Talous

Oulun Energian uusi la­jit­te­lu­lai­tos nostaa teollisuuden, rakentamisen, purkamisen ja kaupan jätteiden hyödyntämisen lähes sataan prosenttiin

Liiketoimintajohtaja Pertti Vanhala ja projektipäällikkö Saara Palo-oja kertovat jätteiden lajittelulaitoksen rakentamisen sujuneen aikautaulussaan. KUVA: Teija Soini
Talous 24.2.2020 16:45 | Päivitetty 24.2.2020 18:47
Helge Murtovaara

Oulun Energian jätteiden lajittelulaitoksen rakentaminen Ruskon jätekeskuksen alueella on edennyt aikataulussaan. Lajittelua suorittavien laitteiden asentaminen aloitettiin Oulun Energian projektipäällikön Saara Palo-ojan mukaan pari viikkoa sitten.

Rakennustyöt jatkuvat toukokuun loppuun saakka ja laiteasennusten pitäisi olla tehtynä kesäkuun loppuun mennessä.

– Sitten alkavat koekäyttöjaksot ja syyskuussa laitos otetaan kaupalliseen toimintaan.

Alansa huipputeknologiaa edustavan saksalaisen Beznerin toimittaman laitteiston toiminta perustuu muun muassa mekaaniseen ja optiseen lajitteluun.

Täyteen vauhtiin päästyään lajittelulaitos ottaa vastaan vuosittain 100 000 tonnia teollisuuden, rakentamisen, purkamisen ja kaupan jätteitä. Nykyisellä Larella käsittelymäärä on ollut noin 35 000 tonnia vuodessa. Liiketoimintajohtaja Pertti Vanhala Oulun Energiasta laskee määrän kolminkertaistuvan.

– Lajittelun jälkeen tästä määrästä ei joudu kaatopaikalle juuri mitään, vaan hyötykäyttöprosentti lähes sata.

Laitoksessa murskastaan ja erotellaan jätteestä kierrätettäväksi soveltuvat raaka-aineet kuten muovit, metallit, puun ja kuidut sekä maanrakennukseen sekä saadaan maanrakennukseen soveltuvia hyötyjakeita. Menetelmällä pystytään saavuttamaan noin 30 prosentin materiaalihyötykäytön osuus kokonaismassasta.

Oulun Energian projektipäällikkö Saara Palo-oja esittelee, missä vaiheessa laitoksen laiteasennukset nyt ovat. KUVA: Teija Soini

Noin 45 prosentista lajittelulaitokseen tulevasta jätteestä voidaan tuottaa korkeatasoista kiinteää kierrätyspolttoainetta, jota nyt rakenteilla oleva Laanilan biovoimalaitos valmistuttuaan käyttää ja tekee siitä kaukolämpöä ja sähköä.

– Ja se osa, mikä ei kelpaa hyvälaatuisen polttoaineen joukkoon, hyödynnetään energiajakeena Laanilan ekovoimalaitoksessa.

Lajittelulaitos on iso edistysaskel kiertotaloudelle. Nyt Oulun Energian tuotannosta on hiilineutraalia noin puolet, tavoitteena on saavuttaa hiilineutraalisuus 2030-luvun aikana.

Koko tekemistä ohjaavassa hiilineutraalisuuspolussa tavoitteena on muuttaa polttoaineet vähähiilisemmäksi, mikä tarkoittaa Vanhalan mukaan turpeen käytön vähentämistä sekä puupolttoaineen ja kierrätyspolttoaineen lisäämistä.

Valmistuva biovoimalaitos on hyvä esimerkki energiatehokkuudesta, koska vähemmällä polttoaineella saadaan enemmän lämpöä.

Hiiltä sitovaa toimintaa on myös tuottaa voimalaitostuhkasta metsälannoitetta. Tuhkalannoitusraetta toimitetaan Pohjois-Pohjanmaalla olevalle metsänomistajalle metsäpalstaa lähinnä olevalle paikalle tienvarteen ilmaiseksi.

Parhaillaan Oulun Energian yhdessä Gasum Oy:n kanssa selvittää mädätyslaitoksen toteuttamista. Ideana on murskata kotitalouksien roskapussit sisältöineen, erottaa materiaalista orgaaninen jäteaines ja metallit.

– Orgaaninen jäte mädätetään ja tuotetaan siitä biokaasua, ja mikä prosessista jää, menee ekovoimalaitokseen poltettavaksi.

Investoinneilla haetaan tasapainoa siihen, että ekovoimalaitoksen kapasiteetti riittää polttamaan jätteen, jolle ei ole muuta käyttöä. Biovoimalaitoksella saavutetaan lisää polttoon perustuvaa hyötykäyttöä sellaiselle materiaalille, joka ei kelpaa kierrätykseen, mutta on parempaa kuin se materiaali, joka pitäisi polttaa ekovoimalaitoksella.

– Nyt haemme myös sitä, että jätteitä pystyttäisiin käsittelemään mahdollisimman lähellä syntypaikkoja, eikä niitä tarvitsisi kuljettaa maasta toiseen, Vanhala sanoo.

Lare on edelleen käynnissä

Uusi jätteiden lajittelulaitos rakennetaan nykyisen Lare-rakennuksen jatkeeksi ja Lare toimii edelleen jätteiden vastaanottotilana.

Kokonaisinvestointi on noin 22 miljoonaa euroa.

Kotitaloudet ja myös pienemmät yritykset tuovat edelleen niin sanotut peräkärrykuormansa, joita syntyy vaikkapa remonteissa tai varastoja siivottaessa, Kiertokaari Oy:n kautta lajitteluareena Larelle Ruskon jätekeskukseen.

Sieltä jätteet nämä jätteet jatkavat matkaansa Oulun Energian toimesta eteenpäin uuteen lajittelulaitokseen.

Oulun Energia aloitti Lare-toimintojen pyörittämisen liikuteltavilla laitteilla jo tämän vuoden alusta ja toiminta jatkuu näin siihen saakka, kunnes uusi lajittelulaitos otetaan käyttöön.

"Kaikki kuluttaja- ja teollisuusasiakkaat, jotka toimittavat kuormansa Larelle, voivat olla tyytyväisiä, että ne lajitellaan aikaisempaa paremmin ja materiaalia saadaan aikaisempaa enemmän hyötykäyttöön, ja sitä enemmän jokainen osallistuu kierrätyksen edistämiseen." Pertti Vanhala Liiketoimintajohtaja29Oulun Energia

 

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (25)

Melkoista propagandaa!! Mistä lähtien jätteen polttolaitoksessa polttaminen lasketaan kierrättämiseksi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lopettisi jo saastuttavan turpeen polton, niin kestäs autoissa jakopään remmitkin ja astma ja keuhkotaudit vähenisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hieno homma! Muovipakkauksista tulisi luopua kokonaan, sillä pahvi on hyvä pakkausmateriaali... myös elintarvikkeille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pahviin ei voi pakata edes tuoremehua. Kartongin vedenpitävyys perustuu muovitukseen. Muovia on joka puolella eikä siinä ole mitään vikaa, jos sen kierrätyksestä huolehditaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten olisi, jos luovuttaisiinkin turhista pakkauksista? Säästyisi suuria summia tuotteen hinnassa ja pakkausten hävittämisessä! Ei tarvitsisi lajitella, kuljetella ja taas lajitella eikä polttaa hyvää raaka-ainetta turhan päiten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

lajittelua ja kierrätystä, eiköpitäistehdä sellaisia roskalavoja rakennuksillekin jotka ovat pienempiä ja kannelisia joihin lajiteltais muovi,puu,metalli ja kiviaines ehkä myös lasi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikki jäte pitää polttaa niin ei tartte viedä kiinaan muovia eikä afriikkaan lumppuja järjen köyhää touhua

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se olisi aikamoista raaka-aineiden tuhlausta, eikö totta? Lämpöarvot on sen verran huonot monissa materiaaleissa eikä veden (biojäte) polttamisessa ole järkeä senkään vertaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Missä viipyy vaatelumpun keräys, sillä edesvastuutonta viedä vaatekeräyslaatikoihin selvää lumppua, jotka tuntuvat menevän Afrikkaan asti myytäväksi katumyyntiin, jossa ne myymättömänä (vaatteet likaisia ja rikkinäisiä) nakataan kaduille muiden jätteiden sekaan.
Näissäkin tapauksissa lumppukonttien myyjät kuorivat sievoisen summan itselleen ja köyhääkin köyhemmät menettävät rahansa, oikeinko?
Tuleeko tälläisestä samaa kuin muovin kierrätyksestä, jota suuret kaupungit maailmalta vievät jätemuovinsa em. Kiinaa, jossa sitä ei edes keritä käsitellä ja siitä on tullut suuri jäteongelma.
Juuri luin uutisen Suomestakin, että kierrätysmuovia tulee niin paljon, että sitä viedään ulkomaillekin eli missä Suomen muovin käsittelylaitokset, eikö kehitys kuljekkaan mukana?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itse kyllä tiedän miten toimia, mutta en ymmärrä miksi puhuttu vuosikymmeniä lumpun uudelleen käytöstä, mutta mitään kehitystä ei todellakaan näy olevan näköpiirissä, ainoastaan bisnespuoli haistanut helpon rahastusmahdollisuuden.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saksasta piti tilata tämäkin huippulajittelukoneisto. Näin sitä uutta kiertotalousliiketoimintaa syntyy Suomeen. Energia on vieläkin liian halpaa. Saksassa sähkön kwh hinta on yli 25 senttiä joten siellä tapahtuukin jotain kehitystä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei kannata lajitella. Eikä kannata myöskään maksaa jäteyhtiölle jätteiden viennistä. Nyt maksat pois viedystä jätteestä josta poltetaan energiaa ja myydään sinulle kalliilla. Kyllä on keksitty ikiliikkuja jota joudut rahoittamaan pakosta. Mieluummin polta itse jätteesi tai kippaa metsään

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tosi persumies tietysti kippaa metsään ja kaataa sata litraa jäteöljyä vielä perään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paras juttu täällä itkijöiden ja valittajien seassa Kitos JEKDJ!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko kempeleessäkin tämän tapainen lajittelu asema ilman polttolaitosta, joka ei sitten toiminutkaan lupien puuttuessa. Tällähetkellä kuskaavat jätteet ilmeisesti Ruotsiin. Voisikko syksyllä kuskata ruskoon vai miten lie sitten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Limingassa se on, vanhan nelostien varressa, ns. Ekokorttelissa. Monimutkainen tilanne, saa nähdä saako jatkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä siellä toimintaa on ja luvatkin. Aloittivat siellä jo ennemmin ja pakottivat kiertokaarenkin reagoimaan jätteiden lajitteluun. Pikkukunnat ovat olleet etulinjassa tässäkin asiassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tarkoittaako tämä sitä, että jätteiden lajittelu kierrätysastioihin on jatkossa turhaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (25)

Uutisvirta

7.4.
Britannian koronavauhti kiihtyy, lähes 800 kuoli vuorokaudessa – tuoreen tutkimuksen maassa voi kuolla jopa 66 000 ihmistä pandemian ensimmäisessä aallossa
7.4.
Muuttolinnut saapuivat Rommakonselälle Lukijalta
7.4.
Suomalaiset luottavat televisioon ja sanomalehtiin koronauutisissa – sanomalehtien suosio vahvaa etenkin nuorten aikuisten keskuudessa
7.4.
Julkinen sektori kieltäytyy lääkäriyhtiöiden koronatesteistä, edunvalvoja keskittäisi päätökset valtiolle – Ministeriö kiistää periaatteelliset syyt: Yhteistyötä harkitaan
7.4.
Päivän kotoiluvinkki: Pienet asiat pitävät yllä kodin siisteyttä – hommia kannattaa jakaa eri päiville
7.4.
Eurooppaa kiertävä kilpaesteratsastaja Mirella Lesonen-Hakola on kaaoksen hallinnasta nauttiva ison perheen äiti – "Karanteeni ei meillä juuri vaikuttanut, koska normaalistikin ehditään hädin tuskin käydä kaupassa" Tilaajille
7.4.
Suomen hoivakodeissa tapahtunut jo ainakin 20 koronakuolemaa – yhdessä yksikössä kahdeksan virukseen menehtynyttä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ville Tavion näkemykset

168 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Pääomavero 43% pian

Siitä vain lisää veroja. Loppuu sitten maksajat, sillä köyhemmätkin kuin Wahlroos muuttavat pois Suomesta. 43% nollasta ... Lue lisää...
pääomatulojakin

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

8.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image