Talous

Oulu piti tu­lo­ve­rop­ro­sen­tin ja kiin­teis­tö­ve­rot ennallaan – talouden näkymistä kiistaa

Kokoomuksen valtuutettu Jarmo J. Husso (oik.) muistutti valtuustoa, että kaupunki otti velkaa viime vuonna joulun ja uudenvuoden välissä. Lisäksi on tullut vielä kertaluontoisia tuloja eivätkä investoinnit ole toteutuneet suunnitellusti. KUVA: Pekka Peura
Talous 14.11.2017 6:06
Kari Sankala

Valtuusto päätti maanantaina Oulun kaupungin ensi vuoden verotuksesta. Veroprosentit pysyvät entisillään.

Tuloveroprosentti on 20,00. Kiinteistöveroissa vakituisen asuinrakennuksen veroprosentti on 0,50, muiden asuinrakennusten 0,93 ja yleinen kiinteistövero 1,15 prosenttia.

Voimalaitosten kiinteistöveroprosentti on ylärajalla 3,10 ja yleishyödyllisten yhteisöjen veroprosentti 0,16.

Äänin 47–19 valtuusto päätti, ettei rakentamattomalle rakennuspaikalle määritellä erillistä kiinteistöveroa.

Kiinteistöveron asettaminen sai kannatusta SDP:n, vasemmistoliiton ja vihreiden sekä aidon suomalaisen yhteislistan ryhmistä, mutta vasemmistoliitossakin ryhmän enemmistö oli veroa vastaan.

Äänestys noudatti viikon takaista kaupunginhallituksen tulosta, kun Tuija Pohjolan (sd.) ehdotus rakentamattoman rakennuspaikan kolmen prosentin kiinteistöverosta oli hävinnyt äänin 8–5. Kempeleessä vastaava vero on neljä prosenttia.

Maanantain kokous oli keskustelultaan talouspainotteinen.

Talousjohtaja Jukka Weisell antoi valtuustolle taloustiedonannon, jossa hän kävi läpi kuluvan vuoden tilannetta. Oulun talouden luvut ovat yllättäneet iloisesti. Kaupunki pystyy ilmeisesti lyhentämään tänä vuonna velkataakkaansa sen sijaan, että ottaisi lisää velkaa.

Illan keskustelussa Jarmo J. Husso (kok.) huomautti, että Oulun kaupunki otti joulun ja uudenvuoden välissä vuonna 2016 lisää velkaa 50 miljoonaa euroa, joka on käytetty vasta tänä vuonna.

– Kun kertaluontoisista eristä tänä vuonna tulee vielä 40 miljoonaa euroa, ollaan äkkiä siinä 100 miljoonassa eurossa, joka tänä vuonna oli määrä ottaa lisävelkana.

Lue lisää 14.11.2017 Kalevasta.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (61)

Oulussa liian suuret menot. Liikelaitokset tulouttavat Oululle vähintään parin veroprosentin verran tuloja. Silti Oulussa veroprosentti 20. Oikea verotaso on maksimissaan 18%. Nyt säästämään ja äkkiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

23 miljoonaa sakkoja kunatalaisille virkamiesten laiminlyönneistä työttömyyden hoitamisessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaupunki on löytänyt uusia tapoja piiloverottaa, jotta voi kehua veroprosentin ennallaan pitämisellä. Vuokratonttien hinnat nostetaan pilviin sitä mukaa kun vuokrasopimukset tulee katkolle. Esimerkkitaloyhtiössämme vuokra nousee vuoden 2018 alusta. Nyt se on noin 1700 euroa vuodessa ja lopulta taso on 26000 euroa vuodessa, Vaikka alussa on korotukseen pieni porrastus, niin korotus on täysin kohtuuton. Kaupunki antoi taloyhtiölle noin 3 kuukauden varotusajan, miettiä miten selvitä tilanteesta. Asuntojen vastikkeita on pakko nostaa noin 50 euroa kuussa (tavallinen kaksio) pelkästään tonttivuokran nousun vuoksi. Juuri ja juuri pinnalla kitkutteleva taloyhtiö on isoissa ongelmissa tämän takia. Mitähän muita piiloveroja vielä tuleekaan vastaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sais olla kohdallanne korkeampikin korotus, aivan liian alihintaan olette loisineet veronmaksajien palstalla. Miksette aikoinaan lunastaneet pois..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rakentamaton RAKENNUSPAIKKA ei ole sama asia kuin mikä tahansa rakentamaton tonttimaa. RAKENNUSPAIKKA on tässä tapauksessa sellaista, johon on jonkun toimijan toiveiden mukaisesti kaavoitettu toimintaa ja vedetty tarvittavat infrat/kunnallistekniikka kaupungin toimesta (mikä ei ole todellakaan ilmaista). Kyllä mun mielestä tällaista rakentamatonta kohdetta sietääkin verottaa. Nyt siitä käyttämättömän/vajaakäytöllä olevan infran rakentamisesta/ylläpidosta ja jollekin toimijalle tarjotusta "rakennusmahdollisuudesta" maksetaan me ihan tavalliset veronmaksajat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voisiko joku rohkea päättäjä kertoa oululaisille missä ovat johtajat,sihteerit ym. kunnista jotka yhdistyivät Ouluun. 5 vuotta menny, onko taas tekaistu kova palkkaisia virkoja

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kysyt ja minä kerron - nämä noin 13 000 palkansaajaa löytyvät iloisina virkahenkilöinä Oulun kaupungin palkkalistoilta yhä tänäkin päivänä. Tottakai me 200 000 Oululaista tarvitsemme vähintään kyseiset 13 000 ihmistä työskentelemään eri virastoissa laatimassa määräyksia ja valvomassa niiden noudattamista.

Verottamalla Suomi nousuun!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

5 vuotta oli irtisanomissuoja ja tietääkseni vuoden vaihteen jälkeen alkaa YT neuvottelut tai on jo alkaneet! Ei ole Oululaisten vika, että Helsingissä kansanedustajat laatii tälläisiä määräyksiä virkamiestensä esityksen mukaisesti! Varmasti kaikilla on työtä, mutta YT neuvotteluissa se ratkeaa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja ne oululaiset ovat siellä kansanedustajina yhtälailla päättämässä oululaisten asioita, että ihan voit katsoa peiliin omaa vikaasi.
Olisiko asiat sitten ok, jos ne kansanedustajat olisivat oulussa päättämässä asioita ja vaikka olisivat kaikki helsinkiläisiä kansanedustajia?
Sinäkö höpsö luulet, että kun oululaiset kansanedustajat hyväksyvät asioita Helsingissä, niin asia on Helsingin kaupungin vika, niinkö?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ne kansanedustajat ole muuta kuin kumileimasimia. Todellinen valta on Helsingin 10 000 päisellä valtionhallinnon virkamiesarmeijalla, joka muuten maksaa veronsa Helsinkiin ja elättävät paikallisia yrittäjiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No sehän on sinun vikasi miksi olet äänestänyt oululaisia kumileimasimia eduskuntaan.
Ja nuo 10 000 virkmiestä kun ei varmaa kaikki maksa verojaan Helsinkiin. Mutta niinhän sinäkin maksat verosi ouluun ja elätät paikallisia yrittäjiä, että mikä se sun ongelma nyt oikein on?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luuletko että Oulun muutama kansanedustaja voi hallita koko Suomea. Helsingin virkamiehet käytännössä vetää kansanedustajia höplästä. Missä vaiheessa on Helsingin kaupunkia syytetty, tässä on kyse ministeriöiden virkamiehistä jotka ovat ministerin alaisuudessa toimiva organisaatio. Helsinki on vain kaupunki, kyllä siellä ollaan herkkähipiäisiä jos loukkaannutaan kun eduskuntaa arvostellaan, se ei ole Helsingin eikä Pohjoisen pääkaupungin Oulun vika.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siis et voi olla tosissasi tuolaa kommentillasi, ethän?
Miten ihmeessä edes mielikuvituksen tuotteella saa aikaan jotain noin utopistista kirjoitettua tähän foorumiin.
Elätkö oikeasti jossain kivenkolossa ja uskot ainoastaan ylen tarinointiin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllähän nuo uudet tulijatkin maksaa,lisää vaan niin saadan se miljardi rikki.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onneksi työttömyys on vähentynyt 2500 ja tuhansia uusia työpaikkoja, joista 20 kpl isompaa ulkomaista on saatu Ouluun viime vuosina ja se ongelma on nyt pois ja kovasti menty plussalla!! Rakentamattoman maan vero olisi koskenyt rikkaampaa omistavaa väestöä ja se on siten vaikea! Hyvä merkki on velan pieneneminen tällä hetkellä! Tulovero prosentti putoaa tällä kehityksellä vuoden päästä, tuskin vielä kuntaliitosten edltävälle tasolle, mutta lasku on väistämätä. Kuntaliitoksen lasku Oulussa oli kallis viisi vuotta, mutta siitäkin on selvitty kuiville, ja toivottavasti saadaan hyötyäkin jatkossa!! Kaupungin päättäjiltä hyvää johtamista ollut tähän asti ja jatkossa vaaditaan taitoa, kun aletaan kaupungin työntekijämäärien YT neuvottelut. Kaupungin omana työnä voi kaikki alla paljon edullisempaa loppujen lopuksi, tehtävä tarkat laskelmat, ei politikointia ja saadaan laadullisesti ainakin paljon parempaa tällä kokemuksella, joka ulkoistamisista tähän mennessä on nähty!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ne veronmaksajien rahat riitä tosiaan kuntaliitoksen myötä jos jonkin laista johtajaa manageriä oulussa on viisinkertainen johtajisto kun johtajathan eivät lähteneet suorittavaan työhön ja tekli tuhlaa sieltä löytyy säästökohteita ylimääräinen ajelu pois

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiinteistövero on epäoikeudenmukainen ns. kateusvero jossa omistusta verotetaan. Miten esim. talo voi tuottaa omistajalleen sen omistusaikana? Sen huolimisesta ja käyttämisestä on pelkkää kulua. Tyhjän tontin verottaminen olisi ollut jo pöljyyden huipentuma.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä tyhjääkin tonttia verotetaan. Ja vastahan tuo vero on nostettu 0,90:stä 0,15:een/m2, kuulostaa pienelle mutta 1000-2000m2 tontille ei ole pieni.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niitä veroja täytyy laskea eikä nostaa tai pitää ennallaan. Meidän veroja on nostettu vuosikaudet ja nyt saa luvan alkaa verojen lasku. Mitä ihmettä siellä oikein tehdään meidän rahoilla kun ne eivät meinaa riittää? Miten kummassa sitä poliitikkojen taloutta ei saada toimimaan samoin kuin meidän kaikkien kotitaloudet? Silloin kun rahaa tulee vähemmän, niin säästetään ja pihistetään sekä ollaan innovatiivisia ja kehitellään kuvioita jotka eivät joko maksa mitään tai sitten maksavat vain vähän. Ja miten ihmeessä se virkamiesten erottaminen voi olla niin pyhä asia?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (61)

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Osittainen varhennettu vanhuuseläke

Miksi sitten valehtelen? Olen nyt vuodesta 2011 kirjoitellut näitä, suurimmaksi osaksi välillä täysin kopioituja aloituk... Lue lisää...
Y

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.10.

Fingerpori

19.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image