Talous

Peltojen vuokrat vaihtelevat suuresti - ero pohjoisen ja etelän välillä jopa 3,5-kertainen

Talous 15.11.2017 14:01 | Päivitetty 15.11.2017 15:56
STT

Luonnonvarakeskus (Luke) kertoo, että peltomaan vuokrat vaihtelevat suuresti tilakohtaisesti, alueellisesti ja tuotantosuunnittain. Maatilojen välillä vuokrat vaihtelevat Luken mukaan yhdestä eurosta 2 000 euroon hehtaarilta.

Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliiton MTK:n maatalousjohtaja Johan Åberg sanoo, että kysynnän ja tarjonnan laki määrää vuokrat. Hänen mukaansa paikalliset olosuhteet kuntien sisälläkin vaikuttavat asiaan.

- Jos sattuu olemaan paljon laajentavia tiloja ja vähän luopujia, niin se tuppaa nostamaan vuokria, Åberg kertoo.

Luke julkaisi keskiviikkona ensimmäistä kertaa tilaston peltomaan vuokrista. Luken mukaan peltomaan keskivuokra oli viime syksynä Suomessa 223 euroa hehtaarilta.

Lapissa ja Kainuussa vuokrat ovat asettuneet keskimäärin 100 euron kieppeille hehtaarilta. Korkeimmat vuokrat peritään Varsinais-Suomessa, jossa vuokrat ovat nousseet keskimäärin 350 euroon.

- Etelässä kysyntää on enemmän ja toisaalta tarjontaa vähemmän, arvioi Pellervon taloustutkimuksen maatalousekonomisti Tapani Yrjölä.

Sika- ja siipikarjatalous keskittynyttä

Siipikarja- ja sikatiloilla vuokrat ovat keskimäärin noin 350 euroa hehtaarilta. Lypsykarjataloudessa vuokrat jäävät sen sijaan alle 200 euroon hehtaarilta. Viljatiloilla keskimääräinen hehtaarivuokra on vajaat 250 euroa.

- Sika- ja siipikarjatilat ovat usein sellaisilla alueilla, missä on niukkuutta pelloista, Yrjölä kertoo.

Åbergin mukaan tuotantosuunta ei sinänsä vaikuta, mutta sika- ja siipikarjatalous on keskittynyt hyvin voimakkaasti Varsinais-Suomeen, Satakuntaan ja Etelä-Pohjanmaalle lähelle teurastamoja.

- Tiettyihin kuntiin on syntynyt sika- ja siipikarjakeskittymiä. Siellä on pienellä alueella tiloja, jotka ovat laajentaneet ja joilla on edelleen laajentamishaluja, hän sanoo.

Lypsykarjatiloja on suhteellisesti enemmän pohjoisempana kuten Savossa ja Keski-Suomessa, ja ne ovat levittäytyneet laajemmalle alueelle. Esimerkiksi Pohjois-Savossa peltojen keskivuokrat ovat asettuneet 155 euron tasolle hehtaarilta.

Vuokralle myymisen sijasta

Vuokrapeltojen osuus Suomen peltopinta-alasta on runsas kolmannes. Suomalaiset maanviljelijät vuokraavat usein peltoja myymisen sijasta, kun he eivät enää ikääntymisen vuoksi voi jatkaa tilanpitoa.

- Käsitykseni on, että peltoja vuokralle ottavat ihmiset ostaisivat mielellään sen pellon. Enemmän näen myyntihaluttomuutta, Yrjölä sanoo.

Åberg huomauttaa, että voi olla järkevää vuokrata peltoja mieluummin kuin ostaa, jos tila on ottanut paljon velkaa tuotantorakennusten laajentamiseen.

Sekä Yrjölä että Åberg ovat yhtä mieltä siitä, että myös tunneseikat vaikuttavat halukkuuteen antaa peltoja vuokralle myymisen sijasta.

MAINOS

Kommentoi

No ei kai kukaan ole niin pöljä, että vuokraa pohjosen karikkoa ja sufaattisavisia peltoja.
Tottakai Varsinais- Suomen hyvät pellot maksaa enemmän.
Tosin tuota hintaa voisi korottaa, sillä jää peltovuokran jälkeen vielä hyvin tulosta meille viljelijöille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kyllä pitäs suomessakin alkaa maksamaan metsityspalkkioita pellolle, jotta saadaan maan hiilitaseet kuntoon. Päin vastoin, täällä pistetään metsää koko ajan nurin kymmeniätuhansia hehtaareja vuodessa...peltoa raivataan, lähiöitä,tuulivoimapuistoja,teitä ja sähkölinjoja rakennetaan. Tuo vastaa satojen tuhansien hiilidioksiiditonnien vuosittaista päästölisäystä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä se kaikki mitä saa menee irti menee vuokra isännälle. Ne sitten ajelee uusilla autoilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

150€/ha vuodessa tulee peltovuokraa. Pitäisikö tarkistaa vuokraa ylöspäin, alle 50km Oulusta? Saahan viljelijä tukia moninkertaisesti hehtaarille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitähän maksanee kun nuo pellot pitää kunnossa.Polttoaineet+konehankinnat ja isännälle palkkaa.Pellonvuokraaja hoitaa peltoja,ja pitää pellot kunnossa. Silloin kun vuokraa asunnon, vuokraja kuluttaa asuntoa, ja omistaja kunnostaa asunnon.Ei mee yksiin onnenlahjat.Voishan ne siellä oulun likelläki pellon omistajat alakaa ite hoitaa peltoja niin ne tukiaiset tulis ommaan pussiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Just. Vuokranantaja saa hyvän korvauksen vuokraamastaan, oli se sitten pelto, tai asunto ja näin sen kuuluukin mennä Vuokranantaja huolehtii omaisuudestaan ja korjaa tarvittaessa, oli se sitten pelto, tai asunto ja näin sen kuuluukin mennä.
Mutta älä ole kateellinen siellä vuokrayksiössäsi, me maan- ja asuntojen omistajat kyllä tiedetään miten onnenlahjat menee, katsos ne menee tilille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Tämä jupakka jää historiaan esimerkkinä jääräpäisyydestä ja kollektiivisesta tyhmyydestä.

Tenava, olisit lainannut tämänkin Korkmanin sanomasta: "työtaistelu- toimiin on ryhdytty kevyin perustein ja osin poliit... Lue lisää...
Demokratian tekijä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.10.

Fingerpori

17.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image