Talous

Pankkivero epäonnistui luultua pahemmin

Nordea on maan suurin yhteisöveron maksaja, mutta jatkossa sen maksamat verot vähenevät selvästi. KUVA: Moilanen Jukka-Pekka
Talous 12.9.2013 6:06
Henripekka Kallio

Suomen uusi pankkivero voi pahimmillaan pienentää valtiolle kertyviä verotuloja.

Yllättävä lopputulos liittyy Nordeaan. Pankki on maan suurin yhteisöveron maksaja, mutta jatkossa sen maksamat verot vähenevät selvästi.

Taustalla on konsernin järjestely, jolla Nordea Pankki Suomen riskejä siirrettiin viime joulukuussa 24 miljardin arvosta Ruotsiin Nordea Bank Ab:lle. Nordea onnistui näin pienentämään pankkiverotaakkaansa 30 miljoonalla eurolla.

Järjestelystä kerrottiin lehdissä alkuvuonna, mutta sen vaikutus tulevaan yhteisöveroon jäi julkisuudelta pimentoon.

Nordea Pankki Suomi maksaa riskien siirrosta sisaryhtiölleen korvauksen. Tämä takauspalkkio pienentää jatkossa pankin tulosta ja sitä kautta Nordean maksettavaksi jäävää yhteisöveroa Suomessa.

– En halua tässä vaiheessa arvioida tarkemmin järjestelyn vaikutusta veroihin, mutta se on merkittävä, kuvailee Nordean Suomen-maajohtaja Ari Kaperi.

"Kohtuuton rasite"

Nordean järjestelyn taustalla oli pitempään suunniteltu konsernirakenteen yksinkertaistaminen, mutta myös verojen kohtuullistaminen.

Pankkivero on Nordealle epäreilu, sillä se on keskittänyt suomalaisyhtiönsä alle paljon ulkomaisia toimintoja. Jos Nordean suomalaispankki ei olisi siirtänyt näitä riskejään Ruotsiin, se olisi joutunut maksamaan puolet koko pankkiveron kertymästä, vaikka Nordean markkinaosuus Suomessa on vain noin 30 prosenttia.

– Tämä olisi ollut kohtuuton rasite suomalaisille asiakkaillemme, Kaperi sanoo.

Kaperin mukaan tapauksen opetus on, että yksittäisellä veropäätöksellä voi olla monenlaisia vaikutuksia.

– Tämänkin veron vaikutus saattaa jäädä miinusmerkkiseksi.

Nordea oli toissa vuonna Suomen suurin yhteisöveron maksaja 126 miljoonan euron potillaan. Pankkiveroa kerättiin viime keväänä kotimaisilta pankeilta yhteensä 133 miljoonaa euroa.

Lue lisää 12.09.2013 Kalevasta.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (64)

Vero ei epäonnistunut: Tarkoitus oli kerätä nimenomaisesti korvamerkittyä rahastoa, joka ei olisi mennyt budjetin kautta läpi. Verojen kokonaiskertymä ei ole tässä se ratkaiseva tekijä, sillä kutistuva budjetti vaikuttaa esim. sosiaalipalveluihin, mutta ei pankkitukeen.

Sitten jos verotuloja tarvitaan lisää, siirretään lisää kohteita budjettirahoituksta erillisveroon, tutun YLE-veron tapaan. Kaikkia koskeva henkilö- tai talouskiinteistöohtainen auto- ja tievero on uusista veroista todennäköisin, sillä kaikkihan tarvitsevat kaupan kuljetuksia ja joukkoliikennettä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pankin voi perustaa ihan kuka tai mikä tahansa. Sitä voi jokainen ihan itse koittaa miten vaikeaa on saada rahoitusta yritykselle joka ei lähtökohtaisesti tuota voittoa. Wincapita oli rehellisesti rikollista, veikkaus käy köyhien taskulla joka viikko!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö viimeistään jo nyt olisi korkea aika erään ministerin vetää oikeat johtopäätökset ja ilmoittaa erostaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Alkakoonpa tavallinen kaduntallaaja verojaan tällalailla "järjestelemään",niin saa poliisit peräänsä.Köyhän ja kipeän pitää ottaa nöyrästi vastaan mitkä leikkaukset ja kurjistukset tahansa,mutta miljardilaitos tekee mitä parhaaksi katsoo.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valtion pitäisi perustaa kansallispankki, jonka toiminta ei perustu voiton tavoitteluun. Mistä te ihmiset kuvittelette näiden pankkien voittojen tulevan ellei teiltä itseltänne? Pankkeja tarvitaan, mutta niiden pitää ajaa kansan etua, ei eliitin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siitä vain perustamaan. Kukaan ei kiellä sinua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Et näköjään tiedä asiasta mitään. Pankin perustaminen on säädeltyä ja vaatii miljoonien eurojen alkupääoman. En myöskään ole valtion ruumiillistuma, joten vastauksesi on silkkaa internetsaastetta, jonka olisit hyvin voinut jättää kirjoittamatta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On selvää että järjestely on tehty verojen vähentämiseksi. Verottajalla on työkalut toimia tällaisessa tilanteessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voisi kysyä moniko hyväksyy Nordean keplotteleman verojen säätelemisessä .Aivan vero pakoilua ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ole keplottelua. SDP:n hallituskauden aikana verottaminen kasvaa aina ja iänkaikkisesti. Väärä päätös niinkuin vihervasemmiston keksimät ja masinoimat verot yleensäkin. Sairaus on perijuuriltaan kansanosassa, joka ei näy oppivan, että SDP ajaa maan konkurssitilaan aina ollessaan hallituksessa. Silti aina muutaman kauden välein typerin kansanosa äänestää vaaleissa nämä veronkorotuskoneet sekoittamaan maan talouden oikein kunnolla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Käytännössä veron maksajana ovat aina asiakkaat eli esimerkiksi Danske Bank on lähettänyt Suomen yritysasiakkailleen laskun valtion tänä vuonna perimästä pankkiverosta, muut pankit ovat taas nostaneen marginaalejaan eli pankkivero on ennestään pienentänyt alv-kertymää. Pankkivero on myös nostanut asuntovelkojen marginaaleja. Miksi Nordean olisi pitänyt maksaa puolet pankkiverosta vaikka sillä on alle kolmasosan markkinaosuus Suomessa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä hyväksyn enkä halua maksaa yhtään ylimääräistä veroa valtiolle. Danskekin on laskuttanut verot suoraan asiakkailta ja vielä 10€ laskutuslisän päälle erillisellä laskulla. Minä vaadin Nordeaa siirtämään minun raha-asiani sellaiseen maahan vapaassa maailmassa jossa ei tarvitse maksaa ylimääräisiä veroja. Kaiken muun hankinnna osalta olen jo tehnyt vastaavat johtopäätökset enkä osta Suomesta muuta kuin ruokaa. Siinäpähän vasemmisto verottaa mutta ihmiset elävät vapaassa maailmassa jossa voi itse valita mistä hankinnat tekee. Suomesta niitä ei kannata tehdä! Suomalaisen lintukodon asukkaidenkin kannattaisi herätä todellisuuteen eikä elää jossain haavemaailmassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kylläpä oli hyvävero. jättivät hevosenmentäviä reikiä ja loppujen lopuksi köyhäkansa joutuu maksumieheksi. eikös suomessa ole jo tarpeeksi näitä kohtuutomia päällekäisiä veroja

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämähän on samaa jatkumoa verouudistuksen tiellä eli autoveron uudistus 2012 pienensi verokertymää 50 miljoonalla eurolla ja tänä vuonna noin 100 miljoonalla eurolla verrattuna vuoteen 2011. Lisäksi valtiovarainministeriö arvioi ansio- ja pääomatuloverokertymän alenevan 434 miljoonaa euroa ja alv-kertymän alenevan 372 miljoonaa euroa kuluvan vuoden aikana. Ei ihme, että valtiovarainministeriö joutui lisäämään kuluvan vuoden nettolainanottoa 1.2 miljardilla eurolla noin 9 miljardiin euroon. Viime vuoden lopussa julkisella sektorilla oli yhteensä velkaa 103,1 miljardia euroa, joten tämän vuoden lopussa sitä on jo reippaasti yli 110 miljardia euroa eli jo noin 60% bkt:sta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei oikein riitä Jutalla kompetenssi. Misterin kierätys olisi nyt todellakin paikallaan. Voisi lähteä SDP:n kannatuskin taas toiseen suuntaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten on mahdollista, että Suomen hallitus tekee tällaisia veropäätöksiä selvittämättä niiden todellisia vaikutuksia; käsittämätöntä, vaihdetaan ihmeessä hallitus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niinhän ne on kaikki muutkin kokoomushallituksen veronalennukset perustuneet vain toiveisiin ja talouden jatkuvan kasvun varaan. Mitään kunnollisia paikkansapitäviä laskelmia ei ole ollut takana. Laskelmat on tilattu perustelemaan ideologisista syistä tehtyjä veropäätöksiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitkä kaikki muutkin veronalennukset? Käsittääkseni tämä on veronkorotus, kun pankkiveroa ei ole aiemmin ollut olemassa. Pankkivero on kokonaan Urpilaisen ja demarien masinoimaa hulluutta, jossa ei ole järjen hiventäkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (64)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan länsiosassa, Kymenlaakson maakunnassa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Koillismaata sekä Lounais-Lapissa lounaistuuli on voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Suomessa on 60 000 työssäkäyvää köyhää

Kyllä. Uskallanpa väittää, että ne samat ihmistyypit, jotka täällä tuvassa valittavat ja kitisevät lähes kaikesta ovat ... Lue lisää...
TRJ

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

20.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image