Talous

Oulun kauppakamari: Työ­voi­ma­pu­las­ta voi tulla matkailualan kehityksen este, oman auton käyttöä työmatkoihin pitäisi syrjäseudulla tukea

Talous 18.2.2020 9:58
Anna Leinonen

Oulun kauppakamarin tammikuussa julkaiseman jäsenkyselyn perusteella lähes puolella Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun yrityksistä on ollut vaikeuksia rekrytoida työvoimaa. Työllistämisen esteitä ovat olleet ennen muuta hakijoiden riittämätön ammattitaito sekä riittämätön työvoiman tarjonta.

Oulun kauppakamarin palvelusektorin johtajan Maria Juurikan mukaan nykyinen tilanne on haastava. Syrjäisille seuduille tarvitaan ja halutaan elinvoimaa, mutta toisaalta kaupungistuminen ja palveluiden kaikkoaminen maaseudulta ovat vähentäneet työvoiman tarjontaa.

– Kelkkaa pitäisi tavalla tai toisella pyrkiä kääntämään toiseen suuntaan, sillä tulevaisuudessa haasteet eivät suinkaan vähene, sillä pohjoiseen on jo tehty ja suunnitteilla työllistäviä investointipäätöksiä, sanoo Juurikka.

Yhtenä suurena haasteena Juurikka pitää Pohjois-Suomen pitkiä etäisyyksiä. Oma auto on työmatkoja varten usein välttämätön. Hän toteaa, että oman auton edullinen käyttö työmatkoihin tulisi olla mahdollista ja sitä pitäisi tukea verotuksellisesti.

– Työmatkojen verovähennysoikeus julkisen kulkuvälineen mukaan ei ole riittävä alueilla, joilla julkista liikennettä ei ole.

Hotelli- ja ravintola-alalla pula työvoimasta

Iso-Syötteellä sijaitsevan ravintola Tuban yrittäjä Anne Mikkola sanoo kauppakamarin tiedotteessa, että ravintola- ja matkailualalla ei ole riittävästi tarjolla ammattitaitoista työvoimaa. Hänen mukaansa työvoimapula on suoranainen este alueen kehitykselle ja vetovoimalle.

Yhtenä syynä tilanteelle Mikkola näkee sen, että ravintola- ja matkailualan peruskoulutus on lopetettu Pudasjärvellä.

Marja Juurikka toteaa, että myös kuntien järjestämillä palveluilla on vaikutusta. Esimerkiksi joustavan lastenhoidon järjestäminen on tärkeää.

– Meillä pitäisi Suomessa hakea aktiivisesti keinoja, joilla voidaan vaikuttaa työntekijöiden halukkuuteen vastaanottaa työtä. Työn tekemisen tulisi olla aina kannattavaa ja muun muassa osa-aikatyön kannattavuuteen tähtäävät päätökset, olisivat todella tärkeitä. 

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (62)

"Pidetään koko Suomi asuttuna. Tehdään yksityisautoilusta älyttömän kallista ja pelastetaan ilmasto"
Taitaa molemmat epäonnistua, kun kenelläkään ei ole varaa asua syrjäseudulla, eikä silloin ole töitäkään tarjota kohta. Ilmaston päästöihin ei taida Suomen hallitus onnistua kovin vaikuttamaan (toki kaunis ajatus).

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuka voi lähtä 9e tunti tekemään 6h päivässä töitä ja pitää asua syödä ja maksaa kaden paikan asumiskulut...
Yhtälö ei toimi.

Asia b on että diesel maksaa liikaa että kovin kauas ei kannata lähtä. ja kohta ei kannta lähtä lähellekään...

70000km vuodessa ajava...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Monikin tekee tuollaista työtä, myös minä itse. Olen tyytyväinen elämäntilanteeseeni. Tunteja saisi tehdä enemmänkin, mutta n. 60 euroa päivässä on minun kulutukseeni nähden ihan sopiva.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä on kummallinen hokema, joka ei kestä lähempää tarkastelua. Normaalisti kilpailluilla markkinoilla kysyntä ja tarjonta määräävät hinnan. Nyt työn tarjoaja maksaa pientä palkkaa ja valittaa, että työvoimaa ei saa. Tarjoajalla ei kuitenkaan näytä olevan niin kova pula, että toimisi normaalisti ja maksaisi enemmän, jotta tekijöitä ilmaantuisi. Kuka tuonne erämaihin haluaa muuten lähteä. Rahalla voi houkutella. Lappilaiset itse ovat niin ylpeää väkeä, että eivät ala turisteille tarjoilemaan vaan kuittaavat mieluummin tukia.

Parempi otsikko jutulle olisi ”Lappiin ei saa pilkkahinnalla työntekijöitä”

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lapin yrittäjät ovat sopineet kulissien takana, ettei palkoilla kilpailla. Kulissien edessä valitetaan työvoimapulaa. Työntekijälle maksetaan pienintä mahdollista palkkaa, lisiä tai ylityökorvauksia ei makseta. Kaikki työtunnit ovat saman hintaisia ja työpaivät kellon ympäri. Kuka lähtee toiselta puolelta Suomea orjaksi Lappiin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko tessin palkat ja työsopimukset voimassa Lapissa? Mahtaa olla ihan omat lappilaiset säätämiset näissä kyseessä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Matkailu on kiellettävä jo suomen ilmastollisista syistä. Suomen ilma on jo nyt muutenkin saastunut ja erityisesti täällä pääkaupungissa on aina huono ilmanlaatu. Pakokaasua saa hengittää ja katupölyä. stop kaikelle renkailla oleville kulkuneuvoille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

-Pidetään koko Suomi asuttuna.
-Nostetaan polttoaineveroa.
-Leikataan työmatkavähennyksiä.
-Mietitään uusia maksuja autoilun estämiseksi.
-Leikataan työttömyysetuuksia.
-Ihmetellään, kun porukkaa ei saa minimipalkalla pätkätöihin johonkin keskelle ei mitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rakennus alan isoilla yrityksillä on 3 kk maksuaikataulu , kuka pystyy tuommoisia urakoita tekemään .
Matkailu on sesonki työtä rahat menee vuokraan ja työmatkoihin

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Isot raksafirmat on huonoimpia laskunmaksajia. Aina maksetaan muutaman kympin laskutkin monta viikkoa myöhässä, isommat laskut venyy vielä pitempään. Firmalla pitää olla satoja tuhansia tilillä ylimääräistä pelkästään sen takia, kun pääurakoitsijat venyttää tahallaan maksuja. Pahimpia venyttäjiä en kerro, mutta niiden nimistä löytyy vain kolme kirjainta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sinne ei kenenkään tarvitse kulkea, minne ei julkisilla pääse. Kaikenlaisia naurettavia tekosyitä keksitään yksityisautoilun puolustamiseksi, vaikka se on tuhoamassa maapallon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikä oikeus sinulla on määritellä kuka missäkin asuu? Tiesithän, että maaseudulla kokonaispäästöt ovat huomattavasti pienemmät kuin kaupungeissa. Niitä ympäristöhaittoja oopperoineen on keksimällä keksitty kaupungit pullolleen, jotta vihreät olisi betonikuutiossaan tyytyväisiä. Mistä teidän ruoka tulee?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän minulla tietenkään mitään oikeutta, mutta tuollaista on hieman koomista kysyä, kun kysyjän käsi on tentattavan taskussa kyynärpäätä myöten ja hallituksen päätösten vuoksi vastaajallakaan ei ole enää mahdollisuutta kulkea töissä, joten hän ei pysty loputtomiin tukemaan sitä, että joku koettaa jossakin syrjässä viljellä jotain täysin kilpailukyvttömään hintaan ja hänelle pitäisi vielä tarjota sinne kaikki palvelutkin (kepulainen kunnanhallinto + muita virkoja).

Ruoka tulee kaupasta, sieltä mistä traktoritkin ja minne nuo hyödykkeet kulkeutuvat sieltä, missä niitä on järkevintä ja edullisinta valmistaa. Kyllä kysyjäkin sen tietää, ainakin sen traktorin ja monen muun hyödykkeen osalta. Tai ainakin noin sen pitäisi tapahtua, ellei jonkun toisen kustannuksella suosita jotain erityisryhmiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Matkailu- ja ravitsemusalan koulutusta saa heti Pudasjärvellä esimerkiksi oppisopimuksella heti. Tämä vaatii ainoastaan yrittäjän, joka voi ottaa oppisopimusopiskelijan ja sen opiskelijan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitäisikö työstä maksaa oikeaa palkkaa --> saattaisi löytyä muutama työntekijä , Pitäisikö työajan olla 8h. päivässä --> saattaisi löytyä muutama työntekijä.. siinäpä pari esimerkkiä kuinka työvoimaa saattaa löytyä yllättävän paljon.
Yleensäkkin työvoimaa saadakseen on paikkakunnalla oltava työtä myös puolisolle , hoitopaikka lapsille , vapaa-ajalle jotain aktiviteettiä , työterveys lähempänä kuin parinsadan kilometrin päässä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei olisi työvoimapulaa jos palkkaa maksettaisi enemmänkin kun 6 euroa tunnilta tai 9 euroa päivältä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (62)

Uutisvirta

22
Yle: Sairaalat saivat varmuusvarastoista jopa kahdeksan vuotta sitten vanhentuneita hengityssuojaimia
20
Koronatartuntojen määrä kääntyi uudelleen nousuun - tartuntoja tulee lisää nyt eri puolilla maata
19
Osingot tulisi maksaa – osinkotulot ovat monelle tarpeellinen lisä jatkuvasti ostovoimaansa menettävän eläketulon jatkeeksi Lukijalta
18
Etäopetuksen laatuun tulee kiinnittää huomiota – etäopetusta ei ole se, että Wilmassa lähetetään ohjeita ja kirjalliset vastaukset pyydetään palauttamaan Wilmaan Lukijalta
18
Pohjois-Pohjanmaalla kolme uutta koronatartuntaa, hoidossa edelleen neljä potilasta – OYS siirtää kiireettömiä vastaanottoaikoja syksylle
17
IS: Oulun yliopistossa on yli kymmenen koronavirustestissä käytettävää laitetta, yhdellä laitteella voi käsitellä yli 200 näytettä vuorokaudessa
13
Hallitus järjesti tiedotustilaisuuden –katso tallenne tilaisuudesta

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono tai muuttuu huonoksi Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Karjalan, Satakunnan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun Koillismaata lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

En ymmärrä yrittäjien "ahdinkoa"

317 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

siipeilijöitten ytk.kassa ei pysty maksamaan työttömille korvauksia ajoissa??Puhkeaako kupla??

YTK:n kyvyttömyys maksaa normaalisti siipeilijöiden päivärahaa osoittaa, että työnantajien perustama YTK on keskittynyt... Lue lisää...
Kupla puhkeaa

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

2.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image