Talous

Outokummun toi­mi­tus­joh­ta­ja Trumpin te­räs­tul­leis­ta: "Kauppasota on jo aloitettu, voi nostaa lipun ja antautua tai taistella"

Outokummun toimitusjohtajan Roeland Baanin mukaan Trumpin julistama kauppasota voi laajeta tuhoisin seurauksin muun muassa kuluttajateollisuuteen. Baan on kuvassa Tornion terästehtailla. KUVA: Nina Susi
Talous 2.3.2018 18:09
Henripekka Kallio

Outokummun toimitusjohtaja Roeland Baan pitää Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin ilmoittamia terästulleja onnettomana päätöksenä, jolla voi olla arvaamattomia ja tuhoisia seurauksia.

– Päätökset olivat selvästi poliittisesti motivoituja ja hyvin huonosti harkittuja, Baan moittii Lännen Median haastattelussa.

Reilut kaksi vuotta Outokumpua johtanut Baan pitää selvänä, että Yhdysvaltojen markkinoilta torjuttava teräs etsiytyy muualle.

– Yhdysvaltojen ruostumattoman teräksen kulutuksesta noin 20 prosenttia nojaa tuontiin. Tuonnista suurin osa on peräisin Aasiasta. Aasian markkinoille nämä terästonnit eivät mahdu, joten se kaikki tulee Eurooppaan, Baan pohjustaa.

– Sillä voi olla tuhoisa vaikutus teräksen hinnoitteluun ja terästeollisuuden kannattavuuteen Euroopassa, hän jatkaa.

Baanin mukaan sama logiikka pätee hiiliteräkseen, jota valmistaa muun muassa SSAB Raahessa.

Olemme pyytäneet EU-maiden hallituksia ja EU-komissiota asettamaan samanlaisia kaupparajoitteita muulle maailmalle kuin Yhdysvallat on tehnyt.

Roeland Baan, Outokummun toimitusjohtaja

Teräs vaihtaa mannerta

Euroopan terästeollisuus ei voi leikata omaa tuotantoaan rajoittaakseen markkinoiden ylitarjontaa, koska suurin osa terästehtaiden kuluista on kiinteitä. Jos tehtaan käyttöaste alenee, tehdas kääntyy nopeasti tappiolliseksi.

– Tällainen olisi tuhoisaa, sillä se johtaisi erittäin suuriin tappioihin. Niinpä olemme pyytäneet EU-maiden hallituksia ja EU-komissiota asettamaan samanlaisia kaupparajoitteita muulle maailmalle kuin Yhdysvallat on tehnyt, Baan kertoo.

Baanin mielestä EU:n on pakko toimia. Siihen ei voi vedota, että Eurooppa ei halua kauppasotaa.

– Kauppasota on jo aloitettu. Siinä voi nostaa lipun ja antautua, tai taistella. En usko, että EU haluaa laajan terästeollisuutensa tuhoutuvan, Baan sanoo.

Kauppasota voi levitä

Baanin mukaan Trump vie maailmanmarkkinat tullipäätöksellään vaaralliselle tielle. Pitemmällä aikavälillä tullit aiheuttavat markkinoille tehottomuutta, mikä nakertaa maailmantalouden kasvua.

Kyse ei ole vain terästeollisuudesta, vaan Baan nostaa esimerkiksi kuluttajatuotteet. Whirpoolin Yhdysvalloissa valmistamien pesukoneiden voi odottaa kallistuvan, kun tullit nostavat maassa teräksen hintaa. Se parantaa esimerkiksi korealaisen valmistajan LG:n kilpailuasetelmia.

– Seuraavassa vaiheessa Yhdysvaltojen kuluttajateollisuus alkaa vaatia kilpailua rajoittavia toimia korealaisia vastaan, Baan selittää.

Ylitarjonta johtuu Kiinasta

Teräksen maailmanlaajuinen ylitarjonta juontaa juurensa kymmenen vuoden taakse, jolloin Kiina investoi voimakkaasti uuteen tuotantoon, mutta finanssikriisi hyydyttikin markkinat.

Baanin mukaan Kiina on tukenut terästeollisuuttaan pitkään monin epäreiluin tavoin. Hänen mukaansa paikallishallinto on esimerkiksi jakanut terästehtaiden perustajille ilmaiseksi maata. Joissain tapauksissa maata on hänen mukaansa annettu kaksinkertaisesti tarpeeseen nähden, jolloin ylimääräinen maa on voitu myydä uuden tehtaan rahoittamiseksi.

– Investoinneissa on tyypillisesti hyvin vähän yksityistä pääomaa. Ne rahoitetaan yli 90-prosenttisesti lainoilla, joissa on hyvin edulliset korot, Baan jatkaa.

Jos yritys ei suoriudu lainoistaan, paikallishallinto saattaa astua kuvaan työpaikkojen pelastamiseksi ja vaihtaa lainat omistukseen tehtaassa.

– Alkuperäinen omistaja voi silti jatkaa toimintaa, Baan kuvailee.

Baanin mukaan Kiina tukee avokätisesti myös terästeollisuuden vientiä. Maa saa etua myös ympäristön kustannuksella.

– Me toimimme tiukimpien ympäristönormien mukaan, mikä tuo mukanaan merkittäviä kustannuksia. Kiinan tehtaiden ei tarvitse näitä normeja noudattaa, joten ne voivat pitää kulunsa pienempinä, Baan sanoo.

EU on jo aiemmin suojannut markkinoitaan Kiinan epäreilulta kilpailulta WTO-sääntöjen mukaisilla tulleilla.

Amerikan-tehtaan tulos paranee

Outokummun toimitusjohtajan Roeland Baanin mukaan Trumpin ilmoittamilla 25 prosentin terästulleilla ei ole suoraan kovin suurta vaikutusta yhtiön toimintaan.

Outokumpu vie Yhdysvaltoihin jonkin verran erikoistavaraa ja puolituotteita Euroopasta. Baan odottaa, että molempien tuoteryhmien vienti jatkuu, koska niille ei löydy Yhdysvaltojen markkinoilta kotimaista vaihtoehtoa. Tullien takia amerikkalaiset asiakkaat joutuvat jatkossa tuotteista kalliimman hinnan.

Vaikka Outokummun vienti Yhdysvaltoihin on suhteellisen vaatimatonta, yhtiö on toiseksi suurin peluri maan ruostumattoman teräksen markkinoilla. Selitys on Alabamassa sijaitsevassa upouudessa Calvertin tehtaassa, jonka pitäisi päästä tänä vuonna täyteen höyryyn.

Voimaan tullessaan terästullit nostavat teräksen hintoja Yhdysvalloissa, minkä odotetaan parantavan Calvertin numeroita. "Tulleilla pitäisi olla positiivinen vaikutus Calvertin toimintaan", Baan myöntää.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

EU tekisi viisaasti kun asettaisi samanlaiset terästullit EU-alueelle, näin Kiinan polkumyyntiä voitaisiin yhteistyöllä USA:n kanssa hillitä, mutta liberaali Juncker kabinetteineen haluaa mieluummin olla Kiinan juoksupoikana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikäli Suomi ei kuuluisi EU:hun niin tässäkin asiassa käytössämme olisi enemmän työkaluja jotka voisivat vahvistaa suomalaista kansantaloutta ja vientiä. Nyt meidän on tyytyminen Junckerin keinovalikoimaan ja kostoksi USA:n toimille alamme rajoittamaan Harlikoiden, Levisten ja viskin tuontia:)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Odotan Suomen johtavan Trump-fanin, kansanedustaja Laura Huhtasaaren kommenttia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Baanin mukaan Kiina on tukenut terästeollisuuttaan pitkään monin epäreiluin tavoin. Hänen mukaansa paikallishallinto on esimerkiksi jakanut terästehtaiden perustajille ilmaiseksi maata."

Eikö tämä osoita sen että Kiina on aloittanut sodan jo ajat sitten? Tällainen toiminta nimen omaan vääristää markkinoita. Se on vaan jännää että heti kun Trump toimii vasten globaalin eliitin toiveita, alkaa väistämättä mustamaalauskampanja häntä vastaan. Hänhän puolustaa vain oman maan taloudellista kehitystä ja näin pitäisi paikallisesti toimia muuallakin. Tämä ohjaa investointeja paikallisesti ja tuo töitä maan omille kansalaisille pitkässä juoksussa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kauppasota tekisi hyvää euroopan kehitykselle, saisimme paljon uusia työpaikkoja ja loisimme uutta korvaavaa teknologiaa. Nato kuihtusi kasaan ja olisi yhteinen eurooppalainen puolustusliitto, loisimme venäjää varten "saatana666" ydinohjuksen, jonka tuhovoima palauttaisi venäjän kivikauteen (käytetään vain tarvittaessa) Jne, jne... Amerikassa Trump miettisi miten tässä näin kävi!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen kysynyt johtavilta politiikoilta - Eikö yanin alhainen arvo ole = globalisaation pahin vaikutus Paavo V ei ymmärtänyt asiaa eikä Mattikaan. Kiina harjoittaa merkantilista kaupappolitiikkaa ja pitää yanin arvon alhaisena ja saa siten suuret valuuttaylijäämät. Jotain tarttis tehrä !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

USA ja Kiina itsenäisinä maina tekevät mitä haluavat, Suomi ei enää pysty - valitettavasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

viimeisten kymmenen vuoden aikana kannattamatonta Outokumpua on tuettu veronmaksajien ja eläkeyhtiöiden toimesta pääomittamalla suunnatuilla osakeanneilla satojen miljoonien edestä. Epätervettä subventointia jos mikä. Lisäksi energiasyöpön sähkönkäyttöä subventoidaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Soosoo! Ei saa moittia, demarit on suurin puolue ja ajaa aina työläisten asiaa. Niidenkin, jotka jäävät punavihreän oppositiopolitiikan takia työttömiksi!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Demarit on muka suurin puolue.no keneltä kysyy ja valitaan semmoiset alueet kyselyyn jossa demarit ovat kukkona tunkiolla.kaikki puolueet ovat kakkaa.eivät välitä ihmisistä.puhuvat vaan ja antti rinne on paras valehtelemaan ollut aina.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan länsiosassa, Kymenlaakson maakunnassa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Koillismaata sekä Lounais-Lapissa lounaistuuli on voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Suomessa on 60 000 työssäkäyvää köyhää

Kyllä. Uskallanpa väittää, että ne samat ihmistyypit, jotka täällä tuvassa valittavat ja kitisevät lähes kaikesta ovat ... Lue lisää...
TRJ

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

20.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image