Talous

Pää­oma­si­joi­tuk­set romahtivat Pohjois-Pohjanmaalla – "Uutta lii­ke­toi­min­taa tarvitaan"

Talous 4.5.2018 6:16 | Päivitetty 4.5.2018 6:19
Arja Mikkola

Founder & Tech -tapaamisen tarkoituksena on rohkaista uusia tekijöitä yrittäjäpolulle Oulussa.

Koti- ja ulkomaiset pääomasijoittajat panostivat Pohjois-Pohjanmaalla kohdeyrityksiin 2017 vain runsaat 6,5 miljoonaa euroa. Suomen Pääomasijoittajien mukaan vuonna 2015 seutu imi sijoituksia vielä 14,7 miljoonaa. Pääomasijoitusten väliaikaisena huippuvuonnakin eli 2015 riskirahoitusta saatiin maakunnan yrityksiin sentään sentään runsaat 12 miljoonaa.

Myös oululainen rahoitusyhtiö Butterfly Ventures (BV) hälyttää: ideoita on, mutta teknologiayrityksiä ei Oulussa enää synny toivottuun tahtiin.

– Uutta liiketoimintaa tarvitaan, patistaa osakas Ville Heikkinen.

Hänestä olisi kiinnitettävä entistä enemmän huomiota siihen, että seudulle saadaan sekä riskirahaa että uusia yrityksiä.

Heikkisen mielestä jo toisen kerran lyhyen ajan sisällä Oulussa ei tunnu syntyvän uutta. Vielä vuoden 2005 tienoilla Nokia imi kaiken aivokapasiteetin. Nokian romahduksen laukaisema yritysten perustusvimma on nyt tietysti vähitellen tasaantunut, mutta eivät yritysideat noin vain lopu.

Etenkin Oulun yliopisto mutta myös VTT tuottavat Heikkisen mukaan mainioita yritysituja.

– Se on vain tekemisestä kiinni, sanoo Heikkinen.

Teknologiayritysten varhaiseen siemenrahoitukseen erikoistunut Butterfly Ventures (BV), Fondia ja BusinessOulu polkaisevatkin 16. toukokuuta käyntiin Founder & Tech -tapaamiset Oulussa. Avoimen tapahtuman tarkoituksena on rohkaista uusia tekijöitä yrittäjäpolulle.

Lue lisää 04.05.2018 Kalevasta.

MAINOS

Kommentoi

Vasta sanottiin että täällä on "mukavaa pöhinää," kumpaa tässä uskoisi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän tänne Pohjois - Suomeen kannata yrittää perustaa mitään yritystä ellei se liity matkailuun, luonnonsuojeluun tai poronhoitoon. Jos yrität jotain muuta, niin vihervasurit, matkailuyrittäjät ja poromiehet yrittävät kaikin mahdollisin estää uusien työpaikkojen luonnin paikallisille ihmisille. Ilmeisesti Pohjois - suomi on tarkoitus varata vain poronhoitajien ja matkailuväen leikkipaikaksi ja reservaatiksi. Paikallinen muu väki muuttakoon työn perässä etelään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

BO ja Ely-keskus ovat täynnä palkollisia, jotka tietävä millainen firman pitää olla ja mikä tuote kannattaa. Fiksuina ihmisinä eivät kuitenkaan itse yrittäjiksi ala.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuo ankeus ei lopu koskaan niin kauan kuin me yhteiskuntana ruoskitaan yrityksiä järkyttävillä veroilla ja säännöillä. Juu saavat siellä kiljua niin paljon kuin haluavat ja esittää kummien tohtoreiden blogikirjoituksia, mutta kun ei auta niin ei auta. Trump leikkasi Yhdysvalloissa koko yhteiskunnan veroja kertalaakista mukaan lukien yritykset. Vaikutus tapahtui välittömästi ja kansan työllisyys on nyt parempi kuin kertaakaan tilastoituna aikana. Uusia yrityksiä syntyy Yhdysvalloissa ennätystahtia kautta maan ja uutena ilmiönä yrityksiä perustetaan myös seuduille joissa ei perinteisesti ole ollut paljoa yrityksiä. Yhdysvallat on matkalla kohti työnteon utopiaa ja Trump saavutti tämän yksinkertaisesti poistamalla ja leikkaamalla veroja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yritykset ovat Pohjois-Pohjanmaallakin saaneet osansa vuosittaisesta yli kahdeksan miljardin euron yrityksille maksettavasta tukipotista, joten uusiin tuotekehittelyihin perustuvaa teollisuutta ei synny. Hyvin tuettu vanha liiketoiminta elättää riittävän hyvin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

6.5 miljoonalla eurolla ei saada kehitettyä edes yhden järkevän hankkeen tekniikkaa puhumattakaan sitten liiketoiminnan käynnistyksestä, joka on lopulta 80 % työmääristä, kustannuksista ja vaadittavasta kalenteriajasta. Väärillä prosesseilla ajetut hankkeet ovat yleensä aivan kuralla jo protovaiheen valmistuessa ja varsinaisen liiketoiminnan alkaessa. Pohjois-Suomen riskirahoitusmuskeli on valitettavasti aivan liian pieni.

Annan kommentit omakohtaisten kokemusten perusteella, sillä olen toiminut yli 10 vuotta startup-yrittäjänä. Nykyisellään omissa hankkeissa edetään omalla ja asiakkaiden voimavaroilla sekä harkiten pääomasijoitusprosesseja hyödyntäen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulu on jälkeenjäänyt ja taantunut kaupunki. Onneksi täältä pääsee kesällä muuttamaan pois maaseudun rauhaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sijoittaminen on tuottoisaa vain verottajalle joka kuittaa saataviaan vain käyttämällä kynää ja tietokonetta.Pääomaverosta menee noin kolmannes verottajalle joka ei laita tikkua ristiin jos asiat ei mene yrittäjän/sijoittajan kannalta toivotulla tavalla.Verot on maksettava jopa ennakkoon vaikka tuottoa ei olisi lainkaan.Verottaja ei ajattele maalaisjärjellä että "on parempi lehmä lypsää kuin tappaa"-verottaja mieluummin myös tappa kun se on aikansa lypsänyt ja tuottoon tuleekin jostain syystä tauko.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Heti useampikin yritysidea löytyy Oulun seudulta varmasti, mutta ainakaan showbisnesmäinen startup-pöhinä sekä ja sen ympärillä hyörivät naamaansa näkyviin työntävät hymypaviaanit tuskin houkuttelevat sen enempää asiallisia tekijöitä kuin rahoittajia tälle seudulle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisiko jo vihdoin aika tehdä muutakin kuin näitä Nokian entisten työn tekijöiden tukiais hommia. Oulun taloudesta on puuttuu laajempi katsanto alkupään tuotantoon lähes kokonaan. Ja ulkomaan kauppaa lisää tarvitaan/vientiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rahaa ja uskallusta tarvitaan kun aikoo yrittäjäksi. Nyt ois mahdollisuus kaikille niille joille ei nykyinen palkka riitä: Perustakaa yritys ja nostakaa niin isoa palkkaa että riittää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulun alasajo käynnistynyt asian alkavat jo toisetkin huomaamaan,pelkkä kerrotalojen rakentaminen ei riitä pitää tulla myös oikeasti tuottavaa työtä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

näin on susirajalla ei halua kukaan asia. Ja Oulussa ei ole osaamista niin ei siksi kukaan halua sijoittaa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikä kenelläkään ole enää rahaa sijoitettavaksi. Sipuli ja Perperi on vieneet kaiken omille salatileilleen veroparatiiseihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pienyrittäminen ei kannata. Valtio kurittaa verotuksella ja säännöksillä pieniä, koska suurilla on rahaa ja valtaa kiertää kaikki kolot.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Isot voi kiertää veroja sääntöjä, törkein esimerkki tästä on kauppakeskus Valkea, se tyhjensi koko oulun keskustan pienistä kivijalkayrityksistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan pohjoisosassa lännen ja lounaan välinen tuuli on voimakasta iltapäivällä ja illalla, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Metsäpalovaroitus on voimassa Satakunnan, Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Kemi, Keminmaa ja Tornio.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Mikä nautinto olla tekemättä palkkatyötä, toverit

Nyt eläkkeellä ja terveenä, vireänä "vanhuksena", sanovat jotkut. Enpä taida olla kovastikkaan vanhus, sillä jaksan kut... Lue lisää...
Roverauta

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

18.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image