Talous

Osuuskauppa Arina kertoi onnistuneesta vuodesta, asia­kas­o­mis­ta­jia nyt yli 164 000 - "Odotan tiukkenevaa kilpailua"

Arina raportoi markettiensa myynnin kasvaneen kolmisen prosenttia. Kuvituskuva. KUVA: Jukka-Pekka Moilanen
Talous 12.2.2018 15:04
Arja Mikkola

Osuuskauppa Arina kertoo juhlavuotensa olleen menestyksekäs. Kun eri toimialat lasketaan yhteen, kasvoi osuuskaupan kokonaismyynti pohjoisessa 2017 peräti viisi prosenttia.

– Oli monella mittarilla onnistunut vuosi. Luvut menivät eteenpäin ja onhan satavuotisjuhla merkkipaalu minkä tahansa yrityksen elämässä, toteaa markkinointijohtaja Pasi Ruuskanen.

Asiointi on lisääntynyt osuuskaupan toimipaikoissa. Myynti esimerkiksi marketeissa kasvoi kolme prosenttia.

Syitä on useita: aukioloaikoja on laajennettu ja useat hinnanalennuskampanjat eli S-kielellä halpuutukset ovat suitsineet ruokakorin hintaa.

Jäsenten määräkin on kasvanut edelleen parilla prosentilla. Arinalla on nyt noin 164 500 omistajaa.

Laveasta pohjasta huolimatta pitää Ruuskanen kaikkein vaikeimpana haasteena sitä, että asiakkaat mieltäisivät osuusliikkeen syvimmän olemuksen. Tutkimukset kertovat, etteivät asiakkaat tunne osuuskaupan tarkoitusta.

– Kuluttajat eivät tahdo ymmärtää tätä osuustoimintaa. Mielikuva-asiat eivät kehity samassa suhteessa. Eli palvelut toimivat, mutta ei välttämättä ymmärretä, miksi käydään asioimassa.

Kun perinteinen tulos edellä -tiedottaminen kuuluu osakeyhtiöiden kulttuuriin, listaa osuuskauppa ennen kaikkea tarjoamiaan asiakashyötyjä.

Hyöty taas näkyy niin hinnanalennuksina ja tarjouskampanjoina kuin jäsenasiakkaiden bonuksinakin.

Arinan vuoden 2017 hyötylaskelman mukaan vihreä bonuskortti saattoikin tuoda kotitaloudelle vuodessa etua keskiverrosti kaikkineen jopa 636 euroa, yli kymmenyksen aikaisempaa enemmän.

Bonusmyynti junnasi entisellä tasolla

Bonusmyynti tosin pysytteli viime vuonna entisellä tasolla.

– Bonusmyynti ei kerro ihan koko totuutta asiakastalouksien ostamisesta.

Viime vuonna bonukset nimittäin poistuivat jo tupakkaostoista. Tänä vuonna taas ei enää alkoholituotteistakaan kerry bonusta.

Lidl on kova kilpailija, mutta sen valikoima on pienempi verrattuna laajaan palettiin, jota S-ryhmä ja aivan pian Oulun keskustassa avaava K-ryhmä edustavat.

– Odotan tiukkenevaa kilpailua. Kilpailu on hyvästä, kuluttajat tykkäävät siitä, toteaa Ruuskanen.

Osuuskaupan tulos per talous oli 130 euroa ennen veroja. Kaikkiaan ylijäämää syntyi runsaat 21 miljoonaa.

Marketkaupan myynti nousi kolme prosenttia 683,6 miljoonaan. Tavaratalo- ja erikoisliikekauppa taas singahti yli 72 miljoonaan eli 19 prosenttia. Tähän vaikutti se, että Sokos-tavaratalo oli ensi kertaa auki koko vuoden Valkeassa.

Polttoainemyyntikin lisääntyi ja matkailu toi asiakkaita varsinkin Lapin hotelleihin. Kauppaa vilkastuttivat Oulussa ja Rovaniemellä myös ravintoloiden konseptiuudistutukset.

Investointien osalta 2017 oli rauhallisempi. Suurin hanke on nyt Rovaniemen Prisman uudistaminen, mutta se toteutuu pääosin vasta kuluvana vuonna.

Arinan työntekijöiden määrä pysyi ennallaan runsaassa 2 800:ssa. Toimipaikkoja oli 176, kolme enemmän kuin edellisvuonna.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (26)

Paljnkos se olikaan se Osuuskauppa Arinan osuuspääomalle maksama korko? Näyttäisi joillakin muilla S-osuuskunnilla olevan vudesta toiseen jopa 20%.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Noinko vähän Arinan väkeä onkin? Miten näin pieni porukka sai läpi Oulun keskustan tukkimisen? Kaupunginhallitus kansoitettu tällä porukalla, joka välittää vain omista hankkeistaan ja "omistajuudesta"😀...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Asiakasomistajatalouksia siis on noin paljon, talouteen saattaa kuulua useita ihmisiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kävin tänään Prismassa sekä toisessakin ruokakaupassa, oli pakko lähtiä ostamaan halvempaa voita kun Arinassa oli 1/2 kilon voipaketin hinta kiskottu ylöspäin ... päivän hinta oli 2,75€, kova korotus edelliseen kertaan.
Se on sitä halpuutusta, tuolta osin vien euroni kilpailijalle jossa ko. asia on edullisempi. Osuustoimintaa, jus joo!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Homma perustuu huijaamiseen. Jostakin ne voitot on otettava ja osa-aikaisarmeijalle palkat maksettava.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Missä kohti huijataan? Siinä on hinta hintalapussa, eikä kassalla sen enempää peritä. Asiakas päättää ostaako sillä hinnalla vai meneekö muualle. Reilu peli.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jotku sanoo huijaukseksi ja jotku taikatempuksi. Halpuutetaan tuotteita jotka kuuluu ruokakoriin ja muiden hintaa nostetaan. Zeppelinin prismassa voisin käydä jos sieltä saisi kaiken yhdellä kerralla käymättä toisessa kaupassa. Yleensä aina joku perustarvike puuttuu hevi-osastolta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luulisi että kun kerran osaltani omistan näinkin menestyvän kaupan, olisi omakin pinkka kunnossa. Hakisi vain omasta kaupasta sopuhintaan hyödykkeet, ja kuittaisi vieraiden ostoksista osingot. Vaan ei, Matti se siellä huutelee. Ei ole häävi omistajakokemus, ei!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Arvoisat omistajat tervetuloa, näin lukee kaupan ovella. Tulee aina mieleen. ettei muut ole tervetulleita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kummallisia mielipiteitä, esimerkiksi Sokoksessa on ollut koko ajan mainioita tarjouksia vihreän kortin omaaville.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuleekohan Arinan vaaleihin ehdokkaita, jotka ajaisivat sitä, että Arinakin alkaisi maksamaan osinkoja kuten muutkin järkevät vihreän kortin mafiat...siinä olisi vähän enemmän omistajakokemuksellisuutta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Arinan on turha mainostaa omistajuutta osuusliikkeessä ennen osinkojen tai mitä-ne-nyt-on jakamista "omistajille". Edes osuusmaksusta ei makseta korkoa, kun "omistajuuden" lopettaa. Satanen oli Arinalla lainassa yli 10 vuotta ja korottomana sen takaisin sain. Etenkin Keski-Suomessa asuvat tuttavat kertovat saavansa bonusten lisäksi mukavasti osinkoja silloin tällöin. Arina panttaa ja sanoo sijoittavansa käärityn voiton "omistajien" hyväksi vaikkapa johonkin huitsinnevadassa olevaan ABC-asemaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Johtajien bonuksiin ne menevät. Tiedättekö asiakasomistajat ko. portaan palkat ja palkkiot?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Omistajanhan tulisi saada omistamisestaan jotain hyötyä - nythän esim. bonukset on jo valmiiksi leivottu sisään hintoihin. Ja bensakin lähes aina kilpailijoita kalliimpaa. Höynäytystä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minulla on Arinan bonuskortti. En koe olevani mikään omistaja. Minulla ei ole mitään henkistä sitoutuneisuutta Arinaan. Arina ei ole ”meidän kauppa”
S-etukortti on bonuskortti ihan kun plussakortti, ei mitään muuta.
Niin ajattelevat myös kaikki tuttuni.

Arina saa vapaasti kirjoitella kylttejä ”arvoisa omistaja, muistithan pysäköintikiekon” me nauramme noille .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No niin nauravat muutkin. Arina on muistutus köyhästä kansanosasta, joka myös halusi syödä hyvin, kuten uusin tv-mainoskin muistuttaa. Sinänsä hyvä ja oikeutettu ajatus, mutta muistuttaa nimenomaan köyhyydestä ja eriarvoisuudesta omistavaa luokkaa kohtaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

niin ei tarvitse käydä noissa rahannyhtämis paikoissa. Jokainen ostoskassi maksaa 20-30€ enemmän kuin Lidlissä. Ja Lidlin tuotteet ovat tuoreita ja laadukkaita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aivan totta! Ja vaikka meneekin puolet kassin hinnasta Saksaan niin parempi sinne entä kepulaisten lompakkoon!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä ostan Lidlistä WC-paperit, ettei kotimaisen selluköpin tarvitse vaivautua sitä tekemään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (26)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan pohjoisosassa lännen ja lounaan välinen tuuli on voimakasta iltapäivällä ja illalla, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Metsäpalovaroitus on voimassa Satakunnan, Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Kemi, Keminmaa ja Tornio.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Mikä nautinto olla tekemättä palkkatyötä, toverit

Nyt eläkkeellä ja terveenä, vireänä "vanhuksena", sanovat jotkut. Enpä taida olla kovastikkaan vanhus, sillä jaksan kut... Lue lisää...
Roverauta

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

18.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image