Talous

Pekka Perä vaatii tuomionsa kumoamista – Talvivaaran tiedottamista aletaan puida tänään ho­vioi­keu­des­sa

Talvivaaran pörssiyhtiön toimitusjohtajana toiminut Pekka Perä tuomittiin käräjäoikeudessa ehdolliseen vankeuteen tiedottamisrikoksista. Jutun puinti jatkuu maanantaina Helsingin hovioikeudessa. KUVA: Joel Maisalmi
Talous 22.10.2018 5:00
Markku Uhari

Talvivaaran perustaja ja entinen toimitusjohtaja Pekka Perä tuomittiin tiedottamisrikoksista ehdolliseen vankeuteen vuonna 2017. Perä ja muut tuomitut yhtiön johtohenkilöt valittivat käräjäoikeuden päätöksestä hovioikeuteen.

Konkurssiin menneen Talvivaaran johdon arvopaperimarkkinarikossyytteitä aletaan puida maanantaina Helsingin hovioikeudessa.

Yhtenä vastaajana oikeudenkäynnissä on yhtiön toimitusjohtajana ja hallituksen puheenjohtajana toiminut Pekka Perä. Lisäksi syytteisiin vastaavat kolme muuta yhtiön entistä johtajaa.

2000-luvulla Kainuussa kaivosta pyörittäneestä Talvivaarasta on eri juttukokonaisuuksia eri tuomioistuimissa. Nyt kyseessä oleva kokonaisuus koskee sittemmin Ahtiumiksi nimensä vaihtaneen pörssiyhtiö Talvivaara Kaivososakeyhtiö Oyj:n tiedottamista yhtiön nikkelituotannosta.

Yhtiö meni konkurssiin keväällä 2018. Talvivaaran kaivoksen kanssa yhtiöllä ei ollut enää tekemistä vuoden 2014 jälkeen, mutta oikeudenkäynnissä on kyse vuosien 2011–2013 tapahtumista.

Loppuvuoden ajan hovioikeudessa puidaan sitä, tiedottiko pörssiyhtiön johto kaivoksen nikkelituotannosta ja tuotantoennusteista realistisesti ja ajoissa, jotta sijoittajille välittyi todenmukainen kuva yhtiön tilasta. Lisäksi kokonaisuudessa käsitellään sitä, hyödynsikö yhtiön tuotantojohtaja sisäpiiritietoa osakekaupoissaan.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi Pekka Perälle kahdeksan kuukautta ehdollista vankeutta ja sakkoja kolmesta arvopaperimarkkinoita koskevasta tiedottamisrikoksesta. Aikanaan oikeus hylkäsi viisi Perään kohdistunutta syytettä.

Kaksi johtajaa tuomittiin kukin yhdestä tiedottamisrikoksesta sakkoihin, ja yhtiön entinen tuotantojohtaja sai puoli vuotta ehdollista vankeutta viidestä sisäpiiritiedon väärinkäytöstä. Lisäksi Talvivaara-yhtiö määrättiin maksamaan 50 000 euron yhteisösakko.

Kaikki valittivat hovioikeuteen

Kaikki tuomitut sekä syyttäjät valittivat käräjäoikeuden päätöksestä hovioikeuteen. Tuomitut pitävät käräjäoikeuden ratkaisua virheellisenä, ja kukin vaatii tuomionsa purkua. Kukin myös kiistää syytteet.

– Käräjäoikeuden tuomio on selvästi väärä, ja se on johtanut perusteettomaan syyksilukemiseen, todetaan muun muassa Perän hovioikeudelle toimittamassa valituksessa.

Syyttäjät sen sijaan vaativat, että hovioikeus hyväksyisi myös käräjäoikeuden kaatamia syytekohtia. Lisäksi syyttäjien valitusten ja vastavalitusten mukaan käräjäoikeus on antanut tuomituille liian lievät rangaistukset. Esimerkiksi Perälle syyttäjät vaativat yli kahden vuoden ehdotonta vankeusrangaistusta.

– Luottamus arvopaperimarkkinoita kohtaan, sijoittajien toiminnan turvaaminen sekä arvopaperimarkkinoiden puolueettomuus edellyttävät ankarampia rangaistuksia, syyttäjien valituksessa todetaan.

Pääkäsittelyn on määrä kestää hovioikeudessa joulukuun 20. päivään asti.

Pörssiyhtiö Talvivaara pyöritti aikanaan Talvivaaran kaivosta tytäryhtiönsä Talvivaara Sotkamon kautta. Talvivaara Sotkamo hakeutui konkurssiin loppuvuonna 2014. Lopulta valtio-omisteinen Terrafame hankki kaivosliiketoiminnan Talvivaara Sotkamon konkurssipesältä vuonna 2015.

Kaivosta pyörittää nykyisin Terrafame

Pekka Perä perusti kaivosliiketoimintaan keskittyvän Talvivaaran vuonna 2003. Tuotantonsa vuonna 2008 aloittaneesta kaivoksesta louhittiin pääsääntöisesti nikkeliä.

Tuotantovuosina kaivoksen kipsisakka-altaissa havaittiin useita vuotoja, joista seurasi ympäristövahinkoja kaivoksen lähialueille.

Ongelmien jälkeen kaivosyhtiö asetettiin konkurssiin 2014, ja valtio-omisteinen Terrafame osti vuonna 2015 kaivosliiketoiminnan. Valtio omistaa nykyisin Terrafamesta enemmistöosuuden.

Pörssiyhtiö Talvivaara yritti etsiä uutta liiketoimintaa ja vaihtoi nimensä Ahtiumiksi. Liiketoimintaa ei löytynyt ajoissa, ja Ahtium meni konkurssiin keväällä 2018.

Talvivaaran kaivoksen aiheuttamia ympäristövahinkoja on puitu Kainuun käräjäoikeudessa ja Rovaniemen hovioikeudessa. Muun muassa Perä tuomittiin hovioikeudessa törkeästä ympäristön turmelemisesta puoleksi vuodeksi vankeuteen. Perä on ilmoittanut hakevansa KKO:lta valituslupaa tuomioon.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

koko kaivoksen liikeidea perustuu hyvään tarinaan. Aluksi listauduttiin Lontoon pörssiin, josta varmasti löytyy aina riittävä määrä keinottelijoita, joille riittää hyvä tarina. Tarinan avulla voidaan myydä vaikka käärmeöljyä. Alun perinkin tämä euron/markan kaivos oli pelkkä kupla. Seuraavaksi yhtiö listautui Helsingin pörsiin. Lontoon keikarit kauppasivat järjettömiin hintoihin nousseet osakkeet suomalaisille lapsenmielisille piensijoittajille ja saivat käsittämättömät voitot. Suomalaiset institutionaaliset sijoittajat ja Solidium tukivat hintakuplaa ostamalla isännättömällä rahalla arvotonta yhtiötä, jonka yritystarinan bioliuotus-prosessi ei toiminut sen paremmin kuin Wincapitan valuuttakauppa-algoritmi. Vieläkään hyväuskoisimmat eivät ymmärrä sitä, että heitä on huijattu. Huijaus jatkuu koko ajan ja veronmaksajat pääomittavat nyt akkukemikaali-tarinaa. Firman läpi pumpataan isännätöntä rahaa hyväveliverkostolle eikä loppua näy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näinhän se meni ja menee. Koko ajan saatu nikkelirikaste toimitetaan Harjavaltaan venäläisomisteiselle nikkelitehtaalle. Kukaan ei ole tietävinään mitään siitä, että rikasteessa menee valtavat määrät uraanirikastetta eikä sen kohtalosta edes vihjata mitään. Samaan aikaan sakka-altaitten kipsisakkaa myydään ulkomaille, mutta ei kerrota minne. Se sakka kun sisältää paljon uraania. Ja uraanista on maailmalla huutava pula. Ei liene väärin olettaa, että Talvivaara on oikeasti uraanikaivos, josta saadaan sivutuotteena vähän nikkeliä, sinkkiä ja muita. Se bioliuotuskin kun osoittautui huijaukseksi. Ei niitä metalleja kivestä bakteerit irrottele vaan väkevä rikkihappo. Joka sitten pumpataan Oulujärven kautta Oulujokeen ja oululaisten vesijohtoihin. Uraanimalmi muuten on hyvin vesiliukoista kuten sen hajaantumistuotteet polonium, radium, torium ym. Radonin vapautuminen ilmakehään alkaa jo heti kun malmikivi rikotaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eräs lakimiesavustaja tässä jokunen vuosi sitten korosti, että isompi juttu, olipa riita- tai rikosasia pitää saada pitkittymään. Unhon suo lieventää, etenkin jos on tulkinnan varaisia kohtia asiassa. Niinpä om juttumme päätyikin hovissa 1 vuosi 11 kuukautta ja yhdyskuntapalvelua. Ja kyllä hyvin saattoi binseksiä hoitaa, niin bulvaaneissa näet löytyy saati siiten Eestissä ja Baltiassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun juttuja pidennetään ja venytetään, niin alkuperäinen rikos hämärtyy ja pahimmasssa tapauksessa kääntyy ylösalaisin, silloin aletaan puhumaan miljoonakorvauksista syyttömäksi pelatulle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin muuten on asia,Peräkin saa vielä jokusen miljoonan veronmaksajien euroja,kun hänet on tuomittu vaikka on syytön.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

12:46
Arvio: Kaikki saavat kimaltaa tavallaan – hienovaraisesti Louna-Tuuli Luukka kiteyttää muunsukupuolisten ja transihmisten tarinat seikkailuhenkisiksi dinosaurusfaabeleiksi
12:23
Seppo-koira valittiin Hyvän mielen lähettilääksi – "Pienistä asioista nauttiminen on tie onneen"
12:17
Pororikas Johan Aslak Labba ei ymmärrä "nuorten kiihkoa" eikä "lukeneiden riitelyä" saamelaisten sorrosta: "Asuntolassahan oli herrojen oltavat" Tilaajille
12:02
Hirvi putosi jäihin Kuhmon Nuolijärvellä – eläin pääsi pälkähästä ennen kuin pelastuslaitos ehti paikalle
11:47
Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri haluaa reaaliaikaisen seurannan antibioottien kulutukseen – ”Toivomme, että se olisi valtakunnallinen hanke"
11:25
Postialan lakko jatkuu, sähköliitto tukilakkoon – Palta olisi hyväksynyt sopimuksen: "Olemme tulleet vastaan keskeisissä riitakysymyksissä"
11:21
Rivitalossa kärynneet tekstiilit aiheuttivat hälytyksen Kemissä
52
Oulun kaupunki jakaa 2000 lamppua pyöräilijöille – tempaus on osa valtakunnallista Pyöräilytalvi-viikkoa
43
Kaupunginhallitus päätti: Linnanmaan uimahallin rakentaminen aloitetaan jo ensi vuonna
40
IMF:ltä tylyt terveiset Suomen velkaantumisesta: Rinteen hallituksen tavoite ei toteudu, dieselin ja turpeen veroalet pois tai muita säästötoimia
39
Postialan lakko jatkuu, sähköliitto tukilakkoon – Palta olisi hyväksynyt sopimuksen: "Olemme tulleet vastaan keskeisissä riitakysymyksissä"
23
Huuhkajat päätti EM-karsinnat tappioon, Kreikka voitti 2-1 – häviö tietää paikkaa arvonnan neloskorissa
22
Oulun yliopistokampus toimiva nykyisellään – mikä on se malli, johon visio yliopistosta keskustassa perustuu? Lukijalta
18
Led-valo kertoo, milloin suihkun käyttö kannattaa lopettaa – oululaisyritys kehitti suihkuvahdin, joka saa tarvitsemansa energian virtaavasta vedestä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi ja Kemijärvi jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä oleva lumi tamppautuu liukkaaksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.11.

Fingerpori

19.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image