmekä pysty sitä itse tarjoamaan, se pyritään järjestämään jostakin muualta.

Lääkärikeskuksessa on monipuolisesti erikoislääkäreiden palveluja. On oikeastaan helpompi sanoa, mitä siellä ei ole.

– Toistaiseksi meillä ei ole esimerkiksi suonikohjujen hoitoa, ei maha- ja suolikanavan tähystyksiä, eikä joitain kirurgisia erikoisaloja kuten silmäkirurgiaa. Katsotaan sitten jatkossa, mitä niiden kanssa tehdään, kertoo sairaalan ylilääkäri Martti Lakovaara.

Yksityisten lääkärikeskusten määrä Oulun keskustassa kasvaa ja kilpailu kiristyy.

– Pihlajalinna luottaa kilpailussa osaamiseen ja laajaan palveluvalikoimaan. Emme lähde aggressiiviseen hintakilpailuun, toteaa toimitusjohtaja Riikka Moilanen.

– Soteakin ajatellen olemme iskussa. Tuli sitä tai ei, meidän toimintamme ei ole siitä riippuvainen, Moilanen sanoo.

Upouusi laboratorio

Lääkärikeskus ja sairaala ovat täynnä uusinta tekniikkaa. Uudet laitteet vaativat myös uudet opit. Avajaispäivänä useammankin oven takaa löytyy ryhmä työntekijöitä asiaan paneutumassa.

Lääkärikeskuksen palveluvastaava Riitta Ukkola Pihlajalinnan uusissa tiloissa. KUVA: Jukka Leinonen

Vilkkain aamu oli hammashoidon puolella. Myös laboratoriot vastaanottivat ensimmäiset asiakkaansa.

– Tämä on analyysilaboratorio, jossa tehdään omat päivystykselliset tutkimukset. Muut lähetetään Helsinkiin, kertoo laboratorionhoitaja Anja Eilittä-Liuski esitellessään omaa valtakuntaansa.

Vieressä on myös kliinisen fysiologian huone, jossa voidaan tehdä esimerkiksi spirometriatutkimuksia.

Eilittä-Liuski oli aiemmin työssä Oulun kaaren kuntayhtymässä Iin laboratoriossa. Hän on innoissaan upouusista tiloista, joita pitää myös erittäin hyvin varustettuina.

Oulussa ja Turussa toistensa kopiot

  • Pihlajalinna on suurin kotimaisessa omistuksessa oleva sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottaja.
  • Yhtiössä on noin 4 500 työntekijää. Pääkonttori on Tampereella.
  • Viikko sitten avattiin Turun lääkärikeskus ja sairaala, joka sekin toimii entisessä Anttilan tavaratalossa, jossa nyt on myös Tokmanni ja K-kauppa.
  • Pihlajalinna Oulu on rekisteröity Ouluun, jonne se maksaa myös yhteisöveronsa.
  • Lääkäripalveluyritykset ovat viime aikoina ketjuuntuneet vauhdikkaasti. Pihlajalinnan lisäksi alan suuryrityksiä ovat Attendo, Mehiläinen ja Terveystalo.
  • Hiljattain Coronaria avasi yksikkönsä .Sammakkotaloon. eli entiseen kouluun Oulun keskustassa. Myös Mehiläinen on rakentanut uudet tilat keskustaan ja OP Ryhmä Pohjola Sairaalan Hiirosen kaupunginosaan.
  • Terveystalo toimii Oulussa monessa yksikössä. Muita toimijoita ovat ainakin Cityterveys, lääkärikeskukset Aava ja Bios sekä Attendon ja Heltin työterveyshuollot. Pääkaupunkiseudullakin toimiva PerusTerveys on lähtöisin Oulusta.

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (36)

Näin se kehitys kehittyy: kaiken kansan tavaratalot vaihtuvat tulevaisuuden rahasampojen eli ylikansallisten terveysalan pörssiyhtiöiden toimitiloiksi. Samaan aikaan myös ylikansalliset kuntosaliketjut valtaavat alaa ydinkeskustassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pahoin pelkään että eduskunnassa on liikaa henkilöitä joiden intressissä ei ole terveydenhoidon hintakilpailu vaan muut tuottotavoitteet. Terveyspalveluissa on liian helppo "kiristää" sairaita ihmisiä maksamaan korkeita hintoja. Ongelma on ollut lääkkeissä joissa lääkefirman sijoittaja on korottanut lääkkeen hintaa moninkertaiseksi.

Sote uudistus menee täysin pieleen jos terveyskeskuksia ei saada kilpailemaan hinnoilla. Sote uudistuksessa pitäisi olla rajuakin tapoja toteutta hintakilpailua. Olisi järkevää esim. tiputtaa sotesta pois kaikki ne terveyskeskukset jotka eivät kilpailisi hinnoilla. Tämä olisi yksi tapa estää hintakartelleja ja ylihinnoittelua. Suomessa pitäisi myös kouluttaa työttömiä lääkäreitä jotta lääkärien palkkiot laskisivat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toden näköisesti on sairaala ja yhteydessä on saattohoito osasto kuoleville potilailee keskustassa ja jos on liiketilaa vieressä vapaana niin hautausliike siihen tulee tai useampia ,näin se keskustaan tulee vetovoimaa ja sitä kaivattua pöhinää .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Verovaroilla rahoitettavan toiminnon ei tarvitse välittää potilaista. Raha tulee budjetista, ei potilailta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Haluan myös tietää. Kiitos kun tulette esiin. Se on reilua kuntalaisia eli kustantajia kohtaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koulutustaustansa takia Moilasen nimitys ja tuleva toiminta kiinnostaa varmasti laajasti oululaisia. Oululaisena ehdotankin, että nyt kannatta olla valveilla ja pitää silmät auki terveyspalveluja koskevissa kysymyksissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koulutustausta?? Luonnontieteiden yo. Avoimessa yliopistossa hallintotieteiden opintoja. Siis ei mitään tutkintoa mistään!
Se että oli kaupunginhallituksen pj kyllä tulee näkymään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri sitä vihjailinkin. Toimitusjohtajaksi suureen yksityiseen terveyspalveluja tuottavaan yritykseen yo-koulutuksella. Lähennellee Suomen ennätystä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko tosiaan näin? Pelkkä yo ja tuossa asemassa, ei hyvää päivää. Harhainen mielikuvitukseni kehitteli jo selityksen tällaiselle uraohjukselle, mutta jätetään se mielikuvituksen tuotteeksi.
Varmasti asiansa osaava henkilö.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuossapa olisi hyvä liiketila sisustus- ja kodintekniikkaa myyvälle likkeelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä on sitä kokoomuksen ajamaa yksityistämistä..iso tukku rahaa mukananiin saat palvelua..ei pienituloisille!Ihmettelen vasn että miten kun tyhjätaskit äänestää konoomusta niin miten ne pääsee käyttään noita palveluja??

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä ainakin kuvien perusteella on mielikuvitukseton paikka. Niistä näkyy heti, että "potilas" on objekti. Ehkäpä vain rahastamista varten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sama ajatus tuli heti mieleen. Otetaan luulosairailtakin rahat pois. Onkohan mulla joku, kun... ja 100 euroa, kiitos!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (36)

Uutisvirta

19:00
Hotellin verhot heilahtelivat, kun Henry Theel lauloi Puistolan parvekkeella – Iskelmätähden ja oululaisen hammaslääkärin romanssia seurattiin herkeämättä 1950-luvun Oulussa Tilaajille
18:43
Poliisille kävi karmea virhe - kuolinviesti vietiin väärän ihmisen omaisille
18:13
Täytetty wrap ja pestopasta käyvät tuhdista välipalasta – itse voi tehdä maistuvia välipalapatukoita
18:09
Yksi päästetty vapaaksi Turun saariston talousrikostutkinnassa, kaksi pidätettynä – KRP:n etsinnät sujuivat odotettua nopeammin
18:00
Paljastaako muinais-DNA-tutkimus, keitä Leväluhdan lähteeseen on haudattu? Kauhukirjailija uskoo, että arvoitus osin säilyy Tilaajille
17:58
Lähteenmäki, Lindstedt, Lappi, Niskanen ja Kari juhlivat Alastarossa
16:51
Suomi jakaa MM-lentopalloilussa 13. sijan - sijoitus varmistui jo ennen illan Suomi-Venäjä-ottelua
81
Kenelle antaisit kunnian uusista työpaikoista? Sipilän hallituksen ansio on suurempi kuin nolla mutta pienempi kuin 120 000
67
Puheenaihe: Siedetäänkö huonoa käytöstä työpaikoilla liikaa?
57
STT: Airiston Helmi on ollut Puolustusvoimissa huolen aiheena – HS:n sotilaslähteen mukaan yritys on myös ollut vuosia Supon tarkkailussa
30
Uniapnean diagnooseissa jyrkkä kasvu – hoidossa käytettävää ylipainehengityslaitetta on joutunut OYSissa jonottamaan yli puoli vuotta
21
KRP:n operaatio: Uusi kiinniotto, lisätietoa lauantaista, kuulustelut jatkuvat – KRP puhuu yhä vain "osakeyhtiöstä"
20
Naamioitunut mies ryösti Kastellin apteekin, poliisi pyytää havaintoja
19
Sirkkoja voi nyt ostaa oululaisesta REKO-lähiruokaryhmästä, kysymällä kotisirkkoja saa suoraan tilalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hyvätuloisten asumistuki

Minä saan 1400 euroa puhtaana eläkettä kuukaudessa. Nyt olen säästänyt 3 vuotta ja 8 kuukautta , että saan teetettyä... Lue lisää...
ikuiset valittajat

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

22.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image