Talous

Oulusta Luulajaan ja Tromssaan lentänyt NextJet hakeutui konkurssiin, lennot peruttiin heti

NextJet on liikennöinyt muun muassa Oulun ja Luulajan sekä Tromssan välillä. KUVA: Jukka-Pekka Moilanen
Talous 16.5.2018 16:52 | Päivitetty 16.5.2018 18:18
Eija Mikkonen

Ruotsalainen lentoyhtiö NextJet on hakenut itsensä konkurssiin. Kaikki lennot peruttiin keskiviikkona iltapäivällä. Asiasta kertoo muun muassa Ruotsin yleisradioyhtiö SVT. Yhtiö on lentänyt suurimpaan osaan Ruotsia pohjoisesta etelään.

Oulusta NextJet on operoinut niin sanottua Arctic Airlink -yhteyttä Tromssaan ja Luulajan kautta Göteborgiin. Arctic Airlink on lentoreitin rahoittajien yhteinen yritys. Rahoittajia ovat Oulun kaupunki, Norrbottenin maakäräjät sekä Tromssan lääninhallinto.

BusinessOulun johtaja Juha Alamursula ei osannut keskiviikkona alkuillasta arvioida mitä Arctic Airlinkin lennoille lopulta tapahtuu. Toistaiseksi ne kuitenkin loppuvat.

Arctic Airlinkin hallitus kokoontui keskiviikkoiltana ylimääräiseen kokoukseen käsittelemään asiaa. Alamursulan mukaan BusinessOululle konkurssiin hakeutuminen tuli yllätyksenä.

– Meillä oli tietoa, että yhtiöllä on ollut taloudellisia haasteita ja kapasiteettihaastetta koneiden suhteen, mutta kyllä tämä yllätti. Yhtiö oli tehnyt kohtuullisen hyvän rahoitussuunnitelman pystyssä pysymiseksi, Alamursula sanoo.

Lennot Oulusta Luulajan kautta Tromssaan alkoivat tammikuussa 2015. Tuki lentoreitille oli suunniteltu viisivuotiseksi. Maaliskuussa 2017 aloitettiin suorat lennot Tromssaan sekä avattiin uusi yhteys Oulusta Luulajan ja Sundsvallin kautta Göteborgiin.

Suomessa Nextjet on lentänyt myös Helsinkiin, Poriin, Turkuun, Kokkolaan ja Maarianhaminaan.

Yhtiön nettisivut ja asiakaspalvelu lakkasivat toimimasta keskiviikkona. Facebook-sivulla on lyhyt tiedote konkurssiin hakeutumisesta. SVT:n mukaan lentoyhtiö kehottaa lipun varanneita ottamaan yhteyttä matkatoimistoon tai omaan maksukorttiyhtiöön.

– Olemme tehneet kaiken mahdollisen ratkaisun löytymiseksi, mutta valitettavasti se ei onnistunut. Konkurssitoimitsija tulee päättämän yhtiön tulevaisuudesta, Nextjetin toimitusjohtaja Magnus Ivarsson sanoi tiedotteessa SVT:n mukaan.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (40)

Kommenttipalstalla pohditaan onko tämä laitettu raha mennyt hukkaan niin ainakin business oulun markkinointipäällikön mukaan n. 100 sopimusta/kauppaa pääasiassa Norjaan olisi jäänyt tekemättä ilman lentoyhteyttä. Ja nextjethän ei nyt ole kaatunut pelkästään meidän tromssa-luleå reittiemne takia vaan yhtiö lentää paikallislentoja paljon muuallakin ruotsissa ja pohjoismaissa ja tämä arctic arilinkin lennot ovat vain pieni osa siitä. Tiiä vaikka artctic airlink lähtisi tilaamaan lentonsa joltain toiselta lentoyhtiöltä ja homma jatkuisi tulevaisuudessa. Nextjethän on tässä vain se toimija jolle maksetaan siitä että he käyttävät omia koneitansa/henkilökuntaansa/lipunmyyntiänsä palvelun pyörittämiseen, mutta sen voi tehdä jatkossa joku toinenkin yhtiö arctic airlinkin laskuun. Tämä ei ole yhtään sen kummoisenpaa toimintaa kuin sekään että Oulun kaupunki rahoittaa Oulun joukkoliikennettä pitääkseensä seutunsa kulkuyhteydet hyvänä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mihin tuollainen väite perustuu, että veronmaksajien maksaman lentoyhteyden takia sopimuksia on saatu Norjaan. BusinessOulun markkinointipäällikkö ei ole oikein uskottava, tässäkään asiassa. Jos bisnes sujuu, se onnistuu ilman veronmaksajien rahoittamaa lentoyhteyttäkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Varmaan saman markkinointipäällikön mukaan ns.prinssin tekeleisiin sijoitetut 60 000 euroa. Ovat tuottaneet ouluun tuhansia yrityksia ja työpaikkoja. Eikö kaupunki saa kuriin tätä BusinessOulun tuhlausta ja heti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisi mennyt konkkaan jo aiemmin. Lentohan tehtiin kuljettamaan työväkeä Arlanda - Luleä - Trompsa. Mutta Oulun pelastajat saapuivat auttamaan kuin musketööri ja rahoitti useita miljoonia vuodessa saaden toki yhtiön tekemään mutkan Luleå - Oulu - Trompsa. Niin verorahoja...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tullut sitten Ouluunkaan tarpeeksi porukkaa katsomaan Stora Enson tehtaan silhuettia ja piippuja. Perin outoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tätä reittiä tuettiin oululaisilla verorahoilla satoja euroja per lippu. Täysin hullua hommaa! Hyvä että loppui. HULLUT!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oululla vaikka kuin laittaa tällaiseen kun työntekijöitä potkitaan kylmästi pellolle...Hävetkää Oulun päättäjät!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huomioikaa, ettei tässä ole kysymys vain Oulun lennoista, vaan kyseessä on Ruotsin suurin alueellinen lentoyhtiö, joka lentää myös Poriin, Kokkolaan ja Helsinkiin. Moni menetti siis työpaikkansa. Tuskin syynä on siis vain Luulajan ja Tromssan lennot.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Merellinen Oulu ei sitten markkinoinut esimerkiksi jäämerta katsomaan ja/tai kalastamaan - johan nuo pari näyttelijää ja koira hoiti esityöt. Niin ja oishan tuo ystävyyskaupunkikin ollut vieressä, mutta kun ei peltomarkettipäättäjille kelpaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi harmi, olisihan se ollut vaihtelua lentää siihen ainoaan kohteeseen Helsingin lisäksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oisit lentänyt, nyt on myöhäistä valittaa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Melko heikot businesstaidot on Alamursulalla jos ei tiedä mitä lennoille taphtuu jos lentoyhtiö menee konkurssiin. Kyllä ne lennot loppuu ihan heti eikä niitä lennetä myöhemminkään. Eikö tämä Alamursula ole kuitenkin ihan Bisness Oulun johtaja, joten pitäisi kai sentään olla jotakin kompetenssia. Oulu oli siis rahoittamassa lentoyhtiötä eli nyt kiinnostaa tietää tietää paljonko Oulu ehti yhtiötä rahoittaa ennen konkurssia ja millaiset sopimukset Oulu on neuvotellut yhtiön kanssa. Tuleeko pesänhoitaja löhettämään kaupungille vielä loppulaskun?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi ruveta maksamaan lentoyhteyttä omalla palkallaan. Oulun kaupunki saa saman vastitneen joka tapauksessa. Eli ei mitään. Kuka tämän veijarin on puhunut oulun leipiin. Taitaa olla pennasen löytöjä. Viiteryhmä tiedetään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Radiossa sanoivat, että Oulu on maksanut puoli miljoonaa euroa vuodessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tiedettiin samana päivänä kun lennot alkoi. Finnavia hehkutti lähes täysillä koneilla. Totuus 0-5 matkustajaa/lento ilman mitään esim kaupungin valtuustoa tms.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuinkas paljon Bisnes-Oulu sai Oulun sijoittamaan tähän lentofirman tukemiseen? Voisiko kaupungin varoja käyttää paremmin? Yksi ehdotus olisi Bisnesoulun supistaminen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei yllätä. Ei semmoisilla lentoyhteyksillä, mitä tällä firmalla oli, niin mikään lentoyhtiö pystyssä pysy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Positiivista pöhinää, olikohan Oulun taloudellinen tuki väärin laskettu, kun näin pääsi käymään?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä ole ensimmäinen kerta,kun BusinessOulu tuhlaa veronmaksajien rahoja. Voisiko Alamursula selvittää,kuinka monta veroa maksavaa yritystä saatiin esim. 60000 euron satsauksella ns. prinssin lyhytelokuviin. Kukaan niitä tuskin on edes nähnyt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän se SAS peru kohta ne Oulu - Tukholma lennotkin. Päästään maanpäälle täällä Valkean Pohjoisessa Skandinavian Pääkaupungissa taas.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (40)

Uutisvirta

95
Talliosakkeiden kauppa käy kiivaana Oulussa, ostajat teettävät tiloihin parvia, vessoja ja toimistotilaa – "Kaikki menee jo ennakkomarkkinoinnissa"
79
Puolustusvoimat järjesti kunnon show'n Heinäpäässä – todentuntuinen tykkituli paukkui ja jytisi, katso kuvat
52
Aika on ajanut tillilihasta ohi, rössypotusta kiistellään ja puuro on kestosuosikki – maksutonta kouluruokaa on syytä juhlia, mutta Oulussa sitä päätyy satoja kiloja päivässä biojätteeksi
23
Sisäministeri Mykkänen ei lämpene sinisten idealle poliisiopiskelijoiden tukemisesta - käyttäisi rahat lähiöpoliiseihin
22
Linnanmaan Baanan ensimmäinen vaihe avattiin liikenteelle
20
Kommentti: Urheilijan epäonnistuminen on systeemin vika
18
Nettiopas avuksi sorsastajalle: jätä nämä yksitoista vesilintua rauhaan

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan pohjoisosassa lännen ja lounaan välinen tuuli on voimakasta huomenna, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Metsäpalovaroitus on voimassa Satakunnan, Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Kemi, Keminmaa ja Tornio.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Mikä nautinto olla tekemättä palkkatyötä, toverit

Oletpa melkoinen sanaseppo,johan kirjoittamisellakin voisit tienata :) Minä niin samaistun sinuun,en päivääkään ole kaiv... Lue lisää...
ahvenkahven

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

18.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image