Talous

Oululainen GrainSense aloitti tuotannon – mittalaite tunnistaa jyvien laadun reaaliajassa

GrainSensen laite mittaa sekunneissa jyvien proteiini- ja öljypitoisuuden, kosteusprosentin sekä hiilihydraatit. KUVA: Jukka-Pekka Moilanen
Talous 8.2.2018 6:00
Arja Mikkola

Oululaisyritys aikoo valmistaa kuluvana vuonna satoja käsikäyttöisiä mittalaitteita. Viljelijä voi ensi kertaa analysoida jyvien laadun jo kesken satokauden.

GrainSense Oy on aloittanut uudenlaisten analysaattorien tuotannon. Oululaistyritys aikoo valmistaa vielä kuluvana vuonna satoja käsikäyttöisiä mittalaitteita, jotka tunnistavat reaaliaikaisesti jyvien laadun.

GrainSense työllistää nykyään 14 henkeä.

– On ihme, että tällä väkimäärällä olemme näin pitkällä, kiittää tuoteidean isä Ralf Marbach henkilöstöä. Työntekijät ovat venyneet viime viikkoina rakentamaan paitsi avainkomponentit myös testaamaan puolentuhatta kertaa tuotelanseerauksen jokaista 30:tä laitetta. Marbachin mukaan Yhdysvalloissa vastaava urakka olisi vaatinut 40 henkeä.

Vielä kuluvana vuonna henkilöstön määrä nouseekin yli 20:n.

– Meistä tulee iso. Laboratorio noin kolminkertaistuu, valmistuskin kolmin-, nelinkertaistuu. Testaamisen täytyy toimia automaattisesti. Sitten olemme valmiita kahta, kolmea vuotta varten, kaavailee VTT:ltä yrittäjäksi vaihtanut Marbach.

Laite mittaa sekunneissa jyvien proteiini- ja öljypitoisuuden, kosteusprosentin sekä hiilihydraatit.

Viljelijöillä on toki aina ollut hyvä peukalotuntuma, mutta faktoja heillä ei ole ollut. Joten hinnan ovat sanelleet ostajat isone, kalliine spektrometreineen. Ne taas vaativat liki litran siemeniä, kun käsilaite tulee toimeen hyppysellisellä.

Myöhemmin maanviljelijä voi testata satonäkymiä jopa ennen jyvien ilmaantumista. Analyysin kun voi tehdä kaikesta orgaanisesta: myös kasvin lehdestä.

Tuote on aluksi kalibroitu vehnää varten. Seuraavaksi laitteet viimeistellään kauraa, ohraa ja ruista varten. Sitten vuorossa ovat öljysiemenet rypsi ja rapsi.

Lue lisää 08.02.2018 Kalevasta.

MAINOS

Kommentoi

Hienoa, että Oulusta saadaan tällaisia innovaatioita tuotteistettua! Toivotan yritykselle onnea ja menestystä. Olette tehneet kovan työn jo tähän mennessä ja pitkä matka vielä edessäpäin. Tällä tuotetta voi sanoa merkitykselliseksi ja sillä on tarkoitus. Siitä se lähtee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Olen huomannut miksi Oulun perheet velkaantuvat

Paljon suomea kiertäneet voin väittää että yllättävän suuria eroja on luonteessa eri alueilla. Oululaisia on paljon hyvä... Lue lisää...
Muualta muuttanut

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

20.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image