Talous

Pankkikortti sisään ja maito ja makkara mukaan – au­to­maat­ti­kaup­pa testataan nyt asiakkailla

Automaattisen ruokakaupan järjestelmään kirjaudutaan sirullisella pankki-tai luottokortilla, jolla myös maksu hoituu. KUVA: Rivender Oy
Talous 13.2.2017 17:16
Johanna Puukka

Sirullinen pankki- tai luottokortti aukkoon ja maitopurkki ja lauantaimakkara luukuista mukaan. Automaattinen ruokakauppa ilman asiakaspalvelijoita esitellään tällä viikolla sekä asiakkaille että kauppiaille Forssassa.

Sekä Palvelualojen ammattiliiton (PAM) että Päivittäistavarakauppa ry seuraavat automaattikaupan ensimetrejä uteliaana.

– Onhan tätä odoteltu. Jonkinlaisia esimerkkejä löytyy esimerkiksi Saksasta ja Yhdysvalloista. En näe automaattia vielä pahaenteisenä palvelumyymälän kilpailijana, mutta kehitystä pitää seurata.Täydentävä palvelu se voi olla, PAM:n Hanna Kuntsi toteaa.

Toimitusjohtaja Kari Luoto Päivittäistavarakauppa ry:stä seuraa kiinnostuneena miten moduulimyymälä otetaan vastaan vapautuneiden aukioloaikojen Suomessa.

– Asiakkaalla on jo nyt iso valta määrätä miten kauppa on auki. Aika näyttää riittääkö kysyntä ja miten tavaravirta ja tuotteiden tuoreus automaatissa hallitaan, Luoto miettii.

Maaseudun ja lähiöiden kauppojen pelastaja?

Moduuleihin perustuvan automaattimyymälän taustalla on Rivender Oy, joka povaa innovaatiostaan maaseudun ja lähiöiden ruokakauppojen pelastajaa.

– Moduuleilla voidaan toteuttaa pieniä lähikauppoja alueilla, joilla perinteinen ruokakauppa ei ole enää ollut kannattavaa. Moduulikauppa voi olla täysin itsepalvelumyymälä tai siellä voi olla henkilökunta paikalla osan päivästä, kertoo Rivenderin hallituksen puheenjohtaja Sami Lindstedt.

Automaattimyymälän kehittänyt Rivender Oy tarjoaa sitä harvenevan kauppaverkoston täydentäjäksi maaseudulle ja lähiöihin. Pilottipuoti testataan ja esitellään Forssassa. 

Ulvilalaisella Lindstedtillä on takana kauppiasuraa, ja hän testasi kotipaikkakunnallaan 2009–2010 Ruokakomero-automaattimyymälää. Rivender on jalostanut ideaa Tekesin tukemana niin, että mallilla voi toteuttaa myymälän aina kioskista supermarketiin.

Myymälä testataan Forssassa, koska yhtiön hallituksessa vaikuttavat Forssan Citymarketin kauppias Mikko Virtanen sekä sijoittaja Juha Siitonen. Esittelymyymälän on rakentanut FM-Haus Oy Jokioisilla

– Forssassa on testissä noin 70 tuotteen myymälä. Hyvänkokoinen lähikauppa vaatisi 300–400 moduulin myymälän, supermarket enemmän, mutta nekin onnistuvat, Lindstedt kertoo.

Myymälä on siirrettävissä testikäyttöön myös muualle.

Moduulimyymälä eroaa esimerkiksi amerikkalaisista automaattikaupoista siinä, että tavara ei kulje keräilystä liukuhihnaa pitkin asiakkaalle.

– Se on hygieenisesti asiakkaan itsensä poimittavissa. Moduulirakenne on myös helppo huoltaa. Jos jokin moduuli rikkoutuu, se ei sulje koko automaattia, vaan rikkimenneen voi helposti vaihtaa. Ohjelma seuraa myös tuotteiden määrää ja päiväyksiä. Jos päiväys umpeutuu, luukku lukittuu eikä tuotetta myydä, Lindstedt toteaa.

Kaupan digitalisaatio etenee mutta hitaasti

Sekä Kuntsi että Luoto ovat sitä mieltä, että digitalisaatio vahvistuu myös kaupan alalla vaikkakin hitaasti.

– On ollut keskusteluja esimerkiksi automaattikassoista, ja hirveän hitaasti ne ovat Suomeen tulleet. Se on kuitenkin selvä, että kaupan alan ammattien koulutuksessa ja täydennyskoulutuksessa siihen on hyvä varautua.

Luoto on samaa mieltä.

– Hidasta on. Ruoan verkkokaupassa on päästy vasta 0,3–0,5 prosenttiin koko myynnistä, ja siinäkin on käytössä hybridimalleja eli tilaus tehdään verkossa, nouto noutopisteeltä, hän toteaa.

Rivender Oy on vuonna 2013 perustettu start-up yritys. Sen tavoitteena on luoda standardi automaattiselle myymälälle ja rakentaa 50–100 referenssikauppaa. Se aikoo myös avata moduulien tuotannon ja myynnin muille valmistajille sekä myydä hallintaohjelmiston lisenssejä.

Yhtiön tähtäimessä ovat myös kansainväliset markkinat sekä lopulta laitteiden valmistuksen siirtäminen muille valmistajille.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (31)

Oikeaan suuntaan edistystä. Kassalla istuminen ei ole ihmisarvoista ajankäyttöä. Hyvän elämän tuhlaamista jopa. Päättäjien täytyy vain alkaa tajuamaan että työttömyys ei tule vähenemään. Työttömiä on tulevaisuudessa aina vain enemmän. Sitä kompensoimaan tarvitaan perustulo, pienempiä palkkoja ja yritysten turhien lupien ja rajoitusten poistaminen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hedelmät varmaan saa itse valita semmoisella huvipuistoista tutuilla "kourilla"?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt on pallo meillä asiakkailla. Näitä myymälöitä on boikotoitava ankarasti. Jos tähän lähdetään mukaan niin kohta ei muuta olekaan kuin marketteja jotka on automatisoitu. Menee loputkin työpaikat tässä tehostamisen luvatussa maassa. Kyllä arina ja kesko tietysti toivoo että tämä on se suuntaus..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän tässä muutu muu kuin maksaminen , helpompaahan se on tuote nyt ottaa avonaisesta hyllystä kerätä koriin ja maksaa kassalle . Turha luulla että tällaiset automaatit hintoja laskee , kaikenkaikkiaan työvaiheita sama määrä , jotka myyjät kaupassa tekee . Jos jossain omenapussissa on mätä omena , saatko sen tukittua takaisin sinne automaattiin , ja hyvityksen kilohinnasta ? Eiköhän se sitten ole sama ostaa ruuatkin Ebaysta , pitäisköhän kauppiaiden jotka tähän on höyrähtänyt miettiä vähän sitäkin , mitä tuleman pitää .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siinä saa PAM taas alkaa lakkoilleen kun monoa tulee myyjille tämän toimiessa. Oikeis S-Marketissakin naurattaa kun myyjä opastaa käyttämään tätä oman työpaikan syöjää:) No boonusta tulee kuitenkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ostan heti kun maustamattomat paistisuikaleet näyttää olevan 1,29€ rasia. Ei ole filettä, mutta eipä ole maustemassamössöä mukana.koko lienee kumminkin 250-400gr.Eipä lähi supermarketista alle 3€ saa ku viim.myyntip.tuotteita edes tuohon hintaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Japanissahan tämä "uudistus" on ollut arkipäivää jo useamman kymmenen vuotta. Ainoa joka voi potuttaa on se, että on maksanut tuotteensa, ja sieltä pullahtaakin jokin puoli vuotta vanha märännys käteen. Mitäpä sitten teet?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

... ja ne tuotteet sinne automaattiin tulevat itsestään?
Ei kannata, samasta syystä kuin Väiskin kauppa.
Tavaroiden toimittaminen pienissä erissä tulee liian kalliiksi.

Sensijaan ruoan nettikauppa, jossa toimitusaika on 1-3 päivää voisi toimia.
Kuljetus lähtisi, kun samalle suunnalle meneviä tuotteita on riittävästi.
Samalla voitaisiin kehittää ruokapostilaatikko, joka ratkaisisi säilytys ja vastaanotto ongelmia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuommoinen muutaman moduulin kioski jokaiseen kortteliin / suurten kerrostalojen aulaan. Ei tarvi omia kylmälaitteita sen jälkeen

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Alle 25 euron ostos hipaisulla niin nopeuttais vielä kiireisemmän ostosta. Liimalappu päälle -maksettu- kuten hedelmäosastolla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Loistava ratkaisu välttää mykkiä työhönsä kyllästyneitä kassahenkilöitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Enpä ole moista tavannut vielä, mykkää kassahenkilöä. Se kun on niin että kun itsekin osaa käyttäytyä sitä saa saman kaiun takaisin, myös mykältä kassahenkilöltä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

tarkastaako automaatti jokaisella luukulla että tilillä on katetta ottaa kyseinen tuote?
olisi näppärä tyhjällä tilillä käydä shoppailemassa jos kortti riittää luukun aukaisemiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mahtavaa! Asioin tulevaisuudessa pelkästään tällaisessa myymälässä, vielä kun saisi silleen ettei muita ihmisiä tule samaan "kauppaan".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan Ruotsista saanu esimerkiksi tupakkatuotteet kaupasta jo tuolla tavalla toistakymmentä vuotta sitte.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (31)

Uutisvirta

12:49
Toimittajamme paikalla: Thaimaan kone laskeutui Oulun lentokentälle, palaajille luvassa tiukka vastaanotto Oulun lentoasemalla – yöpymispaikkoja varattu tarvitseville
11:41
Uusimaa on nyt eristetty muusta Suomesta – tältä tiesuluilla näytti yöaikaan
11:38
Suomen rajat sulkeutuivat äkillisesti – operaatioon osallistuvat kertovat, millaista on valvoa Suomen ja Ruotsin rajaa Torniossa
11:28
Aamuyhdeksään mennessä yli 120 käännytetty ja yksi sakko annettu – Uudenmaan rajojen valvonta on täydessä käynnissä
11:15
"Maailma ei palaa ennalleen", sanoo EU-komissaari Jutta Urpilainen – Eurooppa on komissaarin mukaan nyt joukkue, jolla on sama maali
10:35
Wilma-viesti ei riitä alakoululaisille – erityispedagogi perää rutiineja myös etäopetukseen: "On iso juttu, että opettajan naama näkyy ruudulta joka aamu" Tilaajille
10:20
Oulussa testataan liikennemerkkien heijastamista tien pintaan – "Kun merkinnät ovat talviaikaan piilossa, se on pikkuisen haastavaa joillekin kulkijoille"
102
Presidentti Niinistö moittii Ilta-Sanomissa kovin sanoin kansalaisia, jotka eivät tottele koronaohjeita: "Minä en sellaista halua ollenkaan hyväksyä"
41
Krabista Ouluun palaavat matkustajat joutuvat tarkkaan syyniin –  "Kukaan ei saa lähteä kentältä tai myöhemmin muualta Oulusta julkisilla liikennevälineillä"
31
"Maailma ei palaa ennalleen", sanoo EU-komissaari Jutta Urpilainen – Eurooppa on komissaarin mukaan nyt joukkue, jolla on sama maali
27
Pohjois-Pohjanmaalla viisi uutta varmistettua tartuntaa – yksi henkilö tehohoidossa Oulussa
23
Mies kaahasi järjetöntä ylinopeutta Oulun Pohjantiellä, ylitystä liki sata kilometriä tunnissa – myös lukuisat rattijuopot työllistivät poliisia
21
Halla-aho: Maahanmuuttajista apu maatilojen työvoimapulaan – "Sopivat kuin nyrkki naamaan"
19
Raskaat tie­su­lut ko­hoa­vat jo Uu­den­maan ra­joil­le – Poliisi val­mis­tau­tuu his­to­rial­li­siin tar­kas­tuk­siin, kun Uusimaa suljetaan muusta Suomesta

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Lapissa ja Koillismaalla luoteistuuli on tänään voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.
Ruohikkopalojen vaara on suuri maan etelä- ja länsiosassa sekä Etelä-Savon maakunnassa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Maatilalle töihin

Aina nämä työnvieroksujat jotain keksii. Kaupungissa ei voi tietenkään myöskään töissä käydä kun tiet pölisee ja on auto... Lue lisää...
Pekkaxy

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

28.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image