Talous

Ouluun rakennettiin suurten kaupunkien pienimmät yksiöt – Oulu teki poikkeuksen myös uusien asuntojen asukkaiden ikä­ra­ken­tees­sa

Pienten asuntojen rakentaminen kiihtyi vuosikymmenen kuluessa. Arkistokuva. KUVA: Elias Lahtinen
Talous 21.10.2019 13:00
Heikki Uusitalo

Pienten asuntojen, eli yksiöiden ja kaksioiden, rakentaminen on kasvanut voimakkaasti suurissa suomalaiskaupungeissa 2010-luvulla.

Pellervon taloustutkimus PTT:n tutkimuksen mukaan kehitys ei ole kuitenkaan johtanut merkittäviin kielteisiin seurauksiin esimerkiksi asuinalueiden eriytymisen tai viihtyvyyden kannalta. Pienten asuntojen suuri osuus uudisrakentamisesta ei myöskään ole leimallisesti helsinkiläinen ilmiö.

Tutkimuksessa tarkasteltiin, mikä on pienten asuntojen osuus asuntotuotannossa vuosina 2010–2018 ja mikä vaikutus niiden lisääntymisellä on asuinalueisiin. Tutkimus perustuu rakentamisen tilastoihin, kuuden suuren kaupungin alueiden tarkasteluun, isännöitsijäkyselyyn ja sidosryhmähaastatteluihin.

– Pienten asuntojen määrän kasvussa on tunnistettavissa mahdollisia ongelmia, mutta ne näyttävät jääneen pieniksi ja olevan osin suhdanneluonteisia, kertoo PTT:n tutkimusjohtaja Olli-Pekka Ruuskanen.

Tilastoissa pienten asuntojen ilmiö näkyy selvästi. 2010-luvulla Helsingissä Espoossa, Vantaalla, Turussa, Tampereella ja Oulussa on rakennettu yksiöitä keskimäärin 3 100 kappaletta vuosittain, mutta vuonna 2017 määrä oli 5 100 ja vuonna 2018 jo 6 900 kappaletta.

Kehityksen yhdeksi ongelmaksi on arveltu, että pienten asuntojen yleistyminen edistää tiettyjen asukasryhmien keskittymistä tietyille alueille. Näitä ryhmiä ovat esimerkiksi nuoret aikuiset ja pienituloiset. Pienissä asunnoissa asutaan myös yleensä vuokralla.

Toinen kysymys on se, onko asuntokanta riittävän monipuolinen tulevaisuudessa, kun väestörakenne muuttuu.

Kaupunkikohtaisessa tarkastelussa havaittiin, että yksiöiden suuri suhteellinen määrä on vääristänyt asukkaiden ikäjakaumaa tietyillä alueilla. Jotta pienasuntovaltaisista kiinteistöistä voisi muodostua laajempi ongelma, niiden kielteisen vaikutuksen pitäisi ulottua kortteli- tai kaupunginosatasolle asti.

– Näin ollen riski laajemmasta eriytymiskehityksestä koskee alueita, joilla sijaitsee paljon kiinteistöjä, joissa on verrattain suuri pienten asuntojen osuus, sanoo Ruuskanen.

Tutkimuksessa haastatellut isännöitsijät tunnistivat niin ikään kehityksen riskejä, mutta hekin näkivät ne pieninä. Ongelmina pidettiin lähinnä vaikutuksia omaan työmäärään, kiinteistöjen kustannuksiin ja asukasvaihtuvuuteen. Isännöitsijöiden näkemys oli, että pieniä asuntoja syntyy hyville sijainneille ja hyvien palveluiden ääreen, mikä osaltaan vähentää riskejä.

Tarkastellut kaupungit ja niiden alueet olivat Espoo (Matinkylä, Suurpelto), Helsinki (Latokartano, Rastila), Oulu (Limingantulli, Toppila), Tampere (Kalevanrinne, Vuores), Turku (Vasaramäki, Virusmäki-Raunistula) ja Vantaa (Myyrmäki, Tikkurila).

Alueellisesti tarkasteltuna pienimpien asuntojen osuus on kasvanut 2010-luvulla erityisesti muissa suurissa kaupungeissa kuin Helsingissä.

Yksiöiden osuus uusista asunnoista on ollut Tampereella, Turussa ja Oulussa pääkaupunkiseutua suurempi. Näissä kaupungeissa yksiöiden osuus lähti vuoden 2015 jälkeen selkeään kasvuun.

Samalla asuntojen koko on pienentynyt. Pääkaupunkiseudulla yksiöiden koot ovat vaihdelleet vuosittain, mutta suunta on ollut laskeva. Myös kaksioiden koko on pienentynyt, mutta ei yhtä voimakkaasti.

Oulussa, Turussa ja Tampereella yksiöiden koon pienentyminen on ollut voimakasta. 

Oulussa kuluvan vuosikymmenen suurimmat yksiöt valmistuivat vuonna 2010. Silloin keskikoko oli 36 neliötä. Keskimäärin pienimmät yksiöt valmistuivat viimeisenä tarkasteluvuotena eli 2018. Tuolloin yksiöt olivat keskimääräiseltä kooltaan 28 neliötä.

Oululaiset yksiöt olivat keskimäärin pienempiä kuin muiden kaupunkien yksiöt. Pienimmät kaksiot taas löytyivät vuonna 2018 Tampereelta.

– Pienistä asunnoista on puhuttu leimallisesti pääkaupunkiseudun ilmiönä, vaikka niiden osuus on noussut eritoten muissa suurissa kaupungeissa.

Kerrostaloasuntojen rakentamisen volyymi tasaantuu lähivuosina, sillä myönnettyjen rakennuslupien määrät saavuttivat huippunsa vuonna 2017 ja ovat sen jälkeen laskeneet. Pienten asuntojen kysynnän sen sijaan odotetaan pysyvän voimakkaana kasvukeskuksissa, kun kaupungistuminen jatkuu.

Tutkimuksessa Oulu teki muihin isoihin kaupunkeihin verrattuna poikkeuksen siinä, että  20–30 -vuotiaat ei ole merkittävin vuoden 2010 jälkeen valmistuneissa asunnoissa asuvien ikäryhmä. Eniten uusissa asunnoissa Oulussa asuu 35–44 -vuotiaita. Oulun uusissa asunnoissa asuu myös paljon lapsia.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (44)

Oulussa uusien kerrostalojen keskikoko on n. 35.5 m2? mikäli uusia pienasuntoja on valmistunut n. 6000 / v tarkoittaa sitä, että kaupunki tukee kiinteistösijoittajia kaavoittamalla todella pieniä asuntoja vuokrakäyttöön. Suurin osa vuokralaisista saavat vuokratukea, jolla varmistetaan vuokrankorotukset ja siten tuetaan kiinteistösijoittajien toimintaa. Vuokratuet pois niin vuokrien nousu pysähtyy!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Liian pieniä yksiöitä ei saisi antaa rakentaa. Opiskelija-asunnot on asia erikseen. En tarkoita niitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No mitä sitten tarkoitat? Mistä tietää mihin nuoret opiskelijat aina muuttavat?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tulisi varmistaa että yksiöt on monikäyttöisempiä ja sopivat yksinasujille eri ikäryhmissä ja eri elämäntilanteissa, myös parisuhteen alussa. Sopivat silloin myös opiskelijoille, mutta ei olisi rakennettu sitä varten. Noista asunnoista on tilat karsittu minimiin. Säilytystilaa ei ole omille tavaroille ja harrastusvälineille eikä siivousvälineille. Asunnoissa ei mahdu liikuskelemaan, vaikea kalustaa viihtyisäksi ja toimivaksi. Lisää jatkossa mielenterveysongelmia, jolla on paitsi inhimillinen puoli, myös laskua yhteiskunnalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Useammat kommentoijat kyllä eivät tiedä yhtään mistä puhuvat. Aloitetaan asuntojen koosta, ostin itse kesällä 26m2 yksiön Toppilansalmesta kun en yksin asuvana oikeastaan enempää tilaa tarvitse. Asuntoon mahtuu kaikki yhdelle ihmiselle tarpeellinen ja hissillä kulku suoraan parkkihalliin. Uusi on aina uusi ja asumiskulut todella edulliset eli rahaa jää kivasti muuhunkin. Vieraita asunnossa ei juurikaan kestitä, mitä nyt yökylään voi jonkun vastakkaisen sukupuolen kutsua, en tosin näe järkevänä ostaa isompaa asuntoa vain sen takia että voin kerran kuukaudessa kutsua ihmisiä kyläilemään. Vaihdan kyllä asunnon isompaan kun se parisuhteen myötä tulee tarpeelliseksi, mutta toistaiseksi 26m2 riittää aivan hyvin. Mitä tulee pieniä asuntoja täynnä oleviin yhtiöihin, en ole mitään häiriökäyttäytymistä tai epäsiisteyttä ensimmäisen 6kk aikana havainnut, jokainen vuokralla asuva vaikuttaisi olevan yliopisto-opiskelija ja asunnot ovat niin pieniä että ei niissä oikein bileitä taideta järjestää. Pitävät varmasti myös asunnot kunnossa kun kaikilla taitaa olla 2kk takuuvuokrat maksettuina ja tuskin haluavat n.1000€ taloudellista menetystä yksikään vuokralainen kohdalleen. Ja mitä tulee isoihin kerrostaloasuntoihin, niitä kyllä markkinoilta löytyy vaikka ja kuinka, ongelmana näillä valittajilla on vain se että pitäisi päästä uuteen taloyhtiöön asumaan ja hinta pitäisi 80-90m2 asunnolle olla mielellään max 250000€ eli ollaan vailla jotain mitä ei yksinkertaisesti ole olemassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo on tuota pienissä kämpissä tullut asuttua ja onhan se semmoisia rotanloukkuja loppujen lopuksi kuitenkin ja joku 26 neliötä alkaa olla siinä rajoilla että onko liian pieni etenkin jos äänieristys on huono.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vanhoja siistikuntoisia sadan neliön kerrostaloasuntoja saa jopa alle 65 000 eurolla. Pyynti 90 000, tinkivaraa jopa 30%.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kysykää ihmisiltä miten he haluavat asua. Pienessä asunnossa lähellä vai isossa asunnossa kaukana.

Kumpikin on tänä päivänä mahdollista. Lopputulos näkyy kysynnässä eli hinnoissa.

Kukaan ei pakota ketään, jokainen saa valita vapaasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä kuvastaa vain kuinka huonosti Oulun asukkailla menee, ei ole varaa isompaan asuntoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mieluummin ilman kuin sadan tonnin koppero jossa ei mahdu edes aikuisen miehen kenkiä kääntämään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Syy pienten asuntojen määrään on kojamo. Ay liikkeen asuntosijoitusthtiö, joka maksmoi voitot säätiön kautta ja veronmaksajat maksavat viulut koska ay säätiö ei maksa veroja. Tämä hulvaton järjestelmä jota asumistuki ruokkii miljardeilla.vuosittain on yhteiskunnan lahjaa vasenmistolaiselle ay liikkeelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yksiöiden määrä uusissa kerrostaloissa on liian suuri. En haluaisi ostaa omaa asuntoa tällaisista slummeista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uusissa taloissa asukkaat tuntuu (oman havainnon pohjalta) olevan pääsääntöisesti hyvin toimeentulevia ja muutenkin elämänhallinnaltaan pärjääviä aikuisia, jotka nauttivat pienestä arjen luksuksesta, kuten laadukkaasta kodista. Pienissä asunnoissa tuloista yleensä isompi osa jää myös asukkaan muuhun elämiseen ja esim. keskustassa asuessa ei tarvitse omaa autoa tai rahaa paljon liikkumiseen muutenkaan. Ravintolat ja palvelut (elokuvateatterit, Foodora, Wolt...) on kotiovella keskustan ympärillä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ongelma ei ole asunnon koko vaan mm. sosiaaliset ongelmat. Asun vanhassa talossa keskustassa, jossa on jonkin verran vuokra-asuntoja. Ja ilkivaltaa ja levotonta elämää vain tuppaa olemaan. Vuokralaisilla tuntuu elämä alkavan vasta puolen yön jälkeen ja joka ilta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olethan huomannut että nyt on vuosi 2019? Aika harva laittaa nukkumaan puoliyhdeksän uutiset katsottuaan. Aika harva enää edes tietää sellaisesta Instituutiosta..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä on ihan järkeen käypää, että Oulussa yksiöt ovat pienempiä, kuin suurissa kaupungeissa, sillä Ouluhan on pieni kaupunki. Kysymys on samasta asiasta, kuin että pieni auto pieni vauhti ja iso auto iso vauhti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin se kai sitten on, pikkuisella Porschella ei pääse niin kovaa vauhtia kuin bussilla, vai?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (44)

Uutisvirta

13.11.
Viljo-kissa haluaa saunan lämpimäksi kylmillä keleillä – saunoo lähes päivittäin
13.11.
Trump kertoi olevansa Erdoganin suuri fani – Turkin asekaupat Venäjän kanssa yhä "ratkaistavana"
13.11.
Poikkeuksellinen tulva peittänyt lähes puolet Venetsiasta
13.11.
Ministeri Paatero ripitti Postia "rikkurityövoiman" käytöstä
13.11.
Vuorineuvos uskoo aurinkoenergiaan ja penää vastuuta päättäjiltä: "Tämä on nurinkurista, sillä poliittisten päättäjien pitäisi näyttää esimerkkiä muille"
13.11.
Suomalaisasiantuntijat tekivät maailmanlaajuisesti ainutlaatuisen selvityksen – suomenpystykorvien sukutaulut saatiin selville 1800-luvulle saakka
13.11.
Hiilijalanjäljestä uusi maidon hinnoitteluperuste – ravintoarvoilla mitattuna maidon hiilijalanjälki jää pienemmäksi kuin vaikkapa riisin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Lapin maakunnassa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivästä alkaen Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

263 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Nyt, jos koska pitäisi liittyä ammattiliittoihin. Ammattiliitojen tulisi olla vähintään maanosan kattavia, silla globaal... Lue lisää...
Syke

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

14.11.

Fingerpori

14.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image