Talous

Oulun 5G-testiverkko avautuu lisää – uusi nettiportaali julkistettiin

Ohjelmajohtaja Olli Liinamaan mukaan Oulun 5G-testiverkkoon liittyminen on nyt tehty asiasta kiinnostuneille entistä jouhevammaksi. KUVA: Kontiainen Jarmo
Talous 12.12.2017 6:05
Pasi Klemettilä

Oulun 5G-testiverkko yliopiston ja VTT:n tiloissa on nyt entistä helpommin saatavilla sen käytöstä kiinnostuneille tahoille.

Maanantaina julkistettiin nettiportaali, joka tekee testiverkosta helpommin lähestyttävän. Uusi 5G-testiverkon (5GTN) yhteisö- ja palveluympäristö avattiin palveluiden julkistus- ja yhteiskehittämistapahtumassa maanantaina.

5GTN-ohjelmajohtaja Olli Liinamaa sanoo, että nyt tehdään julkiseksi 5G-testiverkon palvelut, joita tarjotaan teollisuudelle ja kenelle tahansa tulijalle. Tähän asti toiminta on vaatinut ensin kahdenkeskistä neuvottelua.

– Se ei ole ollut laajamittaista. Nyt meillä on web-pohjainen asiakasportaali, jossa mukaan tuleville yrityksille ja toimijoille on tuotteistettu asiat ja palvelut selkeämmin kuin aikaisemmin. On tehty mahdollisimman havainnolliseksi, että jos haluat tulla tämän verkon käyttäjäksi, näitä palveluita voit käyttää, Liinamaa sanoo.

Yksi uutuus testiverkossa on mobiilipohjainen verkko, jossa voidaan testata sensorien ja asioiden internetin toimintaa mobiililaitteilla. Mobiiliverkon yli tapahtuvaa testausmahdollisuutta eri toimijat ovat Liinamaan mukana innokkaasti odottaneet.

Oulun 5G-verkko näyttää mallia

Oulun yliopiston ja VTT:n testiverkko on tällä hetkellä ainoa avoin 5G-testiverkko, jossa yritykset ja yhteisöt ovat tervetulleita yhteiskehittelyn ytimeen kehittämään langatonta teknologiaa tieteellisen tutkimuksen ja testauksen tukemana.

Matkapuhelinteknologian seuraavalla sukupolvella eli 5G:llä saadaan käyttöön huippunopea mobiilidata sekä mahdollistetaan esineiden internetin sujuva toiminta lyhyellä viiveellä.

Oulun yliopiston ja VTT:n tiloissa sijaitsevan Oulun 5G-verkon tärkeänä mahdollistajana on Nokia, jonka 5G-laitteita on jo testiverkon käytössä. 5G-testiverkoston sivusto on osoitteessa 5gtn.fi.

Lue lisää 12.12.2017 Kalevasta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Nämä aina vaan pienitehoisemmat päätelaitteet vaativat aina vaan lisää tukiasemia ja toistimia, eli mitä kaikkia värkkejä ne onkaan, joiden avulla saadaan laitteisiin singahtamaan signaalit?
Etuna on tietenkin vähäisemmän tehon aiheuttamat vähäisemmät mahdolliset terveysongelmat ihmisille.
Saattaa olla samalla enemmän haittaa ilmassa singahtelevista aina runsaammista signaaleista?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

totta vai tarua että 5G:n signaalin kuuluvuus/kantomatka on alle kilometrin.

Nokia taitaa olla kusessa jos terveysteknologiasta ei löydy uutta 'syömähammasta' jolla tehdään rahaa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aivan turhaa hössötystä, ei koske tätä maailmaa.
Tulee toimimaan korkeintaan vain isojen kaupunkien ydinkeskustoissa, jossa ao antennit näkevät toisensa, ei loikkaa data tuolla nopeudella muuten.
eli
eiku romukoppaan ja tutkijat lomalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiimingin keskustassa elisalta tulee 4g ssä läpi 33 megaa ja dna verkossa 25 megaa himpun paikasta riippuen, onkhan sitte uluko vaiko sisähuussissa.
Heti ku paikallisheen pitseriaan sattumhalta tulee asijakas ja kassakone varraa koko seutukunnan verkon niin noistakin voi puottaa puolhen jotta revi siitä. Mihin ne bitit ja hertsit katuaa ku paperiiin on nimi räntätty.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se mitä tulee 4G:ssä läpi riippuu täysin verkon kuormasta, eli käytännössä kellonajasta. Itselläkin aamuyöllä Oulunsalossa tulee se 70 megaa, mutta sitten illalla illalla kello 20 on 10 megaa useinmiten maksimi, joskus jopa alle tuon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nää 1g, 2g, 3g, 4g ja 5g kehittäjät ovat tuoneet ja tuovat aika paljon veroeuroja tähänkin kaupunkiin. Mahtavaa Olli ja koko muu 5g-porukka! Kyllä se 4g vielä paranee, tietoliikennejärjestelmien suunnittelu on vaan aika monimutkaista, kannattaa tutustua alaan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

tukiasemia ei koskaan saada joka niemeen ja notkoon, joten turha haaveilla huippunopeuksista jokakolkassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun mennään 20 km Oulusta niin ei pysy edes 4G verkko pystyssä. Pahinta on kun edes normaali puhelut ei enää toimi kunnolla . Rinnalle olisi saatava toimiva lankaverkko ja GSM verkko jotta turvallisuus ja luotettavuus voidaan ylläpitää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei oo olemassakaan 3-4-5g t myydään mielikuvia nopeudesta esineiden internetistä on varmaan hauskaa kurkata etänä omaan jääkaappiin

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pätkii, sakkailee, kallis, kauanko softa ja laitteet markkinoilla...samojen ongelmien kanssa kuin nokia aikaan..kukaan ei kuuntele..vtt eli valtio...siis me

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihan kiva juttu. Vielä parempi jos mukana olisi myös linkki siihen nettiportaaliin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

nii hyvähäseonpi ku saesivat eka 4g.eekin toemimaa koko suomesa......ja kunnolla kans..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo, onhan tuo 4g nopeudeltaan 3g:n luokkaa käytännössä. Joko nyt 5g:n myötä sais 4g:n ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

118
Sirkkaleipää leivotaan nyt myös Oulussa – Fazerin sirkkajauho tulee Hollannista, koska kotimainen hyönteistuotanto ei riitä
79
Joka kymmenes työtön aktivoitui, kun aktiivimalli leikkasi etuutta, kertoo Kela
52
Aftonbladet: Ruotsissa pidätetty autojen tuhopoltoista epäiltyjä
49
Nuorten maailmantuska voi synnyttää uuden luonnonsuojelubuumin: "Ilmastonmuutos on vaarallisempi kuin ydinsota"
42
Uusi pienpanimotuotteisiin erikoistunut pub avataan Rotuaarille perjantaina – Mallaskellari haluaa laajentaa Oulun oluttarjontaa
34
Myllytullin entinen Oulun seudun ammattiopiston kortteli uusiutuu täysin - suurin osa rakennuksista puretaan ja tilalle nousee asuin-, liike- ja toimistorakennuksia
33
Uusi taksilaki voi tuoda ongelmia koulutakseihin – harvaan asutuilla alueilla kela-kyytien ajo saattaa houkutella yrittäjää enemmän

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

kallis maahaanmuutto?

On hyvä muistaa se, että Suomi käyttää yli 11 miljardia euroa vuodessa ulkomaalaisiin, jotka elävät sosiaalietuuksilla. ... Lue lisää...
jokavuotiset menot

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

14.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image