Talous

Panamalaisfirma: Meidät hakkeroitiin ulkomailta

Talous 6.4.2016 3:43 | Päivitetty 6.4.2016 13:21
STT

Panamalaisen Mossack Fonsecan mukaan lakifirman laajan tietovuodon aiheutti ulkopuolinen hakkerointi. Yhtiö on tehnyt asiasta kantelun Panaman valtionsyyttäjälle.

Mossack Fonsecan perustajiin kuuluva Ramon Fonseca sanoo, ettei yhtiö ole koskaan syyllistynyt laittomuuksiin eikä auttanut ketään veronkierrossa. Hänen mukaansa myöskään mitään asiakirjoja ei ole tuhottu.

Fonseca ei kertonut, mistä maasta hakkerointi tehtiin. Hänestä mukaansa uutisointi vuodosta on ollut vääristynyttä.

- Kukaan ei puhu hakkeroinnista ja se on ainoa rikos, joka tässä on tapahtunut, Fonseca valitteli.

Fonsecan mukaan on järkyttävää, että uutisoinnissa on keskitytty vain asiakkaisiin, jotka perustivat lakifirman avulla offshoreyhtiöitä säilyttämään varallisuuttaan.

- Me emme ymmärrä tätä. Maailma on näköjään jo hyväksymässä, että yksityisyys ei ole perusoikeus, Fonseca paheksui.

Vuoto on järkyttänyt Panaman pankkisektoria pahasti. Maan maine veroparatiisina ja turvasatamana on perustunut sille, että tiedot eivät vuoda ulos.

Sekä Mossack Fonseca että Panaman hallitus ovat korostaneet, että offshoreyhtiöt eivät sinänsä ole laittomia ja ettei lakifirma ole vastuussa siitä, mihin yhtiöiden omistajat niitä käyttävät. Panaman finanssisektori tuottaa noin seitsemän prosenttia maan bkt:sta.

Ranska vaatii Panaman palauttamista veroparatiisilistalle

Ranska kehottaa teollisuusmaiden talousjärjestö OECD:ta palauttamaan Panaman veroparatiisimaiden mustalle listalle. Valtiovarainministeri Michel Sapin kertoi Ranskan esityksestä Europe 1 -radiokanavan haastattelussa.

Sapin sanoi eilen kansankokouksessa, että Ranska aikoo palauttaa Panaman yhteistyöhaluttomien maiden listalle.

Panama lähetti eilen kirjeen OECD:n pääsihteerille Angel Gurrialle ja esitti vastalauseensa Gurrian lausunnoista. Gurria oli moittinut Panaman salailukulttuuria.

Linkki juttuun

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Erikoista on, jos viranomaisilla ole ollut tietoa näistä yhtiöistä ennen tietovuotoa. Vaikka kansalaiset joutuvat jo nyt vastaamaan vaikka mihin kyselykaavakkeisiin. Onko viranomaisten resurssit menneet kampaamokuittien ratsaamiseen?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samapa se, sinällään, ovatko offshoreyhtiöt ja niiden käyttäminen varallisuuden hallinnassa laitonta vai ei. Moraalitonta se ainakin on. Moraalille on turvattava paikkansa yhteiselämäämme säätelevänä voimana. Jos lait ovat rikkinäiset tai puutteelliset, niitä on korjattava ja paranneltava.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasti tämä on vasta alkua ja kaikki muutkin paratiisiyhtiöt paljastuvat!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Panama listassa on jo yli 300 suomalaisnimeä. Tämä lista tulee julkiseksi kokonaisuudessaan Toukokuun alussa. Juuri näiden veropetturien takia suomessa on korkeat verot, koska nämä eivät osallistu verojen maksuun. Jos kaikki osallistuisivat verojen maksuun niin verotkin olisivat pienemmät. Näiden petturien vuoksi tavan kansalaisen ostovoimaa ei juurikaan enää ole. Harmi kun tavallisella palkansaajalla ei ole mahdollisuuksia tämmöiseen?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viimeinkin järkevä uutinen tästä aiheesta. Suomalainen kateusjournalismi näyttää muutoin antavan vääristyneen kuvan, että jossain Panamassa olisi jotain piilotettua rahaa, johon on parempi oikeus jollain muulla kuin tämän rahan omistajalla jonka yhtiössä se on. Ei pitäisi olla mikään yllätys, että pitkään toimineen asianajotoimiston papereista löytyy vaikka mitä sotkuja, asianajajien työhönhän nimenomaan kuuluu kaikenlaisten epäselvyyksien selvitteleminen. Varmasti 40 vuoden papereista jokin oikeakin rikos löytyy, mutta näistä voi myös repiä vaikka minkälaisia otsikoita, kun vain osa jonkun casen papereista vuotaa ja niitäkin lainataan valikoidusti tai ymmärretään tarkoitushakuisesti väärin. Firmojen perustaminen vieraisiin maihin taas on varallisuudenhoitopalveluiden ja lakifirmojen peruspalveluja. Nyt Nordea ei ilmeisesti saisi tätä palvelua enää tarjota, vaan suomalaisten ja ruotsalaisten pitäisi tämäkin bisnes luovuttaa ilmaiseksi ulkomaisille kilpailijoille, koska kateus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen verottajalta pimittäjä on vapaamatkustaja. Muut maksavat näidenkin puolesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Todennäköisesti Yle ei tule ilmoittamaan Suomalaisista "Valtaa tekevistä", mutta toivotaan ulkomaisilta toimittajilta lipsahduksia. Kun katsotaan ettei meidän päättäjät ole edes kiinnostuneita muutakuin tekemään helpommaksi veronkierron niin tietäähän sen, että oma lehmä on ojassa tässä asiassa. Odotellaan kyllä se mätäkin omena puusta putoaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä sitten vaikka siellä muutama Suomalainen olisikin? Ne ovat joka tapauksessa Suomeen tuoneet niin paljon työpaikkoja ja veroeuroja että ovat kyllä osalle tuloista paremman tuoton ansainneetkin. Kuka isopalkkainen halua täällä loputtomiin maksaa yli 50% tuloistaan veroa siksi että tekemättömälle Suomalaiselle pitää kaikki antaa valmiiksi. Kohta Suomessa ei ole työpaikkoja kuin muutamassa valtion firmassa, loput hyödykkeet tuodaan ulkomailta ja työttömiä on siinä vaiheessa miljoonia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt siellä MOT ohjelmaa muokataan, jotta siitä saadaan piilotettua isokenkäiset suomalaiset. Jotenki tuntuu olevan hieman vilppiä ilmassa. Hallitus päätti just isoista leikkauksista. Jos veronkiertoa ei harrastettaisi, niin meille tavallisille tallaajille tulis vähemmän verotettavaa. Nyt polttoainevero taas nousee. On se hankala olla rikas kun ei haluttais maksaa yhtään veroja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitäs mieltä MOT:lla olisi salata mitään tietoja kun kaikki ne tiedot on muidenkin maiden medioilla saatavilla, vai meinaakko että MOT/YLE on niin voimakas vaikuttaja globaalisti että se tiukalla tuijotuksella hiljentää kaiken Suomalaisia koskevan kritiikin :D

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15:00
Suomessa vieraileva Iranin ulkoministeri kritisoi USA:ta ja kutsui ydinsopimusta täydelliseksi
14:52
Gran Canarialla evakuoitu jo noin 8 000 ihmistä maastopalon tieltä
14:27
Oulussa löydetyn hylyn tutkimukset etenevät, mutta ongelmana on miten jäännös säilytetään – "Hylky tuhoutuu helposti nostettaessa kuiville"
14:08
Ylinopeuksia, suojatierikkeitä ja kiinnittämättömiä turvavöitä – poliisin valvonta koulujen lähistöllä johti muun muassa 900 rikesakkoon ja 123 väliaikaiseen ajokieltoon
13:36
Katri Kulmuni saa Pohjois-Pohjanmaan Keskustanaisten tuen puolueen puheenjohtajakisassa
12:45
Iranin ulkoministeri Zarif aloitti neuvottelut ulkoministeri Haaviston kanssa – "Dialogin ylläpitäminen on tärkeää", Haavisto sanoi ennakkoon
12:40
Syöpään sairastunut Sari Essayah sai helpottavia uutisia – hakee jatkokautta tulevana viikonloppuna Oulussa
94
SDP:n Marin puolustaa avaustaan lyhyemmästä työajasta – "Tänään ehkä utopiaa, mutta voi olla tulevaisuudessa totta"
70
Työttömyys ei alene haastattelemalla Lukijalta
64
Perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit eivät ole mielissään puoluetuen miljoonakorotuksista – Kysyimme puolueilta, miten lisäraha aiotaan käyttää
46
Pappi, toimittaja ja kansanedustaja – kotihoidon tuen puolustaminen sai Pekka Aittakummun toimimaan
45
Ministeri Kiuru torjuu lääkäreiden pakkotyön – kunnille luvassa lisää rahaa hoitojonojen purkuun
42
Lapsen ei tarvitse opettaa itseään, muistuttaa Opetushallitus – opetusneuvos teroittaa opettajien roolia: "Kaiken pitää olla suunniteltua"
24
Vuokrasopimus päättyy: Areena Oulu voi joutua lopettamaan toimintansa nykymuodossa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Maan itäosassa sekä Varsinais-Suomen, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen ja Kainuun maakunnissa kehittyy aamulla ja aamupäivällä ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy voimakkaita ukkospuuskia, yli 15 m/s.
Tuulivaroitus maa-alueille: Maan pohjoisosassa etelätuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hoitajien palkkoja pitää leikata

No samaa mieltä aloittajan kanssa! Työpaikan vaihdos on käynyt monta kertaa mielessä. 4 vuotta AMK-koulutusta, 3 vuotta ... Lue lisää...
PiiPaa

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image