Talous

Oulun kaupunki etsii ostajaa arvotalolle – De Gamlas Hem on ollut tyhjillään jo kolme vuotta

Yksityisenä vanhainkotina vuoteen 1980 saakka toiminut De Gamlas Hem -niminen rakennus suojeltiin vuoden 1985 asemakaavassa. KUVA: Janne Körkkö
Talous 6.8.2017 12:41
Eetu Halonen

Hollihaan kaupunginosassa, Kirkkokadun ja Puistokadun kulmassa, sijaitsee matala keltainen puutalo. Rakennus viihtyy sille omituisessa seurassa: maiseman hallitseva elementti on betoni, eikä ympärillä juuri muita puusta tehtyjä taloja näy.

Yksityisenä vanhainkotina vuoteen 1980 saakka toiminut De Gamlas Hem -niminen rakennus suojeltiin vuoden 1985 asemakaavassa. Suojelupäätöksen jälkeen talo siirtyi tontteineen Oulun kaupungin omistukseen. Vuonna 2007 siellä aloitti toimintansa monikulttuurikeskus Villa Victor, joka puolestaan muutti talosta uusiin tiloihin vuonna 2014.

Sisällä on aavistuksen tunkkaista, mutta haju ei ole niin paha, kuin sisäilmaongelmista kärsivissä taloissa tavallisesti.  

– On selvää, että jotain ongelmia sisäilman kanssa täälläkin on. Asiasta on tehty toistakymmentä selvitystä, Oulun kaupungin yhdyskunta- ja ympäristöpalvelujen tekninen isännöitsijä Janne Halvari toteaa.

Taloa lämmitetään, ja ilmanvaihto on jatkuvasti päällä, ettei kosteusvauriota pääsisi syntymään. Kaupunki on yrittänyt myydä tyhjää taloa vuodesta 2014 asti, mutta tuloksetta.

Yhdyskunta- ja ympäristöpalvelut aikoo esittää yhdyskuntalautakunnalle, että rakennuksen myyntihintaa laskettaisiin. Kaupunki on kaupannut kohdetta 500 000 eurolla, jolla ostaja saisi koko kiinteistön tontteineen. Tämän lisäksi rakennus vaatisi Halvarin mukaan toiset puoli miljoonaa euroa korjausinvestointeihin.

– Olemme virkamieskunnassa miettineet, että ehkä pyyntihinta ei ole aivan markkinoiden mukainen. Tästä syystä aiomme esittää yhdyskuntalautakunnalle, että hinta laskettaisiin 300 000 euroon, Halvari sanoo.

Yhdyskuntalautakunnan on määrä käsitellä asiaa kokouksessaan 15. elokuuta.

De Gamlas Hem

Suojeltu Jugend-tyylinen puutalo.

Valmistui vanhainkodiksi vuonna

1906.

Talon suunnitteli arkkitehti Viktor J. Sucksdorff, joka toimi tuolloin Oulun lääninarkkitehdin sijaisena.

Päärakennus on remontoitu vuonna 1986.

Vuoden 2014 alusta rakennus on ollut tyhjillään.

Rakennuksessa toimi vuosina 2007–2014 Oulun kaupungin monikulttuurikeskus Villa Victor. Monikulttuurikeskus järjesti rakennuksessa kansainvälisiä kulttuuritapahtumia, neuvontaa maahanmuuttajille, suomen kielen opetusta ja pienimuotoista kurssitoimintaa.

De Gamlas Hemistä tehtiin rakennushistoriaselvitys vuonna 2016. Rakennus on todettu inventoinnissa maakunnallisesti arvokkaaksi kohteeksi, jolla on sekä historiallista että rakennustaiteellista merkitystä.

Suojelumerkintä

Talo on suojeltu vuoden 1985 yhä voimassa olevassa asemakaavassa merkinnällä sr-20.

Sen mukaan ”rakennus on korjaus- ja muutostöiden yhteydessä korjattava sen kulttuurihistorialliset ja rakennustaiteelliset arvot säilyttäen. Julkisivukorjauksissa tulee käyttää alkuperäisiä tai niitä vastaavia materiaaleja. Sisätiloissa voidaan tehdä toiminnan vaatimia muutoksia. Korjaus- ja muutostoimenpiteistä tulee pyytää maakuntamuseon tai museoviraston lausunto.”

Lähde: Oulun kaupunki

Lue lisää 06.08.2017 Kalevasta.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (81)

Eikö Suomen ruottalaiset vois ostaa sen kun nimikin on ruotsalainen. Niillä säätiöillähän ei rahat heti ole loppumassa. Tekisivät siitä vaikka vanhainkodin, niitähän nyky-yhteiskunnassa piisaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rovaniemen mallissa suojelemattoman talon annetaan tietoisesti tuhoutua ja taas grynderille vapautuu ympäristöön sopiva betonielementtinen kerrostalo tontti, kuin taivaan lahjana.
Malliin liitetään rakentajalle sutjakasti mieluinen kaava ja tulevia asuntoja kauppaamaan valitaan korkean kaupungin virkamiehen puoliso.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vinkki kaupunnille, siirtäkää tuo rotisko johonkin paremmalle paikalle, vaikka Oulujoen varteen. Sitten tontille voi rakentaa 12-kerroksisen talon ja modernisoida kaupunkia samalla kun entiseen jämähtäneet voivat käydä katsomassa taloa uudessa paikassa ja ihastella sen homeista ulkosivua. Ei siitä tule mitään jos maailman tappiin asti pidetään iänikuiset talot vain sen takia että ovat iänikuisia. Jossain vaiheessa nekin on pakko purkaa koska puu ei ole ikuinen materiaali, mitä sillä on väliä tapahtuuko se nyt vai 20 vuoden päästä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On muuten hintava kohde, mahd. hinnan alennuksesta huolimatta! Eikö tuota voisi antaa ilmaiseksi jollekkin ihmiselle, joka sitoutuu käyttämään sen puoli milliä talon kunnostamiseen? Alkuun "ostaja" laatisi kunnon suunnitelmat ja sitten valvoisitte, että kunnostus tapahtuu. Jää talo varmaan tyhjilleen, ellei alueelle satu muuttamaan joku miljonääri, joka harrastuksekseen entisöi vanhoja taloja...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samaa tässä taannoin ihmettelin, nuo keskustan puutalot kun tuppaa haihtumaan kuin tuhka tuuleen.. Ihan kirjaimellisesti..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaupungin kannattaa vaikka lahjoittaa tai maksaa sille, joka ko kohteen.
Kaupunki saa kiinteistöveron, katumaksu, hulevesi, kaupungin sähkö ja vesiyhtiöt saavat liittymien perusmaksuina ihan hyvän korvauksen tulevaisuudessa. Kun vielä ajattelee ettei rakennusta saa purkaa.
Harmi kun kaunis katoaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Me rakennussuojelu valvonnassa on tehty suunnitelmat jo valmiiksi= laitetaan koneellinen ilmastointi ja upotetaan putket rakenteisiin. Sitten pojat laittaa laminaatit lattioihin ja uudet lateksit seiniin( hox. Irtoava maali kaapaistaan pois). Huone järjestys muutetaan poistamalla muutama seinä ja kellariin tehdään sauna ja jos rahaa jää niin vinttiin (kattoa myötäillen hox. Se on arkkitehtuuria) asuntoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työttömät ja maahanmuuttajat hiomaan lateksi pois ja maalaamaan keltamullalla tilalle. Laittamaan timmiin kuntoon että Suomessakin olisi kaunista. Toimikaa kaupunki ja valtio. Ei mitään koneellisia ilmastointeja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Raavituttaa.
Vaikka maalin raavitaisiin kaikki pois pintaan v opi jäädä lahoa josta uusi maali irtoaa alla 10 vuodessa . Vain uusi laudoitus kestää pidempään mutta nikkarointia riittää. Jos talo on hirsiseinäinen niin onpa ruma ilman vuorolaudoitusta. Vain ulkovuorilla on siis säilytysarvoa. Entäpä uusi talo ja siihen vanhanmallinen ulkovuori niin lämöänersitys- ym direktiivit saa täytettyä ja invavessat, saunat saarekekeittiöt , luiska, autopaikat leikkipaikat jätekatos, väestönsuoja ym

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö kaupunni voisi itse joskus tehdä jotain näille ongelmakiinteistöille? Eli korjata ja vuokrata jos ei mene kaupaksi. Puolen vuoden hulevesirahoilla olisi hyvinkin korjattu jo. Vuokralaisia oisi pilvin pimein. Nyt syyjetään rahaa vaan kiinteistöarvioihin ja pomojen lounaisiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ravintola ja Cafe Victorhan siihen sopisi, Kyösti Kallion Puistoa vastapäätä. Hyvät pihatilat kesäpatiolle ja pienimuotoiselle musisoinnille. Vähän kulttuuritiloja taustaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

50 tonnia ehdoton maksimi. Jos enemmän maksaa, niin mielentilatutkimus paikallaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jotta taas oululaisia kommentteja,matalaksi vaan.Mikä hitto oululaisia vaivaa ettei mitään vanhaa ja kaunista voi säilyttää?Ei kukkaan jaksa kattua semmosia uusia laatikoita mitä nykyään rakennettaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Bulvaani ostaa, sitten palaa ja tontti menee myyntiin rakennus ja grynderi oy ablle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Talo voitaisi myydä halvalla sellaiselle ostajalle, joka sitoutuu kunnostamaan sen maalausta myöten kestävällä tavalla. Miten moista tärvelyä on saanut edes tehdä? Harvalla muulla alalla sallitaan tuollaista piittaamattomuutta tai melkein tihutyötä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

tyypillinen ongelma...liian korkea hinta kunnostusta vaativasta suojelukohteesta. Joko hinta reilusti alas tai sitten kaupunki verovaroin entisöi kohteen. Suosittelen myymistä vaikka 100000 tai alle, ellei silläkään synny kauppoja. Avoin tarjouskilpailu ja eniten tarjoava ostaa...muut vaietkoon kateuksissaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kukahan tuonkaan muka ostaa? Täytyy olla miljonääri, ja tuskin sellainenkaan ostaa homeista röttelöä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (81)

Uutisvirta

16.2.
CNN: Yli tuhat USA:n oikeusministeriön ex-työntekijää vaatii ministerin eroa – Barrin epäillään taipuneen Trumpin painostukseen
16.2.
Uusien elämysten iltapäivä – Lentopalloseura Etta sai Iissä uusia ystäviä: "Tällaiset pelit ovat lajille älyttömän tärkeitä" Tilaajille
16.2.
Son Tottenhamin sankari – Arsenal juhli murskavoittoa
16.2.
Hallitus aikoo muuttaa potilasdirektiivin toimeenpanoa sote-uudistuksen yhteydessä
16.2.
Miten hallita aikaa niin, että rentoutumisellekin jää tilaa? Oululaisopiskelija: "Tärkeintä jaksamiselle on ehtiä möllöttää välillä kotona"
16.2.
Iin uudessa liikuntahallissa lähes 500 katsojaa, Ettan peliesitys ei riittänyt
16.2.
Lentopallohuumaa Iissä – nimikirjoitukset menivät kuin kuumille kiville, vaikka Ettan esitys pelikentällä jäi pahasti vajaaksi

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on erittäin huono Etelä-Lapissa ja Keski-Lapissa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumisateen vuoksi.
Ajokeli on huono Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Lapissa lumisateen vuoksi.

Tuulivaroitus maa-alueille: Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa etelän ja lounaan välinen tuuli on vaarallisen voimakasta aluksi, tuulen nopeus puuskissa 25 m/s.
Maan etelä- ja itäosassa sekä Satakunnan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa etelän ja lounaan välinen tuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.
Etelä-Lapissa etelän ja lounaan välinen tuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.
Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen, Uudenmaan ja Kymenlaakson maakunnissa lounaistuuli on voimakasta iltapäivästä alkaen, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.

Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Marinin kallis vedätys

159 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi asuntojen arvo laskee koko suomessa?

kysykääpä itseltänne että missäpäin oulua haluaisitte asua, jos olisi varaa. Siellä eivät hinnat laske. Kaikki eivät näe... Lue lisää...
Sijaintisijainsijain...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image