Talous

Oulun vuokrat huimassa nousussa

Vanhat kerros- ja rivitaloasunnot olivat huhti-kesäkuussa kallistuneet vuoden takaisesta koko maassa keskimäärin vain 0,6 prosenttia. KUVA: Jarmo Kontiainen
Talous 3.8.2012 9:46 | Päivitetty 3.8.2012 9:56
Kaleva, STT

Vuokrat nousivat vuoden toisella neljänneksellä Oulussa poikkeuksellisen paljon. Tilastokeskuksen mukaan Oulun vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat 11,1 prosenttia, kun Suomessa nousua kertyi keskimäärin 5,3 prosenttia.

Vuokraturvan mukaan tätä selittää se, että Oulun kielteisillä talousuutisilla on ollut niiden todellista vaikutusta suurempi psykologinen vaikutus.

"Ihmiset ovat huolissaan Oulun asuntojen hintojen mahdollisesta laskusta lähitulevaisuudessa, ja siksi huomattavan moni haluaa nyt siirtyä omistusasunnosta vuokra-asuntoon seuraamaan, mitä tulevana talvena tapahtuu", Vuokraturvan hallituksen puheenjohtaja Timo Metsola sanoo.

Metsolan mukaan hyppäyksenomaista kehitystä voi nähdä, kun suuri joukko tavallista maksukykyisempiä vuokralaisia alkaa yhtä aikaa kilpailla parhaista vuokra-asunnoista.

"Osittain nousua selittää myös uusien kalliimpien vuokra-asuntojen valmistuminen Ouluun", Metsola sanoo.

Vuokrat nousivat asuntojen hintoja nopeammin

Asuntojen vuokrat ovat yleensäkin edelleen nousseet selvästi nopeammin kuin vanhojen asuntojen hinnat. Tilastokeskus kertoi perjantaina, että vuokralla asuminen oli huhti-kesäkuussa koko maassa keskimäärin 4,8 prosenttia kalliimpaa kuin vuotta aiemmin.

Arava-asuntojen vuokrat olivat nousseet hieman enemmän kuin vapaarahoitteisten asuntojen.

Vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat taas nousivat pääkaupunkiseudulla hitaammin kuin muualla. Pääkaupunkiseudulla vapaarahoitteisten asuntojen vuokriin kertyi vuodessa nousua 3,4 prosenttia ja muualla Suomessa 5,3 prosenttia.

Vuokrat olivat huhti-kesäkuussa nousseet pari prosenttia myös tammi-maaliskuuhun verrattuna.

Omistusasuntojen hintakehityksestä Tilastokeskus julkisti tuoreimmat tiedot viime viikolla. Niiden mukaan vanhat kerros- ja rivitaloasunnot olivat huhti-kesäkuussa kallistuneet vuoden takaisesta koko maassa keskimäärin vain 0,6 prosenttia.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (49)

Oma on aina oma. Ehottomasti vuokraraha oman lyhentämiseen, vaikka pitkällä laina-ajalla. Kun maksaa omaa, kartuttaa pääomaa. Vuokralla lihotat toisen pankkitiliä. Nyt on aika ostaa!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän se oma ole ellei sitä maksa omasta pussista kokonaan alusta loppuun. Jos suurin osa tulee pankilta niin silloinhan se on pankin. Ja edelleen lihotat jonkun toisen pankkitiliä, tällä kertaa vaan pankin tuotantoeläimenä..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Omaa ei pysty ostamaan ja vuokralla asuminen vaan kallistuu. Köyhimmät halutaan näköjään hautaan makaamaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kysyntä ja tarjonta asettaa hintatason. Asumistuet on tulonsiirto vuokranantajille. Entä sitten. Äänestäkää uudelleen. Asukaa vaihteeksi helsingissä, siellä tämä kuvio on vielä sairaampi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihanaa ... rakennusmafia se jyllää suomessa. Ruokamafia olisi ylpeä !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

pakko meidän on jossakin asua ja ensimmäinen "oma katto" on yleensä vuokra-asunto. No nykynuoriso ostaa tietenkin suoraan 4h+k-rivitalon pätkiä ensiasunnokseen mutta me vanhanuoriso haemme siis vuokrakämppää. Ja kyllä harmittaa kun samalla apajalla ovat sijoittajaketkut joille se mun havittelema kämppä on jo kolmas tai kahdeksas sijoitusasunto. Ja ketku on sen ostanut toiselta ketkulta joka osti sen vajaa kaksi vuotta sitten edelliseltä sijoittajalta. Koko ajan asunnon hintaan tullut lisää läskiä ja vuokrat nousseet joka omistajan vaihdoksella. Ja kyllä uutisointi vaikuttaa, nyt vuokrat kovassa nousussa ja sijoittajaketkuja tulee tänne stadista alkaen. Eikä sijoittajaketkut ole vain meitä kaurapuuronsyöjiä eläkettään turvaamassa vaan vakuutusyhtiöitä, sijoitusyhtiöitä ja muita joille se mun oma koti on vain sijoitus jonka pitää tuottaa maksimivoitto.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan ne vuokrat nousussa, kun media uutisoi ensin vuoden ajan, että suurista kaupungeista JUURI Oulussa on edullisimman vuokrat. Näin meitä taas k*setetaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voisitko hieman valaista, miten mielestäsi uutisointi on tässä ajassa vaikuttanut vuokrien hintoihin? Kyse on tasan kysynnästä ja tarjonnasta; kaksioita on Oulussa paljon vapaana ja niiden hintataso edullinen, kun taas yksiöistä on huutava pula ja vuokrat pilvissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ole yksiöistäkään mikään pula. Jos sellaisen haluaa niin saa vaikka samana päivänä. Mutta tietysti nuo ylihintaiset on niitä jotka seisoo tyhjillään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maaseudulla Kempele Tyrnävä Liminka on tarjolla asuntoja omakustannushintaan kun niitä ei saada myytyä.350 eurolla kokonaiskustannukset saa 60 neliön asuntoja Limingasta vaikka kuinka monta.Siihen kun varaton asuntotuen nokkii niin 150 euroa jää maksettavaksi.Ja jos vielä senkin hakee sosiaalista asuminen ei maksa mittään

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä jos kuvittelee vuolevansa kultaa kymmenien prosenttien vuokrankorotuksilla Oulussa niin joutuu pian seisottamaan asuntoja tyhjillään. Tarjontaa on paljon eikä hyviä vuokralaisia riitä jokaiselle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vuokrankorottajat joutuu hyvin äkkiä katselemaan tyhjiä asuntojaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huolestuttava uutinen...asuntojen hintojen kehitys laahaa pahasti jäljessä vuokrista ja ruuasta, joten asuntojen arvo reaalisesti laskee inflaatiomittarilla tarkasteltuna

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vuokrasin pariskunnalle 55 neliöisen kaksion hintaan 450 euroa. Tuli putkiremppa koko taloon, osuuteni 25 tuhatta euroa. Korotuspainetta tietenkin tuli, koska pankkilainaakin on vielä reilusti. Pienellä palkalla yritän selvitä, mutta en vielä harkitse korottavani vuokraa, koska olen saanut opiskelija pariskunnan, joka maksaa vuokransa säännöllisesti, eikä valituksia ole tullut taloyhtiöstä. Joten ei me kaikki vuokranantajat ole niitä ahneita paskoja, jotka hyötykäyttää opiskelijoita. Kustannukset ovat noin tuhat euroa kuukausi minulle. Kaurapuurolla elän minäkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No enpä viitsisi valittaa jos on kerran yksi ylimääräinen kämppä jonka voi laittaa vuokralle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihmisten perusoikeuksilla rikkaat rahastavat. Vuokriin pitäisi saada "katot", muuten ahneus menee äärimmilleen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (49)

Uutisvirta

96
Sote-uudistusta valmistellaan 18 maakuntamallin pohjalta, vahvisti Antti Rinne: PK-seutu saattaa vielä saada oman ratkaisunsa
86
Kuusamon kaivoshankkeen kieltävä kaava nurin korkeimmassa hallinto-oikeudessa – kaivosyhtiö tyytyväinen päätökseen
80
Oulun kaupunki: Torihotellin rakentamisvelvollisuusaikaan haettava jatkoaikaa
50
Oulussa meni kuitukaapeli poikki kahtena peräkkäisenä päivänä – "Kaivajilla on velvollisuus selvittää, mitä maan alla on"
46
Pohjois-Pohjanmaan työttömyysaste aleni edellisvuodesta – työttömien määrä vähentyi myös Oulussa
44
Kommentti: Seurasimme järjetöntä ajan ja rahan tuhlausta ei minkään takia – ex-oppositio tekee nyt melkein samanlaista sotea, jonka se jarrutti jumiin
43
Oulun rakennusvalvonta kantelun kohteena – kiista koskee autopaikkoja

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Koiran ulkoitus

Kevyenliikenteen väylällä jalankulkija voi kulkea kumpaa reunaa tahansa. Autotien reunassa vasenta reunaa. Lue lisää...
Mosse65

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image