Talous

Oulun 5G-testiverkon toiminta laajenee – yrityksille avataan ke­hi­ty­sym­pä­ris­tö

5G mahdollistaa useiden gigabittien sekuntinopeuksia datan siirtoon. KUVA: Kontiainen Jarmo
Talous 9.5.2017 9:39
Kaleva

Suomen ensimmäisen 5G-testiverkon toiminta laajenee Oulussa. Mukaan kehitystyöhön otetaan nyt yritykset, joille haetaan selkeitä bisneshyötyjä.

VTT:n, Oulun yliopiston ja Centria-ammattikorkeakoulun 5G-kehitysympäristössä yritykset saavat mahdollisuuden kokeilla 5G-teknologiaa omille sovellusalueilleen.

– 5G-testiympäristö tukee yritysten tuotekehitystä. Sen hyödyt näkyvät käytännössä muun muassa huippunopeina ja luotettavina yhteyksinä, lyhyenä viiveenä, energiansäästönä ja liitettävyytenä, sanoo projektipäällikkö Atso Hekkala VTT:ltä.

Mukana on jo joukko suomalaisyrityksiä, joiden kanssa 5G-teknologiaa testataan eri sovellusalueilla. Ensimmäiset uutuustuotteet pyritään saamaan kenttäkokeisiin vielä tämän vuoden aikana.

Yksi projektiin valittu sovellusalue on avustetun asumisen ja hoivapalveluiden tehostaminen sensoreiden ja 5G-teknologian avulla. Toinen 5G-testiverkon hyödyntäjä on Yle, jonka ensisijaisena tavoitteena on tutkia, onko 5G-verkoilla ja -teknologioilla mahdollista korvata nykyiset maanpäälliset tv- ja radiojakeluteknologiat.

VTT:n, Oulun yliopiston ja Centria-ammattikorkeakoulun lisäksi hankkeessa ovat mukana Bittium, Caritas, Elisa, Eltel Networks, Esju, EXFO, Haltian, Hartela, Indalgo, Jutel, Kaltiot, Keysight, MediaTek, Nokia, PehuTec, Polar, Sarokal, Verkotan, Viestintävirasto, Yleisradio sekä Oulun kaupunki ja Oulun ammattikorkeakoulu. Hankkeeseen otetaan edelleen mukaan uusia kumppaneita ja testiverkon hyödyntäjiä.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Ei missään tapauksessa Ylen verkkoja 5G kautta. Maa tarvitsee järjestelmiinsä varmuutta eikä niitä saa rakentaa yhden verkon/teknologian varaan. Jos 5G verkko nurin niin mikään ei toimi eikä tieto kulje.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hieno homma, joka osoittaa Oulun olevan edelläkävijä nykyaikaisessa tietoliikenne -osaamisessa. Ja juuri tänään tuli uutinen, jossa sanottiin, että OuluZonen alueelle rakennetaan robottiautojen testirata, joka parantaa itsestään liikkuvien ajoneuvojen ja työkoneiden kehittämismahdollisuuksia täällä. Ja tämäkin projekti perustuu oululaiseen 5G-tekniikan osaamiseen sekä eri oppilaitosten ja tutkimuslaitosten tulokselliseen yhteistyöhön.

Mutta tästä modernin tekniikan eturivin osaamisesta huolimatta jotkut oululaiset (pääosin vihreät) poliitikot ovat sitä mieltä, että Ouluun pitäisi rakentaa älyttömän kallis ja vanhanaikaisen kankea raitiovaunuliikenne. Se on kuulemma ylivoimaisen tehokas väline ihmisten kuljettamiseen. Onhan se tietenkin tehokas, mutta eivät ne rautapyörät ja kiskot sitä tehokkuutta tuo, vaan se, että raitiovaunuille on joka paikassa varattu kahteen suuntaan omat kaistat kiskoineen. Kumipyöräiset 5G-yhteydellä varustetut autonomiset ajoneuvot omilla kaistoillaan ja pysäkkilevennyksillä ovat vähintään yhtä tehokkaita kuljetusvälineitä - ja huomattavasti joustavampia liikennejärjestelyiden muutosten suhteen.

Oululaisten poliitikkojen on syytä päivittää tietonsa nykyaikaan ja ryhtyä tukemaan ennakkoluulottomasti paikallisen osaamisen kehittymistä ja sen hyödyntämistä. Paha juttuhan siinä tietenkin on se, että poliitikot eivät ehkä pääse oululaisten yritysten kanssa toimiessaan pitkille tutustumisreissuille kauas historiallisen raitiotien syntysijoille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

mikä se sellainen kikapitti on sekunnissa. Jos vaikka haluan lähettää anopin valokuvan tosiajassa kaverille , niin montako kikapittiä tarvitaan, että kuva menee oikein eikä luule miksikään viipyileväksi Marilyn Monroeksi. Mulla on kellosakin vain minuuttiviisari.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No käytä sitä niin paljon puhuttua maalaisjärkeä vai nytkö ei maalaisjärki enää toimi, kun tuli haasteellisempaa asiaa?
Sen tiedon saat selville samalla laitteella kun millä tänne kommentoit ja helpommin mitä kommentointi on.
Kannattaisi kuitenkin keskittyä siihen kirjoitustaidon harjoittamiseen, ennen gigojen vahtaamisia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä suurempiin taajuuksiin siirrytään, sen herkempiä laitteet ovat EMP-tuhoille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei se ole tarkoitettukaan maalla toimivaksi.
Siksi maaseudulla ja kaupungeilla on tiettyjä eroja ja nyt varmaan ymmärrät miksi.
Voit käyttää 3 Gtä sen kun vaihdat sen 3 G verkkoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi on viennistä riipuvainen maa. Tullin luvut kertovat vain tavaroiden viennistä. Kolmasosa esimerkiksi viime vuoden noin 76 miljardin euron arvoisesta kokonaisviennistä on palveluvientiä, jonka tilastointi on hitaampaa. It-palveluyritysten liikevaihdon kasvu on kiihtynyt, mistä suuri osa on palveluvientiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

no langattomasti/langallisesti siirrettävän datan määrä kasvaa käytännössä exponentiaalisesti. on siinä tarvis.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen tulevaisuuden kannalta on aivan oleellista pysyä tiukasti teknologian kehityksen kärjessä. Suomessa on korkea koulutuksen taso ja innovoinnin taso, paljon uusia kasvurityksiä. Suomessa on valtava potentiaali. Juuri siihen pitää keskittyä, luoda edellytyksiä kasvuyrityksille ja investoinneille Suomessa, helpottaa pääomasijoittamista jne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Laittaisitte ensin edes 4G verkon toimimaan kunnolla,tökii jatkuvasti ja toimii suuren osan ajasta hitaasti 3G verkon kautta. En taatusti laita enää mitään uutta verkkoa ennenkuin entiset toimii niin kuin on luvattu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No et sinä sitä verkkoa laitakaan, kyllä sen verkon laittaa operaattorin lähettimillään sinulle.
Kannattaisi hommata vähän paremmat laitteet, eikä aina sitä halvinta romua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Laitteet on uusia ja nykyaikaisia mutta kun lähetystehot ei verkossa riitä niin ei näillä oikein imemäänkään pysty. Elisa toimii hiukan paremmin kuin DNA molemmat on käytössä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö olisi tärkeämpää saada ensin edes 4G verkko toimimaan kunnolla. Tökkii kaiken aikaa ja toiminta on suurimman osan aikaa 3G verkon kautta. Hidastelee jatkuvasti. En taatusti tule liittymään mihinkään uuteen verkkoon ennenkuin entiset toimii kunnolla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joka huoneessa asunnossa oltava oma 5 G tukiasema? Ehkä vähän lievemmin, kodinkoneiden internetissä en näe kovin suuria tarpeita, senioreilla toki voi olla esimerkiksi jääkaapissa ja hellassa älyä, ettei tule vahinkoja, mutta muuten tärkeämpää on esimerkiksi kohtuullisen alhainen sähkön kulutus. Hyvähän tämä on toki, että tätä uutta tekniikkaa tulee, verkko-Nokiallekin saattaa tulla lisää liikevaihtoa, kun aletaan uutta verkostoa vauhdilla rakentamaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan pohjoisosassa lännen ja lounaan välinen tuuli on voimakasta iltapäivällä ja illalla, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Metsäpalovaroitus on voimassa Satakunnan, Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Kemi, Keminmaa ja Tornio.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Mikä nautinto olla tekemättä palkkatyötä, toverit

Nyt eläkkeellä ja terveenä, vireänä "vanhuksena", sanovat jotkut. Enpä taida olla kovastikkaan vanhus, sillä jaksan kut... Lue lisää...
Roverauta

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

18.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image